pieczenie - 19054 przepisów (strona:309/1271)

Ciasteczka maślane 184

zjadłam ze smakiem!) dzisiaj przepis na kruche ciasteczka maślane - zachęcam do wypróbowania :). Składniki: szklanka mąki 120g masła 3 łyżki cukru pudru odrobina aromatu waniliowego jajko szczypta proszku do pieczenia Wszystkie składniki, wraz(...)wcześniej roztopionym i przestudzonym masłem mieszamy, aż powstanie jednolite, sprężyste ciasto. Blachę smarujemy tłuszczem i nakładamy na nią ciasto przy użyciu łyżeczki. Nie przejmujcie się kształtem ciasteczek, ponieważ podczas pieczenia on się zmieni, ciasto "rozpłynie się", dlatego pamiętajcie by zostawiać dosyć spore odstępy między ciasteczkami. Pieczemy ok 20 min w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Taste Of My Day
Ciasteczka czekoladowe 165

ciasteczek? A połączone w jednym wypieku są obłędnie pyszne! Składniki: 110g masła pół szklanki cukru jajko odrobina aromatu waniliowego szklanka mąki szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżki kakao tabliczka mlecznej i tabliczka gorzkiej czekolady (po 100g każdej) Przygotowanie: Suche składniki wkładamy do miski. Masło roztapiamy, po przestudzeniu dodajemy do składników(...)ogniu, do momentu gdy zacznie się rozpuszczać. Roztopioną czekoladę łączymy z ciastem i ponownie zagniatamy. Ciasto przy pomocy łyżki nakładamy na wcześniej przygotowaną blachę, pozostawiając duże odstępy, bo w pieczeniu ciasteczka urosną i "rozpłyną się". Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka są pyszne, kruche, mocno czekoladowe, rozpływają się w ustach i znikają z talerza w mgnieniu

Taste Of My Day
Muffinki intensywnie cytrynowe 194

łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny Przygotowanie: Masło i cukier ucieramy mikserem na jednolitą masę. Następnie stopniowo dodajemy jajka i dalej ucieramy. Do powstałej masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wlewamy mleko, sok z połówki cytryny (min. 3 łyżki) oraz skórkę otartą z min. jednej cytryny (wcześniej dokładnie umytej i sparzonej). Wszystkie składniki łączymy ze sobą przy pomocy łyżki(...)przekładamy do foremek. Pieczemy w 180 stopniach przez o 20 min. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem :) Smacznego

Taste Of My Day
Marchwiowe muffiny z pomarańczą i białą polewą 226

szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny Przygotowanie: Marchew ścieramy na tarce - ja wykorzystałam grubsze oczka. W misce łączymy ze sobą suche składniki - mąkę, cukier, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sól. W osobnym naczyniu mieszamy olej wraz z jajkami.   Pomarańczę parzymy we wrzątku i ocieramy z niej skórkę, którą wraz ze startą marchewką dodajemy do masy z jajek(...)oleju. Mieszamy, a następnie dodajemy suche składniki i łączymy w jednolitą masę. Wcześniej przygotowane foremki napełniamy ciastem i pieczemy w temperaturze ok 200 stopni przez 30 min, do momentu, aż patyczek (np. do szaszłyków), jaki w nie wbijemy, będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu muffinów, zaczynamy przygotowywać polewę. Cukier puder, sok z cytryny i serek (możecie użyć śmietankowego

Taste Of My Day
Muffiny kawowo-czekoladowe 219

jajka 125 g masła 0,5 szklanki jogurtu naturalnego i 0,5 szklanki mleka (lub szklanka maślanki) Przygotowanie: Łączymy ze sobą suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kawę, cukier waniliowy, sól. Kruszymy czekoladę i dodajemy do pozostałych składników, mieszamy. Roztapiamy masło, po przestudzeniu dodajemy do niego jajka, mleko i maślankę. Łączymy ze sobą suche składniki(...)mokrymi. Następnie napełniamy ciastem foremki i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 minut, sprawdzając patyczkiem stopień wypieczenia. Po ostudzeniu, muffiny możemy oprószyć cukrem pudrem, lukrem lub jak ja to zrobiłam, polać rozpuszczoną w kąpieli parowej czekoladą i na wierzch zetrzeć na tarce o drobnych oczkach czekoladę w kontrastującym kolorze, do rozpuszczonej. Smacznego

Taste Of My Day
Szarlotka 149

gazu, ustawiamy pod kątem, by pozbyć się nadmiaru soku, który zgromadził się w naszym nadzieniu. W tzw. "między czasie" nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 - 200 stopni, przygotowujemy blachę do pieczenia, którą wykładamy papierem, po czym z lodówki wyjmujemy ciasto. Dzielimy je na części w proporcji 1:2. Większą część rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki (ja użyłam tortownicy)  Spód nakłuwamy(...)mnie są to kwiatuszki :) Nasz wypiek, po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem, lub przed wstawieniem do piekarnika, posmarować wierzch ciasta rozmąconym jajkiem  Oraz posypać je cukrem (kryształ). Pieczemy ok 40 - 45 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Podajemy na zimno Lub na ciepło :) Wersję na ciepło polecam z lodami waniliowymi, bitą śmietaną i polewą! Mniammm :D Gorrrrąco polecam

Taste Of My Day
Warzywa pieczone 299

tego stopnia niesamowicie! Mowa o warzywach pieczonych, które niewielu z nas tak przygotowuje. Zazwyczaj są przez nas pieczone, smażone bądź spożywane na surowo. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji ich piec, gorąco do tego zachęcam i czekam na pełne zdziwienia i niedowierzania komentarze o nowych smakach, które odkryjecie :) Najistotniejsze jest to, by korzystać z naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą lub wyłożonego pergaminem(...)ewentualnie pieprzem. Przykrywamy. Nie ma potrzeby dodawania wody, gdy naczynie będzie przykryte jej nadmiar wyparuje i zbierze się na jego dnie samoistnie. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z mojego pieczenia, w którym udział wzięły: kapusta włoska, cukinia, seler naciowy, marchew, ziemniaki :)  Nie sugerujcie się wyglądem, po obróbce termicznej kształt i kolor różni się od tego sprzed godziny, jednak smak

Taste Of My Day
Ciasto z malinami (bezglutenowe i bez cukru) 161

zalety! Jest bardzo proste w przygotowaniu więc jeśli lubicie bezglutenowe dania lub lubicie poeksperymentować z wypiekami to polecam :) szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki amarantusowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka 2-3 łyżki miodu dojrzały banan 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1/5 szklanki startej marchewki 2 łyżki jogurtu nturalnego 2 łyżki soku(...)suche składniki a na koniec startą marchewkę i skórki z cytrusów. Miksujemy aż składniki się połączą. Dodajemy 0/5 szklanki malin, delikatnie mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia(średnica ok. 21 cm). Na wierzch wysypujemy resztę malin. Pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof

Mienta blog
Ciasto otrębowe, pełnoziarniste - na drugie śniadanie (ok. 310 kcal /100g) 337

żytnich 4 jajka (osobno białka, osobno żółtka) pół szklanki cukru (100 g) - myślę, że spokojnie można dać o 1/3 mniej 2 łyżki (40 g) rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2% (25 ml) - tylko jeśli ciasto jest ciut za gęste Przygotowanie: 1. Najpierw rodzynki namaczamy w wodzie. 2. Białko ubijamy, dodając po trochu cukier (jak przy(...)Odcedzamy rodzynki i posypujemy odrobiną mąki, mieszamy. 4. Do białka dodajemy żółtka, miksujemy chwileczkę na niskich obrotach przy pomocy miksera, dodajemy otręby, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy, tylko tyle żeby składniki się połączyły. W razie potrzeby dodajemy trochę mleka. 5. Dodajemy rodzynki, mieszamy łyżką.     6. Pieczemy 35-40 min w temperaturze 170-180 stopni

Malowane smakiem
Piernik z jabłkami i orzechami 586

włoskich Składniki na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Jajka z cukrem i miodem ucieramy do białości, nadal miksując dodajemy olej, kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pieników i mąkę. Na końcu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz posiekane orzechy i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem(...)następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni C. Aby wykonać lukier ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny i polewamy nim jeszcze ciepłe ciasto. Można dodatkowo udekorować wiórkami kokosowymi lub lekko zrumienionymi na patelni płatkami migdałowymi

Animelka Blog
Ciasto kawowe ze śliwkami 157

wypróbować :) 400 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 3 łyżki rozpuszczalnej kawy 250 g maślanki 3 jajka 150 g cukru dark muscovado pół szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 10 śliwek polewa: 120 g masła(...)łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki rozpuszczalnej kawy Maślankę i olej roztrzepujemy z jajkami. Mąkę mieszamy z cukrem, kakao, kawą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy je do składników płynnych i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy pokrojone w kosteczkę śliwki. Całość pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. W rondelku

Mienta blog
Ciastka z nutellą i orzechami laskowymi 386

lubi nutelli  J Bardzo chrupiące i szybkie w przygotowaniu.   Ciastka z nutellą i orzechami laskowymi Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 120 g miękkiego masła 100 g nutelli 1/2 szklanki brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego szczypta soli 3/4 szklanki(...)Kiedy powstanie gładka masa dodajemy jajko i aromat waniliowy. Do mokrych składników dodajemy suche i miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy orzechy i mieszamy łyżką.   Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z ciasta formujemy kulki, układamy na blaszce, zachowując dość spore odstępy, spłaszczamy aby uzyskać kształt ciasteczek.   Pieczemy przez około 13-15 minut

Mania Gotowania
Biszkopt z makiem 225

szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu biszkopt przekrajamy na dwa placki. Składniki na masę makową: 30 dag maku  1 kostka masła 4 jajka

Salonik smaków
Ciasto jaglane z kruszonką cynamonową 705

waniliowym rozgniatając dokładnie widelcem.  3. Jabłka obieramy z łupin i kroimy w płaskie plasterki.  4. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. 5. Przygotowujemy tortownicę wykładając ją papierem do pieczenia. Układamy składniki warstwowo: 1/2 kaszy jaglanej - ser biały - 1/2 plastrów jabłek - 1/2 kaszy jaglanej - słoik konfitury brzoskwiniowej - 1/2 plastrów jabłek - cynamonowa kruszonka. 6. Piekarnik rozgrzewamy(...)ciasto pieczemy przez 60 minut

Apetyczna babeczka
102. W nieco innym wydaniu czyli: pizza z rukolowym pesto, krewetkami i gorgonzollą na ziemniaczanym spodzie. 259

rumiano.  Wierzch ciasta smarujemy dość grubą warstwą pesto, układamy krewetki, kapary (odsączone z zalewy),  kawałki gorgonzoli oraz startą mozarellę. Pizzę pieczemy od 25 do 30 minut - ( w zależności od rodzaju pieczenia i mocy piekarnika) do zarumienienia wierzchu oraz spodu pizzy. Jeżeli mamy możliwość 10 minut przed końcem pieczenia ustawiamy funkcję termoobieg - dół. Pizzę posypujemy liśćmi rukoli

Symfonia Smaków