pieczenia - 22046 przepisów (strona:530/1470)

Czas na śniadanie! #10 - Placuszki z bananami 378

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} duży kefir szklanka mąki 2 jajka 3 banany łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} 1. Kefir zmiksować z mąką, jajkami i proszkiem do pieczenia. 2. Banany obrać i pokroić w plasterki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.  3. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażyć placki na złoty kolor.  Placuszki są słodkie

Pasja Smaku
SZYBKIE PYSZNE ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI 495

Szybkie świąteczne pierniki! Składniki: - 1kg mąki pszennej - 250g cukru trzcinowego - 250g miodu - 2 jajka - 2 łyżki kakao - 2 łyżki sody - 1/2 paczki cukru waniliowego - 1 mały proszek do pieczenia - 150g masła - 3/4 paczki przyprawy do pierników Podgrzewamy(...)miód z masłem i cukrem do rozpuszczenia. Łączymy mąkę z przyprawą i kakao. Dodajemy sodę. Mieszamy z jajkiem i miodem. Odstawiamy na godzinę. Następnie wykrawamy pierniczki za pomocą foremek. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C z termoobiegiem. Pierwszą blaszkę pierników pieczemy przez 10 minut, kolejne około 6 minut (tak by się nie przypaliły). Po wystygnięciu pierników ładnie je dekorujemy

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA ŻURAWINOWO-ORZECHOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 228

zamrażarki na około pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy stężałe wałeczki i kroimy je na plasterki grubości około 5mm. Powstałe talarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 stopni C przez około 15 minut. Zostawić do ostygnięcia

Smaczne Zdrowe
TIRAMISU CZEKOLADOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 361

Następnie dodać żółtka, a na końcu na wolnych obrotach mąkę i kakao. Wylać na tortownicę. Tortownicy nie smarować! Spód wyłożyć papierem. Piec w temp. 160 stopni C około 35 minut.(nie na termoobiegu, najlepiej na programie do pieczenia biszkoptów). Gorący wyjąć z piekarnika i zrzucić z wysokości około pół metra w formie(najlepiej na dywan). Biszkopt wsadzić z powrotem

Smaczne Zdrowe
WYKWINTNY PASZTET Z INDYKA LUB KRÓLIKA 464

masło, jajka, brandy i posiekaną natkę pietruszki-całość mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu przekładamy do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą foremek. Dokładnie wygładzić.  Pieczemy w temp. 180 *C przez ok.60-70 minut(na programie do pieczenia mięs i pieczeni). Smacznego

Smaczne Zdrowe
KAJZERKI ORKISZOWE Z ZIARNAMI 199

miałam to upiekłam kajzerki, które dawniej kupowałam normalnie w sklepie. Teraz przynajmniej wiem co jem! Polecam, bo warto, a wcale nie są trudne w robieniu, a samo ich pieczenie nie zajmuje wiele czasu:) Bułeczki smakują najlepiej jeszcze ciepłe, a z przepisu wychodzi ok. 12 mega bułek. Składniki: -3 szklanki mąki orkiszowej białej -1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)rękach(wysmarowanych olejem) kulki, lekko je spłaszczyć, podwinąć pod spód i wyłożyć na wyłożoną papierem blaszkę. Odstawić do ponownego wyrastania na ok. 45 minut.  Przed wstawieniem do pieca bułeczki naciąć, posmarować roztrzepanym białkiem i posypać dodatkami. Ja posypałam makiem, słonecznikiem, sezamem oraz ziarnami lnu. Piec w temp. 220 stopni C na termoobiegu przez ok. 15 minut. Studzić na kratce

Smaczne Zdrowe
BEZA PAVLOWEJ 467

ubijać tak długo aż będą błyszczące. Na dwóch blaszkach wyłożyć papier (można obrysować sobie ołówkiem spód tortownicy) i wyłożyć ubite białka, dzieląc mniej więcej po połowie. Lekko wyrównać. Podczas pieczenia beza(...)rozpłynie się troszkę na szerokość, dlatego żeby nie była zbyt płaska ja rozkładam na mniejszą powierzchnię. Jest wtedy super wysoka. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec na dwóch poziomach na termoobiegu 5-8 minut, następnie zmniejszyć temp. do 140 *C i dopiekać jeszcze 100-110 minut. W międzyczasie zamieniając blaszki poziomami.  Po upieczeniu uchylić piekarnik

Smaczne Zdrowe
SZYBKI PLACEK DROŻDŻOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 384

nawet na drugi dzień smakuje jak świeży. Placek drożdżowy jest bez wyrastania, ponieważ rośnie "w oczach", dzięki temp. użytych składników. Składniki podaję na tradycyjną blaszkę. Ja nawet często piekę na blaszce z piekarnika, wtedy placek jest niższy, ale taki właśnie smakuje nam najbardziej. Musi mieć również baardzo dużo owoców i kruszonki:) Składniki: -3 żółtka -1/4 kostki masła(...)kostki masła -mąka orkiszowa ok.1 szklanka -cukier trzcinowy lub ksylitol ok. 1/4-1/2 szklanki Do masła dodać cukier według uznania i mąkę. Rozkruszyć w rękach do uzyskania grudek kruszonki. Placek piec w temp. 180 stopni C ok. 30 minut(grzanie góra-dół- jak na termoobiegu musi być niższa temp.) Smacznego

Smaczne Zdrowe
CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 263

blaszki ( wyłożone wcześniej papierem do pieczenia). Blaszka o wymiarach 33x23 cm ( ciasto na blaszce wyszło troszkę niskie , dlatego proponuję zrobić z 1,5 porcji lub użyć mniejszą blaszkę). Piec ok. 10-12 minut , do lekkiego zrumienienia. W dużej misce wymieszać mąkę , ksylitol i sól. Żółtka rozbełtać, dodać do nich śmietanę i następnie wymieszać dokładnie z suchymi składnikami. Do tego(...)dodać pokrojony rabarbar z truskawkami ( ja dałam więcej truskawek, a trochę mniej rabarbaru). Zamieszać razem i wylać całość na podpieczony wcześniej spód. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku, ok.1h ( termoobieg). Białka ubić na sztywną pianę. Dodać partiami cukier trzcinowy, cały czas ubijając. Wyłożyć na upieczone ciasto i podpiec jeszcze ok.10-15 minut, do lekkiego zarumienienia pianki. Przed podaniem ciasto wystudzić

Smaczne Zdrowe
KOKOSANKI II 227

pianę. Pod koniec ubijania dodać partiami ksylitol a następnie po jednym żółtku. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 175*C przez ok.15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
PALUCHY WIEDŹMY 255

wałeczków, które posłużą nam za paluchy wiedźmy.) Ciasto podzielić na dość małe kawałeczki i z każdej części formować wałeczek. Musi być cieńszy niż nasz palec- ciasto trochę urośnie w piecu. Białko rozbełtać , migdały przekroić nożykiem na pół, żeby były cieńsze. Każdy paluch rozwałkować tak, by został ślad trzech palcy ( wgłębienia ). Na górkach zrobić po 2 nacięcia nożykiem. Z jednej strony(...)paluch posmarować rozbełtanym białkiem i wkleić połowę migdała, dociskając. Piec w nagrzanym piekarniku , w temp.200*C , ok.10 minut ( termoobieg) Smacznego

Smaczne Zdrowe
TRUSKAWKOWIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ 438

dosypujemy mąkę . Można zamieszać delikatnie rózgą, ja używam mieszadeł malaksera , na mniejszych obrotach. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec ok.30 minut w temp.170*C ( u mnie program do biszkoptów, ale może być góra-dół ; na termoobiegu niższa temp.i krótszy czas pieczenia)- wkładam do zimnego piekarnika. Składniki masy owocowej: - 1,5 kg truskawek - 0,5 l wody - 3/4 szkl ksylitolu

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA BARDZO KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ 229

kawałki czekolady. Wymieszać razem. Następnie wlać mleko kokosowe i mieszać do połączenia składników. Z ciasta formować kulki, spłaszczać je i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180*C ok.30-35 minut ( termoobieg), do lekkiego zarumienienia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
ROGALIKI MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 236

trójkąty. Na każdy nałożyć konfiturę ( u mnie powidła z nutą piernika- bez cukru) i zwinąć rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku(termoobieg) ok.30 minut do zarumienienia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY , NA DROŻDŻACH - NAJLEPSZY 346

rodzina uwielbia chleby z dużą ilością ziaren. Ten jest nie tylko w 100% orkiszowy, jest także z mąki pełnoziarnistej, bardzo wilgotny- to za sprawą ziaren. I jak na chleb pieczony na drożdżach bardzo długo pozostaje świeży. Chlebek baaardzo godny polecenia! W naszym domu zagości jeszcze nieraz. Po pierwsze dlatego ,że bardzo przypomina ten, który piekę na zakwasie, a po drugie(...)dlatego , że na setki upieczonych przeze mnie chlebów, nigdy nie zdarzyło mi się piec chleba, który tak błyskawicznie się przygotowuje. Do tego chleba potrzebujemy miskę, łyżkę i produkty. Chleb bez wyrabiania... A smak - po prostu cudo ! Po 3 dniach ciągle świeżutki, dłużej nie dotrwał... :-)) Składniki: - 4 łyżki płatków orkiszowych - 1/2 l ciepłej wody ( nie gorącej) - 2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania