odgrzewania, pomyślałam o pieczonych warzywach. Pomysł ewoluował w trakcie przygotowywania i dodałam sery i resztkę kabanosów. Wyszło bardzo smaczne danie, którego zostało trochę na obiad do pracy na następny dzień. Składniki : połowa brokuła 2 duże ziemniaki 2 papryczki chili kulka mozzarelli 2 plastry żółtego sera 4 cienkie kabanosy 4 gałązki suszonego majeranku sól Ziemniaki umyć, obrać i pokroić(...)plastry ziemniaków. Na nich rozrzucić połowę kabanosów i brokułów, a następnie ułożyć połowę plastrów mozzarelli. Ponownie ułożyć plastry ziemniaków (zostawić ok. 5), resztę brokułów, kabanosów i mozzarelli. Na wierzchu ułożyć resztę plastrów ziemniaków. Posypać pokrojonymi chili oraz suszonym majerankiem i solą. Wlać do formy 50 ml wody. Na wierzchu ułożyć plastry żółtego sera. Wstawić do piekarnika i piec
Weekendy w domu i ogrodziekurczaka, obtoczone w złocistej panierce, do tego frytki, tłusty sos ...czyli miliony kalorii. A gdyby tak odchudzić danie i zrobić je w domu ? Nuggetsy można upiec w piekarniku, razem z ziemniaczkami i podać z lekkim sosem jogurtowym. Zdrowo i pysznie - zapewniam. Składniki: 1 filet z kurczaka łyżeczka przyprawy do kurczaka ( klasycznej/złocistej ) 1 szklanka płatków kukurydzianych 1/2 szklanki bułki tartej(...)Jeśli lubicie dużo panierki, czynność wykonać dwa razy. Tak przygotowane mięso układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. ******************* RADA: na blasze z kąskami kurczaka, możecie ułożyć pokrojone w ćwiartki nieduże ziemniaki. Wówczas wyjmiecie z piekarnika niemalże pełne danie. Smacznego
kolorowotorcikowoDzisiaj podam przepis na krem z pieczonej papryki i pomidorów. Zupka bardzo smaczna, syta i pożywna. Można ja podać z grzankami serowymi, pieczywem lub makaronem. Wszystkie wersje są pyszne(...)warzywa, posypujemy solą i polewamy oliwą a na wierzch kładziemy tymianek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 * C, przez około 35-40 minut. Warzywa po upieczeniu nakrywamy szczelnie folią aluminiową i pozostawiamy do ostygnięcia. Z papryki i pomidorów ściągamy skórkę i wszystkie warzywa przekładamy do miseczki. Ziemniaki i marchew gotujemy w bulionie do miękkości, następnie dodajemy upieczone warzywa, doprawiamy
Kulinarne Fantazje Marioliplastry, podaję z ziemniakami z wody, pieczonymi lub kopytkami oraz surówką, dowolnymi sałatami i winegretem, warzywami z wody lub pieczonymi. Świetnie będzie pasowała także młoda kapusta, buraczki lub sos pieczarkowy ze śmietanką i świeżo skrojonym koprem. Polecam surówkę z marchewki oraz surówkę z pora , idealnie łączą się smakiem z białym mięsem. Soczysta pierś kurczaka pieczona z szynką(...)całą noc. Następnego dnia mięso krótko przesmażam z obu stron na rozgrzanym oleju, krótko do uzyskania jasnego koloru. Zdejmuję z patelni na papierowy ręcznik, lekko studzę, owijam plastrami szynki. Piekarnik nagrzewam do 220 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Układam mięso w naczyniu żaroodpornym. Wlewam po 2 łyżki wody i oleju (opcja). Piekę 20-25 minut. Wyjmuję, podaję
Zasmakuj Kuchniodstawiamy na chwilkę. Do naczynia najpierw na sam spód wkładamy pokrojone ziemniaki potem mięso. Cukinia rozłożona na bokach naczynia. Na mięso wyłożyłam paprykę, makaron, cebulę, marchewkę oraz brokuły i kalafior. Całość zalałam sosem. Na samą górę położyłam pokrojony w plastry ser mozzarella i płatki czosnku. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. To jest moje
ClauditteMissCookingbyło pyszne! Uwielbiam pieczone i grillowane sery, ale dawno żaden nie smakował mi aż tak. Rozpływający się w ustach, gorący, roztopiony ser, z pieczonymi ziemniakami, które z wierzchu są chrupiące, a w środku idealnie miękkie. A do tego wszystkiego słodkie mango i konfitura z borówek. Mówię Wam, niebo w gębie :) 5-6 ziemniaków łyżka oliwy 0/5 łyżeczki(...)miękkości w osolonej wodzie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Odsączone ziemniaki przekładamy do żaroodpornego naczynia. Skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami. Na wierzchu układamy nacięty camembert, który też skrapiamy oliwą. Całość posypujemy natką pietruszki i pieczemy około 20 minut. Upieczone podajemy od razu, z pokrojonym w kostkę mango oraz konfiturą z borówek. Smacznego :) Artykuł Camembert z pieczonymi ziemniakami, mango
Mienta blogbyło pyszne! Uwielbiam pieczone i grillowane sery, ale dawno żaden nie smakował mi aż tak. Rozpływający się w ustach, gorący, roztopiony ser, z pieczonymi ziemniakami, które z wierzchu są chrupiące, a w środku idealnie miękkie. A do tego wszystkiego słodkie mango i konfitura z borówek. Mówię Wam, niebo w gębie :) 5-6 ziemniaków łyżka oliwy 0/5 łyżeczki(...)miękkości w osolonej wodzie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Odsączone ziemniaki przekładamy do żaroodpornego naczynia. Skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami. Na wierzchu układamy nacięty camembert, który też skrapiamy oliwą. Całość posypujemy natką pietruszki i pieczemy około 20 minut. Upieczone podajemy od razu, z pokrojonym w kostkę mango oraz konfiturą z borówek. Smacznego :) Artykuł Camembert z pieczonymi ziemniakami, mango
Mienta blogsię kurczakowi, który gości w naszych domach w postaci kurczaka pieczonego, dostępnych w fast-foodach skrzydełek, polędwiczek czy udek, potrawki z kurczaka robionej na rodzinne obiady czy zupy, będącej królem polskiego stołu – rosołu. Oswajamy się również coraz częściej z kaczką. W moim rodzinnym domu to zawsze tata piekł kaczkę z jabłkami i pomarańczami na drugi Świąt Bożego Narodzenia(...)Dynię – możemy użyć mrożonej – wkładamy na do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut, aż zmięknie i zbrązowieje. Po wyjęciu skręcamy piekarnik do temperatury 75-80 stopni, aby wstawić do niego później kaczkę. Upieczoną dynię przekładamy do garnka. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dokładamy do garnka z dynią. Warzywa zalewamy gorącą wodą, solimy
Jacob Tastespieczone i z jak się okazało GENIALNYCH ziemniaków, których odmiany już niestety nie pamiętam. Byłam pod ogromnym wrażeniem konsystencji ciasta i chrupkości placków. Połączenie z ogórkiem, koperkiem i łososiem okazało się bardzo, bardzo smacznym! Przepis pochodzi z najnowszej książki Lidla "Jeść zdrowiej". Placki ziemniaczane z łososiem i sosem czosnkowo-ogórkowym placki: 1 kg mączystych ziemniaków(...)obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na chwilę zostawiamy by puściły sok, który odciskamy. Do ziemniaków dodajemy startą cebulę, jajka, mąkę sól, pieprz, chili i kolendrę. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy łyżką. Na blasze od piekarnika układamy kawałek papieru do pieczenia i na ten papier nakładamy łyżeczką małe placki o grubości ok pół centymetra. Pieczemy placuszki
Dzieje kuchennej Wiewióryzimnej wodzie i odciskamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę kapusty, na niej ziemniaki, na nich łopatkę i przykrywamy pozostałą kapustą. Uciskamy, przykrywamy naczynie pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 90 minut. Zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy jeszcze 30 minut. Smacznego
Maminek kulinarnywarstwę lekko solimy. Mi wyszły 2 warstwy. Na ziemniaki wykładamy 3/4 pozostałego sosu. Warstwami układamy cukinię. Każdą warstwę solimy. Mi wyszły 2 warstwy. Na cukiniach rozkładamy resztę sosu. Naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika. Zapiekanki nie przykrywamy. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni i od momentu osiągnięcia tej temperatury zapiekankę pieczemy 40 minut (grzanie od dołu). Po tym czasie
Smak mojego domusamym słodkim człowiek żyje :). Dziś przygotowałam pysznie soczyste żeberka w gęstym sosie własnym z dużą ilością cebuli i lekką nutką papryki. Najlepsze z tłuczonymi ziemniakami polanymi mega ilością sosu i oczywiście domowe ogórki kiszone. Składniki: ok 1kg żeberek wieprzowych 3 cebule odrobina mąki pszennej sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, papryka suszona kolorowa smalec/olej(...)czyli doprawiamy do smaku. Wsypujemy kawałki suszonej papryki. ;) i wlewamy bulion. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości w temp ok 180 stopni. Trwa to dość długo, ale naprawdę jest warte zachodu.Dla mojej rodziny najbardziej smakują jak już pisałam z ziemniakami i ogórkiem. Ale można podawać je p z kluskami śląskimi, makaronem, kaszą..... Po więcej inspiracji i informacji
Malinowe Pocałunkiwlewamy do ziemniaków –dokładnie otaczamy je w tej mieszance i rozkładamy ziemniaki w blaszce na sztorc, jeśli są w skórce – skórką do dołu. Podgrzewamy bulion, podlewamy nim ziemniaki – staramy się nie spłukać z nich tłuszczu i przypraw. Pomiędzy ziemniaki rozrzucamy kapary. Całość przykrywamy w miarę szczelnie folią aluminiową i wstawiamy na środkową półkę mocno już rozgrzanego piekarnika. Najpierw dusimy całość(...)folią aluminiową przez 35-40 minut. Folię zdejmujemy i dopiekamy ziemniaki do miękkości i zrumienienia przez kolejne 35-40 minut. Na ostatnie 5 minut, dla lekkiego przyrumienienia, warto włączyć termoobieg – ale nie jest to absolutnie konieczne. My zjedliśmy je razem z pysznym sosem, którego trochę pod ziemniakami zostaje, do greckich szaszłyków souvlaki . Jako ‘surówkę’ koniecznie spróbujcie do tego zestawu mojego
Karo in the Kitchenposyp zapiekankę. Wstaw do nagrzanego na 150ºC piekarnika i piecz zapieksnkę przez 45 minut. Jeśli wierzch zapiekanki zacznie się szybko rumienić przykryj aluminiową folią. Upieczoną zapieksnkę wyjmij z piekarnika. Po 10 minutach zapiekanka nabierze kremowej konsystencji i jest gotowa do jedzenia. Smacznego! Do zapiekanki najlepiej pasują mączne ziemniaki. Ziemniaki będą szybciej miękkie, a zapiekanka będzie bardziej kremowa. The post Zapiekanka
codojedzenia