świątecznym stole nie może u nas zabraknąć pieczonych mięs. Wolimy takie domowe wyroby niż kupne wędliny. Upieczony, pyszny soczysty schab jest żelazną pozycją menu w okresie świąt, ale nie tylko ! Doskonale smakuje z dodatkiem dobrze doprawionej ćwikły czy sałatkami. Można go używać do kanapek albo pokroić i zalać galaretą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzagóry), na boczku ułożyć pokrojoną cebulę i zwinąć w roladę. Związać mocno sznurkiem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C , piec ok 2 godzin, ostatnie 20 minut bez folii aby mięso się przyrumieniło. Po wystygnięciu można kroić na plastry na kanapkę
Monia miesza i gotujeprzyprawiamy sosem sojowym, oregano, ziołami prowansalskimi i pieprzem i solą. Na kawałek folii aluminiowej kładziemy 1/4 warzyw, filet z ryby i podlewamy winem. Robimy 4 takie zawiniątka i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Podajemy z białym ryżem
Czerwona Porzeczkaświeży rozmaryn, sól, pieprz. Oczyszczone rybki solimy, pieprzymy oraz polewamy sokiem z cytryny. Do środka wkładamy rozmaryn oraz pokrojoną w plasterki limonkę. Całość skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do pieca nagrzanego na 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C na 15 minut - rybę przykrywamy folią aluminiową, żeby nie wyschła... i to wszytko :) Mówiłam, że fastfood
Delicious Titbitspolewamy oliwą. Tak zamarynowane mięso najlepiej odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie pałki wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, układając pomiędzy nimi pokrojone jabłka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 1 godzinę. Po tym czasie otwieramy naczynie żaroodporne i rumienimy nasze udka po 10 minut z każdej strony
Delicious Titbitsoleju Przygotowanie: Podane powyżej składniki na pulpety połączyć ze sobą, doprawiając do smaku. Formułować kulki, które następnie lekko spłaszczyć. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Posmarować olejem. Ułożyć na niej pulpety. Piec 30 minut w 180 stopniach. Sos: Pora pokroić w drobne paski. Posolić. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać śmietanę. Podlać bulionem, dusić chwilę. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą
Fabryka pomysłówJajka roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Dodać starty ser żółty i podsmażone warzywa z szynką. Ewentualnie jeszcze posolić i popieprzyć. Masę jajeczną przelać do silikonowej formy. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówPost Pieczony łosoś w sosie pomidorowo – cebulowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Ziemniaki pieczone z pieczarkami i cebulką pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeO zupie czosnkowej przeczytałam pierwszy raz na Kuchni z wyrakiem. Pomysł mi się spodobał, ale nie byłam pewna reakcji Wszechmocnego Admina i jakoś z czasem zapomniałam
Gotuj z Blue RavenSkładniki powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotować. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawę do piernika. Na końcu wmieszać ubite na sztywno białka. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy 25 cm. Włożyć do nagrzanego(...)piekarnika na 180 stopni i piec około 60 minut. Do suchego patyczka. Pieczemy dwa takie ciasta. Każde ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Trzy części ciasta wykorzystujemy na tort a z jednej części ciasta robimy "bajaderki" do dekoracji. Krem śmietanowy: Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder. Krem podzielić
Ala piecze i gotujeKiedyś bardzo często go piekła a ja postanowiłam w końcu go upiec, trochę zmodyfikować i dodać na bloga, by te stare przepisy nie zginęły w gąszczu tych nowych. Bo jak dla mnie te stare i proste przepisy są super. Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szkl cukru 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)Viktoria Cymes skórka z pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę roztopić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Mąkę, kakao, cynamon,proszek do pieczenia i sodę przesiać. Jajka z cukrem ubić na sztywno. Miksując na najwolniejszych obrotach dodawać na przemian przesianą mąkę, rozpuszczoną margarynę, sok i miksować do momentu aż składniki się połączą
Ala piecze i gotujewypłynęło nadzienie. PIECZENIE: Gotowe pierniczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem lub w 170 bez, na środkowej półce przez 10 min. Dłuższy czas pieczenia sprawi, ze ciastka stwardnieją. Ciastka studzimy, najlepiej na kratce i dopiero wówczas zaczynamy dekorowanie. W przypadku ciepłych ciastek, cała dekoracja spłynie. Zdobić(...)WSKAZÓWKI: Do tego przepisu, z wykorzystaniem nadzienia najlepiej nadają się foremki o opływowych kształtach, np. serduszka. Gwiazdki lub choinki niestety mogą twardnieć przy końcach. Trzeba wówczas bardzo kontrolować proces pieczenia i nie przekraczać czasu. Pierniczki są również bardzo smaczne bez nadzienia. Ciasto doskonale się do tego nadaje, jednak należy pamiętać, aby wówczas skrócić czas pieczenia
Kuchnia od dwojgafilmowych. Kasi tort bardzo posmakował, więc postanowiłem również zrobić coś dla Was i podzielić się chociaż przepisem — to mój prezent na Dzień Dziecka. ;) Ciacho składa się z biszkoptu czekoladowego pieczonego z dodatkiem maślanki (dzięki czemu jest bardzo wilgotny) przełożonego kremem karmelowym, polewy z solonego karmelu i dekoracji z makaroników z nadzieniem waniliowym i z solonym karmelem, popcornu, draży śmietankowych oraz(...)barwnika (brązowy i pomarańczowy), aż uzyskasz żądany kolor i dokładnie wymieszaj. Masę umieść w rękawie cukierniczym rozprowadź na silikonowej macie do pieczenia makaroników. Możesz piec je również na niewoskowanym papierze do pieczenia lub macie teflonowej, wtedy uformuj okręgi o średnicy 3-4 cm. Ciasteczka odstaw na 30-60 minut do wysuszenia, aby z wierzchu powstała twarda skorupka
Food SquareŻÓŁTEGO GROCHU Mąka z żółtego grochu powstaje poprzez zmielenie nasion grochu. Jest naturalnie bezglutenowa. Konsystencja przypomina puch, bez żadnych grudek, dzięki czemu jest odpowiednia do zagęszczania żywności, panierowania, pieczenia naleśników, chleba, ciast. Z jej użyciem przygotujesz zarówno słone jak i słodkie wypieki. Mąka ta traci typowy, groszkowy smak po 20 minutach gotowania czy pieczenia. Odznacza się również sporą(...)ryżu brązowego, dzięki czemu charakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna do sporządzania zawiesiny do zagęszczania sosów, zup, mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych - owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta oraz orzechów
Zdrowie na języku :P