żółtek 2 całe jajka 2/3 szkl. cukru pudru 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mąki pszennej Masa: puszka brzoskwiń budyń śmietankowy galaretka cytrynowa 1/2 kostki masła lub margaryny Dodatkowo: mielona kawa Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Na koniec dodać proszek(...)blaszce o wymiarach 36x24 cm wyłożonej papierem robić łyżką kleksy z ciasta i posypywać mieloną kawą. 2. Żółtka, jajka i cukier roztrzepać na jednolitą masę. Dodać olej i mąkę, wymieszać. Na koniec połączyć z proszkiem zakwaszonym octem. Ciasto żółte wylać na białe, wyrównać łyżką. Piec ok. pół godziny. 3. Sok z brzoskwiń dopełnić wodą tak, by było pół litra
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSERNIK KOKOSOWY Z MALINAMI. (aj tam, aj tam, mój i tyle xd ) spód: 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100g cukru pudru 150 miękkiej margaryny masa serowa: 1,2 kg białego twarogu (nie mielony) 4 świeże jajka 150g stopionej margaryny szklanka cukru pudru 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 opakowania budyniu waniliowego kilka kropel aromatu(...)kokosowego szklanka malin Spód : Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, kakao. Dodałam pozostałe składniki i zagniotłam ciasto. Wstawiłam je do lodówki, zawinięte w folię spożywczą, na pół godziny. Po tym czasie wylepiłam spód i delikatnie boki tortownicy (śr. 26cm). Podpiekłam przez 10 minut w 200 stopniach, uprzednio nakłuwając ciasto widelcem. Następnie studzę. Masa serowa: Ser miksuję ze wszystkimi składnikami
W kuchni Karmel-itkimoja Kokosowa Princessa zrobi furorę! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 3 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier – 3 łyżki * kokos – 3 łyżki KREM KOKOSOWY: * ser biały 3-krotnie mielony – 400 g * princessa kokosowa – 3 szt * kokos – 4 łyżki * cukier puder – 3 łyżki * żelatyna – 3 łyżeczki(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą cukru, pod koniec dodajemy cukier. Do piany dodajemy po jednym żółtku, mieszamy, a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut / 180C ( do suchego patyczka ), k roimy na 2 blaty. KREM KOKOSOWY
Ostra na SłodkoKibbeh po polsku to mięso mielone wieprzowo-wołowe, makaron 5 jajeczny w kształcie ryżu, aromatyczne przyprawy, świeża mięta i natka pietruszki oraz orzeszki piniowe lub słonecznik do pikantnego farszu. Zamiast smażenia krótkie pieczenie w piekarniku. Świetnie smakuje z sosami na bazie gęstego jogurtu. Prosta i aromatyczna potrawa, która z powodzeniem zastąpi mielonego. Czas przygotowania
SzczyptaSmaQmąki pszennej (użyłam mąki orkiszowej jasnej) 225 g marchewki, startej 175 g cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki kakao ok. 1 szkl. orzechów (orzechy laskowe, brazylisjkie, włoskie(...)łyżek cukru pudru (ilość wedle uznania) ok. 5 plasterków ananasów z puszki, pokrojonych w kostkę 3 łyżki soku z ananasa Przygotowanie W misce przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę, wszystkie przyprawy oraz startą marchewkę. W oddzielnym naczyniu zmiksować jajka z olejem i sokiem z pomarańczy. Przelać do miski z mąką i wymieszać. Dodać posiekane orzechy. Formę wyłożyć
coolinarnastrefa.blogspot.compewnością może zagościć na świątecznym stole. Składniki: Ciasto: 150 g suchego maku 100 g kokosu Kresto 100 g mielonych migdałów Back Mit 80 g cukru 8 białek 4 żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 0,5 l mleka 1 budyń waniliowy 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 żółtka 1 łyżeczka mąki pszennej
Ala piecze i gotujemiękkiego masła Nadzienie 2 kg jabłek 1/3 szkl. cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Lukier 2 szkl. cukru pudru odrobina gorącej przegotowanej wody Sposób 1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy. Ciasto jest dość lepkie więc można sobie pomóc używając do wyrabiania miksera
Kuchenne aromatyjest równie pyszny. Jest to super propozycja na lekki i wyjątkowy obiad. Glazura z coli daje wspaniały smak. Idealnie współgra z pieczonymi klopsikami. Szczerze polecam. Klopsy w pikantnej glazurze z coli Składniki: 0,4 kg mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego) 1 duże jajko 1/3 szklanki bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego(...)stopni. Mięso dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą (najlepiej wyrabiać je ręką). Formujemy klopsiki o średnicy mniej więcej 3-4 centymetra. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Klopsy pieczemy 30 minut. W tym czasie przygotowujemy glazurę. Papryczkę chili bardzo drobno siekamy. Cukier, papryczki, sos sojowy i colę łączymy i przelewamy do rondelka. Glazurę podgrzewamy na średnim
Mania Gotowaniamięciutki w środku, z chrupiącą skórką, a siemienia wcale nie czuć. Przepis znalazłam na stronie chleby.info . Zapraszam do pieczenia! Składniki na jeden bochenek: 9 g suchych drożdży* 350 g mąki pszennej typ 550 70 g siemienia lnianego, mielonego 40 g płatków owsianych 1 1/2 łyżeczki soli 1 niepełna łyżeczka cukru 350 ml ciepłej (NIE gorącej!) wody(...)ciasto przez ok. 5 minut. Ciasto mocno się lepi - tak ma być. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. 2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy nasze ciasto (najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki). Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy 55-60 minut
My Culinary Artwyrośnięcia. Piekarnik nagrzać (wraz z blachą, na której będzie się piekła pizza) do temperatury 250 stopni. Połowę ciasta dłońmi nasmarowanymi olejem, rozłożyć na papierze do pieczenia. Olej na powierzchni ciasta nada mu chrupkości. Ciasto posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć ulubione składniki - pamiętając, aby większa część sera była na spodzie (jako pierwszy składnik). Reszta moich dodatków(...)Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka minut, żeby się "przegryzło". Można dodać również kilka łyżek keczupu i łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, wtedy sos będzie lekko pomidorowy o pięknym kolorze. Zachęcam do samodzielnego pieczenia pizzy. To nie jest trudne, a jak się nabierze wprawy, to okazuje się, że domowa pizza to szybkie danie, jakie
Codzienna kuchnia niecodziennaUcieramy masło z cukrem, dodajemy jajko, mleko, sól, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem). Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. MASA MAKOWA: 200 g mielonego maku 200 ml mleka 100 g rodzynek 200 g cukru 2 pełne łyżki miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej(...)masła 15 g proszku do pieczenia (1 małe opakowanie) 150 g mąki pszennej po kilka kropel aromatu migdałowego i cytrynowego Do garnka o grubym dnie wlewamy mleko, dodajemy rodzynki i zagotowujemy. Do gotującego mleka wsypujemy mak i podgrzewamy cały czas mieszając. Następnie dodajemy masło, miód, cukier, skórkę cytrynową i aromaty. Gdy masa jest już gładka, wyłączamy
Rozpustne gotowaniecukru waniliowego) Składniki masy makowej: - 200g mielonego maku - 400g obranych, startych jabłek (najlepiej winnych) - 125g stopionego masła - 40g rozdrobnionych orzechów laskowych - 20g płatków migdałów - 4 łyżki surowej kaszy jaglanej - 4 łyżki mielonych migdałów - 5 jajek - kilka kropli aromatu migdałowgo - 150g ksylitolu - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: - 3-4 łyżeczki pudru trzcinowego - kilka kropli
Smaczne Zdrowecienkie plastry na zimno jest świetny jest również do kanapek. Pieczeń nie ma szans się znudzić,bo wystarczy zmienić kilka składników i za każdym razem może być zupełnie inna.Moja dzisiejsza jest pyszna,bo z dodatkiem pieczarek. Składniki na 1 keksówkę: 1 kg mielonego mięsa 2 jajka 300 g pieczarek bułka+ woda lub mleko sól,pieprz(...)wodzie posiekać zioła foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tarta mielone mieso delikatnie wymieszać z pieczarkami,odciśnietą bułką,przyprawami ,ziołami i rozkłóconymi jajkami.Delikatne wymieszanie mięsa to gwarant puszystej pieczeni masę mięsną przełożyć do przygotowanej foremki i piec w 190-200`C 45 minut do zezłocenia pieczeń wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut.Następnie przełożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już pewnie zauważyliście zdecydowanie bardziej lubię piec ciasta niż gotować;)) No, ale nie samym deserem człowiek żyje, dlatego dziś mam dla Was smaczną i szybką wersję zrazików w sam raz na obiad. Zraziki są z mięsa mielonego, nadzienie zaś z papryki i pora. Do tego sos pomidorowo-paprykowy i pyszny obiad gotowy;)) Składniki: 500g mięsa mielonego
Z miłości do słodkościżeberek wieprzowych 100-120 ml oleju lub oliwy 1/2 szklanki bulionu mięsnego - opcjonalnie, ja miałam - chodzi o podlanie mięsa po ok. godzinie pieczenia 1 cebula 3 małe ząbki czosnku (lub 2 większe) 1 łyżeczka słodkiej, mielonej, papryki 1-2 łyżeczki przyprawy do gyrosa pieprz sól Mięso myjemy, kroimy w kawałki w taki sposób, aby jeden kawałek miał jedną(...)żeberek Cebulę obieramy, kroimy w talarki i obkładamy nią mięso Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni C Wstawiamy mięso do piecyka i pieczemy ok. 1,5 h. Po ok. 1 godzinie możemy podlać je bulionem - ja podlałam Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com