słodkiej w proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 szklanki oleju do smażenia Caserrole: 450 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 dużych pieczarek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/4 szklanki wody Sos: 2/3 szklanki ziaren słonecznika 1 szklanka wrzątku Wykonanie: Sos: Słonecznik płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą(...)myjemy i obcinamy końcówki. Jeśli natomiast używamy mrożonej to wyjmujy opakowanie z zamrażarki i rozcinamy opakowania Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w wiórka, a czosnek drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Na patelnię wrzucamy cebulkę i czosnek, podlewamy wodą i “smażymy” aż cebulka się zmięknie i zacznie wydzielać przyjemnie słodkawy smak. Dodajemy pokrojone pieczarki, które zaczną uwalniać
Lamarida.plSKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 200 g makaronu rurki 250 g pieczarek 4 garście szpinaku świeżego 1 cebula 2 łyżki natki pietruszki 15 dag sera żółtego tartego 5 łyżek śmietany 18% 1 jajko 150 ml mlela Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 2 łyżki przyprawy do kurczaka Olej(...)smażenia PRZYGOTOWANIE: Makaron gotuję w osolonej wodzie Al dente. Pieczarki drobno siekam. Cebulkę obieram i drobno siekam. Natkę drobno siekam. Kurczaka myję i kroję w paski, doprawiam. Na patelni rozgrzewam olej dodaję kurczaka a następnie pieczarki, cebulkę i natkę.oraz świeży szpinak. Doprawiam i duszę ok 5 min. Do naczynia żaroodpornego przekładam makaron i farsz. W misce dodaję śmietanę
Gotowanie PatkiDziś zapraszam Was na ekspresowe danie z patelni. Szybki koperkowy smażony ryż z jajkiem i pieczarkami. Pyszny, prosty w przygotowaniu, sycący posiłek z minimalnej ilości składników. Spróbujcie, polecam. Do dania możecie użyć dowolnego (ulubionego) ryżu. Ja dziś wykorzystałam ryż 3 kolory Risana. W ofercie producenta znajdziecie naprawdę duży wybór ryżu. Składniki: 1 woreczek ryżu 3 kolory Risana 1 mała czerwona(...)cebula około 1 i 1/2 łyżki posiekanego koperku 2 jajka M około 10 małych pieczarek 2 łyżki masła Ghee (masło klarowane) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na maśle Ghee (klarowane mało) podsmażamy posiekaną cebulkę i pokrojone (wcześniej obrane) pieczarki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy ugotowany (jeszcze ciepły ryż), mieszamy
Słodkie okruszkilubię. Szukałam ostatnio czegoś nowego, co można zrobić ot tak, na imprezę lub na Święta. Na przepis trafiłam tutaj ( klik ). Nie trzymałam się sztywno przepisu, bo albo miałam pieczarek mało, albo mąż kupił mini ogórki konserwowe, więc dałam na oko ;-). Sałatka pyszna, aromatyczna, nam smakuje bardzo. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 250 g sera feta 1 kulka mozzarelli(...)mały słoiczek czarnych oliwek 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek 10 małych ogórków konserwowych 8 sztuk pomidorów suszonych w oliwie 1/2 słoiczka marynowanego czosnku w ziołach 100 g płatków migdałów 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Sos: 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka musztardy miodowej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 100 ml oliwy extra virgine pieprz
kruche babeczkiMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 6 dużych ziemniaków, 2 kiełbasy śląskie, po 1/2 średniej wielkości papryki - żółtej, zielonej i czerwonej, 50 dag pieczarek, średniej wielkości ogórek kiszony, 500 g sosu do spaghetti, pieprz chili cayenne, sól, zioła prowansalskie, 4 plastry sera żółtego. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w plastry. Na łyżce oleju(...)podsmażam kiełbasę pokrojoną w kostkę. Kiedy lekko się zarumieni dodaję pokrojone w większą kostkę warzywa - pieczarki i paprykę oraz odrobinę soli. Podsmażam do momentu wyparowania wody z pieczarek, dodaję ogórka pokrojonego w małą kosteczkę, smażę jeszcze przez chwilę. Do podsmażonej kiełbasy z warzywami wlewam sos, dodaję zioła prowansalskie i odrobinę pieprzu chili cayenne, gotuję przez 3-4 minuty na małym
JejKuchniapatelni też nie ujmują smakiem. Doprawione ostrym ketchupem są bardzo smaczne. Polecam na wszelkie karnawałowe imprezy. Pycha! Składniki: 6 płatów tortilli pszennej 20-30 dag świeżych pieczarek 2 cebule 1 czerwona papryka 15 dag szynki gotowanej 20 dag ostrego sera żółtego np. cheddar 1 łyżeczka masła Cebula dymka ze szczypiorem do posypania Sól i pieprz do smaku Ketchup(...)pikantny Extra Hot Kotlin do smaku Sposób wykonania: Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki, obraną cebulę siekamy w kostkę, a paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy masełko, wrzucamy pieczarki z cebulą, dusimy 5 minut, po tym czasie dodajemy paprykę, doprawiamy do smaku, solą i pieprzem , zwiększamy ogień i dusimy aż woda odparuje. Ser żółty ścieramy na tarce. Układamy
Wanilia i Kardamonzachwycać się smakiem tego dania. Wystarczy kilka kuchennych sprzętów, trochę czasu, świeże produkty, aby wyczarować coś pysznego. No to co? Spróbujecie? Polecam. Składniki: Grzyby: • 4 łyżki masła • 500 g pieczarek • 4 ząbki czosnku • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki • sól i pieprz • mała cebulka Kurczak: • 2 łyżki masła • 3 duże połówki piersi z kurczaka, bez skóry i bez kości • sól(...)przygotowania: 1. Roztopić masło w dużej, głębokiej patelni na średnim ogniu. 2. Podsmażyć cebulkę posiekaną w kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć około 1 minuty. 3. Dodać pieczarki pokrojone na kawałki, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pietruszkę. 4. Dusić, mieszając od czasu do czasu, aż grzyby będą miękkie. 5. Odłożyć na bok i pozostawić do ostygnięcia
W mojej kuchniKrokiety. Kojarzą Nam się zdecydowanie z kiszoną kapustą i aromatycznymi leśnymi grzybkami. A u mnie dziś na opak. Słodka kapustka i pieczarki. Moim dzieciom zdecydowanie bardziej smakują takie krokiety w łagodniejszym wydaniu. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody gazowanej 1/2 szklanka mleka 2 jajka lub 1 duże wiejskie 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 1/4 główki średniej kapusty(...)pieczarek 1 cebula sól, pieprz panierka: szklanka bułki tartej 1 jajko Wykonanie: *Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól. Gotujemy do miękkości. *Cebulę siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju, dokładamy pokrojone w plastry pieczarki, zrumieniamy. Dokładamy osączoną kapustę. Smażymy razem ok 5 minut. *Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Smażymy cienkie naleśniki. *Na każdy naleśnik nakładamy
Z Majeczką w kuchnistole nie może zabraknąć śledzi po różną postacią. Dziś przestawiam Wam przepis na pyszne śledzie po tatarsku. SKŁADNIKI: 6 płatów solonych matiasów, 1 cebula, 4 ogórki kiszone, 20 szt pieczarek marynowanych, 2 łyżki groszku konserwowego, 2 łyżki majonezu, 1,5 łyżki śmietany 18 %, sól, pieprz, sok z połowy cytryny. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Następnie osuszam i skrapiam(...)obficie sokiem z cytryny. Śledzie kroję na ukos na mniejsze kawałki. 2. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Ogórki kiszone oraz pieczarki także kroję w małą kostkę. Do salaterki przekładam cebulę, ogórki, pieczarki oraz groszek. Dodaję majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 3. Przygotowaną sałatkę wykładam na półmisek. Na sałatce układam kawałki śledzi
Tradycyjna kuchnia Kasisuszonych drożdży szklanka ciepłej wody 2 i 1/2 szklanki mąki do pizzy typ „00” 2 papryki – u mnie żółta i czerwona kilka plasterków kiełbasy krakowskiej kilka pieczarek ser mozzarella wiórki kukurydza passata pomidorowa lub ketchup do wysmarowania pizzy Dodatkowo: forma do pizzy 30 cm do nabycia w Betterware.pl Przygotowanie: Do dużej miski (u mnie typowa do ciast(...)wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10-12 minut. Po tym czasie wyciągamy ją na chwile z piekarnika, na spód wysypujemy odrobinę sera, następnie farsz (papryki, pieczarki, plasterki kiełbasy i kukurydzę) i znów ser (grubsza warstwa). Pizzę pieczemy jeszcze około 15 minut. *pokrojone w kostkę papryki i półplasterki pieczarek podsmażamy chwilę na patelni doprawiając ulubionymi ziołami Smacznego
Słodkie okruszkidostałam od Miśki 15,5, nie pytajcie mnie dlaczego nawet to pół, ale wcinała jak wściekła. Składniki na 6 porcji: 400-500 g boczniaków 200-300 g pieczarek 3-4 średnie marchewki (300-400 g) 1-2 pietruszki (200-300 g) 3-4 papryki 4-5 kiszonych ogórków 2-3 cebule krojone pomidory/passata 600-800 g łyżeczka pieprzu czubata łyżeczka(...)majeranku sól Przygotowanie: Na tarce o dużych ochach zetrzeć: marchew, pietruszkę, ogórki W cieniutkie paseczki pokroić paprykę, w trochę większe boczniaki (można po prostu porozrywać je wzdłuż blaszek), pieczarki w zależności od wielkości na 2 lub 4 części (moje były mini więc pokroiłam na pół), a cebulę w półplasterki. W dużym 4/5 litrowym garnku rozgrzać olej, 3-4 łyżki
greenscarfChrupiący boczek, dużo mozzarelli, beszamel i pyszny, mięsny sos. Doskonały pomysł na weekendowy obiad dla całej rodziny. Jeżeli lubisz tego typu zapiekanki, polecam także moją klasyczną lasagne bolognese z pieczarkami , lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem , czy lasagne z dorszem, szpinakiem i groszkiem – wszystkie przepyszne! Przygotowanie tego dania z pewnością ułatwi Ci Tefal Cuisine Companion, szczegóły poniżej. Scroll down(...)płatów makaronu do lasagne 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plasterki 150 g startej mozzarelli Składniki na sos: 250 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego) 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki 250 ml passaty pomidorowej lub mogą być też krojone z puszki 3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 1 marchewka pokrojona w drobną
karmelowygrzyby obrodziły, ususzyłam dosyć dużo, więc mam spore zapasy. Starczą na grzybową, pierogi i bigos . Grzybowa ma charakterystyczny aromat suszonych grzybów, który podkreśliłam rozmarynem. Dodałam również sporą porcję leśnych pieczarek. Grzybowa Składniki: 30 g suszonych grzybów 250 g leśnych pieczarek 1,5 l wywaru z kurczaka 1 duża marchewka 2 ziemniaki 200 g selera 1 pasternak lub pietruszka 1 cebula(...)suszonego ¼ łyżeczki białęgo pieprzu 100 ml śmietanki 1 łyżka masła Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Pokrój cebulę w kostkę. Zeszklij na mśle i dodaj pokrojone pieczarki i namoczone grzyby, zachowaj wodę! Smaż przez 2 minuty. Przełóż grzyby z cebulą do garnka z wywarem. Dodaj pokrojoną marchewkę, seler i pasternak oraz drobno pokrojony czosnek. Dopraw zupę solą
codojedzeniaDzisiaj przygotowałam bardzo smaczną sałatkę z porem, pieczarkami i serem. Wzbogaciłam ją o groszek i kiszone ogórki, przez co stała się bardziej wyrazista. Jest smaczna i łatwa w przygotowaniu. SKŁADNIKI : 2 pory 400 g, biała część 6 jajek ugotowanych na twardo 4 ogórki kiszone 1 słoik średniej wielkości pieczarek marynowanych 1/2 puszka groszku konserwowego 200 g sera żółtego(...)PRZYGOTOWANIE : Por kroimy wzdłuż, myjemy i następnie kroimy na talarki. Zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut żeby się sparzył, odsączamy i dokładnie wyciskamy. Pieczarki szatkujemy, ogórki kroimy w kostkę, dokładnie wyciskamy. Groszek odcedzamy. Jajka obieramy, kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, majonez i dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do szklanych miseczek, schładzamy. Sałatka najlepiej smakuje
Kulinarne Fantazje MarioliMakaron z kurczakiem, pieczarkami i zielonym groszkiem to szybki wczorajszy obiad. Do tradycyjnego zestawu makaronu, kurczaka i pieczarek dodałam zielony groszek, by ożywić kolorystykę dania. Udało się, wszystkim smakowało połączenie makaronu i zielonego groszku – a to wszystko przygotowałam w jednym garnku. Szybkie, jednogarnkowe danie obiadowe z mięsem, warzywami i energią! Polecam. Z poniżej podanych... Więcej The post Makaron(...)kurczakiem, pieczarkami i zielonym groszkiem appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnek