pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:95/263)

Pikantne ciasto z jablkami i imbirem czyli poWeekendowe Lakocie doc. 104 163

blogu pieprz czy wanilia . Pikantne ciasto z jablkami i imbirem ok. 500 g twardych, kwaśnych jabłek (np. złota reneta)  220 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120 g masła 120 g cukru 2 duże jajka garść  wyłuskanych  orzechów włoskich(...)smarujemy masłem i obsypujemy mąką.  Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C.  Mąki przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem w proszku i solą.  Orzechy i kandyzowany imbir grubo siekamy.  Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.  Masło ucieramy z cukrem do białości. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku. Naprzemiennie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Papierówka w cieście jogurtowym 150

łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy cukier puder olej do smażenia Wykonanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt wymieszany z mlekiem, wsypujemy cukrem, cukier wanilinowy, roztrzepujemy za pomocą trzepaczki lub mikserem. Wsypujemy dwa rodzaje mąki połączone z proszkiem do pieczenia, dokładnie łączymy ze sobą składniki na ciasto. Ciasto powinno być dość gęste. Jabłka myjemy, odcinamy ogonki, kroimy

kgwjanczewo
Serowe ciastka z jabłkami (uśmiechnięte ciastka) 451

zagnieść ciasto. Owinąć je folią spożywczą i na 30 min. włożyć do lodówki (niecierpliwi mogą ten etap pominąć). W międzyczasie umyć jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić je w ósemki. Dwie blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 4 mm (w razie potrzeby podsypać mąką) i szklanką wykrawać krążki. Na każdym(...)krążku (tuż przy brzegu) położyć cząstkę jabłka i posypać ją cynamonem (jabłka można też posypać odrobiną cukru - ciastka będą słodsze). Krążki składać na pół i zlepić w rogach. Piec przez ok. 25-30 min. (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem

Domowa Cookierenka Agi
Jabłecznik z budyniem, żurawiną i rodzynkami. 186

Składniki: 250 g masła 220 g cukru 160 g mąki pszennej tortowej 180 g mąki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego + 500 ml mleka 2 - 3 jabłka (około 500 g) 100 g złotych rodzynek jumbo 80 g suszonej żurawiny           Sposób przyrządzania(...)wysmarowanej tłuszczem blasze o wymiarach 24 x 28. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce na pierwszą część ciasta, posypać osączonymi rodzynkami i żurawiną. Ugotować budyń z 2 łyżkami cukru według przepisu na opakowaniu i gorący wylać na owoce. Drugą część ciasta rozsmarować na budyniu. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180º przez około

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Mini szarlotki 186

szarlotkę z jabłkiem, więc chwilę posiedziałam i pomyślałam. I tak oto powstały mini szarlotki, takie al'a babeczki.  Klasyczna szarlotka, w innym wydaniu, takim na kęsik :).  Do jabłek dodałam mandarynkę, mniam, i to też był strzał w dziesiątkę. Jedyną rzeczą, która trochę mi nie pasowała to to, że póki co w posiadaniu jestem jedynie papierowych pilotek(...)ekspresowym. Składniki: Ciasto: 125 g masła roślinnego 1,5 szklanki mąki pół szklanki cukru (można dodać mniej wyszło słodkie) 2 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli pół opakowania cukru waniliowego Nadzienie: 2 duże jabłka 2 mandarynki szczypta cynamonu Beza: 2 białka łyżeczka mąki ziemniaczanej pół szklaneczki drobnego cukru (można dać pudru, mnie zabrakło :)) Wykonanie: Piekarnik nastawić

Moje pyszne gotowanie
PIECZEŃ PO ZBÓJECKU 296

Wielkanocna pieczeń dla fanów wątróbki. Przepis znaleziony w notatniku mojej Mamy :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na

Przepisy Aleksandry
Sernik z jabłkami 920

ciasto zafoliować i schłodzić w lodówce przez 60 minut - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia tak, by wystawał poza obręcz - na dno formy pokruszyć około 2/3 schłodzonego ciasta - kruchy spód podpiec w 180 stopniach przez 20 minut - podpieczone ciasto ostudzić MASA JABŁKOWA - starte jabłka przełożyć do rondelka, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i masło, smażyć przez kilka(...)masy serowej dodawać pojedynczo jajka, po każdym miksując tylko do połączenia się składników - gotową masę serową przełożyć na warstwę jabłek, wyrównać - na wierzch równomiernie pokruszyć pozostałe ciasto - sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec 60-70 minut lub do momentu ścięcia się sernika, zwłaszcza na środku - sernik może trochę urosnąć, jednak podczas stygnięcia powinien lekko opaść

Smakołyki Bereniki
Owsianka biszkoptowa 124

zapragnie! Owsianka biszkoptowa 8 łyżek płatków owsianych bądź innych 1 szkl. dowolnego mleka 3 jajka 3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka masła orzechowego 100% orzechów albo domowego bakalie (u nas rodzynki i nerkowce) jabłko kilka śliwek i orzechów nerkowca tłuszcz do wysmarowania formy Wieczorem zalać płatki mlekiem, przykryć talerzykiem i odstawić do namoczenia. Rano rozgrzać piekarnik(...)namoczonych płatków z mlekiem i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć ciasto owsiane z pianą, wsypać bakalie i starte na tarce jabłko. Gotowe ciasto przelać do formy żaroodpornej i udekorować z wierzchu przekrojonymi i wypestkowanymi śliwkami oraz nerkowcami. Piec 35 minut. Owsianka wychodzi mocno wilgotna, bardzo słodka i naprawdę smaczna, ostatnio jest moim owsiankowym faworytem :) Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tarta z antonówkami i bezą 255

ubite, powoli dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. 5. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia (łatwiej wyjąć). Ciasto wałkujemy, umieszczamy w formie, dociskając palcami do brzegów. Następnie nakłuwamy widelcem.  Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 6. Na upieczony spód wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem (jego ilość zależy od preferencji), a na samą górę delikatnie układamy ubitą(...)pianę, rozkładając ją równomiernie na całej powierzchni. Pieczemy około 1,5 godz. w temperaturze 110 stopni Celsjusza. RADA: po upieczeniu warto uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać, aż  ciasto wystygnie, ponieważ dzięki temu beza stanie się jeszcze bardziej sucha. Macie swoje ulubione owoce, które bardzo chętnie dodajecie do ciast

Perfect home life
Placuszki z ricottą i jabłkami 115

łyżeczki oleju 120 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia do podania: jogurt naturalny, cukier puder i u nas maliny wykonanie: Żółtka, ser ricotta i mleko dokładnie wymieszać. Dodajemy olej nie przestając mieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i dodać delikatnie do placuszków. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odcisnąć

Ania i Marcin gotują
Budyniowe babeczki z jabłkami 103

łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 2 łyżki mleka 30 g budyniu śmietankowego bez cukru 1/2 ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Dodatkowo 1 jabłko Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć część ciasta, następnie na to budyń i resztę ciasta na górę. Jabłka pokroić na kawałki(...)wcisnąć w ciasto. Piec 30 min w 180 stopniach.  Oryginalny przepis znajduje się tutaj

Moja Galeria Smaku
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I KRUSZONKĄ, BEZGLUTENOWY 375

ręcznie. Większą część ciasta przełożyć do przygotowanej wcześniej formy (boki przesmarowane, spód wyłożony papierem do pieczenia) i wygnieść kruchy spód. Drugą część przełożyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce. Do lodówki wstawić także tortownicę. Składniki masy makowej: - 200g mielonego maku - 400g obranych jabłek - 125g stopionego masła - 150g ksylitolu - 40g rozdrobnionych orzechów laskowych - 20g słupków migdałów (mogą być płatki(...)wanilią na puszystą masę. Dodać stopione, ciepłe masło, aromat migdałowy i wymieszać. Następnie dodajemy kaszę jaglaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami, a także dosypujemy rozdrobnione orzechy laskowe i słupki migdałów. Na samym końcu dodajemy jabłka starte na dużych oczkach tarki. Całość mieszamy i wykładamy na schłodzony spód. Wygładzamy i posypujemy całość kruszonką. Formę wstawiamy do piekarnika

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe, pełnoziarniste placuszki - racuchy z bananem i jabłkiem 209

gramów cukru waniliowego 100 ml mleka 100 ml maślanki naturalnej 270 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 duży banan (mój ważył 280 gramów, w skórce) 1 jabłko cukier puder do posypania - opcjonalnie W ciepłym mleku wymieszanym z ciepłą maślanką rozpuszczamy drożdże z jedną łyżką mąki. Zostawiamy na 10 minut aż drożdże(...)ruszą Jajko wbijamy do miski i mieszamy z drożdżami Następnie dodajemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko miksujemy. Ciasto będzie gęste ale mokre i takie ma być Banana kroimy w plasterki, jabłko w półplasterki i dodajemy do ciasta Placuszki nakładamy dużą łyżką i smażymy na najmniejszym ogniu zostawiając pomiędzy nimi odległość. Bardzo ładnie rosną w górę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Słodki Cwaniak czyli sekret Szwagra:) 216

dużą blachę: 25x35cm): grupa I 3 szklanki mąki 0,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka cynamonu grupa II 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 5 jaj dodatkowo: 7-8 jabłek Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Składniki z grupy I wymieszać(...)sobą. Składniki z grupy II utrzeć/zmiksować a następnie dodawać stopniowo przygotowaną mieszankę składników z grupy I stale ucierając. Gotowe ciasto połączyć z jabłkami, wymieszać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 45-50 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Jabłecznik z pianką 180

minut. Część się rozpadnie, część zachowa kształt. Dodaj rodzynki i przemieszaj z nimi jabłka. Odłóż je na bok do ostygnięcia        PRZYGOTOWANIE CIASTA 350 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170 g masła 100 g cukru 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 białka + szklanka cukru(...)momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana stanie się lśniąca. Uprażone jabłka rozłóż równomiernie na cieście. Na jabłkach rozsmaruj ubitą pianę. Na pianę zetrzyj schłodzone ciasto. Całość posyp płatkami migdałowymi. Piecz przez ok 45 – 50 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Po upieczeniu dobrze wystudź. Smacznego

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania