pierniki przepisy - 2500 przepisów (strona:23/167)

Piernik staropolski 120

jedno z moich ulubionych ciast, bardzo świąteczne i pachnące przyprawami korzennymi. Bez niego nie wyobrażam sobie Wigilii, a mój siostrzeniec mógłby chyba pożreć całą blaszkę! Przed Wami Piernik Staropolski. Przepis na ten piernik umieściłam na swoim blogu już w zeszłym roku, znikł jednak tak szybko, że poza wersją ciasteczkowo-pierniczkową nie udało mi się go uwiecznić na zdjęciu. Toteż(...)stało przez prawie miesiąc, uwierzcie że nic złego się z nim nie stanie. Piekłam go już drugi raz i przyznam, że smakuje wspaniale, ale osobą preferującym mięciutki i sprężysty piernik, raczej nie przypadnie do gustu. Przepis powtarzam, dla leniwców nie lubiących klikać w linki :D Piernik staropolski 0,5 kg miodu 2 szkl. cukru (ja wsypałam 1) 250g masła

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierniki na choinkę 145

miodu, 10 łyżek miękkiego masła - kostka 200g 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 4 i 1/2 szklanki mąki (tortowej) 2 łyżeczki sody, 1 łyżka kakao, 1 opakowanie przyprawy do piernika. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sitko. Wszystkie składniki razem wymieszać. Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Powycinać pierniki.Słomką powycinać małe otwory - jeden otwór musi być na górze każdego piernika. Kłaść na blaszkę wyłożoną(...)papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku 180stopni ok.10minut. Jeżeli pierniki są cienkie piec ok.7-8min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.  Przechowywać w zamkniętym pudełku (metalowym lub plastikowym). Pierniki można udekorować lukrem i różnymi cukiereczkami do dekoracji według własnego gustu. Aby powiesić pierniki na choinkę należy do każdej dziurki w piernikach dać sznurek lub nitkę

W kuchni u Moniki
zupa śliwkowa 147

śliwkowa zupa pachnąca piernikiem Do świąt jeszcze daleko, ale zupa ta jest tak pyszna, że warto ją robić jak najczęściej. Szczególnie tera, kiedy śliwek z naszych sadów, mamy pod dostatkiem. składniki dla czterech osób 1,5 kg śliwek 10 g masła 250 g piernika 80 ml miodu 1 l wody sposób przygotowania W garnku topimy masło, dodajemy do niego dwie(...)trzecie pokruszonego piernika (ja piernik upiekłem według tego przepisu , ale można również użyć gotowego, byle  nie miał nadzienia, ani polewy), całość przesmażamy przez dwie minuty a następnie zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia. W tym samym czasie, umyjemy śliwki, pozbawiamy je pestek i wrzucamy do garnka. Śliwki smażymy przez 2-3 minuty, następnie powoli

Miód i pieprz
Pierniki świąteczne 95

Małgosia wymyśliła, że swoje pierniczki na kiermasz zaniesie. Pomysł podwójnie doskonały :) Bo i Gosia ma radochę i ja mam radochę, bo mi przepis udostępniła :) Niestety nie jadłem tych pierników, ale na zdjęciach wyglądają niesamowicie! Boooosz, cudeńko! Jak ktoś jeszcze ma czas przed świętami to koniecznie zróbcie, już po wyglądzie widać, że nie mogą być niesmaczne. A Gosia napisała tak (właściwie(...)choć najlepiej cukier puder 1 jajko 2 i ¼ szklanki mąki – przyda się więcej do podsypywania i dodania w razie zbyt luźnego ciasta 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika – można więcej według uznania Opcjonalnie w przepisie jest tez możliwość dodania kakao dla uzyskania ciemniejszego koloru piernika. Wszystkie składniki najlepiej umieścić w głębszej misce i wyrobić rękami. W trakcie wyrabiania

Marder&Marder Manufacture
Piernik staropolski cz.II 138

jakiegoś czasu pytaliście mnie, kiedy należy upiec piernik staropolski. Zatem dzisiaj ogłaszam, że oto właśnie nadszedł odpowiedni moment :) Spokojnie możecie już wyjąc wasze dojrzewające od listopada ciasto i po odpowiednim czasie delektować się gotowym piernikiem :) Oczywiście im ciasto dłużej postoi, tym będzie lepsze :) W oryginalnym przepisie do przełożenia użyto samych powideł śliwkowych, jednak ja od kilku lat dodaję do niech(...)galaretkę wiśniową, dzięki czemu większość nie spływa mi po bokach ciasta a ładnie do niego przylega :) Jest to mój ulubiony piernik i odkąd pierwszy raz go zrobiłam nie piekę już na święta żadnego innego :) Ciasto: Piernik staropolski cz.I ( klik ) Mała prostokątna blaszka Nadzienie: 1 kg powideł śliwkowych 1 galaretka wiśniowa  Polewa: 100 g masła 3 łyżki cukru pudru

My simple kitchen
Piernikowe gwiazdki 120

Piernik to ciasto, którego historia sięga czasów Hanzy - średniowiecznego związku handlowego między miastami północnej Europy. Był symbolem powodzenia, wysokiego statusu społecznego i sukcesu. Ze względu na przyprawy korzenne, które zwiera, piernik był towarem luksusowym. W Polsce pojawił się w XVIII wieku. Oto moja wersja pierników w wersji świątecznej. Składniki 50 g otrębów owsianych 25 g otrębów pszennych 50 ml ciepłego(...)mleka 3 g drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego 100 g waniliowego serka homogenizowanego 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 2 jajka 2 łyżki kakao odtłuszczonego 3 łyżki miodu Z mleka, drożdży i 1 łyżki cukru wyrabiamy zaczyn i odstawiamy na ok. 10 minut. W dużej misie mieszamy suche składniki - otręby, kakao, przyprawę do piernika i pozostały cukier. Serek homogenizowany ucieramy

My Chcemy Jeść
Zdrowe pierniki pełnoziarniste 148

końcu wcieliłam mój pomysł w życie ;) poczułam dziś magię świąt,wiem, że się pośpieszyłam, ale muszę wypróbować przed świętami parę wersji pierników ;) ja dla mnie bomba, ale sami oceńcie, mam zamiar jeszcze wykombinować inne wersje ;) Składniki: 1,5 szklanka mąki żytniej do wypieku chleba (plus mąka potrzeba przy wałkowaniu ciasta) 0,5 szklanki otrębów pszennych(...)szklanki płatków owsianych firmy Kupiec 1 łyżeczka sody 0,5 szklanki płynnego miodu 2 łyżki oliwy z oliwek opakowanie przyprawy do piernika (25g jednak najlepiej zrobić domową przyprawę) 1 jajko 2 łyżeczki kakao około 1 łyżki stewii (jednak najlepiej spróbować surowego ciasta, żeby nie przesłodzić) Sposób przygotowania: Otręby i płatki owsiane mielimy na pył wszystkie składniki mieszamy ze sobą

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pełnoziarniste pierniki 122

powiedziałam tak zrobiłam, a mianowicie upiekłam pierniki ;) wzorowałam się na już opublikowanym przepisie, ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, coś na coś i mamy lekko zmodyfikowaną wersję pełnoziarnistych pierniczków ;) Składniki: szklanka płatków żytnich szklanka płatków owsianych szklanka płatków jęczmiennych szklanka otrębów pszennych szklanka  lnu mielonego firmy Oleofarm 5 łyżek domowej przyprawy do piernika(...)łyżek  ksylitolu  Sposób przygotowania: Miód, ksylitol, olej i żółtka ucieramy mikserem otręby i płatki owsiane mielimy na mąkę mieszamy suche składniki (otręby, płatki, len, przyprawę do piernika, amoniak, kakao) dodajemy je do żółtek i miodu, mieszamy białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je do ciasta mieszamy wszystko, a następnie wyrabiamy ręcznie kiedy ciasto jest gotowe, najlepiej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik piernikowy 162

Bardzo ciekawe połączenie ciast: piernika i sernika.  Przepis pochodzi z książki Lidla- Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego . Wypróbujcie naprawdę warto. SKŁADNIKI: Kruche ciasto czekoladowe: 200 g maki pszennej 15 dag kakao 5 g przyprawy do piernika 75 gram cukru 150 g margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 żółtko Spód piernikowy: 180 g margaryny 140 g czekolady deserowej 100 g miodu(...)przyprawy do piernika 40 g cukru trzcinowego 4 jajka 2 opakowania cukru wanilinowego 125 g maki pszennej tortowej 10 g proszku do pieczenia 20 g maki ziemniaczanej Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 15 g margaryny miękkiej 150 g cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 40 g budyniu waniliowego w proszku 200 mil śmietanki UHT 30 % 4 jajka WYKONANIE: Kruche ciasto

W kuchennym oknie Ewy
Piernik marokański z ras el hanout 138

Najlepsze ciasto jakie ostatnio jadłam to rodzaj piernika z marokańską mieszanką przypraw ras el hanout. To coś pomiędzy przyprawą do piernika a curry. Zostawia na języku lekko pikantny posmak, ale kojarzy mi się właśnie z piernikiem. Kupiłam tę przyprawę po przeczytaniu “ Pysznie dla rodziny i przyjaciół ”, bo jest bardzo popularna we współczesnej kuchni francuskiej, którą Joanna Drzazga polecam na rodzinne(...)łyżeczki przyprawy ras el hanout 2 łyżeczki kawy zbożowej szczypta soli 2 jajka 2 łyżki miodu 250 g maślanki garstka kandyzowanego imbiru do dekoracji – opcjonalnie   Jak przygotować piernik marokański z ras el hanout? Mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy jajka, miód i maślankę i miksujemy. Ciasto można by też zamieszać łyżką, ale warto zmiksować, żeby nie trafić potem

Ugotowane pozamiatane
Świąteczny piernik z marcepanem i Decoradą 206

wycinania pierniczków. Moje wypieki zawsze są pieczone z sercem tylko wtedy wychodzą ! Dawne tradycyjne receptury mają to do siebie, że są niezawodne i sprawdzone jak przepis na ten piernik który nie wymaga leżakowania, jest bardzo dobry zaraz po przełożeniu powidłami i warstwą marcepanu.  Obsypany smaczną karmelową posypką, zagwarantuje Wam  kulinarny sukces. Składniki: Na keksówkę o wym 12/39(...)szklanki mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka sody 1 szklanka miodu wielokwiatowego 1 łyżeczka kakao 6 jajek 2 łyżki przyprawy korzennej do  piernika Delecta 15 dag masła 1 szklanka ciemnego piwa porter Przełożenie: 1,5 szklanki powideł śliwkowych 30 dag marcepanu Polewa czekoladowa Posypka karmel-Decorada Sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło ucieramy na puch

Wanilia i Kardamon
Pierniczki z bakaliami 178

Pierniczki z bakaliami to propozycja dla tych, którzy nie lubią czekać na dojrzewanie ciasta piernikowego lub na zmięknięcie upieczonych już pierników. Jeśli ich nie przesuszycie podczas pieczenia, od razu będą miękkie i rozpływające się w ustach. Pierniczki z poniższego przepisu, jak ich nazwa wskazuje, są najeżone bakaliami, które możecie dobrać według własnego gustu. Ważne jednak, by były bardzo drobno pokrojone(...)około 50 sztuk . Pierniczki z bakaliami Składniki: CIASTO 360g mąki pszennej 100g miodu 80g masła 50g cukru 120ml wody 2 łyżki śmietany 1 jajko 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 150g bakalii (u mnie orzechy włoskie, morele suszone, daktyle, rodzynki, skórki kandyzowane) 1 łyżeczka sody oczyszczonej LUKIER 120g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Wykonanie: - do rondelka przełożyć cukier

Smakołyki Bereniki
PIERNIK LAST MINUTE 529

Piernik w wersji dla zapracowanych - błyskawiczny, bez użycia miksera, wystarczy podgrzać i wymieszać składniki rózgą kuchenną. Piernik jest mięsisty, wilgotny i pyszny. Przełożony powidłami śliwkowymi, najlepiej własnej roboty, długo zachowuje świeżość i można go przechorowywać do 7 dni. Także jeśli nie zdążyliście w tym roku zagnieść ciasta na Piernik Staropolski Dojrzewający  to ten wypiek może być jego godnym zamiennikiem(...)Teraz przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i wsyp do masy. Ponownie dokładnie zamieszaj. Masę przelej do keksówki piecz około 60 - 65 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw piernik w formie do całkowitego ostudzenia. POLEWA: W garnuszku umieść połamaną na kostki czekoladę, kremówkę oraz masło. Podgrzewaj lekko całość do rozpuszczenia. Ostudzony piernik przekrój wzdłuż na pól i przełóż

Słodko-Słony Świat Ilony
Piernik marchewkowy 157

zwykle, kiedy nie mogę się zdecydować na co mam ochotę. W lecie robię zwykle lawendowe shortbready (tu przepis) , które są kombinacją ciasteczek lawendowych i shortbreadów. Zima natomiast to czas piernika marchewkowego, czyli połączenia piernika – najpyszniejszego świątecznego deseru i ciasta marchewkowego. Smakuje mocno piernikowo i korzennie, ale jest zdrowsze, bo większość ciasta to marchewka, ananas, orzechy, a cukier jest częściowo(...)ciasto zrobię dziś z moim kuchennym pomocnikiem. Składniki: 2 jajka pół szklanki cukru 4 łyżki miodu 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki po 1 łyżeczce cynamonu, przyprawy do piernika i proszku do pieczenia po pół łyżeczki zmielonych goździków, sody oczyszczonej i pieprzu szczypta soli 2,5 szklanki marchewki startej na grubych oczkach puszka ananasa, odsączona szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich

Ugotowane pozamiatane
Puszysty sernik z aromatycznym akcentem piernika, pomarańczy i powideł śliwkowych... 123

Zróbcie i oceńcie sami. Ja mogę Was zapewnić, że jest niesamowity. Wszystkie smaki przeplatają się ze sobą nie zagłuszając się wzajemnie. Wyraźnie czuć smak śliwek, pomarańczy i oczywiście smak piernika. Jest wart tego, żeby go zrobić nawet dwa razy.... (tortownica o średn. 30-32 cm)         Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła(...)zimne, z lodówki) 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika                 Składniki na masę serową: 1400 g tłustego sera trzykrotnie zmielonego (lub sera w wiaderku) 400 g cukru pudru 8 dużych jajek 90 g masła 2 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza 160 g powideł śliwkowych (najlepsze

Kuchnia u Krysi