odstawiamy. Ugotowany makaron wrzucamy do garnka z przygotowanym sosem. Mieszamy by ładnie obtoczył się w sosie. Nakładamy do miseczek, na wierzch każdej porcji nakładamy pieczarki oraz kawałki mozzarelli. Całość możemy krótko zapiec pod grillem by ser ładnie się rozpuścił. Macie ulubiony sposób robienie zakupów? Ja mam. Są to zakupy planowane i długoterminowe. Uwielbiam mieć wszystko ustalone. Produkty leżą w szafkach
Dzieje kuchennej Wiewiórygarnuszku rozgrzewamy masło (uwaga, by się nie przypaliło), szklimy chwilę cebulę z czosnkiem, wrzucamy pomidory, chwilę razem przesmażamy, mieszamy, następnie dodajemy pieczarki, przyprawiamy, gdy warzywa będą miękkie dodajemy mleko i 2 łyżki sera, ewentualnie ponownie doprawiamy do smaku, aby danie nabrało wyrazistości (szczególnie ostrej papryki, pieprzu i bazylii). Gotowe danie mieszamy z odcedzonym makaronem, posypujemy parmezanem, natką
Zasmakuj Kuchnipszennej typ 650 1 i 3/4 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 2 dkg drożdży 1 łyżka oliwy farsz: 30 dkg podgrzybków 20 dkg pieczarek 1 cebula sól, pieprz 10 pomidorków koktajlowych 3 łyżki startego sera żółtego natka pietruszki olej, oliwa z oliwek przyprawa grecka Zaczyn biga: Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie, dodaję mąkę i zarabiam mikserem. Nakrywam miskę folią
wesoła kuchniamascarpone * grana padano do posypania dania Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Boczek pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Przesmażyć razem, dodać szpinak, pieczarki i mascarpone. Wymieszać z makaronem. Nakładać porcję na talerz, posypać serem. Nie dodaję już soli bo boczek z reguły jest słony. Ewentualnie danie doprawiam świeżo mielonym pieprzem
Magiczne Życie Martysuchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Makaron odcedzić. Wrzucić z powrotem do garnka i dodać sos z dodatkami. Wymieszać. Wykładać makaron na talerze. Posypać tartym serem dojrzewającym i uprażonymi pestkami słonecznika. ----- Podobne: Spaghetti z jarmużem i pieczarkami Spaghetti z suszonymi pomidorami Penne z pieczarkami
Weekendy w domu i ogrodzieminutach, ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć na blaszce posmarowanej olejem. Ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami, wrzucamy wg upodobań: - pieczarki, - pomidory, - szynkę, - oliwki, - wcześniej usmażone w gyrosie kawałki kurczaka, - starty ser. Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok. 30 - 45 minut. www.kuchniasmakow.blogspot.com www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego! Przepis: Agnieszka R. Zdjęcia: Agnieszka
Kuchnia smakówbekon (maksymalnie 5 sztuk po 2,50 zł). Ser (maksymalnie 3 porcje do wyboru): topiony, topiony z papryczką lub naturalny cheddar i ser cesarski. Dodatki (do 8 porcji do wyboru): pomidor malinowy, grillowane pieczarki, sałata lollo bionda, nachosy, papryczki jalapeño, burak marynowany, czerwona cebula, słodkie pikle, Sos (3 porcje do wyboru): sos Big Mac, ketchup, pikantna salsa jalapeño, musztarda
Food Squarepokusie skosztowania tej potrawy. Efektowna i smaczna przekąska. Można dowolnie modyfikować nadzienie dodając na przykład paprykę lub ser. Składniki: 8 gniazd makaronu wstążki 10dkg sera żółtego Składniki na farsz: 50 dkg mięsa mielonego 20 dag pieczarek jajko 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 4 ząbki czosnku sól, pieprz, chili, oregano, bazylia Składniki na sos: 0,5 litry śmietany 1 litr
Podróż w kulinariaposypuje bułką tartą i do piecyka na 200 stopni . Bułka zrumieni się i można wyjmować . Zamiast kukurydzy można dodać pieczarki . W takim układzie pieczarki smarze razem z mięsem i cebulą . zamiast bułki można posypać serem , jest smaczniejsze . Niestety moja wątroba serowi mówi kategoryczne NIE wydrążona cukinia cukinia przed upieczeniem
Eli Gotowaniejeść w podróży? Kupować "gotowce" na dworcach czy stacjach benzynowych, a może przygotować w domu świeży, własnej roboty prowiant? Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano
Moja smaczna kuchniaSkładniki : 2 udka z kurczaka 50 dkg pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 średni por 10 dkg sera żółtego ( twardego ) 4-5 łyżek majonezu kilka gałązek zielonej natki pietruszki lub szczypiorek sól pieprz czarny mielony przyprawa do kurczaka olej do smażenia Sposób wykonania : U dka opłucz, obsyp ulubionymi przyprawami do kurczaka i piec w piekarniku z funkcją
Przepisy i porady kulinarnewymieszać na gładką gęstą masę. Dodać drobno posiekany koperek, natkę pietruszki, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać pokrojony w kostkę ser feta oraz salami. (Ja dodałam również kilka pokrojonych w kostkę pieczarek, to powoduje, że muffiny są bardziej mokre, ale równie pyszne J ) Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Nałożyć do foremek i piec w rozgrzanym
The Sweet Damseldorosłych jak i dzieci. Idealnie pasują do ziemniaków, frytek czy do sałatki. Można dodać do nich dowolne warzywa i podobno pyszne są z żółtym serem. Zapraszam!!!! Składniki: 1,5 piersi z kurczaka, 0,5 kg pieczarek, 2 cebule, 2 jajka, 5 łyżek maki ziemniaczanej, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, pęczek natki pietruszki, olej
Passion of Cookingkażdej dłońmi uformować koło. Na brzegach formujemy tzw. rancik. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować ketchupem ułożyć pokrojone w plastry pieczarki, szynkę i 3-4 plasterki pomidora. Na górę zetrzeć żółty ser. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni gór-dół na drugi stopień od dołu i piec około 15 minut
Ala piecze i gotujeNaleśniki z kurczakiem, pieczarkami i groszkiem SKŁADNIKI: mąka tortowa 1 jajko woda, sól 2 piersi z kurczaka pół puszki zielonego groszku 250 g pieczarek 200 ml jogurtu naturalnego 1 cebula, 2 ząbki czosnku, tarty ser żółty sól, pieprz, szczypta cukru Z mąki, 1 jajka i wody, wyrabiamy lejące ciasto naleśnikowe. Doprawiamy je solą i szczyptą cukru. Bardzo ważne
MarciochaKucharzySkładniki: szklanka kaszy Pęczak 2 szklanki wody łyżka masła 5 plasterków wędzonego boczku pół zielonej papryki 10 mniejszych pieczarek kilka suszonych pomidorów 1 mniejszy por sól, pieprz 1/3 kostki sera Feta 3 łyżki groszku konserwowego Przygotowanie: Do osolonej gotującej się wody ( z łyżką masła ) wsypać kaszę i gotować do miękkości ok 30 - 45 min. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropel
Gaździnka warzyolej bułka tarta Proporcje dobrane indywidualnie w zależności od tego ile naleśników chcemy otrzymać. Ważne, żeby ciasto nie było za gęste. farsz: cebula pieczarki sos sojowy sól, pieprz kukurydza papryka czerwona i zielona żółty ser parówki A jak to zrobić: Wszystkie składniki na naleśniki łączymy ze sobą, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną
Kuchnia w opałachmąkę i mleko, miksować, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut. Następnie smażyć na odrobinie oleju cienkie naleśniki.Dodatkowo: 500g pieczarek, cebula, 8 drobiowych parówek, sól, pieprz, 200 g startego żółtego sera. Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę. Cebule posiekać, podsmażyć wraz z grzybami na odrobinie oleju rzepakowego. Doprawić do smaku.Parówki przekroić wzdłuż
Z miłości do słodkościkurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka(...)wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem
Kulinarne przygody Gatitykolację. Polecam :) Składniki ( dla 3-4 osób ) - 30 dkg makaronu ja miałam świderki - 30 dkg pieczarek - 20 dkg cienkiej kiełbasy - 10 dkg boczku ( wędzony lub parzony ) - 1 papryka czerwona - 100 ml śmietany 12%, 200 ml mleka - 2 jajka - 15-20 dkg sera żółtego - sól, pieprz, czosnek mielony, majeranek, papryka mielona Wykonanie Makaron gotuję w osolonej wodzie troche krócej niz podano(...)kiełbasę, pieczarki i paprykę, chwilkę smażę. Odcedzony makaron przekładam z powrotem do garnka , w którym sie gotował, do makaronu dodaję zawartość z patelni, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i papryką, Dokładnie mieszam i przekładam do wysmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego. W małym garnuszku roztrzepuję jajka z mlekiem, śmietaną i szczyptą soli i powstałym sosem zalewam równomiernie zapiekankę. Ser żółty
Kuchnia z widokiem na ogródcukru,- 2 łyżki oliwy z oliwek,- łyżka masła,- czarnuszka łyżka,- pieprz ziołowy łyżeczka,/Farsz:- pieczarki, 25 dkg,- cebula, 4,- pół papryki czerwonej,- pół papryki żółtej,- czosnek główka,- szpinak, pół opakowania świeżego, liściastego,- oliwa z oliwek 2-3 łyżki,- masło łyżka,- serek sałatkowy solankowy 1/2 opakowania,- ser żółty kilka plastrów,- Ziarenka "Piekło Niebo", Ziarenkowo- Pomidory suszone, Piątnica, na smak,- Pomidory Igiełki(...)wałkujemy, bardzo cienkie ciasto.Wykonanie farszu:na patelnię wlewamy olej, gdy się zagrzeje wrzucamy cebulę pokrojoną w półpiórka, następnie dodajemy pieczarki, paprykę i podsmażamy, na koniec dodajemy wypłukany, osuszony szpinak, chwilkę podsmażamy. Gdy farsz lekko przestygnie, dodajemy pokrojony w kostkę ser biały , pokrojony w paski ser żółty, Ziarenka (piekło-niebo), pieprz czarny i pomidorowe mieszanki.Dokładnie mieszamy i dzielimy
Wypisz Wymalujmogłabym być Włoszką … Tymczasem nie pozostaje mi nic innego jak udać się na zakupy po kilka składników, aby przybliżyć sobie smak Włoch przygotowując poniższy posiłek. Po pierwsze brązowe pieczarki – koniecznie muszą być brązowe ze względów smakowych, ale i estetycznych – zastępowanie ich zwykłymi nie jest dobrym pomysłem. Po drugie cytryna – skórka i sok stanowiące świeżą bazę sosu. I po trzecie(...)składnik - parmezan, którego z przyjemnością się pozbyłam na rzecz płatków drożdżowych, choć prawdę powiedziawszy nic się nie stanie jak postanowisz nie zastępować usilnie sera - następnym razem zdecydowanie tak uczynię. Składniki: 250g makaronu spaghetti 250g brązowych pieczarek 1 ząbek czosnku sok i skórka z 1 cytryny 1/3 szklanki oliwy extra vergin (ok. 70ml) ½ łyżeczki soli morskiej 2 łyżki świeżych
Roślinna - blog wegańskiwarzywa. A, że dodatkowo, nie jadłam już dawno dania z makaronem, to powstała zapiekanka :) Składniki: 1 brokuł 1 czerwona papryka 6 pieczarek 1 cebula 250 gramów makaronu farfalle (kokardki) 2 jajka 200 gramów śmietanki kremówki 30% 1 kulka sera mozzarella (ale mogą być też dwie) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 gałązka pomidorków koktajlowych (ok. 10-11 sztuk) 1 łyżka posiekanej(...)kroimy w plasterki Cebulę z pieczarkami wrzucamy na patelnię i na małym ogniu chwilę dusimy Paprykę kroimy w kwadraciki i przekładamy na patelnię - wszystko jeszcze chwilę podduszamy Do utrzepanej śmietanki z jajkami przekładamy makaron i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem Dodajemy ugotowany brokuł i podduszone warzywa - mieszamy. Dodajemy sól i pieprz Ser mozzarella kroimy w małe kwadraciki, a pomidorki koktajlowe
Szczęśliwa kuchniawarzywa. A, że dodatkowo, nie jadłam już dawno dania z makaronem, to powstała zapiekanka :) Składniki: 1 brokuł 1 czerwona papryka 6 pieczarek 1 cebula 250 gramów makaronu farfalle (kokardki) 2 jajka 200 gramów śmietanki kremówki 30% 1 kulka sera mozzarella (ale mogą być też dwie) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 gałązka pomidorków koktajlowych (ok. 10-11 sztuk) 1 łyżka posiekanej(...)kroimy w plasterki Cebulę z pieczarkami wrzucamy na patelnię i na małym ogniu chwilę dusimy Paprykę kroimy w kwadraciki i przekładamy na patelnię - wszystko jeszcze chwilę podduszamy Do utrzepanej śmietanki z jajkami przekładamy makaron i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem Dodajemy ugotowany brokuł i podduszone warzywa - mieszamy. Dodajemy sól i pieprz Ser mozzarella kroimy w małe kwadraciki, a pomidorki koktajlowe
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczosnku (może być granulowany) oregano pieprz trochę cukru do smaku Dodatkowo:2 duże pęta kiełbasy 2 średnie cebule1 mała papryka 20 dag pieczarek 1 łyżka masła do smażenia 1 łyżeczka przyprawy Kucharek 20 dag żółtego, starkowanego sera Tym razem ciasto do pizzy, które można nazwać "nocnym ciastem", ponieważ najlepiej przyszykować je na noc, a następnego dnia pozostaje nam tylko skomponowanie(...)najpierw przygotować dodatki do pizzy. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Cebulę w półtalarki. Podsmażyć razem aż się zrumienią. Odstawić. Paprykę umyć, wydrążyć i również pokroić w drobną kostkę. Odstawić. Pieczarki umyć i pokroić w talarki. Rozgrzać patelnię i przesmażyć je na maśle, dodając pod koniec smażenia przyprawy Kucharek. Odstawić. Teraz czas na sos pomidorowy. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać
Świat Ciastałuszczycy. SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ: około 1/2 woreczka kaszy gryczanej 2-3 małe marchewki 6 średnich pieczarek 1 cykoria biała koperek tymianek świeżo mielony pieprz kolorowy sól 2 łyżki śmietany 12 % około 2 łyżek cukru pudru 2 łyżki oliwy z oliwek starty twardy ser do posypania potrawy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)zarumieni dorzucamy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną cykorię, garść koperku i tymianek. Doprawiamy cukrem pudrem w takiej ilości aby nie czuć goryczy cykorii. Do całości dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem. Na koniec dodajemy dwie łyżki śmietany, całość mieszamy. Podajemy z wcześniej ugotowaną kaszą gryczaną, posypując wierzch startym twardym serem
wege i kropkaktórych właśnie smak warzywa został podkręcony. Mnie szczególnie ujęły pieczone papryki, słodkie w smaku, z nutką goryczy płynącej z ich podpalenia, podawane ze szczypiorkowym olejem i lokalnym łomnickim serem oraz wyborny jerozolimski kuskus z kalafiorem i olejem rydzowym, kremowy, delikatny, pieszczący podniebienie! Dania kuchni śląskiej pachną zaś domowym ogniskiem, są prawdziwe, pełne smaku. Krucha rolada z bogatym wnętrzem przywołuje(...)których tak bardzo wokół brakuje. Polska kuchnia naprawdę ma się czym poszczycić i uważam, że czas na jej docenienie właśnie nadszedł. Grillowana pieczarka z pieczonym burakiem Opolskim i pastą bakłażanową Pieczone papryki z Łomnickim serem kozim i olejem szczypiorkowym Kuskus jerozolimski z kalafiorem, pestkami dyni i olejem rydzowym Tradycyjna śląska rolada wołowa z kapustą czerwoną. Kluski
Food Squaretego zapiekane ziemniaczki czosnkowe. Składniki na 2 porcje: 4-5 średnich ziemniaków 1 pojedyncza pierś z kurczaka 4 pieczarki papryka ostra, przyprawa do kurczaka pieprz czosnkowy, tymianek bułka tarta jajko olej parmezan - 1-2 łyżki startego sera dodatkowo: tarte buraczki Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 240°C - opcja grill. Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki - gotuj 10 min od momentu
Alutka-Gotujeosób lub kolacją dla 2. Smaki świetnie się uzupełniają. Składniki dla 4 osób: 2 czerwone papryki 1 cebula 250g pieczarek 1 średnia cukinia 2 pomidory 16 czarnych oliwek 1/2 pęczka natki pietruszki opcjonalnie 2 łyżki startego żółtego sera do posypania Wszystkie warzywa (poza oliwkami i cebulą) umyć. Papryki przekroić razem z ogonkami wzdłuż na połówki. Usunąć gniazda nasienne
Pełny talerzczym podajecie placki ziemniaczane? Bo my z różnymi dodatkami:z kwaśną śmietaną, z imbirem i chili, z pieczarkami, po węgiersku, SKŁADNIKI: 10 szt ziemniaków 1 szt cebula, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki startego żółtego sera + 2 łyżki na wierzch 2 szt jajka, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz czarny do smaku olej do smażenia pomidory koktajlowe pietruszka PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię