menu kilka dań, które spożywa się u nas tylko w Wigilię. W naszym TOP5 znajduje się barszcz z uszkami (wszystko home made!), karp pieczony z pieczarkami, tatar z łososia, pierogi z kapustą i grzybami oraz... ryba po grecku! Zazwyczaj jemy ją rano na śniadanie, jednak dziś postanowiłam przyrządzić ją na obiad. Trochę pracochłonna, ale czasem fajne pokrzątać się
Kitchens Alphabetnakryte bawełnianą ściereczką, aby ciasto nie obeschło) i wycinamy szklanką, kieliszkiem lub literatką kółka o średnicy 5 cm. Nakładamy na każde kółko ok. pół łyżeczki farszu i zlepiamy jak pierogi (łatwiej się złączą, jeśli brzegi posmarujemy wodą). Następnie zlepiamy oba końce pierożka (najwygodniej robi się to oplatając pierożek na palcu wskazującym). Gotowe uszka układamy na desce lub blacie podsypanym
Poezja smakurozlać rosół na ogrzane talerzePodawać z makaronem lub lanymi kluseczkami,można dołożyć pokrojone w kawałki mięso.Obficie posypać zieloną pietruszką.Mięso z rosołu możemy zużyć zmielone jako farsz do pierogów lub podać z sosem musztardowym jako sztukę miesa.Rosół jest tak esencjonalny,że po wystudzeniu zsiada sie na galaretę.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zastapic np.parmezanem lub innym ulubionym serem.Danie bedzie wtedy calkowicie jarskie.Boczek ,ktory dodalam prawie w calosci wyladowal na talerzu meza,bo kazde danie zawierajace ten skladnik go zachwyca .Nawet pierogi ruskie, byle suto okraszone boczusiem.Skladniki na 2-3 poprcje:spätzle wykonane z 250 g maki pszennej pelnoziarnistej(przepis tutaj:http://frosch.blogspot.de/search/label/Sp%C3%A4tzle)1 peczek zielonych szparagow1 cebula80-100 g boczku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jak jagody to oczywiscie jagodzianki.To moje ulubione drodzowe buleczki i Wasze chyba tez.Zreszta lato bez jagodzianek jest niewazne.Przy drozdzowych wypiekach usprawnilam sobie prace i ciasto robie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko zresztą w Polsce.Sa bardzo popularne w Niemczech,Austrii i Czechach.Ten używany do smarowania pieczywa robię z dodatkiem cebuli i ewentualnie jabłka.Ten ,który ma służyć za okrasę np.do pierogów i dodatek do innych potraw robię z samymi skwarkami,choć właśnie ten jest przysmakiem męża.Składniki na smalczyk do chleba:70 dkg słoniny1 duża cebula1 kwaskowate jabłko1 łyżeczka suszonego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tracą na smaku,wręcz zyskują głębię smaku.Może i Wam spodoba sie mój przepis?Ciasto jest oczywiście równiez musi być odpowiednio cieńsze i delikatniejsze niż to na pierogi,choć z tego samego pierogowego przepisu.Składniki na farsz do okolo 120 uszek:5 dkg suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki)1 malutka cebulaugotowane warzywa z wywaru na barszcz:1 marchewka,kawałek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!naciowy i musiał on wylądować w surówce. Wiem, wiem selera naciowego też nie każdy lubi. A ja lubię i nawet czasami chrupię go bez niczego. A surówkę podałam do pierogów, na które przepis zaraz dodam.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnizrobieniu ciasta a reszta to już idzie ekspresowo. Potrzebny nam będzie dodatkowo wałek do ciasta. Przyrząd ma karbowaną krateczkę i otworki. Na przyrząd kładziemy płat ciasta czy to na pierogi czy francuskie, w miejsce otworków kładziemy farsz łyżeczką, która jest dołączona do urządzenia, brzegi przecięć smarujemy jajkiem i kładziemy drugi płat ciasta. I teraz wałek i mamy piękne ravioli
Ewa w kuchniWiem, że to dziwnie, ale jak moje Dziecię (dorosłe już…) przyjeżdża w odwiedziny, to z tej okazji przygotowuję bardzo wykwintne dania, takie jak na przykład: knedle z truskawkami, pierogi czy kluski ziemniaczane ;)! U większości ludzi to może zwykłe, codzienne dania ale dla nas to takie odświętne potrawy, których często nie przygotowuję. Po pierwsze: na co dzień staramy się
UgotujmyTo.plGatityGosia Co do jedzeniaGucio Kuchnia GuciaJola Smak mojego domuKamila Ogrody BabilonuKrecia By było przyjemniejMagda Konwalie w kuchniMałgosia Akacjowy blog. W podróży i w kuchniMargot Kuchnia AlicjiMarghe Po prostu MargheMimbla Pierogi ruskie razPychciasta Renata Forks’N’CanvasTosia Smakowity chlebWiosenka Eksplozja smakuWisła Zapach chlebaZufik ZufikowoŻabka Healthy cravingŻaneta PoradniczankaDzięki i pozdrowienia dla wszystkich! Post Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami
UgotujmyTo.plmałe czarowanieEla W poszukiwaniu slow lifeGosia Co do jedzeniaKamila Ogrody BabilonuŁucja Fabryka Kulinarnych InspiracjiMałgosia Akacjowy blogMagda Konwalie w kuchniMarghe Po prostu MargheMarzena Zacisze kuchenneMarcinH Grahamka,weka i kajzerka…Mimbla Pierogi ruskie raz!Renata Forks’n’CanvasWisła Zapach chlebaŻabka Healthy Craving Post Fougasse – chlebek z oliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plprzed Świętami, zawinąć w lnianą ściereczkę i schować do woreczka, dzieki czemu zachowa swoją świeżość (będzie nawet jeszcze lepsze!) i będziecie mogli się nim zajadać między świątecznym karpiem a pierogami:D Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO:250 g gęstego jogurtu naturalnego 120 g masła, stopionego3 duże jajkakilka kropel aromatu pomarańczowego450 g mąki pszennej220 g cukru1,5 łyżeczki proszku
Słodko-Słony Świat IlonyTeraz z pozostałej części ciasta wyciąć krążki o średnicy równej brzegowi foremek i nałożyć je na wierzch, zamykając jednocześnie każdą z babeczek zaciskając palcami krawędzie, tak jak byśmy lepili pierogi (fot.4). Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 200ºC. Wystudzić na kratce. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Świat Ciastaminut, do ładnego zarumienienia.W międzyczasie przygotuj sos waniliowy. W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu i postaw na średnim ogniu. Gotuj mieszając aż sos ładnie zgęstnieje.Podawaj ciepłe pierogi polane sosem waniliowym.Smacznego!English versionCranberry apple dumplings with vanilla sauce(16 dumplings)Ingredients for the dumplings:2 packages frozen puff pastry 250 g each, thawed2 apples, peeled and sliced into
karmelowy