pieczenie - 19054 przepisów (strona:917/1271)

Pizza 212

wałkujemy za pomocą wałka lub kręcimy rękoma na kółko o średnicy 30cm. Ciasto przekładamy na blachę do pizzy, smarujemy sosem i osypujemy serem, lub innymi dodatkami do pizzy. Pieczemy na dolnej półce piekarnika przez ok 6-7 min przy temperaturze 250 stopni

Kuchnia Łukasza
Rolada wieprzowa z ricottą. 202

oprószamy przyprawami i dociskamy je nożem. Na jeden bok płatu z schabu wykładamy ricottę i zawijamy. Przekrawamy na dwie równe części. Zakręcamy w folię spożywczą lub obwiązujemy sznurkiem wędlinarskim. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 minut.    Roladę serwujemy na zimno, jako dodatek do kanapek lub jako danie głowne polane olejem z orzechów laskowych

Kuchnia Łukasza
Sernik z białą czekoladą. 188

czekoladę topimy w kuchence mikrofalowej lub na parze wodnej, dodajemy do masy serowej. Po tym dodajemy mąkę, cukier wanilinowy, oraz sól, ponownie miksujemy. Na schłodzony spód wylewamy masę serową, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50-55 minut. Po upieczeniu sernik chłodzimy i upiększamy cienko pokrojonymi gruszkami

Kuchnia Łukasza
Zupa krem z dyni. 263

bulionu drobiowego oliwa sól pieprz grzanki Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry. Wydrążamy nasiona i włókna. Twardy miąższ kroimy w dużą kostkę, przekładamy na brytwankę, polewamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. Szklimy na nie dużej ilości oliwy i przekładamy do gotującego się bulionu. Do wrzącego bulionu z warzywami dodajemy

Kuchnia Łukasza
Jajko w bułce z niespodzianką. 273

nadzienie zgęstnieje. Z bułki wydrążamy środek. Na same dno wkładamy masło, na masło układamy pieczarki i posypujemy zmielonymi orzechami. Na górę bułki wbijamy jajko solimy, pieprzymy, posypujemy papryką i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 6-8 min. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Babka biszkoptowa-lekka jak puch! 5396

babę smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki, nadmiar mąki możemy dodać do ciasta (jeżeli to będzie łyżeczka lub dwie, a nie cała szklanka :D). Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.  Ostudzoną babkę dekorujemy lukrem i lekko posypujemy cukrem. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Drożdżówka z jabłkami. 184

dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamy na dno brytfanki , wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Boki łączymy. (można uformować na dużej blasze lub w brytfance 25x30cm)  Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-60 min. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Lula kebab. 392

Lula kebab, czyli siekane mięso pieczone na grillu z dużą ilością przypraw i zieleniny. U nas na Litwie i w Polsce te danie jest bardzo mało znane, ale w całej Azji to jest jedno z samych popularnych dań.  Tradycyjny lula kebab robi się z baraniny, ale ja go robię z wieprzowiny, bo u nas jest ją bardzo trudno kupić

Kuchnia Łukasza
Ciasteczka ze śliwkami. 305

ogniu przez ok. 7 min.  Ciasto francuskie kroimy w prostokąty, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy mieszanką z cukru i cynamonu. Na prostokąty wykładamy zkarmelizowane kawałeczki śliwek.  Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 28-30 min. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Pierś z kurczaka w cieście francuskim. 903

francuskiego dzielimy na dwie równe części, każdą część smarujemy cienką warstwą majonezu, na połowę układamy filet, kawałeczek sera i dokładnie zwijamy, aby nie było dziurek. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min w zależności od rozmiaru piersi.  Serwujemy z makaronem (przepis tutaj ) i salsą pomidorową. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Pulpety w sosie borowikowym. 232

pszennej szklanka bulionu 100 ml śmietanki 16 % sól, pieprz liść laurowy olej Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, dokładnie wyrabiamy i formujemy pulpeciki, układamy na wysmarowanej masłem blasze i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 min.  Borowiki kroimy w kostkę, układamy w garnku zalewamy wodą, dodajemy groszek pieprzu, liść laurowy i gotujemy przez

Kuchnia Łukasza
Gołąbki idealne, które udadzą się każdemu! 575

ryżu 2 duże cebule 5 średnich marchwi 2 l bulionu drobiowego sól, pierz łyżka majeranku Przygotowanie:  Główkę kapusty gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20-30 min lub ,,pieczemy" w kuchence mikrofalowej przez ok. 15 min. Po tym oddzielamy liście kapusty od łodygi i nożem odkrajamy zgrubienie ( środkowa, najgrubsza żyłka ).  Do mięsa mielonego dodajemy, ugotowany i ostudzony ryż

Kuchnia Łukasza
Zupa z dyni i warzyw. 233

prowansalskiej i macie obiad jak w najlepszej restauracji ;-))) SKŁADNIKI NA ZUPĘ Z DYNI: - 1 seler naciowy - 2 marchewki - 1 cebula - 2 łyżki masła - sól, pieprz - 3 szklanki puree z pieczonej dyni  - 500 ml wody - świeży imbir - chili W garnku rozpuść masło, zeszklij cebulkę i seler, zalej wodą dodaj puree z dyni, i startą na tarce marchew. Gotuj 30 minut

SMYKWKUCHNI
Pizza z piczarkami 260

wymieszać. Ser zetrzeć na grubej tarce. Schłodzone ciasto wyłożyć na blat posypany lekko mąką i rozwałkować. Ja łączę obie kulki i  robię jedną dużą pizzę na blaszce z pieca. Ciasto ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem. Na cieście rozprowadzić sos pomidorowy, posypać startym żółtym serem,a następnie wyłożyć pozostałe dodatki, posypać lekko oregano lub przyprawą do pizzy. Włożyć do nagrzanego

Praktyczna pl
Szynka w piwie miodowym : Październikowe Wyzwanie Babeczek 155

Zalać piwem, dodać przyprawy, pokrojoną cebulę i czosnek oraz paski papryki. Odstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać marynatą i piec około godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Szynka jest idealna do obiadu czy na kanapki.  Oczywiście w Wyzwaniu brały udział najlepsze babeczki jakie znam czyli : Justyna , Gosia , Magda , Ewa oraz Sabina

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania