świąteczne. Dzisiaj na pierwszy ogień klasyka pierniczki korzenne, idealne do mleka, kakao czy do kawki. Polecam Wam! SKŁADNIKI: - 300 g mąka orkiszowa pełneziarno - 100 g mąka pszenna tortowa - 100 g mąka żytnia - 50 g mąka gryczana - 350 ml miodu - 60 g cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 jajko - 120 g masła - 3 opakowania po 20 g przyprawy do piernika
SMYKWKUCHNIświątecznych ciast i potraw. W tym roku upiekłam między innymi miodownik z orzechowym biszkoptem przekładany masą grysikową. Polecam serdecznie. Składniki (blaszka 24x28cm): Ciasto miodowe: 250 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g miodu 70 g miękkiego masła 1 jajko 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika Orzechowy
Kuchnia domowa Aniświątecznych smakach i zapachach, bo przecież jeszcze wczoraj leniliśmy się przy wigilijnych stołach, wypełnionych po brzegi, proponuję przygotować sobie nieco lżejszy posiłek Owsianka z poniższego przepisu wychodzi dość gęsta, bo ja zdecydowanie taką wolę, ale Wy śmiało możecie modyfikować ilość płatków owsianych Składniki na owsiankę: 1,5 szklanki mleka 6 łyżek płatków owsianych 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
NiePieprz.plświątecznie wyglądają i do zjadania zachęcają. Z tej porcji ok. 34 szt. można przygotować i na kilka dni w chłodne i suche miejsce schować. Świeże są znakomite, a starsze są wyśmienite. Składniki na ok. 34 szt.: babeczki: 6 łyżek kakao ciemnego, 250 g masła, 4 jajka, 500 g cukru kryształ białego, 500 ml mleka, 20 g przyprawy do piernika
Moniki Smakołykipierników nie może się odbyć. W ubiegłym roku też zrobiłam na święta, ale nie byłam zadowolona jak dla mnie był trochę za suchy-wszyscy twierdzili, że jest pyszny, ale chyba trochę ściemniali. Tak czy inaczej postanowiłam zrobić makowiec, o którym sama powiem -pyszny! Pozbierałam przepisy od kilka osób wzięłam z nich co najlepsze i oto jest- pyszny świąteczny makowiec. Spód
Kuchnia Beatyucha do ucha, i z jeszcze większym zapałem wykonuje swoje zadanie. Co nie zmienia faktu, że cieszę się, że jeszcze tylko trzy dni, a potem niemal dwa tygodnie błogiego, świątecznego lenistwa... Przy takiej tematyce, mam dla Was, oczywiście, ciasteczka. Znalazłam je u Doroty , i od razu mi się spodobały. Bezproblemowe, a z nadzieniem! Musiałam spróbować. Nadziałam je domowymi powidłami śliwkowymi(...)sztuk) 500 g mąki pszennej 85 ml wody 200 g cukru 100 g miodu 1 jajko 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika nadzienie: 125 g gęstych powideł śliwkowych lukier: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki wrzątku 170 g cukru pudru 2 łyżki cukru umieścić w garnku o grubym dnie. Podgrzewać, aż cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomu zawsze są to domowe wędliny. W tym roku będą to filety z kurczaka zapeklowane i upieczone w piernikowej marynacie. Zapach i smak niesamowity 😍 Czuć ten świąteczny klimat w potrawach nawet na kilometr i chętnych, by je spałaszować nie brakuje. Jest pysznie, zdrowo i przede wszystkim domowo. MARYNATA 🌲 woda 1 szkl. 🌲 peklosól 18 g. 🌲 ziele angielskie(...)liść laurowy 2 szt. 🌲 kumin rzymski 1/3 łyżeczki 🌲 papryka słodka mielona 1 łyżeczka 🌲 papryka słodka wędzona 1/2 łyżeczki 🌲 pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki 🌲 cynamon 1/2 łyżeczki 🌲 przyprawa do piernika 1/2 łyżeczki 🌲 tymianek suszony 1/2 łyżeczki 🌲 pietruszka suszona 1/2 łyżeczki PONADTO 🌲 filety drobiowe 600 g. ( 2 duże szt. ) Filety drobiowe dokładnie oczyszczamy. Peklosól mieszamy
Kuchnia Paulettesrazu do konsumpcji. spokojnie można je przechowywać do 3 tygodni w szczelnie zamkniętym słoju lub puszcze. Pierniczki z lukrem, będą też piękną ozdobą choinki, czy też stołu świątecznego. Mogą byś smacznym i uroczym prezentem od serca dla bliskich nam osób. Pierniczki to też idealny dodatek do kawy w grudniowe przedpołudnie! Zapraszam! PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM: - 550 g mąki(...)mąka do podypywania - 300 g miodu płynnego - 100 g cukru (może być brązowy) - 120 g margaryny lub masła - 1 duże jajko - 2 łyżeczki sody - 60 g przyprawy do piernika - 1- 2 łyżki kakao LUKIER KRÓLEWSKI: - 1 białko - od 3/4 szklanki do całej szklanki cukru pudru WYKONANIE: - masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika rozpuść w rondelku. - masę
SMYKWKUCHNIciasto na bazie ugotowanej kaszy jaglanej i bananów. Korzenne ciasto jaglane z tego przepisu wychodzi bardzo dobre. Dzięki słodyczom bananów jest w miarę słodka, a przyprawa korzenna dodaje mu świątecznego nastroju. Jest bardzo szybkie i w proste w przygotowaniu, a jeżeli mamy zawczasu ugotowaną jaglankę, to idzie wcale raz, dwa. Inne przepisy na ciasta znajdziecie TUTAJ Korzenne ciasto jaglane(...)cukru i mąki - przepis: Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej + 2,5 szklanki wody 4 dojrzałe i słodkie banany 2 łyżki oleju 4 jaja 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli (do gotowania kaszy) Przygotowanie: Kaszą jaglaną gotujemy do miękkości wg. przepisu na opakowaniu. Ja zazwyczaj szklankę kaszy jaglanej zalewam 2,5 szklankami
Kuchnia ŁukaszaPierniczki to ciastka typowo świąteczne i świetna okazja do wspólnej zabawy. Zawsze piekę je kilka dni przed Świętami i zabieramy się za rodzinne lukrowanie;)) Oczywiście do Świąt połowa pierniczków znika, ale wcale się nie dziwię, są takie pyszne... Składniki: 300g mąki pszennej, 85g cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka, 100g miodu, 130g margaryny Palma(...)murzynkiem , 2 łyżki przyprawy do piernika, 2 łyżeczki kakao. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Dodać przyprawę do piernika, żółtka i miód. Wymieszać końcówką noża. Dodać posiekaną margarynę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej
Z miłości do słodkościforemek do mini pierniczków. W tym roku w końcu znalazłam to czego szukałam i w końcu jest. Najbardziej piernikowa granola, pełna korzennych aromatów z prawdziwymi pierniczkami. Doskonale wprowadza w świąteczny nastrój. :) Granola piernikowa z mini pierniczkami Zamiast przygotowywać specjalnie ciasto na pierniczki możecie wyciąć trochę mniejszych kształtów przy pieczeniu pepparkakor . Jeżeli nie macie foremek do mini pierniczków można dodać większe(...)połamane. Składniki: 400 g płatków owsianych 50 g otrębów gryczanych 50 g siemienia lnianego 120 g migdałów lub orzechów, może być miks 1 łyżka kakao 4 łyżeczki przyprawy do piernika 80 g oleju rzepakowego 100 g miodu 100 ml soku pomarańczowego lub mandarynkowego dodatkowo 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej , można zastąpić mandarynkami Piekarnik rozgrzać do 180°C. W dużej misce
Pełny talerzPierniczki na choinkę Przepis miałam podać wcześniej, ale wiecie jak jest - świąteczny zawrót głowy i mnóstwo spraw do załatwienia. Tak, czy inaczej gorąco polecam Wam przepis na pierniczki na choinkę. Doskonale zachowują kształt i są idealne do dekoracji. Cienkie są raczej kruche, ale żeby były miękkie można wykroić je na 5-6 mm. Są idealne do jedzenia od razu. Składniki(...)mąki 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika 120 g cukru trzcinowego (zmielonego na puder) 140 g miodu 20 g syropu z buraków lub melasy (tylko dla koloru, można zastąpić miodem) 1 jajo 1 żółtko 100 g masła (roztopionego) Mąkę (350g) przesiać z sodą i przyprawami, wymieszać z cukrem pudrem. Zrobić dołek. Wlać miód i syrop z buraków
Pełny talerzWietnamu. W Europie pojawił się w XVII wieku. Zwany jako badian. Owoce anyżu przypominają gwiazdy. Ma słodko - korzenny smak. Sprzedawany jest w całości lub zmielony. Można go stosować do świątecznych wypieków, budyniu, kompotów (zwłaszcza śliwkowego, gruszkowego i z jabłek), a także do wieprzowiny, cielęciny i drobiu oraz chleba. Całe gwiazdki podnoszą smak kawy, herbaty i grogu. Anyż idealnie komponuje się(...)koprem, cynamonem i goździkami oraz imbirem. Przechowywany w całości w szczelnym pojemniku utrzymuje świeżość przez ponad rok. Źródło: internet Cynamon - głównym hodowcą jest Cejlon. Jest ulubioną przyprawą do pierników, ciasteczek korzennych i niektórych kompotów. Dobrze komponuje się ze śliwkami, gruszkami i jabłkami. Może być używany do gorącego wina, kremów i syropów. W Meksyku stosowany jest do kawy, herbaty
Ciastka - domowe słodkościWspaniały, elegancki deser - idealny na świąteczny stół. Zachęcam, aby w te Święta poeksperymentować z wypiekami. Być może okaże się, że rodzinie smakuje nie tylko tradycyjny makowiec czy kruche ciasteczka. Sernik, wbrew pozorom to jedno z najprostszych ciast do wykonania. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, pamiętając jedynie o tym, aby nie napowietrzyć zbytnio ciasta. Jak przez nieuwagę tak właśnie zrobiłam i dlatego(...)brzeg nieco urósł :) Spód: 150 z pierników w czekoladzie 2 kostki roztopionej gorzkiej czekolady 100 g herbatników 1 łyżeczka cynamonu Składniki umieścić w mocnym blenderze i miksować, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Formę 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę. Równomiernie wylepić dno i boki formy. Schłodzić. Składniki: 500 g mascarpone 500 g gładkiego twarogu
Chocolate Muffin Blogświąteczne dania. Chociaż nigdy nie mów nigdy, może jeszcze coś się przytrafi ;-). Zakończenie będzie na słodko, czyli zapraszam na tradycyjne niemieckie pierniczki. Miękkie, lukrowane, z cytrynową i pomarańczową nutką. Doskonałe i proste do zrobienia.Inspiracja Moje wypieki.Pierniczki lebkuchenProporcje na 30 ciasteczekCzas przygotowania: 240 minutSkładnikiCiasto:250 g mąki pszennej 55085 g zmielonych migdałów3 łyżeczki przyprawy do piernika
Kulinarne przygody Gatityprzepis na świąteczny wypiek poprosiła mnie Pani Kasia. Nie używa cukru, jej cała rodzina łącznie z dziećmi słodzą melasą trzcinową. I choć Pani Kasia używa jej dość dużo w kuchni, tak do wypieków się jeszcze nie odważyła zabrać. Idą Święta i chciałaby coś upiec. Fakt, melasa jak nierafinowana i niesiarkowana to prawdziwe bogactwo. Kiedyś lekceważona uznawana za odpad, doczekała(...)waniliowy 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody gazowanej 3 łyżki mocnej kawy ( płyn) płaska łyżeczka sody płaska łyżeczka proszku szczypta soli 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika łyżka octu garść bakalii Melasę, cukier waniliowy i resztę mokrych składników mieszamy razem. Suche składniki przesiewamy i dodajemy partiami do mokrych. Nie mieszamy długo, tylko tle aby się
Dieta moja pasjagazie. Mieszałam, żeby zawartość nie przywierała do dna i żeby cukier się rozpuścił. Odstawiłam, żeby masa wystygła. Do miski przesiałam mąkę, sól, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszałam. Do masy z miodem wsypywałam po trochu mieszankę z mąką i mieszałam drewnianą łyżką. Kiedy zawartość się wymieszała, wsypywałam kolejna partię mąki. Potem dodałam jajko i po wymieszaniu wsypałam(...)puder. Kiedy konsystencja lukru była odpowiednia, tzn. dosyć gęsta ale elastyczna, zabrałam się z lukrowanie pozostałych pierniczków. Kiedy lukier na pierniczkach wysechł, mogłam się cieszyć sporą kolekcją świątecznych pierniczków. Zdaję sobie sprawę, że efekt dekorowania moich pierniczków nie jest najwyższej jakości, ale bardzo się cieszę, że sama to zrobiłam, że podoba się mojej rodzinie
Kuchnia u KrysiPrzepis na świąteczne pierniczki wykorzystałam na zbliżające się walentynki, tylko oczywiście dekoracje jak najbardziej słodkie, czerwone, wypełnione miłością . Do pierniczka polecam pudełeczko z okienkiem , wstążeczki i gotowy prezencik od serducha. Składniki : (na około 100 pierniczków) 300 g miodu ( najlepiej sztuczny) 550 g mąki pszennej 130 g masła 100 g cukru pudru 1 duże jajko lub 2 małe(...)łyżeczki sody oczyszczonej 60 g przyprawy do pierników kakao 2-3 łyż. dla uzyskania koloru Przygotowanie: Miód, masło rozpuścić w rondelku przy końcu dodać przyprawę do piernika wymieszać i odłożyć do ostygnięcia. Gdy nasza miodowa masa ostygnie , do dużej miski wsypujemy najlepiej przesianą mąkę , cukier puder, jajko, sodę oczyszczoną , kakao i masę miodową wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta
Wypieki Uli