dodałam do ziemniaków. Wbiłam dwa jajka i dosypałam przyprawy i mąkę ziemniaczaną. Wyrobiłam masę porządnie i przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Można użyć tradycyjnej formy do babki. Efekt będzie imponujący :D Jednak należy ją dobrze wytłuścić margaryną i wysypać bułką tartą, by masa nie przywarła. Piekłam moją babkę ziemniaczaną ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Pieprzyć z Fantazjąfolię aluminiową i pieczemy 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy kapustę i dusimy 15 minut. po tym czasie doprawiamy solą czarnym pieprzem i sokiem z cytryny, dodajemy kapary, koperek oraz natkę pietruszki, dusimy jeszcze około 10 minut. Można podawać z ziemniakami lub ryżem
Moje-pitraszeniepieczarek. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Odlewamy nadmiar wody. Dodajemy kaszę, jajko, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i mieszamy. Naczynka natłuszczamy i posypujemy bułka tartą. Na dno każdego naczynka wykładamy ciasto ziemniaczane. Układamy pieczarki i przykrywamy masą ziemniaczaną. Pieczemy w temperaturze 170 st. C ok. 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy z piekarnika i na wierzch
Maminek kulinarnypowstałą z odsączonych ziemniaków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajka oraz mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na łyżce masła podsmażamy poszatkowane szalotki, następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w kawałki i podsmażamy wszystko na ciemno-złoto. Zawartość patelni dodajemy do masy ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę ziemniaczaną i wstawiamy do zimnego piekarnika. Rozgrzewamy
Gotowanie i blogowanieListopad to czas gęsiny. Tym razem gęsie nogi, pieczone na domowej kiszonej kapuście. Danie pyszne. Po długim pieczeniu, nogi mają znakomitą brązową skórę, a kapusta przechodzi smakiem wytopionego, gęsiego tłuszczu. I nic więcej nie potrzeba - no, może parę śląskich klusek . Polecam! Drobna uwaga - z powodów ode mnie niezależnych nie miałam(...)smażyć mieszając. Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia w którym będziemy piekli, posypać kminkiem, dodać parę ząbków czosnku, na wierzchu ułożyć nogi, skórą do góry, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C na ok 3 - 3,5 godziny. Na ostatnie 40 min pieczenia zdjąć pokrywkę aby skórka ładnie się zrumieniła i stała bardziej chrupiąca
Stare Garynagrzanego 180 stopni piekarnika. Piec do czasu az kurczak bedzie miekki, a mieso samo odchodzilo od kosci (okolo 45 minut). Gdy kurczak bedzie upieczony przelozyc go na talerz i przykryc aby nie ostygl. Sos przelac na patelnie, zagotowac i smazyc az sie zredukuje i zgestnieje. Polac nim kurczaka, posypac estrgonem (opcjonalnie). Podawac natychmiast, najlepiej z ziemniakami. Smacznego
Codzienne Gotowanieulubionych przypraw do ziemniaków (np. mieszanka rozmarynu, oregano, bazylii, tymianku, cząbru, estragonu itp.) Przepis: Bataty obieramy i kroimy na grubsze frytki (ok. 1 cm). Następnie umieszczamy je w misce, polewamy oliwą, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane bataty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną oliwą z oliwek. Bataty pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200C przez(...)minut. Frytki z batatów stanowią smakowity zamiennik zwykłych frytek ziemniaczanych. Uwielbiam je szczególnie w towarzystwie pieczonego mięsa (np. żeberek
Emcia Pichcimiażdżę tłuczkiem do ziemniaków a białą czekoladę drobno siekam. Do rozgniecionych bananów dodaję kolejno i za każdym razem mieszając - roztopione lecz nie ciepłe masło, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, białą czekoladę, masę jajeczną i cukier waniliowy. Do formy do pieczenia muffin wkładam papilotki i do każdej wlewam masę bananową do 2/3 wysokości i zapiekam w piekarniku ok 20 minut
Mechanik w kuchnirenifery. Pieczemy pijaka, rochera czy brzdąca. Możemy również upiec jakiś tort np czekoladowy. Obieramy ziemniaki i gotujemy. Przygotowujemy stół na wigilie. Przed pojawienie się gości odsmażamy ziemniaki oraz smażymy karpie. Możemy to zrobić nawet z pół godziny wcześniej. Daje nam to chwile czasu dla siebie. Ryby i ziemniaki trzymamy w nagrzanym na około 40 stopni piekarniku wówczas nie ostygną. POWODZENIA
Kolizje SmakówDługo trwało zanim upiekłam to cudo. Albo nie miałam gruszek albo zjedli mi twaróg no ale w końcu jest. Szkoda że tak późno. Bo wiecie co
Ala piecze i gotujeoprószamy sola, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Podobnie obieramy skorzonerę skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze skorzonerą . Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem(...)Skorzonerę tniemy w słupki o długości koł o 2 cm. Rybę wykładamy na dynie i podajemy z pieczoną skorzonerą . Banię (dynię) można zastąpić pieczonymi ziemniakami i podać karpia np. z puree z fioletowych ziemniaków
SzczyptaSmaQMąkę przesiać przez sito, dodać smalec, masło, sól oraz wodę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Aby ziemniaki się szybciej ugotowały można pokroić je w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę umyć, obrać i również pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić(...)pomidory i przyprawy. Smażyć aż papryka będzie miękka a nadmiar płynu odparuje. Gotowe mięso przełożyć do miski i dodać ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Całość dokładnie wymieszać. Po dodaniu ziemniaków warto spróbować farsz i ewentualnie doprawić go jeszcze solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temperatury190°C. 2/3 ciasta rozwałkować w kształt koła i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę (spód i brzegi). Formę
Mama Gotujekilka części, paprykę w dużą kostkę, marchew w plasterki, (ziemniaki i ;) ) pomidory w kostkę . Te ostatnie warto sparzyć i obrać przedtem ze skórki. Gdy wszystkie są już przygotowane, łączymy je z mięsem i przekładamy do glinianego naczynia do zapiekania. Dobrze wymieszane składniki zalewamy wodą do 1/3 poziomu naczynia. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni i wstawiamy do niego potrawę. Naczynie zamykamy(...)około 2 godzin, aż mięso skruszeje, warzywa całkowicie zmiękną, a większość wody wyparuje. Nie powinno się ustawiać piekarnika na wyższą temperaturę. Po upływie pół godziny należy ją zmniejszyć do 130 stopni i tak zapiekać do końca czasu. Na kilka minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę, by zredukować pozostały płyn. Gjuwecz podajemy w małych gliniankach, posypany kolendrą
Kuchenna Kontrrewolucyamięso przełożyć do wysmarowanego łyżką oliwy/oleju naczynia żaroodpornego piec około 40-45 minut (do miękkości mięska) co 15 minut podlewając bulionem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st (w termoobiegu 30 st mniej) UWAGA! żeby polędwiczki nie były suche po 15 minutach przykryć naczynie żaroodporne sos który powstał podczas pieczenia mięsa zlać do kubka - użyty zostanie do sosu(...)oraz sos z pieczonej polędwiczki i gotować około 5 minut przygotować na osobnej patelni zasmażkę: do roztopionego masła dodać mąkę i smażyć 3-5 minut do sosu dodać zasmażkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji jeśli tak jak w moim przypadku sos zrobi się zbyt gęsty należy dodać odrobinę wody Pieczone ziemniaki : ziemniaki obrać, pokroić
cucinaremięso przełożyć do wysmarowanego łyżką oliwy/oleju naczynia żaroodpornego piec około 40-45 minut (do miękkości mięska) co 15 minut podlewając bulionem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st (w termoobiegu 30 st mniej) UWAGA! żeby polędwiczki nie były suche po 15 minutach przykryć naczynie żaroodporne sos który powstał podczas pieczenia mięsa zlać do kubka - użyty zostanie do sosu(...)oraz sos z pieczonej polędwiczki i gotować około 5 minut przygotować na osobnej patelni zasmażkę: do roztopionego masła dodać mąkę i smażyć 3-5 minut do sosu dodać zasmażkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji jeśli tak jak w moim przypadku sos zrobi się zbyt gęsty należy dodać odrobinę wody Pieczone ziemniaki : ziemniaki obrać, pokroić
cucinare