Świąteczny Pasztet Przepyszny pasztet, którym możemy obłożyć kanapki. Pasztet, który może podać na świąteczne śniadanie. Składniki: · 30 dag szynki wieprzowej · 20 dag boczku surowego · 2 udka z kurczaka · 30 dag wątroby drobiowej(...)rosole moczymy bułkę. 6. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę, całe jajko, sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową. 7. Dokładnie mieszamy i przekładamy w podłużną, prostokątną formę i pieczemy w piekarniku, aż będzie suchy. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, ja piekłam 45 minut w 180 stopniach C. 8. Po upieczeniu studzimy. 9. Pasztet gotowy
Kulinarna ChwilaSkładniki: (dla 4 osób) 4-5 ziemniaków (450-500g) 5 plastry boczku ,lub szynki ,lub mięso z rosołu 5 jaj 300 ml mleka 3 łyżki mąki 150-200g sera żółtego sól i pieprz do smaku olej awokado pokrojone w kostkę i do tego sos śmietana z czosnkiem . Wykonanie foto z tel. Umyte ziemniaki w łupinach ugotować w osolonej(...)pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem .W naczyniu układać talarki ziemniaków,na to położyć pokrojoną wędlinę .Całość przykryć przygotowanym sosem z jajek i mleka. Na wierzchu ułożyć kawałki sera żółtego. Piec 25 do 30 minut, w nagrzanym piekarniku 200 ° C Podawać z kawałkami mango i dowolnym sosem ,lub keczupem
mojej kuchniJajecznica z szynką i szczypiorkiem to bardzo proste danie najczęściej wybierane jednak na śniadanie. Jedni lubią z samych jajek, inni z cebulką i boczkiem. Każdy przygotowuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zlewu). Wyjmujemy klops z blaszki trzymając za papierowe uszy na kuchenną deskę, następnie przekładamy go ostrożnie i już bez papieru do pomidorowego sosu. Wszystko razem wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 35 minut w 180⁰C, na środkowej półce . Po upieczeniu klops kroimy na 1,5cm plastry – z tej wielkości foremki to około 12 porcji. Podałam go z ziemniaczanym puree(...)takiej formie można podać go na półmisku wędlin – będzie idealny do kanapek! KLOPS, forma keksówka długości 25cm 500g mielonej wołowiny (mieszanka: udziec, łata, łopatka, antrykot) 500g mielonej wieprzowiny (mieszanka: szynka, karkówka, łopatka) 1 kulka mozzarelli z bawolego mleka 100g czerwonej papryki (waga po obraniu) 130g czerstwego chleba (u mnie chleb żytni z chia na zakwasie) ½ dużej cebuli (120g) 2 ząbki
Karo in the KitchenHurrra. Składniki: 1 większy kalafior 1 jajko szczypta oregano, ziół prowansalskich, papryki słodkiej, sól, pieprz, curry 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 10 dag startego żółtego sera np. mozzarelli kilka plasterków szynki 10 dag papryki konserwowej 10 oliwek pomidor mała puszka kukurydzy Wykonanie: 1.Kalafior kroimy (bez twardych części) i rozdrabniamy w blenderze na kształt sypkiego ryżu. W garnku zagotowujemy około ¾ szklanki wody(...)Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blaszkę smarujemy oliwą. Nasze ciasto nakładamy na blaszkę. 4. Podpiekamy spód przez około 20 minut. Wyjmujemy, nakładamy pozostałe składniki, posypujemy serem i ponownie pieczemy przez około 10 minut. Gotowe! Smacznego! Przepis inspirowany http://poprostupycha.com.pl/fit-pizza-z-kalafiora/
Mama z miastadoskonale. Dodałam do nich podsmażone pieczarki i podałam na młodej kapuście. Wyśmienite danie, polecam:) Muffiny podałam na talerzu Gina od Porcelana Bogucice 50 dag mięsa z szynki ( można kupić gotowe KLIK ) pieprz czarny mielony czosnek 40 dag pieczarek masło cebula pieprz cytrynowy sól 1 jajko 2 łyżki otrąb lub bułki tartej 6 plasterków(...)surowe jajko, otręby lub bułkę tartą i wyrabiam masę mięsną. Formę na muffiny smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą, nakładam masę mięsną. Na mięsku układam paski sera żółtego. Piekę około 30 minut w 180 st C. W międzyczasie przygotowuję kapustę, myję ją i szatkuję, odkrawam głąba. Poszatkowane liście delikatnie solę i duszę chwilkę na maśle, dodaję
Takie tam pichceniesumieniem polecić je Wam :) Żeby było oryginalnie, to zdjęcia przygotowałam w stylu retro - ciekawa jestem, jak ten efekt Wam się spodoba ;) Składniki: pół kilograma chudego mięsa - użyłam szynki wieprzowej, 2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy - użyłam "Starofrancuskiej" Tesco, płaska łyżeczka mielonego imbiru , spora szczypta grubo mielonego pieprzu , sól , pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki . 3-4 łyżki(...)dobrze się "przegryzły". Najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie - wystarczy kilka minut. Bez namoczenia mogłyby się przypalić podczas pieczenia. Z mięsa formować wałeczki i nabijać je na patyczki. Takie szaszłyki można upiec na tradycyjnym grillu lub elektrycznym. Jeśli nie posiadamy grilla, wystarczy zwykła patelnia lekko posmarowana
Codzienna kuchnia niecodziennatuńczykiem, w Neapolu podadzą ją Wam bez mięsa, zaś w Apulli zjecie ją nawet z kiełbasą. To potrawa, którą nie należy podawać impulsywnie dość szybko, zaraz wyjętą z pieca. Ona musi poleżeć, dojrzeć, przegryźć się sobą , będzie Wam łatwiej ją pokroić. Wiem, że łatwo się mówi, kiedy zapach i kolor tak kusi! Upieczona i wyjęta z piekarnika(...)podczas gotowania dodaj łyżeczkę miodu) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku, można więcej. Na Sycylii nie żałują czosnku świeża bazylia pół kieliszka białego wina oliwa z oliwek 100 g szynki wędzonej u mnie Henryk Kania dodatkowo dwa jaja (u mnie kacze) ugotowane na twardo. Na Sycylii do tej zapiekanki używano gotowanych jaj Najpierw grillujemy (lub smażymy) plastry bakłażana
Z Kuchni Do Kuchnikoszyka Forma do babki kwiat Dodaj do koszyka Deska Gąska Apolonia – średnia Dodaj do koszyka Zobacz także propozycję podania tych gofrów w przepisie na gofry z szynką parmeńską . Polecane przepisy: – przepis na gofry – klasyczne słodkie – szakszuka – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – przepis na placki ziemniaczane – racuchy drożdżowe(...)minut Składniki gofry: 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki oliwy pół szklanki tartego sera cheddar lub 1/3 szklanki tartego parmezanu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pozostałe składniki: 2 dojrzałe i miękkie awokado sok z 1 cytryny 1 cebula dymka (zielone i białe części) 2-4 jajka oliwa lub masło klarowane do smażenia sól i pieprz odrobina
nietylkopasta.plszynką prosciutto, rukolą, pomidorkami i oliwkami. Pizza wyszła pyszna, taką lubimy najbardziej. Polecam i życzę Wam miłego poniedziałku. Składniki na 2 pizze: 500 g mąki typ 000 do pizzy 7 g drożdży suszonych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli około 330 - 350 ml ciepłej wody 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek passata oregano Dodatkowo: 6-8 plasterków szynki prosciutto(...)dodajemy oregano i smarujemy ciasto. Następnie posypujemy startą mozzarellą. Oliwki kroimy w plasterki i układamy na pizzy. Pomidorki na połówki i też kilka układamy. 5. Tak przygotowane pizze pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. 6. Zaraz po upieczeniu układamy na nich prosciutto (chodzi o to, żeby pizza była gorąca), następnie rukolę i pomidorki. Smacznego
kruche babeczkiZapiekane ziemniaki z czosnkiem to bardzo tania wersja obiadu. Tak, tak danie to może być pełnowartościowym posiłkiem. Sprawdzi się też idealnie jako dodatek do potraw z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mleka (4 łyżki - użyłam 1,5%) 120 g pomidorków koktajlowych (ok. 6-8 sztuk) 30 g tartej mozzarelli lub sera żółtego 1 pęczek świeżej bazylii 4 plastry salami lub szynki 20 g tartego parmezanu do posypania (2 łyżki, opcjonalnie) przyprawy: pieprz, sól, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Instrukcja Jajka wbij do miski i roztrzep, dodaj do nich mleko(...)przelej całość do formy do zapiekania (ja użyłam formy do tarty o średnicy 20 cm). Pozostałe pomidorki poukładaj na wierzchu i posyp mozzarellą. Włóż formę do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Przed podaniem posyp parmezanem. Można podawać z sosami. Informacje dodatkowe Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 349 | Białko
Przepisy na widelcuzadbać o przydomowy ogród. Ale do dzieła , przygotujmy bardzo pyszne i niezwykle proste danie! Autorką jest przyjaciółka Kasi Dowbor- Marta. Składniki 10 białych kiełbas : u mnie kiełbasa biała z szynki HENRYK KANIA 2 opakowania 5 soczystych kwaśnych jabłek 1 cebula cukrowa: u mnie jedna cebula czerwona i jedna biała zioła prowansalskie pieprz i sól do smaku 2-3 ząbki(...)cebuli włóż skórką do góry ćwiartki jabłek, ale bez gniazd nasiennych . Skrop obficie kalwadosem lub tak jak u mnie wódką Żubrówką. Posyp ziołami prowansalskimi i posiekanym czosnkiem. Piecz około 40 minut w temperaturze 200 stopni pod folią lub pod przykryciem. Po upływie 40 minut ściągnij przykrycie i dopiecz do złotego koloru jabłka i kiełbaski. Smak jest niesamowity
Z Kuchni Do Kuchnisklepie: wędzony schab, karczek, boczek oraz szynka. Jeszcze podczas prezentacji Szef kuchni Dominik Moskalenko specjalnie dla nas przygotował dwa rodzaje śniadania z wędlinami Naturrino: jajko sadzone oraz jajecznicę z szynką. Była z nami też dietetyk Agnieszka Piskała, która opowiadała o zrównoważonej diecie i dzienniczku bieżącego notowania, a po prezentacji mieliśmy okazję stanąć na specjalnej wadze, która odczytuje takie parametry(...)osobisty;) Warsztaty to przede wszystkim gotowanie i na tę chwile czekałam najbardziej. Wymyślone przez Dominika menu składało się z kilku dań: dwa rodzaje sałatek, pierogi z pasztetem i grzybami, pieczony boczek. Oczywiście całe menu bazowało na produktach Naturrino. Obierałam gruszki na sałatkę, kroiłam łodygi selera, kruszyłam ser, lepiłam pierogi... Wszystkie dania smakowały pysznie! I choć za boczkiem nie przepadam
Obiad gotowydodaję do nich różnych kasz, ryżu, warzyw, robię w formie gołąbków. Dzisiaj najbardziej klasyczne. Najlepiej nam smakują z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka) 2 żółtka 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 czerstwa bułka pieprz czarny pieprz ziołowy sól olej lub smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso zmielić(...)mało soli lub pieprzu. Z masy mięsnej formować małe kotlety i smażyć na oleju (lub smalcu). Kotlety można również upiec w piekarniku - należy je włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do chwili, aż nie będą już surowe (czasem 15 minut, czasem 30 minut, zależy od piekarnika i temp.). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesłodkie i chemiczne. Tęsknie już za polskim świeżym chlebkiem z masłem :) Ale jakoś radzić sobie trzeba. Moje typowe śniadanie wygląda tak: wafle ryżowe z odtłuszczonym serkiem philadephia, sałatą lodową, "szynką" z indyka i pomidorem lub innymi warzywami. Czasem zdarza mi się wyskoczyć do bufetu śniadaniowego na typowe amerykańskie pancakes. Jeśli chodzi o przekąski to posmakowały mi bardzo popularne(...)obiadokolację i przyznam, że byłam zachwycona. Sam dom był przepiękny, jak taki obrazek z filmów. Jedzenie bardzo dobre, gospodarze zaserwowali nam obiad w formie bufetu, a w nim pieczone ziemniaki i różne dodatki: boczek, masło, śmietana, ser oraz warzywa - brokuły, fasola i sałatka. Na stole obok potraw obiadowych stały miski z chipsami, orzeszkami i innymi przekąskami, które Amerykanie nakładają
Zgrabne GotowanieKlasyczne żeberka z młodą kapustą to klasyczne danie polskiej kuchni. Żeberka w aromatycznym ciemnym sosie i delikatna w smaku młoda kapusta. Przepis na to danie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mąki pszennej ok. pół szklanki ciepłej wody łyżeczka suszonych drożdży łyżeczka soli oliwa nadzienie: mąka do posypania stolnicy oliwa sól czosnek suszony 10 plasterków wędliny typu salami 6 plastrów szynki lub polędwicy 3 plastry żółtego sera ser typu mozzarella 4 pieczarki rozbełtane białko, żółtko lub jajko Zagnieść ciasto jak na pizzę. Oliwę dodać pod koniec wyrabiania. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką(...)wierzch ułożyć kawałki mozzarelli. Całość zwinąć w roladkę. Moja jest dłuższa niż przekątna blachy, więc zginam ją w rogal. Skleić dobrze końcówki. Przełożyć roladkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, by łączenie ciasta znalazło się na dnie. Posmarować wierzch rozbełtanym białkiem. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni
Weekendy w domu i ogrodziepomidorowy wymieszać z puszką tuńczyka ,szynką i serem(...)dokładnie skleić i zrobić ząbki widelcem na obrzeżach. Posmarować żółtkiem ,można posypac ziarnami. Gotowe umieścic na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.Tak samo powtórzyć z reszta ciasta i nadzienia . Piec 10-15 minut w temperaturze 200stopni C .Gotowe umieścić na patyku.Smacznego
w mojej kuchni