zebranych od kilku mądrych osób. Nie trzeba być piekarzem, aby piec wspaniałe ciasta, chleby czy bułki. Drożdże Najlepsze są świeże (w sensie kupowanych w kostkach), a nie suszone, w torebeczkach. O świeżości w sensie nieprzeterminowania nie muszę chyba wspominać. Świeże drożdże łatwiej i szybciej wyrastają, ale trzeba przed pieczeniem pobudzić je do pracy przygotowując najpierw zaczyn (rozczyn(...)podwoić swoją objętość i przewidziany jest na to (teoretycznie) określony czas, a ciasto rośnie wolniej, to dajcie mu po prostu więcej czasu aż podwoi swoją objętość. W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe? Optymalną temperaturą dla chleba jest zakres 220-250 stopni Celsjusza. Bułkom i ciastom wystarczy 170-180 stopni. Wyrabianie ciasta Ciasto drożdżowe lubi nasze dłonie. Lubi też
Codzienna kuchnia niecodziennaroku temu. Kupiłam wtedy barwniki i ułożyłam sobie plan działania, szczegółowy przepis. Jednak na takie wypieki trzeba mieć natchnienie, przynajmniej w moim wykonaniu. Ja wolę gotować niż piec ciasta i zawsze pieczenie odkładam na koniec listy rzeczy do upichcenia. Jednak Dzień Dziecka to idealny moment by sięgnąć po coś właśnie tak zabawnego jak Smerfny niebieski torcik zakrapiany miętowymi(...)piec 35 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, zrzucić ciasto we formie na podłogę z wysokości około 50 cm, po czym włożyć je ponownie do piekarnika i chłodzić przy otwartych drzwiczkach. Zabieg zrzucenia ciasta wyrównuje ciśnienie wewnątrz wypieku, dzięki czemu biszkopt nie opada - jest to pewniejsza metoda niż sztuczne napowietrzanie ciasta proszkiem do pieczenia
Poezja Smaków - blog kulinarnyDolewamy także sok z cytryny. [Jeśli masa się zważy nie przejmujcie się i nie wylewajcie jej, nie ma to bowiem wpływu na końcowy efekt :)] Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie należy wmieszać do reszty składników (najlepiej zrobić to szpatułką bądź rózgą kuchenną). Gdy całość się połączy na sam koniec wsypujemy cukrową posypkę. Mieszamy krótko, w przeciwnym razie posypka(...) (samo dno), wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 20-30 minut (przed wyjęciem koniecznie sprawdźcie stan upieczenia ciasta patyczkiem). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez ok. 10 minut, następnie zdejmujemy obręcz i wyjmujemy blat. Dalej studzimy na kratce. Tak samo postępujemy przy pieczeniu pozostałych 2 blatów. Cytrynowy krem śmietankowy: Śmietankę oraz
MyCookBook.pldawno nie publikowałem tego, co nowego upiekłem. A to wyszedł zakalec, a to zdjęcia nie takie, a to chleb został przez domowników zjedzony, nim zrobiłem zdjęcie. Dawno też nie piekłem w Piekarni Amber . W końcu jednak wziąłem się w garść, a że nadarzyła się okazja w postaci zaproponowanego przez Kasię z blogu Smaki i Aromaty chleba ziołowego z płatkami(...)zmniejszenia liczby fermentacji do jednej. Nie mniej chleb udany, zaś aromat ziół wydobywający się z piekarnika - po prostu nie do opisania. Najlepiej samemu zrobić ten chleb, usiąść w trakcie pieczenia przed piekarnikiem, i patrząc na piekący się chleb wąchać, wąchać i jeszcze raz wąchać :) Czym się różni mój chlebek od tego z oryginalnego przepisu? Ano tym, że dałem oregano
Grahamka, weka i kajzerkazgłoszone do akcji w Mikserze Kulinarnym: Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" Chleb dyniowy na miodzie i zakwasie i "Zostań, jeśli kochasz" Zdrowe Rafaello twarogowe(...)śmietanie autorka: komu dokładkę? | blog: Komu dokładkę? Chleb dyniowy na miodzie i zakwasie i "Zostań, jeśli kochasz" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Czosnkowo
Weekendy w domu i ogrodzieserka waniliowego homogenizowanego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 10 jabłek 1 opakowanie galaretki o smaku kiwi Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i wymieszać. Margarynę pokroić na małe kawałki. Połączyć razem z mąką - wychodzi tak jakby kruszonka. Dodajemy serek i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i chłodzimy 15 minut(...)zamrażarce. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Jedną część ciasta przekładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o wielkości blaszki. Przekładamy na papier do pieczenia. Układamy połówki jabłek obok siebie, wypukłą częścią do góry. Jabłka posypujemy suchą galaretką. Wałkujemy drugą część ciasta i układamy na jabłkach, łączymy brzegi
Ewusiowe SmakiSkładniki na Tort czekoladowo – pomarańczowy: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 150g cukru skórka starta z jednej pomarańczy 50g zmielonej, gorzkiej czekolady Do nasączenia 250ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 3 łyżki cukru Środek: 4 łyżki konfitury pomarańczowej(...)masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać skórką z pomarańczy, zmieloną czekoladę, aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia
Mała Cukierenkasalami (oraz sardele/anchois, jeśli lubicie lub chcecie poeksperymentować). 7. PIECZENIE (10 min): Pizzę umieszczamy w rozgrzanym piekarniku, (230-250 stopni), najlepiej na mniej więcej 1/3 wysokości i pieczemy ok. 8-10 min. Kontrolujcie jej wygląd nawet po kilku minutach – gdy brzegi są lekko zarumienione, to należy ją wyciągać. 8. PODANIE: „Wise man say, forgiveness is divine(...)który pojawi się po zeskanowaniu QR kodu z pudełka pizzy od Mad Moxxi. Weźcie to sobie do serca i jedzcie pizzę, póki gorąca! Hey sugar, have you had a piece lately? * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości Świeżutki post MAD MOXXI’S PIZZA – BORDERLANDS
Nerds Kitchenkupić np. w Lidlu). Mój tort piekłam w dwóch niedużych tortownicach o średnicy 16 cm, po nałożeniu kremu całość ma średnicę około 18 cm. Nie zapomnijcie o naszym Walentynkowy Konkursie , może to właśnie Red Velvet będzie Waszym zwycięskim wypiekiem ;) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)ocet i mieszamy do połączenia się składników (nie dłużej). Dodajemy barwnik spożywczy (lepiej za mało niż za dużo) i jeszcze raz mieszamy. Ciasto przekładamy do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blaszek. Pieczemy około 30-35 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni. Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać do przygotowania kremu – mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy
Ciastkozercyorzeszki do posypania 1. Suszoną żurawinę zalać brandy, nakryć i odstawić na parę godzin, najlepiej na całą noc. 2. Orzechy włoskie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180oC, prażyć przez 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte orzechy zemleć (może powstać „papka”). Biszkopt: 2. Piekarnik(...)mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, zmielone orzechy i dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika
Mała Cukierenkaszklanki posieknaych orzechów włoskich Bakalland Składniki na ciasto: 160 g masła, schłodzonego i pojonego w kostkę 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 3/4 łyżeczki soli 6 łyżek zimnej wody Składniki na karmel: 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki śmietanki 36%, w temperaturze pokojowej 1 łyżka masła 1 łyżeczka mielonego cynamonu(...)wraz z brzegami) i włóż jabłka z żurawinami i posyp orzechami. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz przez 45 – 50 cm i lub do zarumienienia. W trakcie pieczenia ciasta przygotuj karmel. W średnim rondelku rozpuść na małym ogniu cukier, następnie zdejmij z ognia i wlej podgrzaną śmietankę. Ponownie umieść rondelek na małym ogniu
karmelowymieszać do rozpuszczenia. Dolać śmietankę, potrzymać na ogniu jeszcze minutę. Odstawić aż lekko ostygną. Jeśli ciasto było pieczone w ćwibakówce: ściąć wierzch aby ciasto było równe (będzie przekręcone do góry nogami). Piernik przekroić na pół. Na spód keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (o szerokości spodu takiej jak ćwibakówka) wyłożyć połowę(...)ciasta (tą ściętą), na to trochę mniej niż połowę jabłek, przykryć zaokrągloną częścią ciasta, na to wylać resztę jabłek. Jeśli ciasto było pieczone w keksówce: piernik przekroić na pół, na spód keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połowę ciasta, na to połowę jabłek, przykryć drugą połową piernika i wylać resztę jabłek. Odstawić do lodówki do stężenia. Krem waniliowy
Kto ugości moich gości?pieczenia, ale lepiej na stolnicy podsypanej mąką. Wykrawamy ciastka. Na papierze usuwamy zbędne ciasto, na stolnicy usuwamy zbędne ciasto i przenosimy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie szybko zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Pamiętajcie o podsypywaniu stolnicy i wałka mąką – ciasto jest bardzo tłuste i bardzo kruche, potrafi się mocno kleić(...)skomplikowanych wzorów – postawcie raczej na proste kształty. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu, około 12-13 minut. Nie pieczcie ich dłużej – orzechy nie lubią zbyt wysokich temperatur i długiego pieczenia , ciastka mogłyby zgorzknieć. Studzimy ciastka na papierze na którym się piekły. Kompletnie wystudzone przechowujemy w szczelnym pojemniku, bez dostępu wilgoci. Spokojnie mogą
Karo in the Kitchenpiec placków zbyt długo, gdyż ciasto miodowe może za bardzo stwardnieć - upieczony blat bardzo delikatnie wyjąć z papierem z formy (ciasto jest delikatne), przełożyć do niej drugi blat, upiec - oba blaty ostudzić, zafoliować lub przełożyć do szczelnego pojemnika na co najmniej 24 godziny, aby skruszały BISZKOPT - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - formę wyłożyć tylko na spodzie papierem do pieczenia(...)jajecznej, bardzo delikatnie mieszać szpatułką, zagarniając masę od spodu, aby nie zaburzyć struktury ubitych białek - masę przełożyć od razu do formy, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczony biszkopt studzić w wyłączonym i uchylonym piekarniku, zimny oddzielić ostrym nożem od brzegów formy, odkleić papier ze spodu - jeśli od razu
Smakołyki BerenikiTRUDNOŚCI: TRUDNY Przygotowania należy zacząć na 3 do 5 tygodni przed Świętami! Z podanych składników przygotujecie dwa małe keksy o wymiarach 24 cm x 8 cm 1. Dzień przed pieczeniem, najlepiej wieczorem , umieszczamy w sporej misce wszystkie rodzynki i migdały. Zalewamy rumem tak, aby pokrył bakalie, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy na sitku(...)temperaturę do 175 stopni i pieczemy 40-50 minut. Wyciągamy, odstawiamy lekkiego przestygnięcia na 15 minut, po czym wyjmujemy z keksówek, polewamy połową roztopionego masła i obtaczamy w cukrze pudrze. Po 15 minutach czynność powtarzamy (znów polewamy masłem i obtaczamy cukrem pudrem). odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 7. Gotowe keksy zawijamy bardzo dokładnie papierem do pieczenia i odstawiamy
My Culinary Art