Zielony przekładaniec Lista składników Biszkopt jajka 4 szt mąka 1 szkl cukier 1 szkl proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa sok pysio - 3 szkl budyń śmietankowy 3 szt Dodatkowo śmietana 18 % 2 kubeczki galaretka agrestowa 1 szt galaretka truskawkowa(...)delicje 2 paczki Jak zrobić? Biszkopt ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, gdy jest ubita dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. Pieczemy w 170 stop. C 20 minut. Masa budynie rozpuścić w 1,5 szkl soku, pozostały sok zagotować, wlać budynie i chwilę gotować. Śmietanę dobrze
Kuchnia DanusiSKŁADNIKI: CIASTO Mąka -3 szkl Woda -16 łyżek Olej Rzepakowy-16 łyżek Cukier -2 szk Proszek do pieczenia -3 łyżeczki Kakao -3 łyżki Jajka -8 szt MASA Mleko -3 szkl Cukier -8 łyżek Margaryna -1 i 1/2 kost Mąka -8 łyżek czubatych POLEWA Margaryna(...)kost Cukier -4 łyżki Woda -1 łyżka Kakao - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: CIASTO Wodę zagotować z cukrem i ostudzić. Potem dodawać stopniowo mąkę, żółtka, olej rzepakowy, proszek do pieczenia a na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i upiec w 2 jednakowych wąskich blaszkach. Piec w 180 stopni przez ok.35 minut
Kuchnia Danusioddzielić od żółtek. Ser przepuścić przez maszynkę 2 razy. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ser utrzeć ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie dodawać do sera utarte żółtka, dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wkręcić do sera, wymieszać. Do silikonowych foremek, nakładać do połowy masy serowej(...)masę układać po 3 czereśnie i znów nałożyć masę serową. Piec w 180 stop.przez ok.30 minut. Upieczone i ostudzone serniczki, podawać posypane cukrem pudrem (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusiwybić do miski, ubić mikserem. Następnie wsypać do jajek cukier, dalej ubijać na puszystą masę. Do ubitej masy wlewać cienkim strumieniem olej, dobrze zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dobrze wymieszać. Porzeczki oddzielić od szypułek, opłukać, osączyć. Na samym końcu dodać porzeczki do ciasta, dokładnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać(...)ciasto, włożyć do piekarnika i piec ok.45 minut w 160 stop. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusijabłkami i kremem śmietanowym Biszkopt z jabłkami SKŁADNIKI: Biszkopt jajka - 9 szt mąka - 2 szkl cukier - 2 szkl mąka ziemniaczana - 2 łyżki ocet - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki sól tłuszcz PONCZ woda gotowana -1 szkl sok z cytryny - 0,5 szt cukier - 1 łyżka KREM śmietana kremówka 36% - 250 ml cukier puder - 1 łyżka śmietan(...)białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i ocet, zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Piec przez 35 minut w 180 stop. KREM Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem
Kuchnia Danusipuder - 0,5 szkl masło - 250 g Dekoracja orzechy włoskie rodzynki PRZYGOTOWANIE: CIASTO Do miski wybić dwa całe jajka, dodać cztery żółtka utrzeć z cukrem i proszkiem do pieczenia, do zgęstnienia masy. Następnie dodawać po łyżce orzechów włoskich i łyżce startych biszkoptów, zmiksować. Z pozostałych czterech białek, ubić pianę na sztywno, delikatnie wkręcić do masy orzechowej, wymieszać. Wylać(...)ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy o wymiarach (26 cm). Wstawić do piekarnika. Piec ok.45 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki. KREM ORZECHOWY Masło pokroić na kawałki, przełożyć do miski, dodać cukier puder, utrzeć na puch. Kawę wsypać do szklanki, zalać 2 łyżkami gotowanej wody, wymieszać, ostudzić. Do utartej masy dodać
Kuchnia DanusiKRESTO) tłuszcz do formy PRZYGOTOWANIE: Do miski przełożyć margarynę, utrzeć do białości z cukrem. Następnie wybić jajka, zmiksować. Do zmiksowanych składników przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować robotem na najniższych obrotach. Wsypujemy wszystkie bakalie i za pomocą robota miksujemy. blachę wysmarować tłuszczem. Z masy formujemy okrągłe placuszki, po czym lekko w dłoniach je spłaszczamy. Placuszki układać(...)blasze, włożyć blachę do piekarnika, piec 20 minut w 170 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia DanusiPyszne ciasto z sezonowymi owocami Biszkopt z jeżynami SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka -5 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka PRZEŁOŻENIE śmietana(...)łyżki galaretki wiśniowe - 2 opak jeżyny PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, w czasie ubijania dodać cukier, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Przelać ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Piec około 30 minut w 175 stop. Jeżyny przebrać opłukać, osączyć. Upieczone i gorące ciasto, przekroić wzdłuż
Kuchnia Danusijajko - 1 szt cukier - 3 łyżki kakao - 3 łyżki margaryna - 0,5 kost tłuszcz do formy orzechy do dekoracji PRZYGOTOWANIE CIASTO KRUCHE Wsypać do miski mąkę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać pokrojoną na kawałki margarynę, jajka, żółtka i cukier. Zagnieść ciasto, włożyć do folii i odstawić na 30 minut do lodówki. MASA ORZECHOWA Do rondla wlać mleko(...)stopniowo do jajka, ucierając, aż masa zgęstnieje. Dwie jednakowe blachy o wymiarach 22x40 cm, nasmarować tłuszczem. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części, wyłożyć na blachę i piec w 180 stop na złoty kolor. SKŁADANIE CIASTA Na pierwszej części kruchego placka rozsmarować powidła śliwkowe, przykryć drugą częścią ciasta. Na ciasto wyłożyć masę orzechową, polać ciasto polewą czekoladową, zrobić
Kuchnia DanusiStaram się aby moje ciasta były smaczne Pychotka Składniki: Biszkopt 7 jajek 1 szkl mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy KREM 1 szkl śmietany 36% 2 śmietan-fix DODATKOWO 1 dżem wiśniowy 1 słoik marmolada jabłkowa 1 galaretka cytrynowa 1 tabliczka czekolady(...)orzechami PRZYGOTOWANIE BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40 cm) Piec w 175 stop.przez ok.30 minut. Ostudzony biszkopt przekroić na połowę. KREM Schłodzoną śmietanę
Kuchnia Danusitorcik do kawy z kokosem Torcik rafaello SKŁADNIKI: Biszkopt jajka - 6 szt cukier - 6 łyżek mąka - 6 łyżek mąka ziemniaczana - 0,5 łyżki ocet - 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy MASA KOKOSOWA masło lub margaryna - 250 g wiórki kokosowe - 200 g cukier - 4 łyżki mąka ziemniaczana - 3 łyżki mąka pszenna - 4 łyżki cukier waniliowy(...)PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ocet, dalej ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w temp.175 stop. przez około 30 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić
Kuchnia Danusiwszystkim polecam, a oto przepisy, wykonane właśnie ze śmietanką czekoladową. Tort śmietanowo czekoladowy SKŁADNIKI: Biszkopt : 6 - jajek 1 - szkl cukru 1 - szkl mąki 1 - łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 - łyżki kakao tłuszcz do formy KREM 750 ml - śmietany czekoladowej 30% 1 - słoik dżemu wiśniowego 2- śmietan fix PONCZ 1/2 szkl przegotowanej wody 2 - łyżki soku(...)Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę z cukrem na sztywno. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, włożyć do piekarnika, piec ok.35 minut w 175 stop. Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na 3 krążki. PONCZ Składniki ponczu połączyć
Kuchnia Danusimleko -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać śmietanę, trochę mąki ,sól i ciepłe mleko, zmiksować robotem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie pokroić margarynę na kawałki, posiekać z mąką. Dodać rozczyn, jajka, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady(...)zawijamy w rogaliki. Układamy rogaliki na blasze wysmarowanej tłuszczem, Rogaliki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec ok.30 minut w 170 stop (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia DanusiUwielbiam rolady biszkoptowe, dziś naszła mnie ochota na makową roladę z kremem Rolada makowa z kremem budyniowym SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka -4 szt mąka - 4 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka cukier - 4 łyżki mak suchy mielony - 4 łyżki kakao - 1 łyżeczka tłuszcz do blachy KREM budyń śmietankowy- 1 opak masło - 200 g mleko -400 ml cukier - 2,5 łyżki(...)łyżki PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę na sztywno z cukrem. Do ubitej piany dodawać stopniowo żółtka, wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i makiem, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papierem pergaminowym i natłuszczonej tłuszczem, formy o wymiarach (36x36 cm). Piec około ok.20 minut w 180 stop. Upioeczone ciasto, wyłożyć na ściereczkę
Kuchnia Danusiopak woda -0,5 l migdały tarte- 3 łyżki PRZYGOTOWANIE BISZKOPT Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 4 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem, samego spodu tortownicy(...)wymiarach, 27 cm, włożyć do piekarnika,piec 35 minut w 180 stop. MASA BUDYNIOWA Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 5 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową. Margarynę rozetrzeć. Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa. Na samym
Kuchnia Danusi