nutą gałki muszkatołowej.Ale w ostatnich dniach nie miałam ręki do zupy dyniowej. A to kupiłam dynię... Dyniowe bułeczki pyszne i bardzo delikatne is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłorybne, ale zapewniam was, że absolutnie nie czuć w nich ani smaku ani zapachu... Fantastyczne sajgonki rybno-warzywne z ostrym śliwkowym chutneyem is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłocytryny 1 łyżka soku z pomarańczy otarta skórka z limonki 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: Ciasto drożdżowe wyrabiam zawsze w maszynie do pieczenia chleba. Wkładam wszystkie składniki, najpierw płynne, później suche, a na sam koniec kruszę drożdże. Ustawiam na program "ciasto rosnące"i po 90 minutach mam pięknie wyrośnięte ciasto(...)posypujemy nimi ciasto. Prostokąt kroimy na 6 części i układamy jeden płat na drugim, po czym kroimy je na 6 części. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej płaty ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy około
Kulinarne przygody Gatityinny czerwony) 1 łyżka kakao dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Z margaryny, 2 żółtek, ½ szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe owinąć w folię spożywczą(...)Ubić 4 białka. Pod koniec ubijania dodać pozostałe ¾ szklanki cukru i dalej ubijać. Dodać budyń. Białka wyłożyć na ciemne ciasto. Na białka zetrzeć jasne ciasto (lub pokruszyć na kawałki). Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C. Smacznego
Walijskie Pichceniejabłek) 25 dag masła, jajko, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg jabłek najlepiek kwaskowych (lub słoik jabłek prażonych) bułka tarta. Wykonanie: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, masło, cukier puder i jajko posiekać dokładnie. Następnie dodaj śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Pozostaw na dwie godziny w lodówce. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Rozgotuj(...)rozwałkuj i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasto posyp bułką tartą i ułóż na niej lekko rozgotowane jabłka. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce na oczkach. Powstanie wtedy kruszonka. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180st. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub polukruj
Walijskie PichcenieSkładniki: 120g mąki pszennej 1 jajko (do posmarowania paluchów) 50g masła łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka soli trochę wrzątku Wykonanie : Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wbić jajka, dodać miękkie masło, sól, odrobinę wody i wyrobić lekkie ciasto. Przełożyć na stolnicę, rozwałkować, wykrawać paski szer. ok 1cm, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać solą i sezamem (kminkiem, makiem czym(...)lubimy) i piec w temp.170st ok 15-20 min, do zrumienienia
Walijskie Pichcenieprzypadku... zabrałam się za pieczenie ciasta, a tu niemiła niespodzianka.... ktoś mi wykradł mąkę! Przecież były jeszcze 2kg, a tu końcóweczka! No taak... ale w międzyczasie piekłam bułki... i ciastka... i... wszystko się wyjaśniło :-( Zostałam więc bez mąki, za to z ochotą na upieczenie czegoś :-) Zaczęły się więc poszukiwania przepisu na ciasto... bez mąki. Wybór padł(...)średnicy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Naszym kruchym ciastem wyłożyć dno i boki, do połowy wysokości. Na to wylać masę. Wierzch posypać pokruszonymi płatkami migdałów. Piec w temperaturze 175 st. C, przez 1 godzinę. Przed podaniem schłodzić
Walijskie PichceniePolsce dostałam silikonową foremkę do magdalenek, więc postanowiłam jak najszybciej ją wypróbować. Składniki: 1 szklanka mąki 0.5 szklanki cukru, 0.5 szklanka oleju, 2 całe jajka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z 1 cytryny, kilka kropel cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto nakładać łyżką do foremek od magdalenek na wysokość 3/4 foremki, gdyż magdalenki urosną. Piekarnik nagrzewamy(...)używałam silikonowych, więc teoretycznie nie musiałam ich smarować tłuszczem, ale okazało się, że ciasteczka przykleiły mi się do formy, więc piekąc kolejne partie smarowałam każdorazowo foremki masłem). Pieczemy na złoty kolor ok 15 minut. Gotowe można posypać cukrem pudrem lub polukrować, ale ja najbardziej lubię je bez żadnych dodatków. i wersja z "białym puchem" dla większych łasuchów
Walijskie Pichceniecukrem ucieramy w mikserze do momentu, kiedy cukier będzie całkowicie niewyczuwalny. Następnie dodajemy kolejno jajka i żółtka wciąż ucierając. Kiedy wszystko się połączy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz partiami mleko. Na końcu wsypujemy umyte i osączone borówki i delikatnie mieszamy całość. Do foremek na mufiny wkładamy papierowe papilotki, które napełniamy ciastem i posypujemy(...)kruszonką. Pieczemy przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Walijskie Pichceniepieczenia 2 jajka skórka starta z 2 sparzonych cytryn Wykonanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kolejno całe jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z cytryn. Ubijamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Blachę (u mnie forma tzw. keksówka - 18cm dł) lub tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Ciasto(...)wlewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy ok 35-40 min (do suchego patyczka
Walijskie Pichcenieśliwek węgierek cukier waniliowy Wykonanie: Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki. Mikserem rozkręcamy ją dodając partiami cukier i po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat cytrynowy i miksujemy aż do dokładnego połączenia się składników. Na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą wykładamy nasze ciasto. Na ciasto wykładamy śliwki pokrojone w ósemki, zawsze skórką(...)ciasto. Całość posypujemy cukrem waniliowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok 45 minut
Walijskie Pichceniecukru pudru - 5 żółtek Składniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na 2 części - około 60% i 40%, zawinąć w folię i schować do zamrażalnika. Blachę ( 33x20cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na spód większą część ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w 190 st. C około 20 minut. Wystudzić. Składniki na budyniową piankę: - 5 białek(...)miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i posypać owocami. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec około 30 - 40 minut
Walijskie Pichcenieotartą z jednej sparzonej wcześniej cytryny i wciąż ubijamy na średnich obrotach. Następnie dodajemy stopione i wystudzone masło, mleko, olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników. Morele odsączamy, kroimy w kostkę. Do wyrobionego ciasta dosypujemy żurawinę i pokrojone morele, mieszamy delikatnie łyżką. Formę z kominkiem (do babki) smarujemy(...)masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
Walijskie Pichcenierównie dobrze mogą być jagody) 150g masła 3 jajka 120g cukru ½ łyżeczki cukru waniliowego 100g jogurtu naturalnego 270g mąki pszennej kilka kropli aromatu waniliowego 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jagody umyć ,odsączyć na sicie. Miękkie masło o temperaturze(...)pokojowej, cukier, cukier waniliowy i aromat utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym całym jajku. Następnie d odać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników, po czym wrzucić odsączone borówki i delikatnie wymieszać. Formę keksową wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym
Walijskie Pichcenieciasteczka nie wymagają komentarza. Są pyszne i tyle. Polecam gorąco! Składniki: 40 dkg mąki 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 dkg drożdży 1k. Kasi lub innej margaryny do pieczenia 2 łyzki cukru 1 mały cukier waniliowy (połowa do ciasta, połowa do posypania ciastek) 2 żółtka 3 łyżki wody marmolada Wykonanie: Mąkę, cukier, żółtka, tłuszcz siekamy nożem w misce(...)trochę marmolady lub powideł śliwkowych. 2 przeciwne narożniki składamy do środka. Ciasteczka smarujemy rozkłóconym białkiem, które pozostało nam od ciasta. Wierzch posypujemy odrobiną cukru waniliowego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i pieczemy ok. 20 min w temp. 185st
Walijskie Pichcenie