pieczarki - 22920 przepisów (strona:1261/1528)

"Sup h̄ĕd", czyli zupa grzybowa po tajsku (ซุปเห็ด) 202

również papryczkę (zamiast niej doprawcie pieprzem), jednak nadaje ona zupce charakteru. No to zaczynamy! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 opakowanie grzybków suszonych shitake (30g) 4 duże pieczarki 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 łodyga trawy cytrynowej 4 liście limonki "Kaffir" 2 cm imbiru 3 cm galangalu (można pominąć - zupa i tak będzie pyszna) 1 ząbek czosnku

Tajskie smaki
Naleśniki ze szpinakiem i grzybami według Julii Child 237

Beszamel 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki gorącego mleka Sól, świeżo mielony biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Farsz 2 opakowania szpinaku Ząbek czosnku 300g świeżych grzybów np. pieczarek lub podgrzybków Masło Cebula Sól, pieprz 250g startego żółtego sera Przygotowanie beszamelu : Na patelni roztapiamy masło i dodajemy mąkę mieszając intensywnie. Smażymy około 2 minuty na średnim ogniu. Czekamy

Kolizje Smaków
Menu sylwestrowe 171

ceniących świeże witaminy proponujemy sałatke z rukolą, serkiem camembert i gruszką, sałatka z kurczakiem, rukolą i cytrusami , czy spring rolls’y Dania na ciepło to pierożki zciasta francuskiego z pieczarkami podane z barszczykiem , nuggetsy w panierce z chipsów i kuleczki ziemniaczane . Można również przygotować kilka rodzajów pizzy  :) Jako deser proponujemy galaretki cytrusowe według Gordona Ramsay’a , ptysie z kremem

Kolizje Smaków
Relacja ze Street Food Festiwal - 16.06.13 Warszawa 141

jednym z dwóch farszów - ziemniaczanym a'la ruskim oraz z soczewicy. Po ulepieniu pierogi były smażone na tyłach stoiska. Dziewczyny z Le Targ przygotowały fajne kanapeczki z groszku i pieczarek. Podsumowanie Tłum ludzi, choć zaszkodził atmosferze, na pewno świadczy o dużym sukcesie reklamowym festiwalu i rosnącej popularności tego typu imprez wśród mieszkańców Warszawy. Była to pierwsza edycja festiwalu, dlatego można

Chilli Czosnek i Oliwa
O kreteńskim stylu życia czyli geneza diety śródziemnomorskiej 157

krainy. (…) Kontynuuje sjestę posiłkiem oraz drzemką w domu i powraca odświeżony, aby dokończyć swoją pracę. Jego główny posiłek, jedzony w połowie dnia, składa się z bakłażana, z wielkimi barwnymi pieczarkami, chrupiącymi warzywami i wiejskim chlebem maczanym w nektarze, którym jest złota kreteńska oliwa . Raz w tygodniu jada trochę jagnięciny , naturalnie aromatyzowanej tymiankiem jedzonym przez zwierzęta na pastwiskach. Raz w tygodniu

Chilli Czosnek i Oliwa
Jajka zapiekane z botwinką i parmezanem 184

kokilkach - co kraj to obyczaj Klasyczne  Oeufs en Cocotte  to  jajka zapiekane z masłem i odrobiną crème fraîche , które czasem Francuzi wzbogacają kawałeczkami boczku (lardons), pieczarkami, wędzonym łososiem, szpinakiem czy szparagami. Widziałam nawet wersję z kawiorem, co czyni z jajek w kokilkach raczek wykwintne danie, godne śniadania w eleganckim hotelu. Ale zapiekane jajka popularne są także

Chilli Czosnek i Oliwa
Coca (hiszpańska pizza) z tapenadą, anchois, rukolą i pieczoną papryką 184

dodatki, to dozwolone jest praktycznie wszystko... oprócz uwielbianego na pizzy sera! Coca z karmelizowaną cebulą, papryką i hiszpańską kiełbasą butifarr a, z oliwkową tapenadą, szpinakiem i anchois, z pieczarkami, z bakłażanem, z cebulą i miodem to tylko niektóre warianty. Ważne - składniki powinny być jak najwyższej jakości i nie należy przesadzać z ich ilością - 3-4 dodatki w zupełności wystarczą, inaczej

Chilli Czosnek i Oliwa
Jajka zapiekane z serem brie i pieczarkami 231

cappuccino. Dwa całe plastry boczku układamy na kratce do podpiekamy, aż do uzyskania złotej barwy i chrupkości. Odstawiamy do wystygnięcia. Na średniej patelni rozgrzewamy oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucamy pieczarki i pokrojoną pancettę; podsmażamy mniej więcej 5 minut, do zrumienienia. Dorzucamy dymkę, doprawiamy i podduszamy kolejne 3 minuty, ciągle mieszając. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy połowę sera. Dokładnie mieszamy. Powstałą

Gorący kąsek
Żurawinowo. Leniwie. I jeszcze raz kalafiorowo 217

kalafiorów potwierdziła to. Poza tym musiałam zużyć fetę, notabene też upchniętą w czeluści lodówki. Leniwie, bo leniwie, nafaszerowana żurawiną zabrałam się za leniwe. Z delikatną nutką kalafiora. Z podsmażonymi pieczarkami z cebulą w sosie pieczeniowym z prażoną cebulką. Pyszne! Stwórca pochwalił ;) połowa kalafiora szklanka mąki pszennej (plus do podsypania) opakowanie fety (250g) jajko (żółtko i białko) zioła prowansalskie pieprz Kalafiora

bastalena
Podsumowanie sierpnia 130

wspólnego pieczenia . . Popularna 10 w SIEPRNIU: Sałatka gyros z ogórków i cukinii Sałatka z ogorków,cebuli i papryki na zimę Pieczone ziemniaki Chrupiące kukurydziane serniczki Sałatka z pieczarek,papryki na zimę Sałatka ryżowa po węgiersku Bigos z cukinii Rożki budyniowe Przecier z ogórków na zimę Schabowy wg Magdy Gessler

Moje domowe kucharzenie
Zakręcone pizzerinki 252

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pizzerinki w formie zakręconych ślimaczków. Możemy do nich użyć dowolnego nadzienia. U mnie z szynką, salami, pieczarkami oraz żółtym serem. Są pyszne i rozchodzą się w tempie ekspresowym, więc warto przygotować podwójną porcję Świetna przekąska na imprezę lub wieczorną kolacje. Pizzerinki podałam z domowym ketchupem

Marta Gotuje
omlet 136

Podstawowy przepis na omlet, który można uzupełnić w różne dodatki np. szczypiorek, cebulka, świeże lub suszone zioła, kawałki szynki czy pieczarek. Składniki : 5 jaj łyżeczka oleju sól, pieprz Zobacz cały  przepis

w kuchni i w ogrodzie
Omlet 176

Podstawowy przepis na omlet, który można uzupełnić w różne dodatki np. szczypiorek, cebulka, świeże lub suszone zioła, kawałki szynki czy pieczarek. Składniki : 5 jaj łyżeczka oleju sól, pieprz Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy przyprawy. Smaruję patelnię olejem i podgrzewam. Na rozgrzaną patelnię wlewam jajka, ustawiam średni płomień i czekam aż spód się zetnie. Delikatnie przewracam omlet na drugą stronę. Musi

prawdziwe jedzenie
Kolorowe szaszłyki 182

piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Oczywiście jest to tylko propozycja, a więc jeśli są to nielubiane warzywa zamieniamy je na lubiane. I tak możemy dodać pieczarki, oliwki, usmażone ziemniaki (tylko takie się nie rozpadną), kukurydzę pokrojoną w krążki, cukinię. Mięso też można zmienić, ja używam karkówki bo jest tłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso

prawdziwe jedzenie
Kurczak z warzywami po staropolsku 230

kurczaka 450 g (1 opakowanie) warzyw po staropolsku IGLOTEX kilka listków świeżej szałwii masło  pieprz papryka ostra mielona * zamiast gotowej mieszanki możemy użyc następujących warzyw: ziemniaki, cebula, pieczarki, por, papryka czerwona, papryka żółta, natka pietruszki Wykonanie: W woku  rozpuściłam masło, na które wrzuciłam pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Obsmażyłam mięso, potem wrzuciłam na nie zamrożoną mieszankę warzyw

Blondynka Gotuje