cukier się w większości rozpuści. Wlewamy olej, rum (jeśli używamy) i dodajemy śmietanę. Ciągle miksując na wolnych obrotach dodajemy suche składniki: kakao, cynamon oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Gdy ciasto będzie jednolite wyłączamy mikser i wrzucamy jabłka oraz orzechy – mieszamy łyżką. Jabłek może wydawać się dużo, ale ciasto urośnie. Przekładamy do dużej blachy(...)dłuższym boku od 32 do 39 cm, a krótszym ok. 22 – 26 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 170°C piekarnika (165°C z termoobiegiem) i pieczemy 45-55 minut lub do suchego patyczka. Post Kakaowe ciasto salceson z jabłkami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuCzasami nie mamy czasu na pieczenie a wielką ochotę by usiąść do popołudniowej herbatki z czymś słodkim. Ja proponuję Wam ciasteczka francuskie z powidłami śliwkowymi. Do tego pyszną bardzo aromatyczną herbatkę Teekanne a szczególnie nowość na rynku TEEKANNE WOF Superftuits . Herbatka jest pyszna, aromatyczna, mocno owocowa o intensywnym czerwonym kolorze. W ofercie znajdziecie również inne herbatki o różnym(...)kółkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, posmarować roztrzepanym jajkiem i w środek każdego kółka nałożyć po łyżeczce powideł. Wycięte kółka również posmarować jajkiem i ułożyć na blasze. Piec w 200 stopniach około 20 minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce. Zimne polać lukrem. Lukier: Do soku dodawać stopniowo cukier puder i ucierać do momentu uzyskania lejącego lukru
Ala piecze i gotujetłuszczu 2/3 szklanki cukru 4 duże łyżki mleka Rozpuścić tłuszcz, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ciasto: 25 dag mąki 25 dag margaryny 4 duże jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru(...)waniliowego 1 szklanka cukru Margarynę stopić i lekko ostudzić. Do miski wsypać cukier, wbić całe jajka, mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać przestudzoną margarynę, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszać jeszcze chwilę, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec na jasno złoty kolor. Nałożyć kokos i piec
Praktyczna plSkładniki: 0,5 kg mąki 25 dag masła lub margaryny 30 dag cukru pudru 7 jajek 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wódki lub słodkiego wina 2 łyżeczki proszku do pieczenia po 5dag rodzynek i posiekanych orzechów Masło utrzeć z cukrem(...)dodając po jednym żółtku. Dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i alkohol. Na końcu dodać pianę z białek i bakalie. Delikatnie wymieszać.Piec w blaszce (35x24) wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni ok.40 minut. Upieczone ciasto wystudzić i oblać polewą czekoladową lub posmarować powidłem i obłożyć waflem. Jeżeli użyjemy andruta należy pozostawić ciasto
Praktyczna plmasła 3/4 szklanki cukru 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 opakowanie(16g) cukru wanilinowego 2,5 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 2 żółtka(...)Masło, cukier, cukier wanilinowy i śmietanę zagotować razem, do momentu roztopienia się masła. Wystudzić. Dodać jajka i żółtka, zmiksować na jednolitą masę. Dodać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC. Polewa: 12,5 dag masła 1 szklanka gęstej kwaśnej
Praktyczna plłyżek mleka 2 łyżki kakao mały słoik powidła cukier puder do posypania Margarynę bardzo dobrze zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami, dodać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę, jedną część połączyć z kakao. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić jasną(...)część ciasta i posmarować powidłem. Aby sobie ułatwić zadanie można powidło podgrzać lekko w mikrofalówce. Na wierzch rozłożyć ciemną część ciasta. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Praktyczna plopakowanie kisielu truskawkowego 4-5 łyżek cukru cukier puder do posypania Jajka zmiksować z cukrem na puszysty krem. Zmniejszyć obroty miksera, dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać gorącą margarynę. Połowę ciasta wylać do formy (23x34) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Truskawki pokroić(...)połówki, wymieszać z cukrem i sypkim kisielem, po czym wyłożyć na podpieczone ciasto. Na wierzch wylać pozostałą część ciasta. Piec jeszcze ok. 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Praktyczna pljedną z nich wkładamy do zamrażalnika do całkowitego zamarznięcia... Jabłka obieramy kroimy w części, budynie gotujemy według przepisu ale tylko w 750 ml.mleka Blachę wykładamy papierem do pieczenia...rozwałkowujemy jedną część ciasta,wykładamy nią formę i nakłuwamy widelcem, następnie ciasto pokrywamy jabłkami posypujemy cynamonem tudzież wanilią i zalewamy jeszcze ciepłym budyniem... Zamrożone(...)ciasto ścieramy na tartce o dużych oczkach i posypujemy nasze ciachoooo... Pieczemy w 200st. około 45-50 minut. UWAGA: W przepisie nie ma cukru miejcie to na uwadze, więc jeśli lubicie ciacha słodkie do ciasta należy dosypać 1 szkl. cukru Żeby ciasto nie nasiąkło sokiem z jabłek podczas pieczenia można zastosować mały trik czyli...przed nałożeniem jabłek na spód
NaKońcuJęzykaPrzygotowanie: Ze śliwek usuwamy pestki, na dno naczynia nalewamy wody, wrzucamy śliwki i dusimy. Ja miałam śliwki słodkie więc w ogóle nie dodawałam cukru. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę i siekamy składniki. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier i całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą część rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę o wymiarach(...)posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto kładziemy przygotowane śliwki lub powidło śliwkowe. Drugą część ciasta zagniatamy z dwoma łyżkami kakao, rwiemy je na małe kawałki i kładziemy na śliwki. Białka, które pozostały z ciasta ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Pianę wykładamy na ciemne ciasto a na wierzch pozostałą trzecią część ciasta, oczywiście
Zainspirowana w kuchniDość często piekę takie ciasta, do których nie używam miksera..tym razem taki ciasto piekłyśmy w ramach Ciasta na niedzielę. Ciasta bez użycia miksera robi się szybko, nie ma dużo zmywania , tylko dwie miski i łyżka..u mnie tym razem wyjątkowo tylko jedna miska..do przygotowania tego ciasta posłużyłam się miską Tupperware ..po prostu wystarczy zamieszać miską(...)gotowe. 2 szkl. mąki 1 szkl.cukru pudru 1 szkl. oleju 1 szkl.kwaśnej śmietany 4 jaja 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy mieszanka studencka Helio Do miski przełożyć składniki mokre, dodać składniki suche i mieszankę studencką.Wymieszać wszystko łyżką.[ ja wykorzystałam miskę Tuperware ] .Wyłożyć ciasto do foremki
Moje domowe kucharzenieśrednicy na oko 4-4,5 cm. 5. Układamy na posmarowanej tłuszczem/wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w sporych odstępach, aby ciastka nie skleiły się podczas pieczenia. Pieczenie (termoobieg, środkowy poziom piekarnika): Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 10-14 min. Brzegi ciastek mają się zarumienić. Kalorie: Całość: ok. 3200 kcal Jedno ciastko: ok. 130 kcal
Malowane smakiemopakowania galaretki (przygotowane 3 z 4 porcji na które starcza opakowanie) - użyłam galaretki truskawkowej Winiary Przygotowanie: 1. Twaróg łączymy z serkiem homogenizowanym, dodajemy kaszy manny, żółtka, cukry, proszek do pieczenia i blendujemy (żeby twaróg był bez grudek). 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy twarogowej. Całość łączymy za pomocą łyżki. 3. Masę wykładamy na blachę(...)wierzchu układamy borówki. Pieczenie i dalsze kroki: Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie: góra-dół) - wierzch się ładnie przyrumieni. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu (trochę mniej wody - ja na 3/4 zawartości opakowania dałam jakieś 300 ml) Gdy ciasto przestygnie, smarujemy jego wierzch cienką warstwą ostudzonej galaretki (jeszcze płynnej). Wkładamy do lodówki
Malowane smakiemziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu 1 szklanka cukru Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, a następnie delikatnie mieszamy z pianą. Stopniowo mieszamy z dwoma rodzajami mąki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy 45 minut w temperaturze
Salonik smakówPiekarnik już nastawiam na 180 stopni. Tortownicę smaruję po dnie tłuszczem i posypuję bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz. Do ciasta delikatnie przekładam pianę i szybko mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Pieczenie trwa ok. godziny, ale już po 45 minutach można sprawdzić ciasto(...)patyczkiem (powinien być suchy). Ciasto wyjmuję z pieca i ustawiam do góry dnem na dwóch kubkach (nie powinno wypaść z formy bo trzyma się obręczy). Zostawiam tak do ostygnięcia żeby nie opadło. Kroimy biszkopt na blaty do tortu najlepiej następnego dnia. tort bananowy tort czekoladowy przekładany konfiturą z truskawek Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt
prawdziwe jedzenieChrupiąca skórka, miękki środek i zapach jaki rozchodzi się podczas pieczenia bułeczek to główne powody dla których warto je upiec. Ciasto 0,5 kg mąki pszennej szklanka ciepłego mleka 3 łyżki masła 5 dag drożdży 1 żółtko łyżeczka soli łyżeczka cukru Przygotowanie 1. Delikatnie podgrzać mleko, masło rozpuścić a następnie i odstawić do przestudzenia(...)wyrośnięcia 45-60 minut. 4. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować i wycinać bułeczki za pomocą szklanki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawić do podrośnięcia na około 20-30 minut. 5.Bułki przed pieczeniem posmarować mlekiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze
RAROSSA