pieczarki - 22435 przepisów (strona:927/1496)

Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami i serkiem topionym 294

wyczytanej wiedzy i podpowiedzi siostry, która właśnie oglądała powtórkę programu Buddy'ego Valastro , a on także robił coś podobnego. Składniki (na 4 porcje): - 2 podwójne piersi z kurczaka - 10 pieczarek - 2 średnie cebule - 2 trójkąciki serka topionego - przyprawa do kurczaka - sól, pieprz - zioła prowansalskie - oliwa Wykonanie: 1. Piersi z kurczaka dzieli na połowy, by otrzymać 4 filety. Ostrym nożem wycinamy(...)każdym filecie kieszonkę. 2. Pieczarki kroimy, smażymy na oliwie razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Farszem napełniamy kieszonki, dokładamy do każdej pół trójkącika serka topionego i spinamy za pomocą wykałaczek. 4. Faszerowane piersi układamy w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym, posypujemy przyprawą do kurczaka i ziołami. Polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st.C przez

Pasja Smaku
Tagliatelle ze szpinakiem i czerwoną fasolą 291

obrania się w podstawowej formie. Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego Tagliatelle  3 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 g pieczarek pierś kurczak 500 g mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany (w oryginalnym przepisie: ser mascarpone ok. 100 g) bazylia, sól, pieprz   Wykonanie: 1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody(...)odcedzić. 2. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Fasolę odcedzić. Kurczak pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. 3. Czosnek i cebulę posiekać na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i delikatnie podsmażyć, a następnie na ok. 30 s. wrzucić czosnek. 4. Dodać pieczarki i lekko dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.  5. Zdjąć przykrywkę

Pasja Smaku
Faszerowane roladki z kurczaka gotowane na parze 256

panierce, ale chciałam czegoś delikatniejszego i mniej kalorycznego. Wyszły bardzo dobre i soczyste. Świetnie pasują do nich ziemniaki także gotowane na parze. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 15 dużych pieczarek sól, pieprz przyprawa do kurczaka olej wykałaczki Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka podzielić na kotlety, lekko rozbić i posypać przyprawą do kurczaka. 2. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć(...)małej ilości oleju. Przyprawić solą i pieprzem. 3. Na kotletach położyć po łyżce smażonych pieczarek i zwinąć w rulony, pospinać wykałaczkami. 4. Roladki ułożyć w garnku do gotowania na parze i parować przez ok. 10 minut.  5. Podawać z ziemniakami gotowanymi na parze i pozostałymi podsmażonymi pieczarkami

Pasja Smaku
Pomysł na... Boloński garnek (Winiary) - opinia 341

Zachwycona, a przynajmniej zadowolona z Chłopskiego garnka, sięgnęłam po jego brata bliźniaka rodem z Włoch - Boloński garnek. Teoretycznie składa się na niego wszystko, co w domu lubimy: mięso, makaron, pieczarki, pomidory... Więc jak to się mogło się udać? Niestety mogło.  Ja nie dałam rady skończyć swojej porcji, mimo, że reszcie rodziny się udało. Siostra - największy makaroniarz w rodzinie, cudem(...)smak, a i spotkałam się z opiniami, że to naprawdę dobre danie. Składniki:   "Pomysł na...Boloński garnek" 250 g mięsa mielonego opakowanie makaronu - u mnie kolanka 150 g pieczarek 425 g pomidorów z puszki Wykonanie: Obrane pieczarki pokroić w plastry. W garnku na małej ilości tłuszczu podsmażyć mięso mielone, dołożyć pieczarki i smażyć razem kilka minut. Zawartość torebki wymieszać

Pasja Smaku
Pulpeciki w sosie pieczarkowym 164

wersji. Składniki: Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów  Sos pieczarkowy: 10-15 szt. pieczarek pół dużej cebuli 0,5 l bulionu ziele angielskie liść laurowy 3 łyżki mąki śmietana do zagęszczenia pieprz sól - See more at: http://www.pasjasmaku.com/2011/01/nalesniki-ze-szpinakiem-i-sosem.html#sthash.TpgeVKi5.dpuf 10 pieczarek 1/2 cebuli(...)koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów - See more at: http://www.pasjasmaku.com/2014/01/pulpeciki-w-sosie-pomidorowo-paprykowym.html#sthash.zOy4Y2mJ.dpuf Wykonanie: Sos: Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na tłuszczu, dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki i razem dusić jeszcze przez kilka minut. Bulion zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodać pieczarki i cebulę, gotować przez kilka minut. Zagęść sos mąką rozrobioną ze śmietaną. Dopraw

Pasja Smaku
Potrawka z parówek i soczewicy 140

organizacji poczęstunku dla dzieci na turnieju zostało trochę parówek i nie było co z nimi zrobić. Wzięłam je do domu i postanowiłam zrobić potrawkę z dodatkiem czerwonej soczewicy i pieczarek. Wyszło spontanicznie, ale pysznie, a i co najważniejsze zawekowałam trochę potrawki do słoików. Składniki: 10 ugotowanych parówek drobiowych opakowanie czerwonej soczewicy 1 litr bulionu drobiowego 500 g pieczarek 2 cebule(...)puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 2 łyżeczki chili Wykonanie: Ugotować czerwoną soczewicę, odlać na sito i odsączyć. Parówki i pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki podsmażyć w garnku. Najpierw pieczarki, a gdy woda z nich odparuje dodać cebulę. Gdy cebula będzie zeszklona dodać parówki i przez 4-5 minut

Pasja Smaku
PIZZA NA MĄCE ORKISZOWEJ - NAJLEPSZA 182

kupne. :-) Dodatki są oczywiście dowolne. Każdy daje to co lubi. Ja przygotowuję różne farsze w miseczkach i każdy komponuje sobie swój własny zestaw. Mnie np.najbardziej smakuje z szynką parmeńską, pieczarkami i rucolą- dla mnie bajka, ale przygotowujemy również pizzę 4 sery, zwykłą margeritę, pizzę z szynką, cebulą, pieczarkami i mozzarellą w kulce. To tylko przykłady. Z podanych składników wychodzą(...)łyżki oliwy z oliwek - 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - 0,5l ciepłej wody ( nie gorącej) Dodatkowo: -suszone lub świeże oregano, sos pomidorowy i dowolne dodatki, np: pieczarki, szynki, salami, sery , oliwki, papryki, cebulę, itp. Drożdże rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody i odstawić aż się spienią. Zaczyn przelać do misy malaksera, dodać oliwę , sól, resztę wody

Smaczne Zdrowe
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM 195

polędwiczki ok.0,5kg każda, ale można dostosować ilości  do własnych potrzeb. U nas danie dla 6 osób. Składniki: - 2 polędwiczki ok.0,5kg każda - 0,5-0,7kg pieczarek - 2 duże cebule - 0,5szkl białego wytrawnego wina - 1 łyżka oleju kokosowego bezwonnego lub oliwy - sól i świeżo mielony pieprz - 1 łyżka masła Dodatkowo: - 2 gotowe ciasta francuskie - sos czosnkowy Pieczarki(...)umyć i zetrzeć na grubej tarce ( lub drobno pokroić). Na patelni rozgrzać olej kokosowy lub oliwę , dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, następnie dodać starte pieczarki , posolić , dodać wino i mieszając co jakiś czas doprowadzić do wrzenia. Podsmażamy wszystko tak długo aż cała ciecz odparuje. Dodajemy masło i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Odstawiamy do wystygnięcia. Polędwiczki

Smaczne Zdrowe
Omlet ze szpinaku 172

Omlety można przygotować w różnych konfiguracjach smakowych: wytrawne i na słodko. Na blogu jest całe mnóstwo przepisów na omlety, również ze szpinakiem: Słodkie omlety z marchewką Mini omlety z pieczarkami i szczypiorkiem Mini omlety ze szpinakiem Mini Omlety z tymiankiem Klasyczny omlet z mozzarellą i pomidorami Omlet z bryndzą i oliwkami Klasyczny omlet z pieczarkami Omlet ze szpinakiem Przepis

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak. Pieczarki. Winogrono. Cydr. 242

owocami. Wszystko idealnie współgra z aromatem wytrawnego cydru. Zapraszam. Kurczak w winogronami w cydrze składniki około 300 g udek kurczaka bez skóry lub 4 nóżki  350 g pieczarek 2 szalotki 100 g czerwonych winogron 100 ml wytrawnego cydru 100 ml śmietany 20 g masła 2 łyżki oleju sól, pieprz  wykonanie: Kurczaka podsmażamy na rozgrzanym oleju przez około(...)smażymy jeszcze 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy do kurczaka cydr i gotujemy na małym ogniu aż płyn odparuje. Na osobnej patelni podsmażamy na maśle pokrojone w plastry pieczarki. Dodajemy je do kurczaka wraz ze śmietaną i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy na koniec winogrona przekrojone na pól i pozbawione pestek. Gotujemy kolejne 2-3 minuty. W razie potrzeby

Przysmaki Karolki
Rozgrzewka przed świętami 183

opcji żeby zabrakło pierogów na świątecznym stole. Lubie gdy za każdym razem są z innym nadzieniem, nowym, a jednak blisko tradycji. Tym razem postanowiłam przetestować nadzienie z pieczarek, grzybów i orzechów. Po degustacji daliśmy tym pierogom zielone światło i tak pierwsza pozycja świątecznego menu właśnie została ustalona.   Pierogi z grzybami i orzechami składanki:: przepis na ciasto klik farsz(...)pieczarek 100 g suszonych grzybów 1 szalotka 1 czubata łyżka grubo zmielonych orzechów włoskich olej do smażenia sól, pieprz wykonanie: Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie dzień wcześniej. Następnego dnia grzyby gotujemy aż będą miękkie. Pieczarki oczyszczamy, kroimy i podsmażamy razem z posiekaną szalotką . Do pieczarek dodajemy odsączone grzyby i podsmażamy jeszcze przez około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem

Przysmaki Karolki
Tarta z kurczakiem 302

świetnie także pasuje jako przekąska na zimno. Kruche ciasto możemy przygotować wieczorem, a na drugi dzień pozostaje  upieczenie tary. Prosta delikatna i smaczna na kruchym cieście z kurczakiem, pieczarkami oraz kaparami. Polecam !  Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oregano Składniki na farsz(...)mięsa z kurczaka 50 g pieczarek 1 łyżka kaparów 4 jajka 150 ml mleka 150 ml śmietany kremówki szczypiorek sól, pieprz szczypta gałki muszkatałowej ząbek czosnku Mąkę, sól, oregano wsypać do miski i wymieszać, dodać masło i wyrabiać aż otrzymamy strukturę kaszy. Dodać jajko i sok z cytryny, zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić

Zabawa smakiem
Kurczak cajun- cajun chicken 386

Składniki na dwa obiady. :)  Składniki: 4 piersi z kurczaka- pokrojone w kostke *2 łyżeczki przyprawy Cajun 2 zielone papryki 1 czerwona paprika 150-200 gr pieczarek 1 ząbek czosnku 2-3 łyzki masła 1 łyżeczka suchej bazyli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki soli 300 ml śmietany szczypior  Wykonanie: Mieszamy przyprawę Cajun z kurczakiem. Odstawiamy. Kroimy papryke(...)pieczarki. W garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy piersi z kurczaka. Po dwoch minutach -pieczarki- smażymy ok 10 min- lub do odparowania wody z pieczarek. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek.  Wlewamy śmietane, szczypior I papryke, wsypujemy przyprawy. Trzymamy na ogniu od zagotowania ok 2 min . Gotowe. W międzyczasie gotujemy makaron-np tagliatelle. Makaron odcedzamy I mieszamy z połową sosu. ( Druga

Smaki Edyty
Piersi z kurczaka z brokułami i pieczarkami 528

Uwielbiam obiady ktore można jeść wzrokiem - a do tego zajmują chwilkę by je zrobić. Zaczynamy :  Składniki: ok 3-4 piersi z kurczaka mała głowka brokuł 100 gr miniaturowych pieczarek 200 ml bulionu kurczakowego 2 łyżki mąki 50 gr masła 300 ml śmietany sól , pieprz. paprika  Wykonanie: Rozpuszczamy w rondlu masło- wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostki- dodajemy przyprawy . Smażymy(...)Dodajemy mąki. Mieszamy, dolewamy śmietanę, Zagotowujemy. Dodajemy pieczarki I brokuły. Zalewamy bulionem kurczakowym. Gotujemy na małym gazie ok 10 min. Doprawiamy do smaku. Gotowe :) Podajemy z ryżem, makaronem lub można upiec ziemniaki :)  Pieczone ziemniaki: 4-5 ziemniaków 2-3 ząbki czosnku oliwa  Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 10 min. Obieramy  I kroimy w talarki. Układamy

Smaki Edyty
Lasagne z serem ricotta i mozzarella II 157

łyżek wina czerwonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 jajko 100 gr startego parmezanu 100 gr startego miękiego sera 100 gr sera mozzarella 500 gr sera ricotta 150 gr pieczarek  sól, pieprz I makaron na lasagne Wykonanie: Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę, marchew- pokrojoną w półtalarki I wędzoną szynkę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso. Smażymy aż mięso przestanie(...)być czerwone. Na patelni na małej ilości oleju podsmażamy pieczarki- by odparowały wodę. Do mięsa dodajemy pieczarki, koncentrat pomidorowy , wino. Mieszamy , przykrywamy I dusimy ok 20 min. Do miski ścieramy parmesan na grubych oczkach. Do drugiej miski ścieramy ser żółty I dodajemy mozzarella. mieszamy. Do miski dajemy ser ricotta, 4 łyżki startego parmezanu I jajko. Mieszamy do połączenia składników

Smaki Edyty