pieczenia - 22046 przepisów (strona:894/1470)

Polędwica w sosie z owocami 207

Czas : 1 godzina Składniki : 1 średnia polędwiczka wieprzowa 1/2 dużego jabłka 1 śliwka renkloda ( może być mrożona ) 1 cebula 2 łyżki smalcu ( lub klarowanego masła ) 1 łyżeczka ,, Przyprawy do pieczeni po staropolsku,, Kotanyi ( lub zamiennie Vegeta lub Jarzynka lub tp.) 1 łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka miodu 1 łyżka majeranku 1/4 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu ( użyłam Młynek   ) 1 łyżka(...)oleju maggi 2,5 szklanki wody Zrobić pastę przyprawową z przyprawy do pieczeni, papryki, pieprzu, majeranku , miodu i oleju. Natrzeć nią mięso i zostawić w lodówce na 2 godziny . Rozgrzać na patelni smalec ( lub masło - można ostatecznie użyć oleju ) i obsmażyć polędwiczkę na rumiano ze wszystkich stron . Przewracać mięso łopatką lub ,, szczypcami do mięs ,, tak by nie nakłuwać

Buniabaje w kuchni
Kurczakowe oszczędności 691

skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) - zostaje korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy filetach z piersi są zawsze tzw. polędwiczki , jak równam piersi na sznycle lub do pieczenia to wszystkie małe kawałeczki składam razem .Z 2 kurczaków mam porcję na zmielenie i mogę zrobić z tego 4 nieduże kotleciki ( lub pulpety

Buniabaje w kuchni
Wigilijna kapusta z grzybami doprawiona powidłami śliwkowymi 219

Chyba jedna ze starszych wersji tej potrawy. Powidła śliwkowe robione były w historycznych czasach i wykorzystywane jako przyprawa. Nacierano nimi ( tak jak i miodem) mięso do pieczenia, zaprawiano sosy. W starych przepisach na bigos nie uświadczy się modnego tak obecnie dodatku koncentratu pomidorowego- za to są powidła śliwkowe. Tak samo wigilijna kapusta z grzybami zyskuje na smaku jeśli dodamy

Buniabaje w kuchni
Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną 228

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. I wygrał dla mnie jedna z nagród Płócienną torbę Cooki Smalczyk bez smalcu ? A to ciekawostka. Dużo mi nie było trzeba . Kupiłam. Spróbowałam. Jednego jestem pewna moja wątroba go toleruje :), kubki smakowe też :). A co najważniejsze

Buniabaje w kuchni
Zimowe prawie ratatouille wg Buni 188

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. W zasadzie tego typu potrawy gościły u mnie jesienną porą. A to leczo, to giuwecz , ratatouille, peperonada. Raz były z dodatkiem mięsa czy jakiejś wędliny, innym razem typowo jarskie. Powodów dla których ugotowałam dziś taką niby

Buniabaje w kuchni
Krokiety z pasztetem i cebulką 218

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Zostało mi kawałek zamrożonego świątecznego pasztetu. Postanowiłam zrobić prościutkie krokiety. Farsz to po prostu przesmażona z pasztetem cebulka. Doprawiony szczodrze majerankiem i tymiankiem. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym , że wpływa korzystnie na zmianę smaku przygotowywanej

Buniabaje w kuchni
Burgery na obiad ( nie w bułce ) 239

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Chyba się rozpędziłam z tymi eksperymentami ze smalczykiem Smakowita Pajda ale Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wyczuwalnym aromatem ziół. ( mówię o smalczyku z ziołami ogrodowymi) i sprawdzam gdzie to można wykorzystać. Zdecydowanie wolę burgery, chicken burgery, fish

Buniabaje w kuchni
Zawijaski ze schabu na kaszy gryczanej 223

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Już tak dawno nie robiłam zrazów zawijanych , że jak robiłam wczoraj zakupy u rzeźnika i trafiłam na ładny szeroki schab bez kości wiedziałam już co dziś na obiad. Z jednym mam ostatnio problem- zrazy czy bitki

Buniabaje w kuchni
Tymiankowa nototenia 215

Zauważyłam, że ryby bardzo lubią zioła. Dodawałam już różne do marynat - z tym , że z reguły były to gałązki świeżych włożone do marynaty lub do brzucha ryby przygotowanej do pieczenia lub gotowania na parze. Niestety dziś został mi ze świeżych tylko rozmaryn a nie taki miałam pomysł. Postanowiłam wykorzystać suszony tymianek robiąc mocną marynatę z jego udziałem a potem

Buniabaje w kuchni
Żeberka w marynacie teriyaki 212

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. W końcu kupiłam sos teriyaki na bazie którego robię marynatę do mięs. Bardzo mi odpowiada słodko-sojowy jego smak. Raz dodam mu więcej ostrości ( imbir , sos sojowy ) , drugi raz słodkości - cukier. Z reguły wprowadzam odstępstwo

Buniabaje w kuchni
Faszerowana mała główka kapusty 190

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Zawsze ,, chodził" za mną pomysł by zrobić faszerowaną kapustę .Taką wydrążoną całą główkę zamiast gołąbków. Jakoś nie robiłam. A teraz trafiła mi się malutka kapustka -taka akurat na 2 osoby. Nie mogłam sobie darować- zrobiłam

Buniabaje w kuchni
Racuchy z jabłkami i kiwi w miodowo-korzennym sosie 234

Racuchy robię różne - na zsiadłym mleku , drożdżowe , na proszku do pieczenia - zależy co akurat mam pod ręką. Wszystkie są lubiane. Najbardziej lubię ,,pomieszane,, dodatki. To znaczy jak uszykuję jakiś słodki sos lub bita śmietanę, po trochę różnych owoców które akurat były w domu. Smaki się mieszają , a każdy nakłada na racuszek to na co ma ochotę. Dziś miałam

Buniabaje w kuchni
Nietypowy mazurek wg Buni 223

którzy nie wiedzą - ja z reguły nie piekę ciast ( jeść też nie specjalnie lubię ). Tak więc Święta to dla mnie dramat . Wszyscy pieką a u mnie posucha . Mam do wyboru spalić się ze wstydu albo umartwiać się . Ale przyszło mi do głowy , że może niekoniecznie . Może jest wyjście . Będzie mazurek ( no bo jak to obchodzić Wielkanoc bez mazurka) , ale jego

Buniabaje w kuchni
Gęsio-kurczakowa galaretka 203

drobiu, mieszane. Tym razem na Wielkanoc w planie była mała porcja galaretek z kurczaka. A , że kupiłam na Święta gęsią pierś to przy okazji po wycięciu połówek do pieczenia okazało się, że zostały mi jeszcze kawałki na inne potrawy. Połączyłam więc gęś i kurczaka w jednym. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Gęsi bigos ( z kiszonej kapusty ) 288

Chyba już mówiłam, że ostatnimi czasy wszystkie porcje są dla nas za duże. Tak właśnie było z piersią z gęsi którą upiekłam na Wielkanoc (Gęsie piersi pieczone z jabłkami ). Mało, że przy luzowaniu odłożyłam kościec z przyległościami na rosół i kołduny ( będzie kiedyś potem) to jeszcze połówkę połówki zamroziłam na drugi obiad ( będzie Pierś z gęsi pieczona w sosie pieprzowo

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania