pół szklanki rodzynek - pół szklanki suszonych bananów - tabliczka gorzkiej czekolady Płatki owsiane, orzechy, pestki oraz siemię lniane wymieszać z miodem i wysypać na blaszkę do pieczenia. Piec w temperaturze 120 stopni przez około 30 min, co jakiś czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Czekoladę posiekać na drobne kawałki, rodzynki namoczyć w wodzie. Owoce i czekoladę dodać to granoli
Zgrabne Gotowanieszkl. mąki tortowej 3 jajka 1/2 szkl. oleju słonecznikowego lub rzepakowego 3 łyż. jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyż. sody oczyszczonej 1 łyż. proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szkl. soku z pomarańczy skórka starta z dwóch pomarańczy Przygotowanie: Skórkę z pomarańczy połączyć z cukrem dokładanie wymieszać. Dodać sok z pomarańczy wymieszać, następnie(...)jogurt naturalny, jogurt, olej i również wymieszać ;) Wbić jajka i jeszcze raz wymieszać . Na koniec wsypać mąkę z proszkiem i sodą . Wymieszać tylko nie za długo do połączenia składników. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 min (do suchego patyczka
Wypieki Ulijajku, za każdym razem dokładnie je ucierając z masą, przed dodaniem kolejnego. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość na gładko. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy pokruszone ciastka i ugniatamy je, żeby utworzyły równą warstwę. Na warstwę z ciastek wylewamy masę serową i wyrównujemy wierzch. Maliny miksujemy wylewamy do garnka dodajemy cukier. Gotujemy(...)uzyskania konsystencji musu. Masę serową dekorujemy pasami z musu malinowego, rozprowadzamy widelcem , by mus wniknął w sernik. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 °C i pieczemy przez ok. 80 minut. Możemy górę przykryć folią aluminiową jeśli się zbytnio podpieka. Studzimy w piekarniku otwierając drzwiczki. Polecam również: sernik z glazurą
W kuchennym oknie EwyNajwygodniej użyć foremki z silikonu, której nie trzeba niczym wykładać. Inne foremki smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia przed włożeniem ciasta. Na środku ciasta robimy podłużne nacięcie. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wierzch ciasta drożdżowego można posypać kruszonką, polać lukrem lub po prostu cukrem pudrem
prawdziwe jedzenieChleb mieszany: pszenno-żytni. Do tego chleba użyłam mąk pełnoziarnistych dlatego jest dość gęsty ale ma bardzo przyjemny orzechowy smak i zapach. Piekłam w kwadratowej foremce. Składniki: 250 g mąki żytniej 250 + 50 g letniej wody 12 g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej 8 g soli 30 ml zsiadłego mleka łyżka smalcu lub oleju mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka(...)wstawiamy naczynie z wodą aby było sporo pary. Wkładamy foremkę z chlebem i zmniejszamy temperaturę do 220. Po 5 minutach zmniejszamy znów do 200 i już bez pary pieczemy jakieś pół godziny. Gotowy chleb wydaje głuchy odgłos, kiedy stukamy w skórkę. Studzimy na kratce. Przepis znalazłam na blogu Urszuli - Proste potrawy. Trochę go zmodyfikowałam gdyż staram się nie używać mleka
prawdziwe jedzeniekawałki , Posiekać z mąką . Dodać jajko i żółtko. Zagnieść Wstawić do lodówki na około 30 min. Kręcić przez maszynkę z końcówką do ciastek Piec koło 15 min w 190 stopniach - czas pieczenia zależy od wielkości ciastek
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęWyrabiamy przez 8-10 minut na gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby podwoiło swoją objętość. 3. Przygotowujemy foremki, wykładamy je papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość 1 cm, wycinamy szklanką kółka, łączymy dwa ze sobą, sklejamy je białkiem. Robimy wałeczek z ciasta, skręcamy(...)spirale i obtaczamy przygotowane koła. 4. Drożdżówki napełniamy nadzieniem, układamy na przygotowane blaszki i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 - 190 C i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy na kratce kuchennej. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Jabłka: 4-5 jabłek 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 1. Jabłka obieramy, drobno kroimy, polewamy miodem i posypujemy cynamonem
Apetyczna babeczkamąką stolnicy rozwałkować cienko i wycinać niewielkie kwadraty. Nakładać łyżeczką dżem i formować rogaliki (obrazek poniżej). Smarować białkiem i maczać w cukrze. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut w 180 stopniach - aż do zarumienienia. Pływające rogale na instagramie
CzarnawisienkaCiasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30-40 minut do lodówki. Po tym czasie, ciasto wałkować, na grubość 0,5 cm. Wykrawać nieduże, okrągłe ciasteczka. Piec w 220 stopniach C 10-12 minut - do zrumienienia. Upieczone ciasteczka zdejmować z blachy i odstawić do wystygnięcia. Bezy kawowe: * 5 białek * 1,5 szklanki drobnego cukru * 2 łyżeczki kawy(...)cukru i ubijać, aż piana stanie się gęsta szklista, a cukier zupełnie się rozpuści. Pod koniec ubijania dodać kawę rozpuszczalną, ubijać jeszcze kilka minut. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować bezy o średnicy zbliżonej do średnicy ciasteczek. Bezy najlepiej wyciskać przy pomocy rękawa cukierniczego. Bezy suszyć w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni C przez 3-3,5 godziny
kolorowotorcikowotelefon, a w smaku czysta poezja ;) Jeśli raz ją zrobicie na pewno będziecie wracać do tego przepisu. Gwarantujemy! Ilość porcji: 2 małe pizzę Czas przygotowania: 10 minut + 7 minut pieczenia Składniki: 4 placki do tortilli 200g żółtego sera np. gouda Kulka mozzarelli Opakowanie szynki długodojrzewającej 2 łyżki ketchupu Łyżka koncentratu pomidorowego Kilka listków bazylii Mix sałat skropiony olejem lnianym(...)tortilli rozsypujemy ser, nakładamy drugi placek. Ketchup mieszamy z koncentratem i dodajemy przyprawy. Rozsmarowujemy na wierzchnim placku. Układamy kawałki szynki oraz plastry pokrojonej mozzarelli. Dodajemy kilka listków bazylii. Pieczemy około 7 minut. Podajemy koniecznie na ciepło z sałatką ułożoną na wierzchu. Smacznego
Kolizje SmakówCzosnek rozgnieść i wymieszać razem z jogurtem i mlekiem; przyprawić. Przygotowanie: Mięso usmażyć z przyprawami na łyżeczce oleju. Cukinie pokroić w grubsze plastry. Ułożyć na blaszce okrytej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać ketchup z przecierem i posmarować sosem(...)cukinie. Następnie "przykleić" mięso. Układać pokrojone pomidorki (w talareczki i na pół), małe paski papryki, pokrojone na 3 cząstki oliwki. Posypać parmezanem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec ok. 20-30 min sprawdzając co jakiś czas czy cukinia jest już miękka. Podawać z sosem czosnkowym. Dietetyczna pizza z cukinii
CzarnawisienkaMoże wyjdzie jakieś cudo z tych moich zmagań. :) Składniki na jedną babeczkę: 1 jajko 1 i 1/2 łyżki mąki z amarantusa 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka dżemu malinowego 2 łyżki mleka Maliny lub żurawina suszona Przygotowanie: Do filiżanki(...)wbijamy jajko i próbujemy delikatnie rozbełtać. Dodajemy mąki, proszek i mleko i mieszamy. Dodajemy dżem i dokładnie mieszamy z masą. Wrzucamy do filiżaneczki maliny lub żurawinę (u mnie żurawina). "Pieczemy" w mikrofali ok.2,5 minutki w 800 W. Proszę się nie przerażać jak babeczka w mikrofali będzie wręcz gigantyczna. Gdy ją wyjmiemy osiądzie nam niestety troszeczkę. Przepyszna malinowa babeczka
Czarnawisienkamniej przetworzona - tym ma więcej błonnika, soli mineralnych, wapnia, fosforu i magnezu. Jedna babeczka - a tyle zdrowia! :) Składniki na 2 babeczki: 1 jajko 1 banan 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 łyżka płatków owsianych(...)łyżki mąki pełnoziarnistej 2 lyzki mleka Przygotowanie: Banana rozgnieść i połączyć z rozbełtanym jajkiem. Dodać resztę składników i bardzo dokładnie zamieszać. Przelać do filiżanek/kubków/kokilek i "piec" w mikrofali przez ok. 1,5/2 minuty. Bananowa babeczka z mikrofali
Czarnawisienkababci, a to już wyczyn, więc polecam gorąco! ;-) Składniki: 450 g mąki pszennej 150 g cukru 150 ml oleju 4 jajka 250g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pół opakowania cukru waniliowego Opcjonalnie: wanilia (ziarenka zmiksować z jajkami) Przygotowanie: Mąkę i proszek przesiewamy. Wsypujemy cukier waniliowy(...)innej miseczce ubijamy jajka mikserem, dodajemy powolutku cukier. Stopniowo wlewamy jogurt i olej, nadal miksując. Wsypujemy do mąki (lub na odwrót: mąkę do masy) i delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy ok. 1 h w 180 stopniach - do suchego patyczka. Uwagi: Ciasto może wydawać się za ciężkie, zbyt mączne, ale "w praniu" wychodzi pyszna babka. Można dodać większą ilość cukru
Czarnawisienkamocno słodkie dzięki chałwie. Składniki na 12 babeczek: 50 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 2 białka 2 jajka 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 150 g chałwy 2 łyżki śmietany kremówki Przygotowanie: Masa: Chałwę rozdrabniamy widelcem, łączymy ze śmietaną i jednym jajkiem. Babeczki: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy(...)stopniowo białka i całe jajko. Wsypujemy połączone mąki z proszkiem, miksując nadal na niskich obrotach. Przekładamy masę do połowy foremki, nakładamy łyżeczką masę chałwową i przekładamy odrobiną masy podstawowej. Pieczemy w 180 stopniach, przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka. Babeczki nadziane chałwą
Czarnawisienka