pieczenie - 19054 przepisów (strona:26/1271)

Imbirowe pierniczki jak z Ikei - Pepparkakor ze Szwecji 383

przepis znalazłam na stronie White Plate.  Z podanych składników przygotowałam tyle pierniczków, że zapełniły sporej wielkości puszkę - o wymiarach: śr. 13,5 cm, wys. 21 cm. Zapraszam do pieczenia!Składniki na kilka blaszek ciasteczek Pepparkakor:150 g melasy lub syropu klonowego110 g masła100 g cukru trzcinowego375 g mąki1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (dałam jedną(...)łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki mielonych goździków*1/4 łyżeczki soli1 duże jajko2 łyżeczki przyprawy do pierników (dałam jedną)+mąka do podsypywaniaCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN+ CHŁODZENIECZAS PIECZENIA: 8-10 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Do małego garnka wlewamy melasę, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Podgrzewamy stopniowo, aż masło i cukier całkowicie się rozpuszczą. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia

My Culinary Art
751. Najlepsza dyniowa pieczona owsianka. 222

Dyniowa pieczona owsianka z rozgniecionymi malinami i miodem Puree z dyni hokkaido jest genialne, takie gęste, że aby ją zmiksować musiałam trochę wody dolać! :O Od dzisiaj będę ją na pewno częściej kupować :PIi te szczęście gdy zobaczyłam jeszcze maliny na targu(w normalnej cenie!)  A co do owsianki, to po prostu mistrzostwo, nie wiem(...)zostawiam na jakieś 30-60min(lub całą noc). Dynię, jajko i mleko miksuje ze sobą. Łącze z płatkami i resztą składników. Przelewam do naczyznka do zapiekania i piekę ok.35-40min

More food, love and dreams
Pieczone kasztany 184

sezon na nie powoli się kończy, więc korzystam puki jeszcze są ;D  ~ Pieczone kasztany ~Składniki: dowolna ilość kasztanów jadalnychKasztany dokładnie myjemy, na płaskiej części wycinamy "X" i wrzucamy je do wrzątku. Gotujemy 15 minut i odcedzamy. Kasztany wykładamy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180*. Kasztany podajemy na ciepło

Kuchenny Skrawek Nieba
Uda gęsie pieczone z jabłkami, warzywami i cydrem 187

obiad była znowu nasza polska gęsina. Mięciutka bo długo pieczona i bardzo smakowita. Podlana cydrem, z warzywami i jabłkami, które nadały je ciekawego posmaku.Nie bójcie się grubej, tłustej skóry gęsi bo podczas smażenia i pieczenia wytopi się z niej prawie cały tłuszcz. Zresztą to chyba najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy. A poza tym jest nośnikiem smaku i chroni chude mięso przed(...)wyschnięciem a po upieczeniu można go zlać do słoiczka i wykorzystywać w małych ilościach do innych potraw. Zobacz przepis na równie pyszne Uda gęsie pieczone z kaszą, kapustą i grzybami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Rolada ze wzorkiem 358

jednym żółtku i miksujemy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.Do piany z jajek dodajemy mąkę i mieszamy, na koniec wlewamy przestudzone masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Papier do pieczenia ze wzorkiem wyciągamy z zamrażarki i przekładamy na blaszkę. Wylewamy na blaszkę ciasto i równomiernie rozprowadzamy szpatułką.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez(...)ciasto powinno być upieczone, ale blade, jeśli wierzch przypiecze się za mocno, może być trudno zawinąć je potem w roladę.Od razu po wyciągnięciu z pieca na wierzch ciasta nakładamy świeży papier do pieczenia, przykrywamy dużą blaszką i odwracamy do góry nogami. Delikatnie odklejamy papier, na którym piekło się ciasto i dajemy w to miejsce nowy arkusz papieru

Ciastkozercy
Pieczony dorsz podany na risotto z dynią i koprem włoskim 211

dokładnie mieszamy. Risotto jest gotowe.   Pieczony dorsz z migdałami Filet z dorsza kroimy na 3-4 mniejsze kawałki, każdy z nich doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały z dodatkiem szczypty soli. Siekamy migdały dość drobno i posypujemy nimi kawałki ryby. Dorsza układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni na 7-9 minut.   Ostatni szlif... Na talerzu układamy risotto, posypujemy całość tartym parmezanem oraz listkami rukoli. Na risotto układamy kawałki pieczonego dorsza. Gotowe

Mango Papaja
Piersi z gęsi pieczone w rękawie. 223

godzin w chłodne miejsce. Rozgrzać patelnię i na odrobinie oleju, przesmażyć piersi, zaczynając od strony skóry. Obsmażone piersi przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać owoce, związać końce i piec w piekarniku w temp. 180 stop. około 70 minut. Wyjąć z piekarnika, dać im  chwilę odpocząć, pokroić  w plastry i obłożyć owocami. Smacznego. Piersi z gęsi pieczone

Kulinarny karnet Christophera
Sezamowy filet z indyka z pieczoną dymką 281

zamiarem kupienia kaczki (chciałam przygotować kaczkę po pekińsku), jednak dowiedziałam się, że "kaczka tylko na zamówienie".. Po dłuższym namyśle wybrałam indyka. Nigdy jeszcze nie smażyłam indyka, jedynie piekłam, ale kupiłam tylko 300 g filetu i jakoś aż głupio mi było włożyć go do piekarnika :) Efekt smażenia bardzo mnie zadowolił - indyk był soczysty (wyszedł chyba nawet lepszy od tego pieczonego(...)dokładnie obtaczamy w sosie. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. 2. Dymkę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Polewamy 1 łyżką oleju arachidowego i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wyciągamy i odstawiamy na bok. 3. Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy i ciepły łączymy z łyżką czarnego sezamu. Wkładamy łyżką

Tajskie smaki
Pieczone nóżki kaczki z karmelizowaną pigwą, puree kalafiorowo-ziemniaczanym oraz prostą surówką 206

włoskich robimy marynatę. Nóżki kaczki doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, następnie nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Nóżki kaczki wraz z całą marynatą pieczemy w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez 1 godzinę i 40 minut, następnie podwyższamy temperaturę do 200 stopni na dodatkowe 20 minut (w sumie około(...)pieprzem. Dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Na talerzu kładziemy puree kalafiorowo-ziemniaczane a na nim upieczoną nóżkę kaczki. Na nóżce kładziemy karmelizowaną pigwę i całość polewamy sosem z pieczenia kaczki. Obok nakładamy kilka łyżek surówki. Gotowe

Mango Papaja
Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem 173

majerankiem i kolendrą. Smarujemy kaczkę. Najlepiej jak ją odstawiamy do lodówki na całą noc, by przeszła nam przyprawami. Jeśli nie macie czasu, to dobrze jak poleży chociaż godzinkę przed pieczeniem w przyprawach. Jabłka kroimy w ćwiartki(...)usuwamy nasionka i mieszamy je z miodem. Faszerujemy kaczkę jabłkami. Układamy ją piersiami do góry, tak by jabłka nie wyleciały z kaczki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Po godzinie odlewamy tłuszcz, który wypłynął z kaczki i zdejmujemy pokrywkę. Temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 30 minut

Aga w kuchni
Delicja siostry Anastazji 606

niezwykle pyszne,  śliczne i zawsze się udają . Jeśli jeszcze nikt z Was nie próbował tego ciasta to bardzo zachęcam :) Wymiary blaszki : Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 40 min. + 30 min Składniki: Wcześniej należy zrobić galaretkę czerwoną i odstawić do wystygnięcia i stężenia. Ciasto kakaowe: 7 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)temp. 180 C Ciasto jasne z dziurkami: Ubić pianę z białek. Dodawać kolejno cukier, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w temp. 180 C ( najlepiej sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia). Po upieczeniu kieliszkiem albo szklanką wykrajamy dziurki w biszkopcie. Masa: Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki do której wsypujemy oba budynie

Słodkości i nie tylko
Pasztet z pieczonych bakłażanów i drobiu. 178

przedstawiam i proponuję: "Pasztet z bakłażanów i drobiu"! Idealny na jesienne kanapeczki! Pasztet robi się na prawdę łatwo i szybko, a efekt zadowoli nawet wybornych smakoszy. Pasztet przygotowałam z pieczonych bakłażanów, które o tej porze roku można kupić w dobrej cenie, i drobiu, głównie podrobów drobiowych. Pasztet jest bardzo kremowy i na pewno nie zawiera aż tak dużej ilości tłuszczu(...)jaja - 1/2 kajzerki namoczonej w mleku - 2 łyżki masła 1. Upiecz bakłażana: bakłażana myjemy kroimy na plastry, układamy w naczyniu wysmarowanym masłem, posyp solą, ułóż czosnek i cebulę, pieczemy 30 minut. 2. Podroby i kurczaka - oddziel mięso od kości, zmiksuj z żółtkami i namoczoną bułką, dodaj upieczone bakłażany i warzywa, wszystko zmiksuj blenderem na gładką masę.  3. Białka ubij

SMYKWKUCHNI
Zupa krem z pieczonej dyni 203

Wczoraj pisałam o pieczonej dyni , a dziś zgodnie z daną obietnicą podaję pierwszy przepis na wykorzystanie upieczonej dyni. Oczywiście do dzisiejszej zupy możemy wykorzystać dynię gotowaną na parze lub ewentulanie wrzucić surową do wody lub bulionu. Jednak zachęcam do upieczenia dyni, nie wymaga to wiele zachodu, a efekt znakomity !  I różnica w smaku znaczna :-) Zupa krem z pieczonej dyni(...)Składniki: 600 g  pieczonej dyni 1 litr bulionu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki chili 2 ząbki czosnku 2 łyzki oliwy z oliwek 2-3 łyżki startego ostrego sera Wykonanie: Pieczoną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy. Po zagotowaniu trzymamy zupę na ogniu przez 5 minut, następnie ją zdejmujemy i dodajemy czosnek

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti z pieczonymi pomidorami i pesto 220

Dzisiaj moja kuchnia serwuje szybkie danie na bazie makaronu, pieczonych pomidorów  i mozzarelli. Lubię takie szybkie danka, jak wpadam głodna do domu i mogę  przygotować pyszne drugie danie w dosłownie kilkanaście minut, czyli tyle ile będzie nam się gotował makaron. Nie wiem czy jestem bardzo odkrywcza, pewnie nie, ale taki skład wymyśliłam na szybko, przeglądając zawartość(...)lodówki ;-). Spaghetti z pieczonymi pomidorami i pesto Składniki: 250 g spaghetti 1 kula mozzarelli 3 łyżki pesto (polecam pesto z natką  lub z rukolą i bazylią ) ok. 10 połówek pieczonych pomidorów świeża bazylia oliwa z oliwek EV sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. W międzyczasie w misce, do której później włożymy ugotowany makaron, umieszczamy

Kulinarne przygody Gatity
Frytki z dyni (pieczone i smażone) 194

charakterystyczny smażony smak frytek, a piekę, żeby ograniczyć ilość oleju, którego łyżka nie wystarczyłaby, aby dynia była mięciutka w środku. Składniki: 600-700 g obranej dyni  (u mnie: 630 g) zioła prowansalskie sól 1 łyżka oleju Przygotowanie: 1. Dynie kroimy na cienkie proste paski. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tak, żeby kawałki dyni się nie dotykały(...)dynia zajęła 1,5 blachy. Posypujemy ziołami prowansalskimi. 2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 200 stopni i pieczemy 25 - 30 min (grzałka: góra-dół, na koniec włączyłam na chwilę termoobieg) 3. Jak dynia się upiecze (końce są mocno przypieczone) podsmażamy ją chwilę na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. (W razie potrzeby po wrzuceniu na patelnie posypujemy jeszcze raz ziołami

Malowane smakiem