dodałam przepyszną mieszankę ziarenek Piekło niebo Ziarenkowo Połączenie prażonego słonecznika , siemia lnianego , chilli , pietruszki i czosnku daje niesamowity smak i aromat :) Składniki : 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 lub cała puszka kukurydzy kawałek pora 1 marchew durza 1 pierś pieczona 1 łyżka ziarenek Piekło
Sama słodycz i szczypta chilisklepach, choć większość z Was pewnie nie wie jak ją wykorzystać. Zapraszam więc wszystkich wielbicieli i znawców komosy ryżowej na przepis miesiąca z quinoa. Zasada jest prosta, gotujemy czy pieczemy z quinoa jako jednym ze składników. Przepisy na quinoa powinny być opatrzone bannerem przepis miesiąca. Możecie je dodawać w komentarzach do tego wpisu. Zapiekanka z czarnej fasoli, białej quinoa(...)pomidorowy przecier i sambal oelek. Wymieszaj i wlej bulion do naczynia. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu i bulion. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180ºC i piecz zapiekankę przez około 35 minut. Pokrój paprykę w paski i ułóż na zapiekance. Posyp cheddarem i zapiecz przez 5 minut
codojedzeniaprzełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do foremek silikonowych. Warstwa ciasta powinna mieć grubość około 1 cm. Nakryć folią i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.Teraz pora przygotować wierzch pizzy. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć mieszanką przypraw (sól, kolendra, papryka słodka, tymianek, pieprz lub gotowa mieszanka(...)Smażyć około 2 minuty, następnie odsączyć nadmiar oleju, dodać resztę koncentratu pomidorowego i około pół szklanki wody. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i papryką. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut (powinno być jeszcze blade). Na wierzch nałożyć kurczaka z sosem pomidorowym, posypać startą na wiórki mozarellą lub żółtym serem. Zapiekać jeszcze
głodny alergikzawsze odsyłam Was do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Paprykę po umyciu kroimy na na połowę, wycinamy gniazda nasienne i układamy na formach do pieczenia skórką do góry. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i opiekamy papryki, aż do czasu gdy skórka stanie się czarna, zwęglona. Po wystudzeniu obieramy skórkę z papryki. 2. Do blendera wkładamy obrany miąższ, miksujemy na gładką
Apetyczna babeczkawiem po co tyle czekałam. Jest przepyszna! Rozgrzewająca i sycąca. I pikantna :) Polecam! ZUPA KREM Z DYNI I PIECZONYCH WARZYW przepis autorski (inspirowany tym ) // 2-3 porcje ~1,2kg dynii (ze skórką) ~duży pomidor ~duża czerwona papryka ~mały ząbek czosnku ~olej do spryskania warzyw ~2 szklanki wody + kostka bulionowa warzywna ~120g jogurtu naturalnego ~sól - do smaku ~pieprz(...)łyżeczki kurkumy Dynię obrać. Wszystkie warzywa pokroić na kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową/papierem do pieczenia, spryskać olejem i piec ok. 1h 10 minut w 180*C. Ja trochę wcześniej wyjęłam pomidora i paprykę, a zostawiłam dynię, ponieważ poprzednie warzywa były już miękkie, a dyni trochę brakowało :) Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę bulionową. Jeśli warzywa były
chili & sugarPałki z kurczaka, u nas zwane dramstikami, pieczone na patelni przygotowuje się naprawdę bardzo szybko. Całe udka wolę z kombiwaru, przepis jest na moim blogu tu link: http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/udka-z-kurczaka-pieczone-w-kombiwarze.html , ale pałki są lepsze właśnie z patelni :) Soczyste, mięciutkie, a jednocześnie chrupiące. Doskonałe danie obiadowe, najlepiej smakuje z frytkami i surówką, lub imprezowe(...)wtedy podaję je na półmisku, przełożone np. plastrami ananasa, brzoskwini, cytryny, lub pomidorkami. Składniki - pałki z kurczaka ( co najmniej 2 szt.na osobę ) - czosnek mielony - domowa wegeta - papryka czerwona mielona ( lub ulubiona przyprawa do pieczonego kurczaka ) - olej Wykonanie Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, do gorącego wkładam pałki, przyprawiam przyprawami najpierw z jednej strony, obracam pałki i przyprawiam z drugiej
Kuchnia z widokiem na ogródmoże być nic innego, niż bigos ze słodkiej kapusty. Składniki: - 1 kapusta (ok. 1,3 kg)- 2 cebule- 1 duża marchew- 1 pomidor- papryki (3 kolory)- kiełbasa, mięso (dałam wszystko pieczone ok.700g)- 3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- sól, pieprz- ok. 3 łyżki słodkiej śmietany- koper Z kapusty ściągamy wierzchnie liście, myjemy, przekrajamy na ćwiartki. Wycinamy(...)tarce ścieramy marchew, dodajemy pokrojone w dużą kostkę cebule, liście laurowe, ziele angielskie (rozgniecione) oraz pokrojoną kiełbasę i mięso. Przykrywamy i dusimy ok. 20-30 minut (aż kapusta zmieknie). Paprykę (wykorzystałam zamrożoną przed świętami) kroimy na kawałki, dodajemy do kapusty razem z pokrojonym pomidorem, gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany, posiekany koper
mojewypiekiinietylkołyżce oleju. 2. W międzyczasie gotujemy na sypko ryż (ja zrobiłam to jak zawsze w parowarze - 40 min zalany wrzątkiem niewiele ponad poziom ryżu) 3. Paprykę kroimy w krótkie paski, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku aż będzie miękka. (Możemy także podsmażyć ją na łyżeczce oleju aż zmięknie) 4. Do podsmażonego indyka dodajemy ugotowany ryż, paprykę, kukurydzę z puszki
Malowane smakiemPieczone mięsa to świetna wędlina, nie tylko w okresie świąt. Można ją zrobić zupełnie przy okazji pieczenia ciast. Potrzebujemy: 1,3 kg schabu łyżeczka papryki wędzonej pół łyżeczki soli 2 ząbki czosnku pół łyżeczki chilli Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z resztą przypraw. Nacieramy mięso. Wkładamy do rękawa do pieczenia i następnie
MamaOskarkapomarańczowa) 150g cebuli 400g pomidorów (świeżych lub z puszki) 90g przecieru pomidorowego Ok.100ml Oleju 1litr wody Z mielonego mięsa robimy niewielkie wałeczki, po czym pieczemy je na rozgrzanym oleju, około 5 minut. Papryki i cebulę kroimy w podłużne paski, które wrzucamy do garnka z rozgrzanymi 3 łyżkami oleju i dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem około 5 minut, co pewien
Smakowy RajSKŁADNIKI : 150g polędwicy lub szynki saute, 2 łyżki majonezu lub 100 ml oleju i 3 łyżeczki musztardy, 1/3 papryki zielonej i czerwonej, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 200g mąki bezglutenowej mix (ja użyłam firmy GLUTENEX), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, 6 oliwek, 3 pieczarki, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu + zieleniny drobno posiekane + 1 łyżka cebuli i pora(...)jajka - ubić je mikserem aż masa stanie się puszysta + (oliwę + musztardę) lub majonez – ubijać + stopniowo mąkę wsypywać do miski + proszek do pieczenia + sól + pieprz – lekko miksować – wyłączyć + szynkę lub mięso pokrojone w kostkę + oliwki pokrojone w plasterki + papryka pokrojona w kostkę + pieczarki podsmażone + cebula pokrojona w kostkę i zeszklona – delikatnie wymieszać - masę przekładamy do keksówki (25x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia
Tradycyjna kuchnia inaczejudka z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 1 papryczka pepperoni 1 szkl puree z pieczonej dyni 1 łyżka przyprawy CAFFE DE PARIS Skworcu w składzie (skórka cytrynowa, natka pietruszki, koperek, cebula, szczypiorek, papryka grys, pieprz grys, czosnek granulowany) sól 2 szkl rosołu 1 szkl ryżu 1 łyżka octu winnego dodatkowo 0,5 szkl wody 3 łyżki oleju
Gotowanie jest łatwepieczarki 1 papryka podłużna kilka oliwek 1 cebula 2 duże kulki mozzarelli lub kilka malutkich zioła prowansalskie Wykonanie : Do miski wlewamy ciepłą wodę i oliwę , kruszymy drożdże i mieszamy , dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i układamy(...)kształcie koła na blaszce tworząc w koło grubszy rant. Ciasto smarujemy kilkoma łyżkami Sosu madziarów, posypujemy ziołami prowansalskimi . Układamy najpierw kiełbasę , pieczarki cebulę , paprykę , i solimy , na wierzch układamy plasterki mozzarelli i oliwki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20/25 minut , ciasto ma być rumiane .Dodatki do pizzy możecie użyć takie jak lubicie najbardziej :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliziemniaki, 5-6 sztuk olej, 5 łyżek zioła prowansalskie, 1 łyżeczka przyprawa do mięs/delikat, 3 łyżeczki pieprz ziołowy, 1 łyżeczka gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki czosnek, 5-6 ząbków papryka słodka, 1/2 łyżeczki czosnek granulowany, 1/2 łyżeczki sól, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Pałki myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki. Mięso nakłuwamy nożem w kilku miejscach i wkładamy plasterki czosnku(...)Pieczemy około 1 godz. W między czasie obieramy ziemniaki, myjemy, suszymy i kroimy w ósemki. Przekładamy ziemniaki do miski, dolewamy olej, wsypujemy zioła prowansalskie, paprykę, czosnek granulowany oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Po godzinie pieczenia pałki przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z powstałym w rękawie sosem, stawiamy z powrotem na blaszkę. Resztę blachy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy
Gotowanie moimi oczamikuskusu 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów (dostępna w biedronce) lub kilka suszonych pomidorów kilka pieczarek 1 mała marchewka 1/3 kulki mozzarelli szczypta ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki tymianku Przygotowanie: Batat przekroić na pół wzdłuż. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 30 minut. Wydrążyć środek, zostawiając brzegi. Środek batata drobno pokroić. Marchewkę zetrzeć na tarce(...)Wodę możecie zastąpić bulionem. Kuskus, pieczarki z marchewką oraz pokrojony środek batata wymieszać. Dodać suszone pomidory. Doprawić ostrą papryką w proszku i tymiankiem. Farsz nałożyć do wydrążonych połówek batata. Na wierzchu posypać startą mozzarellą lub ułożyć pokrojone jej kawałki. Piec ok. 15 minut do rozpuszczenia sera w 200 stopniach. Pozdrawiam Anulla
Fabryka pomysłów