pieczarki - 22978 przepisów (strona:550/1532)

Szybki sos do piersi z kurczaka. 107

dopełnieniem, czymś co daje tą rozkosz jedzenia. Mam dla Was szybki i smaczny przepis, który pasuje do każdego mięska. Ja zazwyczaj robię go do piersi z kurczaka. Składniki: kilka pieczarek duża papryka garść suszonych grzybów duża śmietana przyprawy - zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, pieperz zwykły, sól Przygotowanie: Pieczarki kroimy w kosteczkę. Paprykę kroimy w kosteczkę, jako pierwszą wrzucamy na rozgrzaną patelnię(...)zrobiła się miękka.  Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Chwilkę smażymy. Kruszymy grzybki suszone.  Wlewamy jedną dużą śmietanę 12%, wszystko razem mieszamy. Jeżeli sos jest dla nas za gęsty, dolewamy odrobinkę przegotowanej wody. Doprawiamy do smaku.  Sos gotowy. Szybko i smacznie

My World by Dagmara Rek
Zapiekanka jednogarnkowa z makaronem i piersiami z kurczaka. 162

zapiekanka "na winie", czyli.. to co się nawinie to do zapiekanki.  Składniki: makaron kokardki Lubella pierś z kurczaka po jednej papryce: czerwona, żółta i zielona 10 pieczarek 1 cebula mozzarella 1 mały brokuł Sos: 1 mała śmietana 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka, zioła prowansalskie 2-3 ząbki czosnku 1 jajko Przygotowanie(...)żaroodporne posmarować masłem. 2. Makaron ugotować 2-3 minuty mniej niż na opakowaniu.  3. Piersi z kurczaka pokroić na małe kosteczki, doprawić do smaku, a następnie podsmażyć. 4. Pieczarki oraz cebule pokroić w kosteczkę, Podsmażyć na patelni, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem.  5. Paprykę czerwoną, zieloną i żółtą pokroić w kostkę.  6. Ugotować brokuły. W naczyniu

My World by Dagmara Rek
Pasztet drobiowy z pieczarkami. Pasztet z udek kurczaka. 208

niedrogi i łatwy w wykonaniu pasztet.  Doskonały na zbliżające się Święta i na co dzień. Polecam :) Składniki ( na keksówkę 24x10 cm ) - 4 udka z kurczaka - 30 dkg pieczarek - 1 większa marchewka lub dwie mniejsze - duża cebula - 3 ząbki czosnku - mała czerstwa bułeczka - 2 jajka - 5 dag masła - łyżka oleju - pół łyżeczki majeranku - sól, pieprz do smaku Dodatkowo - bułka tarta(...)wraz z obraną marchewką i cebulą gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy mięso jest miękkie wyjmuję je z wywaru, studzę ( marchew i cebulę też ) i oddzielam od kości. Pieczarki kroję na ćwiartki i smażę na łyżce oleju, chwilę do odparowania wody. Obrane mięso, marchewkę, cebulę i usmażone pieczarki, oraz namoczoną w pozostałym wywarze czerstwą bułkę mielę w maszynce

Kuchnia z widokiem na ogród
Kapuśniaczki 194

mąki 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 2 jajka 50 g stopionego masła Farsz: 500 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 duża cebula 3 łyżki oleju szczypta cukru świeża natka pietruszki sól świeżo mielony czarny pieprz Dodatkowo: 1 jajko czarnuszka do posypania sól gruboziarnista do posypania Przygotowanie: Ciasto: na początek(...)godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz: Kapustę kiszoną drobno kroimy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości razem z marchewką startą na drobnych oczkach. Odcedzamy i studzimy. Cebule i pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Do cebuli z pieczarkami dodajemy dobrze odciśniętą, ugotowaną kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki. Składamy kapuśniaczki: Wyrośnięte ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy, wałkujemy

Życie zaczyna się w kuchni
Pomysł na… rosołowe tartaletki 194

pietruszka z rosołu (jak najbardziej można dodać inne rosołowe warzywa, ja dość się ograniczyłam, aby dodać jeszcze inne, lubiane przez moje dzieci) mięso z rosołu 5 różyczek brokuła 6 pieczarek 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 jajka 100 g serka twarogowego, np. „Mój ulubiony” (notabene mój ulubiony, bo zupełnie pozbawiony zbędnych konserwantów) 2 łyżki drobno startego parmezanu bądź(...)minut. Usunąć ryż wraz z folią i ostudzić. W głębszej patelni rozgrzać olej. Szalotkę i czosnek drobno posiekać, wrzucić na patelnię i zeszklić.  Różyczki brokuła i pieczarki drobno posiekać, dodać na patelnię, wymieszać i dusić ok. 10 minut Wybraną z rosołu włoszczyzną zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Mięso z rosołu drobno pokroić. Wszystko dodać do podduszonych brokułów

gutfut
Mielonka z szynkowaru z marynowanymi pieczarkami 332

Pyszna,swojska mieloneczka na kanapki,dodałam pieczarki marynowane i smak jest naprawdę wyjątkowy-polecam gorąco!! Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 500g szynki b/z kości 20 dag słoniny  pieczarki marynowane(mały słoik,lub pół dużego) łyżeczkę soli peklowej ok 0,5 łyżeczki soli kamiennej płaska łyżeczka pieprzu białego 2 ząbki czosnku łyżeczka majeranku łyżeczka żelatyny ok 70 ml zimnej wody(...)sitku(ale nie koniecznie),słoninę na drobnym. dodajemy wszystkie przyprawy i wodę i mieszamy ok 5 min żeby składniki dobrze się połączyły. mięso wkładamy do szynkowaru na przemian z pieczarkami,dociskamy ,zamykamy szynkowar i gotujemy ok 1,5 godz w temp 80 stopni(czyli na małym ogniu). Rada:jak nie mamy szynkowaru można zrobić taką mieloneczkę w słoiku z szerokim

Swojskie jedzonko
,,Sałatka Leśna Polana ‘’ 331

Bardzo efektowna i pyszna sałatka wielowarstwowa. Przypomina torcik tyle że wytrawny.Inspiracją do powstania dania była życzliwość firmy Ole . Składniki: • 1 duży słoik marynowanych pieczarek Ole • 3 jajka • 3 ogórki konserwowe • 2 średnie marchewki • 2 piersi z kurczaka około 300 g • olej do smażenia • pieprz czarny • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 4-5 łyżek majonezu Wykonanie: Pierś kurczaka myjemy, kroimy(...)kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na złoty kolor. Studzimy. Marchew kroimy w paseczki gotujemy, aż będzie miękka, . Resztę składników: kukurydzę, groszek i pieczarki osączamy z zalewy. Jajka gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Ogórki także kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Obręcze wykładamy folią spożywczą. Na dnie formy układamy usmażone i ostudzone kawałki kurczaka. Następnie wykładamy groszek, jajka

Podróż w kulinaria
Zapiekane burrito z kurczakiem i warzywami 283

naleśników burrito będziemy potrzebować: - 3 placki tortilli - 200 g tartego żółtego sera (u mnie pół na pół parmezan i mozzarella) Do przygotowania farszu potrzebujemy: - 1 pierś z kurczaka - 4 pieczarki - 1 czerwoną paprykę - kilka zielonych oliwek - 1 łyżkę masła - 2 łyżki śmietany 18% - po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, kminu oraz granulowanego czosnku - szczyptę chili - sól i pieprz(...)niewielką kosteczkę. 2. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i zalewamy nią pokrojonego w kostkę kurczaka, a następnie odstawiamy na pół godziny do lodówki. 3. W tym czasie kroimy pieczarki w paski, a paprykę w kostkę. 4. Zamarynowanego kurczaka smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu przez ok. 7 minut, a następnie przekładamy na talerz

Bez Cebuli
NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I KUKURYDZĄ 743

Pyszne naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i kukurydzą to moja propozycja na obiad. Naleśniki w takiej formie są bardzo syte, podsmażone na patelni stają się chrupiące. Doskonała odmiana dla tradycyjnych naleśników. Do wykonania farszu użyłam kukurydzy konserwowej  od Jamar  . Użyłam również przypraw  Skworcu . Składniki na farsz: * 1 kg piersi z kurczaka * 1 cebula * około 10 pieczarek * 1 puszka(...)kukurydzy konserwowej * 1/2 szklanka wody * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * sól, pieprz, przyprawy Potrzebne będą również naleśniki-  przepis tutaj . Wykonanie: Usmażyć naleśniki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki, natomiast cebulę w cienkie plasterki. Wszystko umieścić na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawami. Smażyć do momentu odparowania wody z patelni. Następnie dodać

Zrób to smacznie
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą 176

Łatwe Tanie Przepis na zapiekankę makaronową z pieczarkami, kiełbasą i żółtym serem. Składniki 0,5 kg makaronu 4 laski ulubionej kiełbasy (u mnie śląskiej) 0,5 kg pieczarek ulubiony żółty ser 1 cebulka tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa do kiełbasy i masło do pieczarek) 1 łyżka gęstej śmietany i 1 łyżka majonezu, oregano, […] Artykuł Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

PysiaGotuje.pl
Sandacz w pieczarkach, po Gorzowsku 238

walorami odżywczymi ryb,dla mnie równie ważna jest szybkość ich przygotowywania. A to, dla żyjących w biegu "młodych bogów" jest nader ważne, prawda? Składniki: filety z sandacza 500 g pieczarek 2 cebule tymianek suszony sól, pieprz olej roślinny Przygotowanie: Filety z sandacza dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Osolić i odstawić, aż sól wchłonie pozostałą wilgoć. Pieczarki umyć albo obrać(...)Doprawić solą i pieprzem. Natomiast rybkę podsmażamy po ponownym jej osuszeniu ręcznikiem i oprószeniu tymiankiem i pieprzem. Ryba nie musi być długo smażona, ponieważ teraz dodamy do niej podduszone pieczarki z cebulą i tak razem będą się jeszcze dusić, aż do przeniknięcia smaków z 10-15 minut, na małym ogniu. Smacznego

Karczma Honorietty
PIECZARKOWE GNIAZDA SMAŻONE NA OLEJU RZEPAKOWYM 257

jest bogatym źródłem kwasów omega 6 i omega 3 , którego brakuje w naszej diecie * babki wielkanocne z olejem rzepakowym są przepyszne. Składniki: 1/2 kg mięsa  mielonego 10 dużych pieczarek sól, pieprz, słodka papryka kilka gałązek natki pietruszki 1 jajko sucha bułka olej rzepakowy do smażenia gniazdek Wykonanie: Obrane pieczarki gotujemy w całości w osolonej wodzie ok 10 minut(...)mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy namoczoną wcześniej w mleku bułkę, oraz posiekaną natkę  pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dobrze mieszamy. Bierzemy małą porcje mięsa, otulamy nim pieczarkę, formujemy kuleczki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano. Podajemy z ulubionymi sosami

Z Majeczką w kuchni
Blanszowanie – co to jest i jak się robi? 185

ulubione warzywa. W zależności od rodzaju warzyw, gotuj przez czas określony poniżej: 1 minuta – cebula, szpinak. 1-3 minuty – kalafior, brokuł, bób. 2 minuty – cukinia, brukselka, pieczarki. Po upływie tego czasu przełóż warzywka do miski z bardzo zimną wodą z lodem. Warzywa mocz nie dłużej niż 2-3 minuty. Szokowe schłodzenie spowoduje, że warzywa nie będą się(...)warzywa na parze, proces poddawania ich obróbce cieplnej trwa tutaj o 1,5 raza dłużej niż w przypadku wrzątku. Warzywa w większości blanszujemy od 2-4 minut. Do blanszowania pieczarek użyj wody z dodatkiem soku z cytryny. W przypadku pieczarek i innych grzybów, lepiej sprawdzi się blanszowanie na parze. Artykuł Blanszowanie – co to jest i jak się robi? pochodzi

PysiaGotuje.pl
Szybka zupa krem z pieczarek i borowików z serem korycińskim 179

równomiernie rozłożonymi oczkami o zróżnicowanej wielkości i kształcie. Bez konserwantów. Bez wzmacniaczy smaku. Prawdziwy. Zatęskniłam, stąd dziś na moim stole ,pachnące Podlasiem danie. Zupa krem z borowików i pieczarek. Jeśli chodzi o borowiki, użyłam samych kapeluszy, które miałam ukryte w zamrażarce. Składniki: 450 g kapeluszy z borowików może być więcej, może być mniej to zależy jak intensywną zupę chcecie uzyskać(...)pieczarek 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka kawałek białej części pora kawałek selera- korzeń sól- u mnie różowa himalajska pieprz ziołowy oliwa z oliwek masło około 2 łyżek ser koryciński Serowar Podlaski  z suszonym pomidorem i czosnkiem niedźwiedzim Umyj i poszatkuj pieczarki oraz borowiki. W garnku rozpuść 2 łyżki oliwy oraz masło, wrzuć grzyby, przykryj i duś około

Z Kuchni Do Kuchni
A’la Yum Woon Sen 214

kęsem czujemy tę ciekawą nutę. Danie w sam raz dla tych, którzy lubią odkrywać. Składniki na 2 porcje: 300 g piersi z kurczaka 1 mała cukinia cukinia ½ cebuli 5 pieczarek 5 łyżek drobno posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka zielonej pasty curry (może być żółta(...)Odstawić do lodówki na około godzinę. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu W woku lub na patelni rozgrzać łyżkę oleju.  Podsmażyć do miękkości pokrojoną w półtalarki cukinię i pieczarki. Przełożyć do miski. Na patelnię na której smażyliśmy cukinię rozgrzać kolejną łyżkę oleju. Zeszklić posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodać kurczaka razem z marynatą i smażyć do miękkości

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania