pieczony kurczak - 3500 przepisów (strona:175/234)

Pyszny pasztet domowy 141

Dzisiaj polecam pasztet z królika i kury wiejskiej ( oczywiście może być kurczak). Pasztet jest doskonały w smaku. SKŁADNIKI królik taki ok. 1 kg. lub trochę większy. kura wiejska lub kurczak ( pierś , udka)  40 dag. podgardla 10 dag. wątróbki drobiowej  2 średnie cebule, obrane i pokrojone  grubą kostkę 1 bułka 4 - 5 jajek pieprz, sól do smaku(...)przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy dodać jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Dodać wyciśnięty czosnek. Napełnić  foremki. Piec ok. 1,5 godz. w temperaturze 160 C. SMACZNEGO domowa szynka Wyroby domowe

W kuchennym oknie Ewy
Kurczak pod chlebową pierzynką 182

uroczystościach rodzinnych , czy rozkoszując się winem przy kolacji .  Mięso jest soczyste i kruche. Mogłabym go jeść więcej i więcej.... a to niestety nie wskazane:) Składniki: 3 piersi z kurczaka 2 tosty z ciemnego pieczywa 1/2 cytryny natka pietruszki 2 puszki pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz cukier 2 łyżki oliwy z oliwek marynata 4 łyżki musztardy delikatesowej(...)cukru. Wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Wykładamy mięso. Tosty kruszymy. Natkę drobno siekamy. Łączymy z chlebem. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Chlebową pierzynką przykrywamy mięso. Pieczemy w 180 stopniach C. przez ok. 45 minut.  Ilość porcji: 6 szt Czas przygotowania: ok. 1,15 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Dyniowo - marchewkowe fusilli z indykiem 126

współgra z dynią - garam masala - po prostu cały wachlarz smaków! Dyniowo - marchewkowe fusilli z indykiem Składniki: /dla 5-6 osób 300 g marchewki 2 średniej wielkości pietruszki 250 g pieczonej dyni 5 cm imbiru (korzeń) 1 cebula 6 ząbków czosnku 1 filet z indyka makaron fusilli (ilość wg uznania) przyprawy: ksylitol, sól himalajska, pieprz ziołowy, papryka słodka, curry, kurkuma(...)pietruszkę, imbir, czosnek i szatkujemy je razem za pomocą malaksera. Dzięki temu, uda nam się wycisnąć wszystkie smaki z czosnku i imbiru, po którym nie pozostaną nieprzyjemne nitki. Dynię pieczemy (dokładne wskazówki - tutaj ) i trzemy na tarce na grubych oczkach (lub szatkujemy w malakserze). Warzywa wrzucamy na patelnię zawierającą cebulę i mięso, dolewamy 2-3 szklanki wody (warzywa intensywnie "piją

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Domowa shoarma drobiowa 222

odpowiednim rożnem shoarmę przygotowuję na patelni  Zapraszamy na naszą fotorelację z Maroka - link Składniki:   (porcja dla 3 - 4 osób) · około 500 - 600  g mięsa z piersi kurczaka lub indyka 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry   1/2 łyżeczki kminu rzymskiego     1/2 łyżeczki papryki ostrej lub chili (może być więcej jeśli ktoś lubi(...)Następnie smażyć je na patelni do miękkości. Zamiast przygotowywać mieszankę przypraw można z powodzeniem użyć gotowej przyprawy Kebab / Shoarma firmy Kamis . (około 1,5-2 łyżeczek) Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami, chlebem pita lub białym pieczywem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet wieprzowo-drobiowy 176

pietruszki 3 liście laurowe 1 ziarna ziela angielskiego zioła prowansalskie mleko do namoczenia bułki Mięso pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać pokrojoną w większe kawałki słoninę i udka kurczaka, zalać zimną wodą i zagotować. Kiedy pojawią się szumowiny zebrać je i dodać obraną włoszczyznę, liście laurową, ziele angielski, a także sól i pieprz i gotować na małym ogniu(...)natkę pietruszki, gałkę muszkatołową. Przyprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy. Dobrze uklepać mokrą ręką, żeby nie było powietrza w środku. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Kroić dobrze wystudzony. Życzę smacznego

talerz przyjemności
Ostre skrzydełka od Gordona Ramsay'a 488

Przepis na te skrzydełka wypatrzyłam w jakimś programie Gordona Ramsaya. Są ostre i soczyste. W marynacie tej możecie przygotować również pałki czy udka kurczaka. Gwarantuje Wam, że będą smakować. U nas miłośnikiem tych skrzydełek jest mój Maż, który nigdy ich nie odmówi ;) Składniki (niestety) są wyszukane ale warto za nimi pochodzić. Ja swoje, znalazłam w sklepie z przyprawami z całego(...)zrobić marynatę. Dokładnie obtoczyć w niej skrzydełka. Odstawić do lodówki na min. 0,5h (im dłużej tym lepiej). Piekarnik nagrzać do 170C. Wsadzić zamarynowane skrzydełka. Pozostałą marynatą polać skrzydełka. Piec ok 25-30 minut. Smacznego

CookYourself
Zapiekane piersi kurczaka nadziewane warzywami i kurkami 254

wiele różnych sposobów. Moja dzisiejsza propozycja to niskokaloryczne kieszonki z kurczaka nadziane warzywami oraz kurkami. Całość przykryta wędzoną szynką i zapieczona. Składniki:    2 filety z piersi kurczaka,  2 łyżki kurek (mogą być mrożone),  1/2 czerwonej i 1/2 żółtej papryki,  por,  3 łyżki  musztardy,  łyżka pesto bazyliowego,  4 plastry wędzonej szynki(...)czasu. Doprawić do smaku, dodać sok z cytryny. Przygotowanym farszem nadziewać nacięte filety, owinąć plastrem szynki i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba do natłuszczać) i piec około 35-40 minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Filet ze szpinakiem w cieście francuskim 179

każdy płat odchudzamy, czyli kroimy w poprzek na cieńszy. Mamy cztery kawałki kurczaka. Do miseczki dodajemy połowę przyprawy do kurczaka dodajemy 1 łyżkę oliwy,  mieszamy. Taką marynatą nacieramy kurczaka i zostawiamy przynajmniej na 3-4 godziny. Przygotowujemy szpinak:Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę,smażymy na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszamy od czasu do czasu.Do(...)Tył i przód  szerokie. Zawijamy najpierw przód i tył na farsz, następnie pasek z jednej i pasek z drugiej . Robimy przeplatankę na tzw. mumię.Ciasto smarujemy rozmąconym jakiem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1 godzinę.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Roladki z indyka nadziewane papają z salsą z papai i ogórka 206

Dietetyczny i smaczny obiad. Soczysty indyk z papają, opiekane ziemniaki i kalafior gotowany na parze oraz salsa z papai i korniszonów z sosem sojowym.Czas przygotowania:50

SzczyptaSmaQ
WYNIKI KONKURSU KULINARNEGO Z MARKĄ STAUB 173

Serdecznie gratuluję Zwyciężczyni i dziękuję wszystkim za udział w konkursie! Wkrótce na blogu nowe konkursy, już pod nowym adresem: www.garniecmagalie.pl . Poniżej zwycięski przepis: Składniki: 500 gram filetów z kurczaka 2 kule mozarelli 2 pomidory czarne oliwki świeży tymianek lub 2 łyżeczki suszonego tymianku świeża bazylia olej z orzeszków piniowych sól, pieprz do smaku Wykonanie: Filety umyj, następnie natnij(...)świeżą bazylię. Dodaj kilka czarnych oliwek.  Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, program góra/dół. Naczynie do zapiekania marki Staub przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika, piecz około 50 minut. Następnie zdejmij folię i dopiecz jeszcze całość około 10 minut. Po upieczeniu posyp całość świeżą bazylią. Podawaj z makaronem lub ryżem, świetne będzie również Twoje ulubione pieczywo

Garniec Magalie
Pikantne skrzydełka z cynamonem 127

Uwielbiam grudzień, najpierw szykuję się do Świąt, a zaraz po tym na Sylwestra. I własnie na Sylwestra specjalnie przygotowałam imprezowa skrzydełka. Oczywiście możecie je przygotować na

Niezły Młynek
Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami 168

Sezon na szparagi nadal trwa, więc warto je jeszcze przyrządzać ! Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami to doskonały wybór dla wszystkich smakoszy szybkich, pełnowartościowych potraw. Składniki:   - mięso z piersi kurczaka (200 g) - 1 sztuka  - szparagi zielone ( około 400 g) - 1 pęczek  - ziemniaki (młode) - 500 g  - pomidorki koktajlowe - 10 sztuk  - papryka czerwona - 1 sztuka  - cebula - 1 sztuka(...)plastry ziemniaki, podsmażone z cebulą mięso, paprykę, ugotowane szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Całość posypać pieprzem oraz ziołami. Ser zetrzeć na tarce, dodać 2 jajka i dokładnie wymieszać. Polać zapiekankę. Piec w 180 stopniach około 15 - 20 minut. Podawać na gorąco.  Smacznego

Fit-amina
Udka z warzywami 123

troski i rytuałów. Trzeba jednak przyznać, że efekt całkowicie rekompensuje czas poświęcony na moczenie garnka, rozgrzewanie go i samo gotowanie. „Slow food” jak zwykle procentuje! SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka, przecięte na połowy 2 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki kawałek selera 2 średnie pietruszki 2 średnie szalotki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyzki oliwy(...)godz.. przed kolejnym 20 min., ścianki smarujemy oliwą albo smalcem,z   czasem, gdy glina będzie już porządnie „wypalona”, możemy z tego zrezygnować (ale nie w przypadku pieczenia chleba i ciast!).   garnek zawsze wkładamy do zimnego piekarnika, garnek już przygotowany, nasmarowany, więc na dno naczynia wkładamy część warzyw, układamy mięso i obkładamy resztą warzyw,  zamykamy garnek, wkładamy

Kuchnia Beaty
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem 124

przygotowujemy resztę.Potem do piekarnika i samo się robi. No samo się nie zje, ale zniknie w oka mgnieniu, to pewne ;) Składniki 200 g ryżu 500 g filetów z kurczaka 1 cebula 6 ogórków konserwowych 1 papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy 200 g startego sera żółtego 1 łyżka przyprawy gyros 3 łyżki oleju rzepakowego Sos: 4 łyżki ketchupu(...)pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki oraz starty ser mieszamy razem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Majonez, ketchup, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę dokładnie łączymy, polewamy ryż. Całość pieczemy 25 minut w temperaturze 190°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Gyros domowy w chlebku pita 136

chlebki woda letnia, 1 i 1/4 szkl drożdże suche, 7g olej, 3 łyżki cukier, 1 łyżka sól, 1 łyżeczka mąka pszenna, 3 szkl Składniki na gyros filet z piersi kurczaka, 1 cały przyprawa gyros, 1 opak lub po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, curry, bazylii, oregano, tymianku sól, 1/2 łyżeczki olej, do smażenia Składniki na sos jogurt(...)równych części i  formujemy w kulki. Odkładamy na 20 minut pod ściereczką. Po tym czasie z każdej kulki formujemy rękami placek, układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 260st, razem z blachą do pieczenia. Placki przekładamy razem z papierem na gorącą blachę. Pieczemy przez około 8 minut, aż się

Gotowanie moimi oczami

Proponowane wyszukiwania