batatach z jarmużem, to potrawa zdrowa i prosta w przygotowaniu. Słodkie ziemniaki, które z ziemniakami nie mają nic wspólnego, już wieki temu jadali Inkowie, do tego równie zdrowy jarmuż, intensywnie zielony dzięki blanszowaniu, soczysta chuda polędwiczka faszerowana śliwkami i orzechami włoskimi, wszystko doprawione tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Do użytych produktów SyperFood można dodać intensywnie pomarańczowe płatki nagietków, które mają właściwości(...)mascarpone, 100 g startego sera żółtego Cheddar, 100 g jarmużu bez grubych nerwów, 100 ml wina białego wytrawnego, 3 jajka, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyża suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego, sól i pieprz do smaku, szczypta cukru do jarmużu. Do przybrania: świeże zioła i płatki nagietka. Przygotowanie: Polędwiczkę naciąć wzdłuż pozostawiając
SzczyptaSmaQsię specjalnie nie narobić. Nie chciało mi się też żreć ziemniaków. Wybór padł więc na taką oto zapiekankę. Składniki (dla trzech osób): 400-500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego dwie małe cukinie przyprawa do mięsa mielonego duże opakowanie śmietany 12% koperek ser gouda 2 pomidory 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz Gotowanie zaczynasz od cukinii. trzeba ją umyć(...)kolor z każdej ze stron. Jak już klopiski się zrumienią, zdejmij je łyżką cedzakową z patelni. Zmniejsz ogień i na ten sam tłuszcz wrzuć cebulę i czosnek. Zesmaż je intensywnie mieszając (jak sfajczysz czosnek to zrobi się gorzki i potrawa będzie do dupy). Gdy cebula będzie gotowa, zalej ją śmietaną. Intensywnie mieszając, doprowadź ją do wrzenia. Teraz wrzuć z powrotem
manslogblogCalientes, małym miasteczku położonym u stóp Machu Picchu. Był to już kolejny dzień odkrywania Peru, kolejny dzień zachwytu nad bogactwem tamtejszej flory i różnorodnym jej zastosowaniem w kuchni, więc ziemniak w towarzystwie waniliowego budyniu z ryżu zaciekawił, ale już nie zdziwił. Różnorodna kuchnia peruwiańska i zdrowe pokarmy, z batatami na czele, którymi żywili się już Inkowie podbija Świat w nowej(...)wykonaniu Krem Batatowy to znakomita przystawka. Tworzy wyjątkowy duet z polską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze i długo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy odpowiednich sous vide :). Kremu z powodzeniem sprawdzi się także z innymi pieczonymi mięsami, uwydatniając ich walory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny czy borówki, serwowane w mało atrakcyjnej formie, często przygotowywane
SzczyptaSmaQschabowe, zapanierowalam, usmażyłam i zjadłam. Oba na raz. W całości, bez żadnych dodatków. Chętnie zjadłabym jeszcze dwa. Założę się, że całkiem często przyrządzacie w swoich domach schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek z polędwicy wołowej(...)Składniki (na 4 osoby) : S olanka: 1 litr wody 1/2 szklanki soli 1/3 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym) 1 /2 szklanki posiekanej cebuli łyżeczka ziaren pieprzu 2 ząbki czosnku (posiekane) 1 szklanki soku jabłkowego Mięso: 4 plastry schabu (mięso powinno być w kawałkach o wysokości ok. 3.5-4 cm i powinno mieć na bokach cienką wartstwę tłuszczu
Jem więc Jestemziemniaków, ciężkich mięs i zawiesistych, tłustych sosów. Ale nie muszą przecież zawsze takie być! Dlatego dzisiaj serwujemy jej wersję lżejszą, taką w sam raz na późniejszą porę. Zapraszamy! (; Składniki ( na 2 formy o średnicy ok 23cm.) Zapiekanki: 350g makaronu typu kolanka lub krótkie rurki 2 małe cebule lub 1 średnia - pokrojona w piórka 2-3 ząbki drobno posiekanego czosnku(...)ostygniętego już sosu beszamelowego dodajemy makaron, krewetki z czosnkiem, pociętego łososia oraz podsmażone pieczarki z cebulą. Całość mieszamy, przyprawiamy wedle smaku i wykładamy na 2 formy - dokładnie wysmarowane masłem. Wierzch obkładamy plasterkami pomidorów-zostawiając miejsce na środku.Całość posypujemy startą mozarellą, ulubionymi ziołami, solą i pieprzem. Zapiekanki pieczemy od 25 do 30 min. Na zdrówko! (function
Symfonia Smakówwhiskey (u nas klasyczny Jim Beam) 20 ml oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli oraz sporo pieprzu 1 łyżeczka suszonych płatków cebuli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki chilli 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich chrząstek i tłuszczu. Można przekroić go wzdłuż na cieńsze plastry(...)domowych. ;) Swojego kurczaka, ze względu na brzydką pogodę, pałaszowaliśmy w domu z aromatycznym ryżem oraz świeżym zielonym ogórkiem. Sprawdzi się jednak wspaniale w plenerze, z chlebkiem, bułkami czy pieczonymi ziemniakami. Dodatki pozostawiam Waszej wyobraźni - sos tzatziki, czosnkowy, świeże warzywa czy grillowana kukurydza - wybór należy do Was! Smacznego
Cooking MonsterDuszone mięso w aromatycznym ,sosie pieczeniowym Duszone mięso , gości u nas zazwyczaj zimą . To jedna z tych nieśmiertelnych potraw , która zawsze , znajdzie swoich zwolenników . Uwielbiam , przeróżne
Ogrodnik w podróżyprzygotowaniu różnych składników w dużej ilości (np. pieczonych warzyw, pieczonego mięsa, najczęściej kurczaka) i łączeniu ich w różnych kombinacjach. Elementem łączącym całość – bazą dań – jest np. ugotowany ryż, albo komosa. Gotowanie w ten sposób jest proste, ponieważ pozwala ograniczyć czas na przygotowanie: krojenie, przyprawianie, pieczenie. Wadą może być to, że niektóre składniki muszą się powtarzać(...)praktycznie bez gotowania, młode ziemniaki – też 10-15 minut i ryż – ten akurat wymaga więcej czasu, bo użyliśmy ryżu brązowego. W szybkim przygotowaniu jedzenia pomógł nam garnek parowy – zwykły garnek z nakładką z dziurkami, jak w durszlaku. Jeśli nie macie, naprawdę warto zaopatrzyć się w taki „sprzęt”. Dzięki niemu równocześnie mogliśmy ugotować ziemniaki, fasolkę i groszek oraz
Niedzielny kucharzschabowe, zapanierowalam, usmażyłam i zjadłam. Oba na raz. W całości, bez żadnych dodatków. Chętnie zjadłabym jeszcze dwa. Założę się, że całkiem często przyrządzacie w swoich domach schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek z polędwicy wołowej(...)Składniki (na 4 osoby) : S olanka: 1 litr wody 1/2 szklanki soli 1/3 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym) 1 /2 szklanki posiekanej cebuli łyżeczka ziaren pieprzu 2 ząbki czosnku (posiekane) 1 szklanki soku jabłkowego Mięso: 4 plastry schabu (mięso powinno być w kawałkach o wysokości ok. 3.5-4 cm i powinno mieć na bokach cienką wartstwę tłuszczu
Jem więc Jestempokrój na drobne kawałeczki. Wymieszaj dokładnie curry z 3 łyżkami wody. Rozgrzej na patelni olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią, podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę dodając curry zmieszaną z wodą. Kiedy cebula zacznie się szklić, dodaj kurczaka, ziemniaki, sól, pieprz zmielony, inne przyprawy wg gustu, 3 łyżki wody i smaż mieszając dopóty, dopóki woda całkiem nie odparuje(...)naczynie żaroodporne z wodą, aby piekarnik był naparowany. W tym czasie posmaruj ciasto odrobiną roztrzepanego jajka z mlekiem w celu poglazurowania. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż bułeczki i piecz 15 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Farsz do bułek. Czas na drugie wyrastanie. Gotowe bułki. Gotowe bułki. inspirował blog Go on...Have
Grahamka, weka i kajzerkaDzień dobry, Gotowanie nauczyło mnie, że najsmaczniejsze potrawy wychodzą nam wtedy, gdy nie trzymamy się żadnego przepisu, tylko gotujemy instynktownie, to na co mamy ochotę
Chilli Czosnek i OliwaSpaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wielu polskich domach do dziś panuje przekonanie, że w ten dzień nie należy nic jeść do wieczora. Sama pamiętam, że w moim rodzinnym domu na wczesny obiad podawano ziemniaki ze śledziem i należało „wytrzymać” do kolacji, bo wtedy będzie się można wreszcie najeść. Zasada regularnych pięciu posiłków dziennie , obowiązuje także w święta i na pewno uchroni nas przed przejedzeniem się(...)grzybami, tradycyjny barszcz czy kompot z suszu, to potrawy nie tylko niskokaloryczne, ale bardzo korzystne dla zdrowia. Także ryby, w szczególności, jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne potrawy. Śledzia, zamiast w śmietanie, możemy podać z jogurtem, a smażonego
Szybko Tanio SmacznieZiołowy kurczak w śmietanowym sosie. Dziś polecam Wam przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Tak przygotowany kurczak jest soczysty, miękki. Podstawą smaku są oczywiście przyprawy
Słodkie okruszkidużej patelni a danie wstawcie do piekarnika w blaszce do pieczenia albo w ceramicznej formie do pieczenia tart. Pamiętajcie tylko że forma powinna być na tyle szeroka, żeby całe mięso kurczaka zmieściło się w formie na płasko, a sos sięgał do połowy jego wysokości – kurczak w tym przepisie się piecze, nie dusi. PORCJOWANIE KURCZAKA Całego kurczaka dzielimy na poszczególne elementy(...)połączenia. PIECZENIE Usmażone kawałki kurczaka przekładamy do naszykowanego sosu, skórką do góry. Wkładamy naczynie do już rozgrzanego piekarnika, na środkową półkę i pieczemy przez 40-45 minut. Kurczak w miejscu przy kości powinien osiągnąć temperaturę 75 ⁰C, a płyn wypływający z mięsa po nakłuciu musi być przeźroczysty. Podajemy na stół w naczyniu, w którym wszystko się piekło, posypane pozostałą kolendrą
Karo in the Kitchen