amen i nie było mamy, która w czarodziejski sposób zawsze wynajdywała brakujące rzeczy. Dorosłość kopnęła mnie w dupę dość intensywnie. Jak na ironię, osiedlowy sklep lubował się w mrożonych pierogach, kluskach, pyzach i knedlach. Wiecie, tanie, łatwe do zrobienia dla studenta, więc przewalczyłam obrzydzenie i zaczęłam się zaprzyjaźniać z kluseczkami, przy okazji rujnując sobie figurę. I żebyśmy się dobrze(...)zrozumieli: ja umiałam robić knedle, pierogi i inne kluski, ale nie lubiłam ich jeść. Potem poznałam ówczesnego narzeczonego, a jak wiadomo, zakochana baba przypomina raczej błędną owcę i zaczęłam robić te cholerne knedle i pierogi, bo Misiu lubił. Misiu koniec końców okazał się bucem pierwszej wody i knedle żarł nie tylko u mnie, ale z dwojga złego okazało
ladykitchenswojej diety. Pierogi wyszły tak dobre, że mój narzeczony, którego ciężko przekonać do bezmięsnych potraw zjadł ponad połowę. Ha! Czyli jednak się da ;) Przepis na ciasto na pierogi znajduje się tutaj - - - > Ciasto Składniki 1,5 szklanki soczewicy czerwonej i zielonej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 duże pieczarki 1 duża cebula 1 łyżeczka sosu worcestershire 2 łyżki majeranku(...)Ciasto na pierogi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Soczewicą płuczemy i namaczamy na pół godziny. Następnie gotujemy przez około 30 minut aż cała woda zostanie wchłonięta a ziarna czerwonej soczewicy się rozgotują. Cebulę drobno kroimy i smażymy na patelni. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli. Ugotowaną soczewicę dodajemy do pieczarek i cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką
Delusional Trinełyżki masła klarowanego około 1/2 szkl. rosołu 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 marchewki z rosołu 2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia ewentualnie sól, pieprz do okraszenia pierogów: 20 dag. wędzonego boczku, 1 szalotka WYKONANIE: ciasto: wodę gotujemy, dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia, mąkę i sól wsypujemy do miski, wbijamy żółtka, mieszamy, dolewamy wodę, łączymy, następnie wyrabiamy(...)kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, na patelni topimy masło, dodajemy cebule i czosnek szklimy, dodajemy mięso, smażymy około 5 min.dolewając rosół,jeśli mięso jest za suche, następnie lepimy pierogi, wodę gotujemy ze szczyptą soli, wkładamy pierogi i gotujemy około 5 min. od wypłynięcia, boczek kroimy w drobną kostkę, szalotkę siekamy drobno, smażymy około
Kuchnia Beatycoś zamówić, lub kupić gotowca jednakże nie jestem zwolennikiem takich rozwiązań. Pierogi leniwe, leniwce, kluski z serem różnie je nazywają. U nas zawsze były po prostu leniwe. Pierogi leniwe to idealne danie na obiad! Czasem musimy zjeść coś również na słodko. Dzieci takie obiadki przecież uwielbiają. Poniżej znajdziecie przepis na tradycyjne kluski leniwe z serem(...)białym. Przepis pochodzi z notatnika mojej mamy. Przepis na pierogi leniwe z serem. Składniki na kluski leniwe z serem. 500 g sera białego, 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 jajka opakowanie cukru waniliowego (8 g) Sposób przygotowania pierogów leniwych z serem. Ser zagnieść widelcem. Dodać mąkę, jajka oraz cukier. Wymieszać i wyrobić zwięzłe ciasto. Z ciasta uformować wałki
Pani domowafarszu. Pozostaje tylko pytanie czy pierogi te podać na obiad czy podwieczorek? U mnie były na obiad i podwieczorek ;-) Do przygotowania około 35-40 pierogów potrzebujemy: 2 szklanki mąki tortowej gorąca woda sól 250 g białego sera 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego 2-3 łyżeczki cukru pudru Do mąki tortowej(...)lnianym i wkładamy do lodówki na pół godziny. Ser mielimy, kaszę gotujemy do miękkości, mieszamy razem dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy. Ciasto pierogowe wałkujemy na bardzo cienko, wykrawamy pierogi, wkładamy farsz, lepimy i gotujemy w osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Gotowe pierogi polewamy rozpuszczonym masłem z bułką tartą
Jadło i czytadłojest przygotowany osobno na parze – wtedy zachowujemy smak kalafiora, a zupa ma bardziej rybny aromat. Po 30-45 minutach gotowania wywaru całość przecedzamy. I tutaj dwie możliwości – jeżeli robimy pierogi z karpia, to czynimy tak, jak w przepisie na pierogi. Jeśli nie – karpia dzielimy na małe kawałki i umieszczamy w zupie razem z kalafiorem i posiekaną w paski(...)użyłem takich z czosnkiem i cebulą – mogą być jednak tradycyjne. Do wywaru możemy dodać również posiekane grzyby czy inne warzywa z gotowania – wedle uznania. Jeśli karpia użyliście do pierogów, to w tym momencie dodajemy rybę – jaką macie i gotujemy ok. 15 minut. Można rybę przygotować na parze i dodać przed samym podaniem, wtedy wywar wystarczy tylko zagotować. Przyprawiamy
MarcinChefbidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą gryczaną Składniki – ciasto na pierogi: 1 kg mąki pszennej 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki - farsz: Kapusta kiszona – 1kg Suszone grzyby – 2 szklanki Cebula – 1 sztuka Kasza gryczana ugotowana – 1 szklanka Sól(...)Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Kapustę z grzybami posiekać bardzo drobno i wymieszać z cebulką i ugotowaną kaszą. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Wykonanie – pierogi: Ciasto podzielić na kilka części, każdą z nich rozwałkować i wyciąć kółka, na które następnie należy nałożyć farsz i dokładnie skleić. Pierogi gotować w osolonej wodzie i podawać
Kuchnia Bon AppetitŚwięta to nie tylko pierogi z kapustą i grzybami. Za to pierogi z karpiem, to nie tylko święta. Dziś przepis na tradycyjne Polskie danie z nieco innym farszem. Włoszczyzna Karp Grzyby Cebula Cytryna Masło 250ml. maślanki 500g. mąki do pierogów Jałowiec Koperek Sól Pieprz Mąkę wraz z solą przesiewamy. Dodajemy maślankę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło(...)Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Mięso ryby oddzielamy od skóry i ości, drobno szarpiemy i łączymy z warzywami. Doprawiamy jałowcem, koperkiem, skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem. Pierogi gotowe do lepienia. Smacznego! Farsz można wzbogacić serem lub przetartymi pieczonymi ziemniakami lub batatami. Ja użyłem maślanki cytrynowej, więc pominąłem dodawanie cytryny do farszu. Dodałem jednak utarty ser halloumi
MarcinChefŚwiątecznie, świątecznie! Zaczynam lepienie pierogów, tym razem lekko kolorowych;) które delikatnie wyróżniają się na stole przy innych świątecznych i pysznych potrawach:) Dziś przygotowuję pierogi z kapustą i grzybami. Ciasto lekko zabarwiłam szpinakiem, dzięki czemu uzyskałam na cieście zielonkawe plamki. Robię je wcześniej i zamrażam (mamy wtedy pierogi w hurtowych ilościach nie tylko na Święta, ale też(...)okazje i zaspokojenie podniebienia kiedy trzeba;) Kiedy świąteczny kurz opadnie to wyjmiemy je z którychś kolorowych smakołyków i będziemy się nimi zajadać. W najbliższych dniach zaprezentuję Wam moje autorskie pierogi rybne z serem i koperkiem (koloru bordowego od buraka). A teraz zapraszam do lepienia! Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki 2 jajka 3 łyżki oleju
Zasmakuj Kuchnikazdy ma juz swój wypróbowany na nie przepis , więc i ja podzielę się moim , rodzinnym przepisem.Świąt nie obchodzę , ale moi rodzice jak żyli to je robili,i zawsze pierogi były doskonałe.Dzis odkurzyłam ich smak i zapach by móc je z przyjemnością spalaszować.Zapraszam. 1.5KG.KISZONEJ KAPUSTY 4 CEBULE 10DAG.GRZYBKÓW SUSZONYCH-DZIEŃ WCZEŚNIEJ NAMOCZONE I UGOTOWANE(...)MIĘKKOŚCI PIEPRZ SÓL VEGETA LIŚĆ LAUROWY 5KULEK ZIELA ANG. 5KULEK JAŁOWCA MASŁO DO SMAŻENIA FARSZU Ulubione ciasto na pierogi `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ KAPUSTĘ KROIMY ODCISKAMY I KROIMY DAJEMY JĄ DO GARNKA.WRZUCAMY JAŁOWIEC,ZIELE ANG.,LISTEK LAUROWY,SOLIMY.WLEWAMY TROCHĘ WODY I GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI 1 GODZ.DŁUŻEJ NIE ,BO POTEM KAPUSTA JEST ZA CIĘŻKA NA WĄTROBĘ I TRACI WITAMINY.ODCEDZAMY .ROZGRZEWAMY NA PATELNI
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimoże masz ochotę na odmianę? Albo szukasz oryginalnego pomysłu na gwiazdowe przyjęcie ze znajomymi? Moje pierożki z ciasta francuskiego robi się szybko i udadzą się każdemu - umiejętność lepienia pierogów niewymagana :) W środku kryją lekki i kolorowy warzywny farsz - na przekór zimie i monotonni świątecznych potraw. I koniecznie zajrzyj na koniec wpisu, gdzie czeka na Ciebie minikonkurs, dzięki któremu możesz(...)sprawić sobie świąteczny upominek :) Prawda jest taka, że uwielbiam pierogi, ale niekoniecznie ich lepienie ;) Ciasto francuskie przychodzi mi z pomocą zawsze, gdy chcę szybko przygotować jakąś przekąskę na imprezę. Do zrobienia pierożków czy też pasztecików nadaje się znakomicie, dając świetny efekt przy minimum wysiłku. Do pierożków z ciasta francuskiego możesz zrobić oczywiście jakiś tradycyjny farsz, np. pieczarkowy. Ja chciałam
Chilli Czosnek i Oliwawycinamy krążki (o średnicy ok. 7-8 cm) np. za pomocą szklanki. Na krążki ciasta nakładamy ok. 1 łyżki farszu, składamy je na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Zlepione pierogi odkładamy na posypany mąką blat i dodatkowo przykrywamy ściereczką. W międzyczasie w sporym garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju (zapobiegnie to sklejaniu się pierogów podczas gotowania(...)Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 2-3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy je ostrożnie łyżką cedzakową. Smacznego
MyCookBook.plpamiętać, aby po wycięciu kółek ciasta już nie rozciągać. Po prostu nałożyć farsz i zlepić. Farsz też niczego sobie. Rodzina pokochała tą wersję. Jest to zdrowa wersja pysznym pierogów. Zachęcam zrobić podwójną porcję. Jeżeli ktoś chce może dodać ziemniaki gotowane do farszu :) SKŁADNIKI ( wszystko odmierzamy w tej samej szklance): Ciasto: mąka pszenna pełnoziarnista 3 szkl. woda(...)dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą podsypać mąką i cienko rozwałkować. Wyciąć szklanką kółka. Nałożyć 1 łyżeczkę farszu i zlepić pierogi. Gotowe pierogi wrzucić do gotującej się wody z olejem. Gdy wypłyną na wierzch wyciągnąć i umieścić w misce z zimną wodą, aby zahartowały się. Przełożyć na talerze
Kuchnia Paulettesnie kłamię i to nie jest mrzonka czy mistyfikacja.Jest wprost idealne,lekkie,rozciagliwe,świetnie się skleja,i wspaniale się walkuje.Pierwszy raz mogę powiedzieć , że w tym roku robienie pierogów z grzybami , było samą przyjemnością.Przepis zaczerpnęłam od Krysi z blogu Kuchnia u Krysi.blogspot.p l. Ciasto nadaje się do wszystkich farszów. 500g.mąki pszennej 50g.mas(...)troszku wody , na gładkie ciasto.Rozwalkować na cienki placek i wycinać wykrawaczką lub szklanką krążki.Nadziać ulubionym farszem i sklejać pierogi.Gotujemy w osolonej wodzie.Nie dodajemy oleju ponieważ pierogi się niesklejają,są po prostu fantastyczne.Ciasto się nie rwie,nawet nie trzeba podsypywać mąką.W tym roku pierogi moje są wyśmienite dzięki temu cudownemu ciastu.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimasy. Gdzie można wykorzystać masę z maku o ile nam pozostanie? U nas sprawdza się doskonale jako nadzienie pierogów wigilijnych. W męża domu na wigilię jadło się właśnie pierogi z makiem. Sprawdzi się również do klusek z makiem, makiełków, drożdżówek. Hmm ma wiele zastosowań i nie miejcie złudzeń, nie zostanie Wam jej aż tyle, żeby był problem(...)nadmiarem zrobić Drukuj Masa makowa – masa do makowca, pierogów z makiem window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 500 g maku (maku mielonego) 500 ml mleka 100 g cukru 50 g miodu 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek 1 łyżka aromatu migdałowego 2 jajka 2 łyżki masła 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Sposób przygotowania Mak wsypujemy do miski, zalewamy
Mieszam w Garnku