kukurydziana) 1 banan (pełni on tu bardziej rolę dosładzającą, niż sklejacza) Przygotowanie: Ziemniaki obierz, ugotuj i schłodź. Międzyczas przygotowywania spodu będzie wystarczający. Przygotowanie spodu: przesiej mąkę, kakao i cukier do dużej miski. Zblenduj banana z olejem i dodaj do maki. Zagnieć miękkie ciasto. Wylep mi formę do pieczenia uprzednio wysmarowaną olejem i schłodź w lodówce przez godzinkę luz w zamrażalniku(...)pieczenia a na niego np. fasolę, która obciąży ciasto podczas pieczenia i nie pozwoli mu wyrosnąć. Piecz spód przez 30 minut w temp. 180 C. W międzyczasie zblenduj wszystkie składniki na masę serową, które przełóż na podpieczony i lekko wystudzony spód. Piecz wszystko razem przez 25-30 minut w temp. 170-180 c. na środkowej półce piekarnika. Smacznego! Artykuł Prawie
greenscarfFrytki z marchewki o smaku cytrynowym nie smakują jak z ziemniaków. Są słodkawe, bardziej miękkie i lekko pikantne. Poza tym ostatnio pojawiły się w warzywniakach kolorowe marchewki – białe, czarne, fioletowe, które aż się proszą o schrupanie. Marchew biała, a właściwie kremowa jest bardziej krucha i słodsza, ma mniej goryczki i można(...)rozmieszać z solą i pieprzem cytrynowym. – Marynować marchewki w oliwie przez kilka godzin w lodówce. – Piekarnik nastawić na 180 st.C. – Marchewki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać resztą oliwy z marynaty. – Piec 30 minut
To co kochamniskiej temperaturze możemy podawać zarówno na ciepło, tak jak zrobiłam to ja, z dodatkiem pure z ziemniaków lub na zimno, jako wędlinę do kanapek. Myślę, że z dodatkiem domowego chrzanu czy sosu tatarskiego będzie pysznym elementem świątecznego śniadania. Schab wolno pieczony Czas przygotowania: 26 godzin Składniki: 2 kg wieprzowego schabu olej rzepakowy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki(...)wszystkich stron na rozgrzanym oleju na patelni, a następnie przekładamy z powrotem do żaroodpornego naczynia z całym sosem, który powstał w czasie smażenia. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Mięso pieczemy przez 2 godziny, raz na jakiś czas polewając schab sosem z pieczenia
Kulinarne przygody Gatitybambusa 4 łyżki otrębów owsianych 1 mała biała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku kilka szczypt ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i blendujemy na purée. Różyczki brokuła wrzucamy na osolony wrzątek(...)prowansalskie i listki świeżego tymianku. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. Wytrawne muffiny z brokułami i pędami bambusa podajemy na gorąco - jako przekąskę lub dodatek do dania mięsnego. To, że brokuły są zdrowe już wiemy
My Chcemy Jeśćaromatu. Piekarnik nagrzać do 140C (grzałka góra-dół). Cebule pokroić w ćwiartki i ułożyć na dnie naczynia do pieczenia (może być blacha do pieczenia, ja użyłam garnka żeliwnego). Dodać na górę łodygi tymianku. Następnie na cebule z tymiankiem położyć karkówkę, najtłustszą częścią do góry. Piec przez 1 godzinę. Po tym czasie należy mięso przykryć (folią do pieczenia lub pokrywką(...)piec przez 4-5 godzin . Upieczone mięso będzie soczyste i łatwo będzie odchodzić od kości. Przygotować sos majonezowy: Wymieszać w misce wszystkie składniki sosu. Doprawić solą i pieprzem. Gdy pieczeń będzie gotowa, należy wyciągnąć ją z pieca i przykrytą szczelnie odstawić, aby odpoczęła ( do 1 godziny ). Dopiero teraz pieczeń kroimy i podajemy w towarzystwie sosu majonezowego oraz Ziemniaków z cebulką
Moja Delicjapiknik. Uwielbiam piknikowac! Jest takie miejsce wsrod pol, gdzie lubimy odpoczywac. Kawalek trawy, stolik piknikowy, wiatrak. A dookola pola. Z jednej strony zboze, z drugiej kukurydza. Jeszcze z innej ziemniaki i laka, na ktorej pasa sie konie.Moje ciasto smakuje wspaniale w takim plenerze.Uwielbiam lato!Ciasto z malinami i polewa mascarponeskladnikiciasto ucierane:200g miekkiego masla250g cukru (dalam mniej)1 cukier waniliowy4(...)cukrem waniliowym do chwili az powstanie kremowa masa. Dodajemy kolejno jajka i nadal ucieramy ciasto. Na koncu dodajemy make wraz z proszkiem do pieczenia. Dokladnie mieszamy.Ciasto przekladamy na natluszczona blache i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CW tym czasie robimy mase serowa. Miksujemy serek mascarpone ze smietana, cukrem, zoltkiem i maka.Podpieczone ciasto wyciagamy z piekarnika i posypujemy
Przysmaki Karolkiprostego powodu - nie chcę prezentować Wam banalnych propozycji i ja również lubię zaskoczyć sama siebie. Ciężkie i znane wszystkim z domów rodzinnych sałatki na bazie majonezu, z ziemniakami i warzywami, już dawno wyszły z mody, nie są też w żaden sposób zaskakujące, a papa w misce udekorowana majonezem i (nie daj Boże!) papryką (najlepiej w kształcie kwiatka!), również jest(...)pokrył je w całości. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Buraki umyj dokładnie, następnie osusz papierowym ręcznikiem i zawiń każdy osobno w folię aluminiową. Włóż do piekarnika i piecz na blaszce przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Ostudź i obierz ze skóry. Pokrój je w ósemki. Bekon lub pancettę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oliwy. Następnie
Garniec Magaliemasy (np. za pomocą łyżki do lodów), formować w dłoniach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć i układać na papierze. Piec 20 minut (piekłam 17 minut) w temperaturze 180 stopni C. na środkowej półce piekarnika z włączonym grzaniem góra/dół. W "Pysznościach z roślin" Paweł Ochman umieścił przepisy na słodkie, proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału(...)czwartek. Nie brakuje też słodkich wspomnień z dzieciństwa Pawła (z kuchni Jego Mamy i Babci), dań z różnych stron świata i słodkości z dodatkiem warzyw (batatów, buraków, dyni, fasoli, ziemniaków, kalafiora itp.). W większości przepisów Paweł zwrócił uwagę na pełnowartościowość swoich słodyczy. Są bogate w białka, witaminy, składniki mineralne. Urzekają swoimi kolorami i różnorodnością. Cenne jest to, że każdy przepis
Weekendy w domu i ogrodziepyszną pieczeń z mięsa mielonego ze skwarkami z boczku i smażoną cebulką, polaną sosem koperkowym to pomysł na wyśmienity obiad. Podajemy z kluskami śląskimi albo ziemniakami i ulubioną surówką. Składniki na pieczeń z mięsa mielonego: 0,5 kg mielonej wieprzowiny jajko duża cebula 250 g boczku pól szklanki mleka bułka pszenna 100 g kaszy manny łyżka masła sól, pieprz, tymianek(...)wyrabiamy na jednolitą masę. Masę wykładamy do keksówki (ok. 22cm długości). Jeśli jest blaszana, najpierw wykładamy ją papierem do pieczenia, moja jest sylikonowa, więc nie było takiej potrzeby. Wierzch pasztetu wyrównujemy i układamy na nim wiórki masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę, aż wierzch pasztetu lekko zbrązowieje. Sos koperkowy: ok 3 łyżki masła 2/3 szklanki
e-PrzepisyKulinarnepieczonej. Ryba smażona z chrupiącą skórką na obiad w środku tygodnia (nie tylko od święta czy weekend) jest chętnie przeze mnie przygotowywana. Dodatki? Różne - od pieczonych chrupiących ziołowych ziemniaków, puree z ziemniaków i groszku po chrupiące złociste frytki (wersja nadmorska). Surówki z kiszonej kapusty i marchewki lub warzywa gotowane na parze idealnie pasują - pasują i dodają kolejnych cennych(...)posolę więcej gotową rybę na talerzu - sól wyciąga z ryby wodę); na wierzch każdej polędwicy układamy mały kawałek masła; zawijamy szczelnie w folię aluminiową, pieczemy w temp. 170C z termoobiegiem na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół przez około 20 minut. Smacznego zdrowego
Zasmakuj Kuchnicały rok, nie tylko w sezonie wakacyjnym. Pięknie pachnie delikatnym masłem z koperkiem i cytryną, słodkim pomidorem i zieloną fasolą. Podałam ją z ugotowanymi w wodzie z dodatkiem chrzanu ziemniakami. Składniki: 2 wypatroszone dorady 2 łyżki posiekanego masła 1 mały pęczek świeżego koperku 1 mały pęczek świeżej natki pietruszki kilka plasterków cytryny 4 plastry pomidora po garści mrożonej zielonej(...)plasterki pomidora, resztę masła, połówki cytryny, pieprzymy dodatkowo, obok układamy fasolkę, posypujemy resztą natki i koperku (jak na zdjęciu). Zawijamy szczelnie w folii. Pieczemy 20-25 minut w temp. 190C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem. Smacznego rybnego:) Na zdrowie
Zasmakuj KuchniKiedyś frytki kojarzyły mi się z ociekającą tłuszczem przekąską serwowaną w fast foodach. Teraz wiem, że można je przygotować bez tłuszczu i nie muszą być zrobione tylko z ziemniaków. Frytki z buraka, marchewki czy dyni to ciekawa alternatywa dla tych tradycyjnych. Dlatego dziś mam dla Was przepis na frytki z dyni piżmowej, które na pewno podbiją Wasze podniebienia. Frytki(...)wody i osusz. Następnie w misce dodaj do dyni skrobię, przyprawy i wymieszaj. Ułóż frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut lub do momentu aż frytki będą przypieczone w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Smacznego
wegujemyktórej podałam pieczone ziemniaczki. Oczywiście nie mogło zabraknąć komosy ryżowej, wybrałam czarną i nafaszerowałam nią pieczonego kartofelka, pyrkę, grulę ;) czy jak kto woli. Farsz zyskał niepowtarzalny charakter dzięki gałązce świeżego rozmarynu w połączeniu z jeszcze jednym prostym i niedocenianym składnikiem ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 duży pęczek zielonych szparagów 4 młode ziemniaki 4 małe(...)posolonej wody, a następnie starannie blendujemy. Zupa nie powinna być, aż tak gęsta, żeby można ją było nazwać kremem, ale nie powinna być też zbyt rozwodniona ;) Ziemniaki dokładnie szorujemy i nieobrane wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, opiekamy z obu stron, aż zmiękną, a skórka się zrumieni. Quinoę podsmażamy na smalcu (który idealnie dopełnia całości) z gałązkami rozmarynu, dzięki
Quinoa Raz!Pieczone pstrągi tęczowe z gałązkami rozmarynu i suszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz frytkami ze słodkich ziemniaków-batatów. Zdrowy, pyszny i aromatyczny obiad przygotowany na jednej blaszce do pieczenia Składniki: 2 pstrągi tęczowe (wypatroszone) 1 duży batat 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego sok z cytryny około 4 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Batata obieramy, kroimy(...)solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka wkładamy po gałązce rozmarynu, a nacięcia wypełniamy czosnkiem niedźwiedzim. Ryby przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na około rozkładamy przygotowane bataty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 25 minut. Około 8 minut przed końcem pieczenia blaszkę przestawiamy na górną półkę piekarnika. Smacznego
Oryginalny smakplastry i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na rozgrzaną oliwę wykładamy przygotowane bakłażany i podsmażamy je delikatnie z obu stron. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i układamy na ziemniaki. Czosnek i cebule drobno siekamy i solimy. Wykładamy na rozgrzana oliwę i dusimy ok 3-5 minut. Po tym czasie dołączamy do cebuli mięso i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy(...)będą się formować grudki. Doprawiamy do smaku gałką muszkatałową, solą oraz pieprzem. Zalewamy sosem zapiekankę i posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 -40 minut. Pieczemy pod przykryciem. Smacznego
ChilliJemyangielskie, kminek majeranek, papryka ostra, papryka słodka, pierz ziarnisty, jałowiec, cukier – do smaku * oliwa z oliwek KLUSKI: * ziemniaki – ok.200 g * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * jajko – 1 szt * parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KLUSKI: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, ugniatamy. Dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i jajko – zagniatamy gładkie ciasto(...)blendujemy mikserem, następnie dodatkowo przecieramy przez sito. POLICZKI WIEPRZOWE: W czasie kiedy sos nam się gotujemy policzki wieprzowe wkładamy do nagrzanego na ok. 200-220 C piekarnika na 30 minut ( po połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę ). CAŁOŚĆ: Przygotowane policzki podajemy z ugotowanymi kluseczkami i kiełkami lucerny. Podajemy gorące! Smacznego! PS. Policzki wieprzowe przygotowane tą metodą są genialne – idealnie
Ostra na Słodko