pieczarki - 22978 przepisów (strona:274/1532)

Szaszłyki cukiniowo-pieczarkowe. 177

robilibyśmy te przepisy cichcem i na boku, serwując jednocześnie bliskim ich ulubioną klasykę ;) Dzisiaj proponuję nieskomplikowane, lekkie i wegańskie wydanie szaszłyków. Delikatny i dosyć neutralny smak cukinii i pieczarek sprawia, że cała zabawa jest w potraktowaniu ich odpowiednią marynatą, która zgra się z tym smakiem i go uwypukli. Pośrednictwo czerwonej cebuli (słodszej i delikatniejszej od białej) może(...)zadaniu tylko pomóc. Składniki: 1 młoda cukinia kilkanaście małych pieczarek 1 czerwona cebula Marynata: 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka otartych listków tymianku lub 1 łyżeczka suszonego 1 mały ząbek czosnku 1/2 łyżeczka soli Wykonanie: Cukinie pokroić w około 1.5 cm półplasterki. Pieczarki obrać. Cebulę przekroić na pół

zadanie-gotowanie
Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms 169

temu odkryłam rewelacyjny sposób na bardzo śmietankową jajecznicę Michela Rouxa i od tamtej pory robię tylko taką, urozmaicam ją jedynie o różne dodatki. Tym razem przyrządziłam ją z dodatkiem pieczarek, które uwielbiam i podałam na szparagach wraz z chrupiącym pieczywem. Mogłabym jeść takie śniadanie codziennie! Polecam na leniwy, weekendowy poranek. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Szparagi ze śmietankową(...)jajecznicą z pieczarkami (2 porcje) Składniki: 40 g masła, oraz mały kawałek ekstra 4-6 jajek 2 łyżki śmietanki 36% 100 g pieczarek, pokrojonych w drobną kostkę sól i pieprz 300 – 400 g szparagów, z odciętymi stwardniałymi końcówkami 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Na patelni najlepiej z grubym dnem umieszczonej na małym ogniu rozpuść masło, włóż grzyby i podsmaż przez

karmelowy
Bułeczki drożdżowe z pieczarkami 204

niedzielne jesienne przedpołudnie, gdy mąż pojechał do pracy, a ja mam w końcu dzień wolny od pracy postanowiłam zrobić bułeczki nadziewane pieczarkami. Jeżeli nie zjemy ich dziś, będą wspaniałą opcją „na wynos” i pójdą z nami jutro do pracy. Przyznam, że w nadzieniu miała być jeszcze szynka, ale tak się spieszyłam, że zapomniałam Składniki na podstawowe cisto drożdżowe(...)mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 125 ml mleka 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 3 jajka trochę mąki do podsypania Składniki na farsz: 1/2 kg pieczarek cebula ząbek czosnku sól pieprz W garnku podgrzewamy mleko i masło, tak by było letnie – nie gorące, dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce

Kocham Czekoladę
Pikantne leczo z fasolą 143

passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 200 g szerokiej zielonej fasoli szparagowej 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 cukinia 250 g pieczarek olej rzepakowy do podsmażenia pieczarek 1-2 łyżki cukru przyprawy: sól, chilli, papryka wędzona, czarnuszka 1-1,5 szklanki kaszy jaglanej do podania Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa umyć i pokroić w kostkę(...)Czosnek przecisnąć przez praskę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na odrobinie oleju podsmażyć cebulę i pieczarki. Następnie dodać warzywa, przykryć i dusić na małym ogniu przez ok 10-15 minut. Wlać passatę, dodać przeciśnięty czosnek, cukier, przyprawy i dusić aż do miękkości warzyw. W razie potrzeby można dodać wody. Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem i ugotować w osolonej wodzie (proporcje

Ze smakiem i z pasją
Grillowane pieczarki 182

Faszerowane pieczarki z grilla robiłem już wiele razy ale przyznaję zawsze im czegoś w smaku brakowało. Teraz kiedy znalazłem już "to coś" mogę się wreszcie z Wami podzielić moim pomysłem a jednocześnie zachęcić do wypróbowania. Składniki : ( proporcje ) 5 pieczarek ( o średnicy 5-6 cm ) 2 łyżeczki pesto bazyliowego 5 dag sera pleśniowego Lazur Przygotowanie : Z pieczarek odrywam nóżki. Ser pleśniowy(...)Lazur kruszę w małe kawałeczki, dodaję 2 łyżeczki pesto i mieszam razem. Pieczarki wykładam na dobrze rozgrzanego grilla wpierw kapeluszem do góry na ok 4-5 minut po czym zdejmuję, napełniam kapelusze farszem i z powrotem daję na grilla na ok 6-7 minut. Smacznego

Mechanik w kuchni
Zapiekanka z ryżem i kiełbasą 316

Pyszna i tania zapiekanka, która przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią ryż. Składniki: 2 torebki ryżu (parboiled) ok 300 g kiełbasy (dałam Żywiecką) cebula ok. 250 g pieczarek puszka kukurydzy 4-5 łyżek ketchupu 150 g sera żółtego sól, pieprz, bazylia i papryka ostra lub wędzona Przygotowanie Ryż gotujemy na sypko. Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, pieczarki(...)plasterki. Kiełbasę podsmażamy na łyżce oleju, następnie dodajemy cebulę i pieczarki. Smażymy razem. Do sporej miski wsypujemy ryż, kiełbasę i pieczarkami, odsączoną kukurydzę, połowę startego sera żółtego, ketchup i przyprawy. Mieszamy i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypujemy resztą startego sera. Wkładamy zapiekankę do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok 20 minut pod przykryciem, następnie dopiekamy jeszcze

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak w cieście francuskim 429

Kurczak w cieście francuskim. Na niedzielny obiad proponuję przygotować Kurczaka Wellington. Kurczaka a la polędwica Wellington to nic innego jak pierś z kurczaka z pieczarkami i szpinakiem w cieście francuskim . Przepis został zaczerpnięty z ostatnich warsztatów kulinarnych, gdzie światowe dania były przygotowywane w tańszej, domowej wersji. My często przygotowujemy piersi kurczaka w cieście francuskim, ale bez dodatku farszu. Dodatek dwóch(...)wizualne, można faktycznie porównywać to danie do światowego oryginału. Kurczak w cieście francuskim : Składniki: 2 piersi z kurczaka wędzone plastry boczku 2 szalotki 1 op. ciasta francuskiego 120 g pieczarek 50 g świeżego szpinaku 2 łyżki masła 1 jajko olej rzepakowy sól, czarny pieprz, papryka, czosnek granulowany do smaku świeża lub suszona pietruszka Przygotowanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą, pieprzem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Curry z pieczarek i zielonego groszku 149

Głównym składnikiem moich dań w tym tygodniu są pieczarki. Dziś postanowiłam przyrządzić je na sposób indyjski i przygotowałam curry z pieczarek i zielonego groszku . Grzybki w aromatycznym sosie, z dodatkiem czerwonej papryki i zielonego groszku okazały się bardzo smacznym i sycącym daniem, które doskonale sprawdzi się zarówno jako danie główne jak i przystawka czy dodatek do mięsa. Gorąco polecam(...)zielonego kardamonu 1 listek laurowy 1 łyżeczka mielonej kozieradki (lub 1 łyżka suszonej) 1 łyżka czosnku wyciśniętego przez praskę  1 łyżka startego imbiru 1 czerwona papryka 400g malutkich pieczarek 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka przyprawy garam masala 0,25 łyżeczki kurkumy szczypta płatków chilli, lub chilli w proszku szklanka przecieru pomidorowego (passaty) sól

Codzienne Gotowanie
Pasta pieczarkowa ze szczypiorkiem 168

raczej pastę do kanapek, którą "wyniosłam" z domu. Moja mama przygotowywała ją na święta i inne uroczystości. Dobrze to pamiętam, ponieważ  często biegałam po okolicznych warzywniakach w poszukiwaniu pieczarek i cienkiego szczypiorku. Oto przepis na banalnie prostą, szybką, smaczną i efektowną pastę pieczarkową ze szczypiorkiem . Gorąco ją Wam polecam, ponieważ idealnie komponuje się z wszelkimi wędlinami i z pewnością(...)zasmakuje każdemu na imprezie ;) Składniki :  500g pieczarek pęczek szyczypiorku 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie :  Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W średniej wielkości garnku zagotować posoloną wodę, do gotującej się wody wrzucić starte pieczarki i gotować przez kilka minut (4-5), po czym przelać na sito i odcedzić. Zostawić na sicie do czasu

Codzienne Gotowanie
Makaron z pieczarkowym sosem (light) na bazie mleczka kokosowego 187

Uwielbiam pieczarki. Najchętniej ciągle przygotowywałabym coś z tymi pysznymi grzybami. Dziś zapraszam Was na makaron z pieczarkowym sosem (light) na bazie mleczka kokosowego. Idealna propozycja na obiad. Dzięki zastosowaniu mleczka kokosowego sos pieczarkowy zyskał jeszcze bardziej na smaku. Spróbujcie, polecam. Do tego sosu możecie podać dowolny rodzaj makarony. Ja użyłam kokardek. Makaron z pieczarkowym sosem (light) na bazie mleczka kokosowego(...)based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 10 sztuk małych pieczarek (185 g) 1 mała cebula około 1 cm białej części pora 2 łyżeczki tłuszczu do smażenia (np. masło) makaron kokardki (u mnie około 100 g) + woda do gotowania + sól 1/2 łyżeczki

Słodkie okruszki
Makaron z pieczarkami i parówkami 231

Kolejne danie z cyklu ..szybko ..no i oczywiście smacznie..Córka kupiła pieczarki i zrobiła wczoraj taką szybką i smaczną potrawkę. 30 dkg makaronu 50 dag pieczarek kilka parówek 1 cebula 1 szkl. śmietany sól, pieprz, wegeta koperek Pieczarki pokroić i usmażyć wraz cebulą, dodać pokrojone parówki. Doprawić,gdy pieczarki będą miękkie dolać śmietanę, zagotować. Podawać wymieszane z ugotowanym makaronem

Moje domowe kucharzenie
Risotto z pieczarkami 132

Kolejny dzień pieczarkowego tygodnia postanowiłam uczcić przygotowując risotto z pieczarkami . Bardzo dawno nie jadłam risotto, a muszę przyznać, że stęskniłam się za takim aksamitnym ryżem z dodatkiem delikatnych grzybów - to coś na prawdę wspaniałego! Mam nadzieję, że i Wam taka wersja tego tradycyjnego włoskiego dania zasmakuje. Historię oraz szczegółowy opis przygotowania prawdziwego risotto dokładnie przedstawiłam przy okazji przepisu(...)risotto z suszonymi grzybami . Serdecznie Was do niego odsyłam, jeśli chcecie zgłębić wiedzę o tej ryżowej potrawie. Składniki : 3-4 szalotki 2-3 ząbki czosnku 500g pieczarek 250g ryżu arborio 500-700ml gorącego bulionu grzybowego lub warzywnego sól, pieprz masło Przygotowanie : Na głębokiej patelni roztopić masło i zeszklić drobniutko pokrojoną szalotkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę.  Dodać pokrojone

Codzienne Gotowanie
Smażony ryż z chrupiącymi pieczarkami, czyli awaryjny wege obiad 181

Dziś zmodyfikowana wersja mojego popisowego awaryjnego obiadu, przeważnie mam pieczarki w lodówce i gdy nie mam totalnie weny w kuchni lub czasu na kombinowanie to robię swoje jedno z ulubionych, najprostszych i szybkich dań (20 minut). Jestem też z siebie dumna, bo tą wersję zaakceptowała Miśka, a Ona poza makaronem, szpinakiem i kaszą gryczaną bardzo oporna jest w testowaniu nowych(...)smaków. Składniki na 4 porcje: ryż ugotujcie w ilości jakiej uznacie, bo ja robię to zawsze na „oko” i celowo za dużo 400-500 g pieczarek 2 cebule pęczek koperku łyżeczka soli łyżeczka czosnku suszonego lub 2 ząbki przeciśniętego przez praskę łyżka kurkumy 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia Przygotowanie: Pieczarki oczyść i każdą pokrój na ćwiartki. Cebulę

greenscarf
Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Pasta with meat, zucchini and mushrooms 182

dużo żywności w wielu domach, a na prawdę można z nich wyczarować pyszne obiady. Ja część zamroziłam, a resztę faszerowanych udek i pieczonych polędwiczek wykorzystałam w pysznym makaronie z pieczarkami i cukinią w sosie pomidorowym ze słodką śmietanką. Wyszło pysznie, zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami (4 porcje) Składniki: 4 łyżki oleju rzepakowego(...)duża cebula pokrojona w cienkie plasterki 250-300 g upieczonego lub ugotowanego mięsa pokrojonego w kostkę 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 mała cukinia pokrojona w kostkę 5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki 2 puszki (po 400 g) krojonych pomidorów 150 ml śmietanki 30-36% 500 g makaronu (u mnie tagliatelle) 2 łyżki posiekanej bazylii 100 g startego parmezanu

karmelowy
Wegetariańskie gołąbki z kaszą 315

gołąbki można wymyślić wiele, my jednak zaproponujemy kompozycję dość „swojskich” smaków. Zamiast popularnego ryżu będzie głęboko zakorzeniona w tradycyjnej polskiej kuchni kasza (konkretnie pęczak), zaś z warzyw – marchewka, seler, pieczarki i por. Jeśli chodzi o przyprawy, to oprócz standardowej soli i pieprzu użyjemy cząbru i natki pietruszki. Musimy pamiętać, że w przypadku potraw bazujących na włoszczyźnie czy kaszy dość istotne(...)wegetariańskie z kaszą pęczak. Smaczne i zachęcające dla oka, ale przede wszystkim bardzo zdrowe! Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 8 sztuk) 100g pęczaku 125g marchewki 125g selera 125g pieczarek 125g pora (dolna i środkowa część) 1 średnia kapusta (biała, włoska, pekińska – wg upodobań) 250ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka natki pietruszki

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania