morska świeżo mielony pieprz gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju lub masła. Hartujemy zimną wodą, by się nie sklejał. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obficie oprószamy grubo mielonym pieprzem i przesmażamy na maśle klarowanym przez kilka minut, aby mięso się ścięło z każdej strony. Dodajemy posiekane w paski pieczarki, razem(...)około 3 minuty, by zmiękła. Całość zalewamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą morską, gałką muszkatołową (ja dałam 1/2 łyżeczki) i pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba. Mieszamy. Do naczynia żaroodpornego (piekłam w ceramicznym, więc nie potrzebowałam tłuszczu, ale szklane dobrze jest natłuścić masłem) przekładamy 2/3 ugotowanego makaronu, posypujemy 1/3 tartej mozzarelli i wykładamy całą zawartość patelni. Na wierzch wykładamy pozostały makaron
Kolorowy Przepisownikbardzo smaczne. Tak, dietetycznie nie znaczy wcale niesmacznie. Polecam gorąco. Składniki: 3 piersi z kurczaka pół brokuła 2 cebule pęczek szczypiorku ząbek czosnku 3 łyżki ricotty sól, pieprz marynata 6 łyżek oliwy z oliwek 6 łyżek musztardy francuskiej 2 łyżki tymianku Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż tak, żeby powstał cienki pas mięsa. Składniki marynaty łączymy ze sobą. Marynujemy mięso. Brokuły(...)przez praskę czosnek łączymy z ricottą. Dodajemy posiekaną dymkę i brokuły. Solimy i pieprzymy do smaku. Płat mięsa wykładamy na folię aluminiową. Smarujemy farszem. Zwijamy w roladę. Szczelnie owijamy. Pieczemy przez 30-45 minut w 200 stopniach C. Ilość porcji: 3 Koszt wykonania: ok. 20 zł Czas przygotowania: 1,15 h źródło: przepis własny
Pobite gary Barbarygarść kukurydzy kilka różyczek brokuła 1/2 piersi z kurczaka przyprawa gyros pół papryki czerwonej jajko 3 łyżki śmietany 18% zioła prowansalskie 100g sera żółtego sól pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i doprawiamy wedle uznania, np. przyprawą gyros. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do gorącej osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Ciasto(...)łączymy z jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz dodajemy starty ser żółty. Mieszamy. Na każdy płat ciasta francuskiego wykładamy wszystkie składniki. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200*, pieczemy ok 20 minut. Przekąska ta najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego
Kuchnia Pełna Pasjikliknięciu w nią przeniesiecie się na przepis opisujący jej wykonanie.Czy nam to smakowało? Oj, bardzo! MIĘSO: 2 małe piersi z kurczaka Rewelacyjna marynata do mięs i warzyw Piersi z kurczaka umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Odcięłam małe polędwiczki. Każdy kawałek z każdej strony osmarowałam marynatą, włożyłam do pojemnika i szczelnie go zamknęłam, wstawiłam do lodówki na kilka(...)mięs i warzyw Ziemniaczki wyszorowałam dokładnie pod bieżącą wodą. Pokroiłam w ósemki. Każdy kawałeczek ziemniaka posmarowałam marynatą i ułożyłam na teflonowej blasze. Odstawiłam na kilkanaście minut. Potem piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków ziemniaków. Jeśli nie jesteśmy pewni czy już są gotowe, można przecież wyciągnąć jedną ćwiarteczkę
Blondynka Gotujeprzepis w końcu trafia na blog :) udanego weekendu ! :) Składniki (na około 10 kotletów/całość około 530 kcal/): średnia cukinia pęczek pietruszki około 400-450g mięsa mielonego z piersi kurczaka (ja sama mielę mięso) sól, pieprz, opcjonalnie granulowany czosnek (jednak ja zostałam przy samej soli i pieprzu bo pietruszka dała już wystarczająco intensywny smak, jednak kto co lubi) Sposób(...)mięso, cukinię, pietruszkę, przyprawy formujemy ręką kotlety (będą się kleić do dłoni ale jak lekko zmoczycie ręce nie powinno być tragedii) wykładamy przygotowane kotlety na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180-200 stopni na około 30 minut (po 15 minutach przewróciłam kotlety na drugą stronę) gotowe kotlety polecam skonsumować z sosem czosnkowym :) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsosem czosnkowym. Nie wyobrażam sobie sylwestra czy karnawału bez nich, filet z piersi jest łatwo dostępny i tani, zachęcam do przygotowania na jutrzejszy dzień! Składniki 1 duża podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kebaba sól pieprz do smaku 200 ml śmietany kremówki 3 czubate łyżki majonezu 1 duży ząbek czosnku mała paczka krakersów słonych Sposób przygotowania Mięso umyć pokroić(...)przykryć i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia,wyjąć mięso z marynaty obtoczyć w pokruszonych wcześniej niezbyt bardzo drobno krakersach ułożyć kąski na wyłożonej pergaminem blasze i piec około 45 minut w temp 175*c Podawać z ulubionym sosem
Wanilia i Kardamonużyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs. W tym przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została mi z obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka lub tuńczyka z puszki. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 posiekana cebula 4 posiekane pieczarki 1/2 posiekanej czerwonej papryki 2 łyżki oliwy 100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa(...)francuskiego wyciąć krążki o średnicy około 12-15 cm. Na każdej połowie krążka ułożyć nadzienie. Brzegi zwilżyć wodą i mocno przycisnąć (można do tego użyć widelca). Posmarować żółtkiem i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni
Smakowity Blog Kulinarnymojego jadłospisu to co jeść? Spokojnie! Jest jeszcze cała masa produktów dozwolonych :) Przykładowo sól wymieniłem na inne przyprawy (np. cynamon, czosnek). Smażenie zastąpiłem duszeniem, "smażeniem" na wodzie, pieczeniem w piekarniku, gotowaniem na parze itp. Powiem szczerze, że nie ma żadnej różnicy, a nawet bardziej - wszystko jest smaczniejsze a przede wszystkim lżejsze.Słodycze zastąpiłem owocami np. truskawkami, jabłkami itp. Chyba(...)dodatku cukru (np. Fortuna). Mleko 3,2% zamieniłem na 1,5% - nie polecam mleka o niższej zawartości tłuszczu, ponieważ jest ono praktycznie bezwartościowe. Mięso to tylko i wyłącznie pierś z kurczaka, filet z indyka i szynki właśnie z drobiu. Po odpowiednim przygotowaniu jest na prawdę pyszne. A chleb zwykły zamieniłem na razowy z ziarnami słonecznika. Tak więc idzie przeżyć
All My Fit LifeWspaniała przekąska na zimno, zaletą jest tempo jej przyrządzenia, zapewniamy, że błyskawiczne, przekonajcie się sami, na pewno urzeknie wszystkich smakiem i wyglądem, farsz można samemu tworzyć
kgwjanczewoTakie danie można potraktować jako dietetyczne, omijamy wtedy mozzarellę lub dajemy jej bardzo mało. Będzie równie pyszne. Piersi kurze rozbić, doprawić solą, pieprzem ziołowym, suszoną bazylią
Kuchnia PokoleńProsta wersja przyrządzenia filetów z kurczaka, wykwintna, z niespodzianką w środku, można serwować z ziemniaczkami pure, kaszami, ryżem, frytkami - zawsze doskonale smakują Składniki: 2 filety z
kgwjanczewotych, którzy lubią zdrowy makaron żytni razowy.... ale napisało się do rymu :) Kurczak w złotym sosie na makaronie żytnim 20 dag makaronu żytniego razowego 2 piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu białego 3 żółtka 3 łyżki jogurtu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka siemienia lnianego 1 duża cebula 3 łyżki rodzynków szczypiorek(...)Mieszamy. Umyte i osuszone mięso kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do miseczki z marynatą i odstawiamy na 15 minut. Rozkładamy mięso w foremce żaroodpornej cienką warstwą i pieczemy przez około 15 minut w gorącym piekarniku (około 180 st. C) lub w mikrofalówce do chwili aż mięso będzie miękkie. W tym czasie gotujemy makaron razowy żytni
Gotuj Sam!kurczaka - 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach na półtwardo - 1 bakłażan - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 6 ząbków czosnku - tymianek,bazylia, papryka wędzona, sól, pieprz, czosnek granulowany - łyżeczka oliwy Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrajamy na dwa kotlety i nacieramy 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem, papryką wędzoną i bazylią. Odstawiamy na bok. Ziemniaki obieramy, kroimy w grube półplasterki(...)papryką wędzoną. Skrapiamy oliwą z oliwek, dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut. Po upływie tego czasu na warzywa kładziemy filety i pieczemy jeszcze 10-15 minut aż kurczak przestanie być surowy
Cook&Loveczosnkiem do mięsa 3 łyżki oleju do polania szaszłyków w blaszce 2 szklanki ryżu 1,5 l bulionu z kurczaka 1,5 łyżeczki kurkumy 2 łyżki masła Wykonanie : Piersi myjemy, osuszamy ręczniczkiem papierowym i kroimy w grubą kostkę. Nacieramy przyprawami i polewamy olejem, mieszamy i odstawiamy do przegryzienia smaków. Cebulę obieramy, z papryki wycinamy gniazdo nasienne i myjemy.Cebul(...)patyczki ja miałam cieniutkie i krótkie ale też wyszły dobre.Na patyczek nabijamy na przemian raz kostkę z kurczaka, cebulę, paprykę, mięso i tak do końca patyczka.W blaszce układamy gotowe szaszłyki i polewamy olejem.Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35/40 minut , ja piekę z termoobiegiem. Musicie sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie.Do naczynia żaroodpornego wsypujemy 2 szklanki ryżu wymieszanego
Sama słodycz i szczypta chiliporcji mięsa z udek kurczaka (lub 4 piersi) Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj składniki sosu i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. W malej miseczce wymieszaj wszystkie składniki mieszanki przyprawowej i natrzyj nią dokładnie kawałki kurczaka. W żaroodpornej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę masła, włóż kurczaka i podsmaż przez 2-3 minuty z każdej strony(...)czym przełóż go na talerz. Do tej samej patelni wlej przygotowany sos, gotuj przez minutę zdrapując przysmażone drobinki z dna patelni. Następnie włóż kurczaka, dokładnie wymieszaj go z sosem, włóż do piekarnika i piecz przez 8- 12 minut, w zależności od grubości mięsa. Posyp kurczaka orzeszkami i dymką i podawaj. Smacznego! English versio n Easy peanut orange chicken
karmelowy