piernik szybki - 1000 przepisów (strona:57/67)

Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowy 189

peelingiem, zmieszany z fusami kawyOLEJ KOKOSOWY W DOMUnasmaruj olejem stare zamki błyskawiczne lub łańcuch przy rowerze - pomoże im "ruszyć"przyklejone do mebli gumy? posmaruj je i okolicę olejem, a szybko je usuniesz bez pozostawiania plamnabłyszczacz do skórzanych butówimpregnuje i czyści drewno- nasmaruj je niewielką ilością oleju , zaczekaj aż wyschnie, nie wycieraj! pomaga też dłużej utrzymać meble i półki niezakurzoneoczyszcza(...)często!SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU! NIECH BĘDZIE SZALONY I NIEZAPOMNIANY!PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemWspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!"Śniadanie-wypchaj się!Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy

Gotowanie to kochanie
Miodownik piernikowy z kremem i powidłami 1055

cukru pudru 16 g cukru wanilinowego 200 g masła, zimnego 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżka przyprawy do piernika  Polewa orzechowa: 200 g orzechów włoskich, posiekanych 125 g masła 2 łyżki miodu 4 łyżki cukru Krem budyniowo - maślany: 600 ml mleka 3 żółtka 5 łyżek cukru(...)temperaturze pokojowej utrzeć/zmiksować na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać chłodny budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu, do połączenia. Należy pamiętać aby nie miksować zbyt energicznie - zbyt szybkie miksowanie może spowodować zwarzenie się kremu. Gotowy krem powinien mieć jednolitą i puszystą konsystencję. Złożenie ciasta : Na jednym z blatów ( tych bez orzechów ) rozsmarować połowę powideł. Na to wyłożyć połowę

Opowieści z piekarnika
Liebster Blog Award 148

dzieciństwa…2. Bez  czego nie możesz się obejść w kuchni?3. Jakie sprzęty kuchenne zabrałabyś/zabrałbyś na bezludną wyspę – pamiętaj, tam nie ma prądu.4. Co ma piernik do wiatraka?5. Gdybyś mogła/mógł zamieszkać w dowolnym miejscu na Ziemi, jakie byś wybrała/wybrał?6. Gdybyś miała/miał możliwość wyboru kucharza, który przez 1 dzień(...)Ciebie Internet?Danie,  które króluje, Twoim zdaniem, nad wszystkimi.Najlepszy program kulinarny…Bez  czego się chleba nie upiecze?Jakie  masz korzyści z prowadzenia bloga?Ciasto,  z którym najbardziej lubisz „pracować”.Szybkie  danie dla zabieganych…Twoja  ulubiona książka, to…Twój kulinarny majstersztyk.Zapraszam do zabawy! *******************************************************************************************************************************To  moja III nominacja, za którą serdecznie dziękuję. Tym razem od Autorki bloga Ciasteczkologia.   Oto zadane mi  pytania

mojewypiekiinietylko
Owsianka z owocami posypana wiórkami kokosowymi 192

Owsianka z owocami posypana wiórkami kokosowymi to bardzo pożywne śniadanie. Jego wartość energetyczna pozwoli Ci zachować energię i nasycenie na długie godziny. Przepis i listę składników

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 271

szczyci się posiadaniem tego przepisu z 1970 roku. Wypiek figuruje w nim pod nazwą piernik „Gosposia”. Kociewianki z tak przygotowanego ciasta piekły 3 różne rodzaje piernika: pierniczki wycinane foremkami, piernik przekładany marmoladą oraz fefernuski kociewskie. Fefernuski zaraz po upieczeniu są dosyć twarde. Przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach kruszeją i same rozpływają się w ustach. Nazwa „fefernuski” występuje w publikacji(...)Wtedy jest wystarczająco twarde i bez problemu można uformować wałek, z którego odcinane będą pojedyncze ciasteczka. Tuż po upieczeniu ciastka są lekko twarde. Zwłaszcza skórka, która jest delikatnie chrupiąca. Szybko jednak kruszeją, miękną i są zaskakująco delikatne. Lukier nie jest za gęsty, jest na tyle rzadki, że fefernuski bez problemu można w nim „wykąpać”. Gęstość lukru można bardzo łatwo

Grahamka, weka i kajzerka
Owsianka na śniadanie 218

Śniadania są najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Poranki zazwyczaj są trudne dlatego dla każdej z nas dlatego najszybszym i najzdrowszym pomysłem na śniadanie jest owsianka. Gotuje

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa grzybowa krem 143

Zupa grzybowa krem Wigilijna zupa grzybowa Podczas Wigilii nie może zabraknąć na stole aromatycznej tradycyjnej zupy grzybowej. Prosta i szybka do zrobienia zupa grzybowa krem z grzybów leśnych i pieczarek, udekorowana smażonym porem i creme fraiche jest nie tylko bardzo smaczna, ale też pięknie i apetycznie się prezentuje. Krem grzybowy z kilku gatunków grzybów świeżych i suszonych, na który(...)grubości 1 milimetra. W rondelku rozgrzewamy olej, niewielkimi partiami smażymy pokrojonego pora na złoty kolor i przekładamy na papier do odsączenia. Gorącego pora oprószamy startym na drobnych oczkach piernikiem i leciutko solimy. Zupę serwujemy z kroplą creme fraiche, porcją podsmażonych podgrzybków, usmażonym na  chrupiąco porem i proszkiem z suszonych grzybów. Do zupy grzybowej krem idealnie pasuje niemieckie wino

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dorsz w cieście piwnym z sosem tatarskim 214

W Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Comfort drink czyli kakao cywilisty na dzień dziecka raz! 173

Dzień Dziecka wszędzie nawet w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Tylko na WPiA nie. (reszta tekstu ocenzurowana - na dzień dziecka kupiłam sobie podręcznik do ubezpieczeń społecznych- uwierzcie

U Fiolki
Comfort drink czyli kakao cywilisty na dzień dziecka raz! 139

Dzień Dziecka wszędzie nawet w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Tylko na WPiA nie. (reszta tekstu ocenzurowana - na dzień dziecka kupiłam sobie podręcznik do ubezpieczeń społecznych- uwierzcie

Fiolka w kuchni
Pepparkakor z mąki kasztanowej - szwedzkie imbirowe pierniczki bez cukru i bez glutenu 133

P epparkakor z mąki kasztanowej to mój kolejny eksperyment na fit pierniczki bez cukru i glutenu. W zeszłym roku podzieliłem się z Wami przepisem na pierniczki

Food Square
Owsianka marchewkowa – prosta i genialna 148

Marchewka nie jest zarezerwowana wyłącznie jako składnik zup, surówek czy jako dodatek do obiadu. Okazała się świetnym i wartościowym składnikiem śniadania, które smakuje jak najlepsze desery

Karo in the Kitchen
torcik piernikowo-pomarańczowy 150

Torcik choć ma typowo świąteczny wygląd i smak zrobiłam na imieniny Mamy. Myślę, że z racji okresu przedświątecznego ujdzie mi to, że nie był typowo imieninowy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
TU I TAM po raz 5. Czekoladowe kreacje. I coś do czekolady - dla Was! 226

teraz! Mogę w końcu śmiało powiedzieć, że znalazłam najlepszy z najlepszych**. Dla nas absolutna rewelacja. Ma wszystko to co brownie posiadać musi i tylko jedną wadę - znika tak szybko, że następnym razem muszę sobie przygotować jeszcze jedną skrytkę .... na brownie:) Ilość czekolady potrzebna do jego upieczenia jest iście rozpustna, ale co to za cudowna rozpusta! A skoro szaleć(...)już nadawała do pracy i trzeba ją ponownie podgrzać), a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego - ja używam kupowanych w Czechach specjalnie do tego celu (oraz do lukrowania ciasteczek i pierników) rękawów z maluteńką tylką (końcówką). Można ją zastąpić grubym workiem foliowym - przełożyć do niego stopioną czekoladą, a następnie w jednym z rogów zrobić delikatne nakłucie, przez które wydostawać się będzie

KUCHARNIA
Ciasto biszkoptowe i ucierane – praktyczne porady 255

Ciasto biszkoptowe i ciasto ucierane są jednymi z najpopularniejszych baz do wielu wypieków. Z ciasta biszkoptowego przygotowuje się torty, placki, rolady. natomiast ciasto ucierane stanowi bazę dla wielu pierników, ciast z owocami. Czemu ciasta biszkoptowe oraz ucierane zawdzięczają swoją popularność? Sekret tych pysznych wypieków polega na uzyskaniu jak największej puszystości. Puszystość uzyskujemy poprzez ubicie białka. Od czego zależy jakość ciasta(...)dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Dodajemy mąkę. Krótko łączymy składniki. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Całość pieczemy przez 40 -40 minut w 180 stopniach. Szybkie ciasto ucierane: Składniki: 200 g mąki 200 g masła 200 g cukru 10 g proszku do pieczenia(3 łyżki) 5 jajek Miękkie masło ucieramy. Dodajemy cukier nadal ucierając. Następnie dodajemy

Ciasta z tradycjami

Proponowane wyszukiwania