nadają się na obiad, pasują na kolację. Można podawać je na słodko - ze śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, białym serem czy kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, pieczarkami, po meksykańsku, z mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat. Przepis podstawowy Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka
Kulinarny Pamiętnikpokrojone w kostkę duża cebula, pokrojona w kostkę średni por (biała część), pokrojony w półplasterki trzy ząbki czosnku, pokrojone w plasterki średnia cukinia, pokrojona w grube półplasterki 300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki dwie średnie marchewki, pokrojone w plasterki puszka pomidorów krojonych łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia przyprawy: słodka papryka (pół łyżeczki), ostra papryka, sól, pieprz, szczypta oregano, świeży
Kulinarny Pamiętnikzwinąć w roladę. Piec 30 minut w temperaturze 200 o C. Uwaga – sprawdzona rada 1) zamiast papryki do mięsa można dodać 10 dag pieczarek, pokrojonych w plastry i podduszonych na odrobinie masła Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój
Świat Smakukoniec dodałam 2 łyżki koncentratu pomidorowego, doprawiłam do smaku. Podobnie można przygotować sos gulaszowy do placków po węgiersku. Może jedynie zamiast grochu dodać pokrojoną paprykę i/ lub pieczarki. * W Polsce gulyás błędnie zwana jest gulaszem, a to nic innego jak zupa gulaszowa. Tradycyjny gulasz zwany jest pőrkőlt Do zupy można podać pieczywo
bastalenaBułki wstawiłam na 30 min. do rozgrzanego na 150st. piekarnika. Po upieczeniu wystudziłam. Według mnie na drugi dzień są lepsze... ale to kwestia gustu ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Drożdżówki z pieczarkami Norweskie bułki szkolne
bastalenaWręcz przeciwnie. Wychodząc naprzeciw pizzowym sloganom, skomponowałam swoją własną pizzę. Był full wszystkiego. Ale na koniec pracowitego tygodnia należy się! Smacznego!!! Ciasto XXL (gotowe) sos pomidorowy ser żółty szynka pieczarki cebula kukurydza papryczka jalapeno pomidor zioła prowansalskie czosnek Praktycznie komentarz jest zbędny. Wszystkie składniki rozłożyłam na cieście, posypałam ziołami, czosnkiem i hyc na 20min. do piekarnika (150st.). Przepyszne ukoronowanie tygodnia
bastalenamini klopsy świąteczne w sosie pieczarkowym. Łazanki z kapustą W międzyczasie podjadać będzie można śledzie z cebulką i suszonymi pomidorami (dla Misia), sałatkę jarzynową, rybę po grecku oraz marynowane pieczarki. Śledzie z cebulką i suszonymi grzybami Sałatka jarzynowa Co do słodkości to tuczyć się będziemy babką świąteczną, śniegowymi kulami, świątecznymi muffinkami oraz pierniczkami. Babka świąteczna W Sylwestra i Nowy
bastalenaW tym roku postanowiłam wywrócić nieco moje/ nasze świąteczne menu do góry nogami. Część potraw klasycznie zagościła na Wigilię, część postanowiłam podać na świąteczny obiad. Tak
bastalenapiekarnik na 200st.). Przed nałożeniem farszu spód skropiłam oliwą i posmarowałam startym czosnkiem. Przygotowany sos beszamelowy w połowie rozsmarowałam na spodzie. Następnie ułożyłam plastry żółtego sera, salami, podsmażone pieczarki, cebulę i pomidory. Wierzch polałam resztą beszamelu i zapiekłam w 200st. przez 15min
bastalenaNie ze względu na skład, ale na ciekawy kształt, pokusiłam się po raz drugi na domową pizzę. Poza tym miałam dziś mało czasu na pichcenie, byłam
bastalenapałaszować wszystko w domowym zaciszu. Ale przynajmniej "Żelazną damę" sobie obejrzeliśmy. Ziemniaki ugotowane w mundurkach wystudziłam, obrałam, a następnie pokroiłam w półtalarki. Cebulę posiekałam w drobną kostkę. Pieczarki podsmażyłam na łyżce oliwy, wystudziłam. Kukurydzę odcedziłam. Wszystkie warzywa wymieszałam z 2-3 łyżkami majonezu, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schłodziłam ok. 1h w lodówce. Ostatecznie serwowałam w łódeczkach
bastalenaoplatania kotletów z wierzchu. Wstępnie podpieczone kotlety ułożyłam na kołach z ciasta. Następnie każdy oplotłam paseczkiem, dobrze sklejając ze spodem. Całość ponownie wstawiłam do piekarnika, na 30-40min. Pieczarki pokroiłam, podsmażyłam z dodatkiem pieprzu. Umieściłam je w "kotletowych" dziurkach. Przygotowałam także szybki sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżeczki śmietany odrobina czosnku drobno posiekany szczypiorek Składniki sosu wymieszałam. Polałam
bastalenamożna zrobić zdjęcia takiego jak się chce...ale cóż..i tak Wam pokazuję...Przepis z książki Kuchnia Polska...Ja dodatkowo dodałam śmietanę...pyszna zupka była... 50 dag maślaków lub pieczarek 1-2 cebule 1 łyżka pszennej mąki 25 dag ziemniaków marchewka 5 szklanek rosołu z kostki 10 dag zacierek lub drobniutkiego makaronu typu "zacierki" [ u mnie makaron tarte
Moje domowe kucharzeniedrożdży 1,5 szkl.ciepłej wody 1,5 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 2-3 łyżki oliwy zioła prowansalskie dowolne dodatki kiełbasa pokrojona w plastry pieczarki pomidory ser żółty Drożdże z cukrem zalać ciepłą wodą,dodać 4 łyżki mąki przykryć i odstawić na 15 min. aż wyrosną.Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy, olej i zioła
Moje domowe kucharzenieDanie jednogarnkowe...proste do zrobienia..dodatki dowolne...wedle gustu ..i tego co mamy w lodówce .. 50 dkg mięsa wieprzowego 20 dkg makaronu kokardki Mamma Mia 25 dkg pieczarek 1/2 słoika papryki konserwowej kilka ogórków konserwowych 1 cebula 2-3 ząbki czosnku puszka pomidorów sól, pieprz, wegeta listek, ziele Mięso pokroić w małe kawałki.Cebulę zeszklić,dodać pokrojone
Moje domowe kucharzenie