mama mówi, najlepiej smakuje z sosem majonezowo czosnkowym. Czyli kolejny smak, który obie uwielbiamy :) Składniki: 1 cienka kiełbasa, 1 cebula, groszek konserwowy, kilka plasterków salami, kilka pieczarek, ketchup, sól, pieprz, 2 gotowe ciasta francuskie, 2 pomidory, 3 ząbki(...)czosnku, dwie garście startego sera żółtego, olej. Przygotowanie: Pieczarki i kiełbasę pokroić w plastry, cebulę pokroić w półksiężyce i razem podsmażyć. Pomidory pokroić w plastry. Jeden placek ciasta francuskiego posmarować ketchupem. Podsmażone pieczarki, kiełbasę i cebulę wymieszać razem z groszkiem, pomidorami, serem żółtym, pieprzem i solą oraz wyciśniętym czosnkiem. Wyłożyć farsz na ciasto, obłożyć plastrami salami ( dwa plastry zostawić
W kuchni u Monikisakiewek): 400 g pieczarek 150 g mrożonego szpinaku mała cebula łyżeczka pieprzu ziołowego sól olej do smażenia 80 g startego twardego sera (cheddar, grana padano, parmezan) 3 płaty ciasta filo oliwa Pieczarki pokroić drobno i wrzucić na patelnię. Polać pieczarki łyżką oleju i smażyć na palniku o dużej mocy. Do pieczarek dodać szpinak i pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać. Smażyć(...)całość do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Do schłodzonych pieczarek dodać starty ser. Wymieszać. Przygotować dużą formę do pieczenia i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Płat ciasta filo posmarować oliwą. Ułożyć na nim drugi płat i posmarować oliwą, położyć jeszcze jeden płat i ponownie posmarować oliwą. Ciasto pokroić na 6 kwadratów. Na środku każdego ułożyć
Weekendy w domu i ogrodziegodzin wcześniej prosty ale elegancki obiad. Składniki na 6 porcji: • 6 plastrów fileta z indyka • 250 g pieczarek • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • zioła prowansalskie • 2 łyżki masła • 1 kula mozzarelli • 2 opakowania ciasta francuskiego • 1 żółtko • 1 łyżka mleka Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. • Dodać pokrojone(...)obsmażyć na oliwie z obu stron. • Mozzarellę pokroić na 6 plastrów. • Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 3 części. • Na cieście kłaść wystudzony filet, pieczarki i ser. • Zawinąć pakieciki, z resztek ciasta zrobić dekorację ale niekoniecznie. • Gotowe posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C
To co kochamciasto 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki gryczanej 120 g masła 1 jajko szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka śmietany masa serowa; 200 g sera białego 0,5 szkl mleka 1 jajko sól pieprz pół małej cebuli 150 g pieczarek 1 por kawałek papryczki chili odrobina sera do posypania oregano średnica formy 23 cm Pieczarki(...)mlekiem , jajkiem i cebulą zmiksować przy pomocy blendera, doprawić do smaku Ciasto zagnieść dość twarde , wylepić formę do tarty (ja użyłam silikonową) Podpiec ok 10 min. Na ciasto wyłożyć równomiernie przysmażone pieczarki, polać zmiksowanym serem. Na wierzchu ułożyć plasterki pieczarek, pory, odrobinę papryczki chili i posypać serem oraz oregano Zapiekać w temp
Gotowanie jest łatwepół kilka obranych białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam) kilka gałązek rozmarynu kilkanaście małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 ząbki czosnku natka pietruszki masło do smażenia pieczarek i cebuli WYKONANIE Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Masło (temperatura pokojowa) rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Dodajemy sól i jako. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki(...)lodówki (po to by ciasto nie zsunęło się z boków formy). Spód dziurkujemy widelcem. Pieczemy tartę ok. 8 minut, aż będzie lekko rumiana. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Układamy farsz: Na samym dnie kładziemy pieczarki z cebulą. Zalewamy masą ze śmietany, jajek i sera. Układamy szparagi, pomidorki koktajlowe, kawałki sera brie i gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 30 minut. Smacznego
OstryKęsnadają się oczywiście do wigilijnego barszczu . W sposób, w jaki przyrządzam tu pieczarki, przygotowuję farsz na wigilijne uszka . * * * Składniki (proporcja składników dla 4-5 osób): Ciasto: bezglutenowe ciasto pierogowe Farsz: 500 g pieczarek ok. 300 g kiszonej kapusty 1 cebula sól, pieprz, oregano oliwa z wytłoczyn do smażenia bułka tarta (bezglutenowa) kawałek boczku do usmażenia na skwarki Wykonanie(...)Zaczynamy od przygotowania farszu. Ciasto będziemy robić, jak już farsz będzie gotowy. Pieczarki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie smażymy na oliwie z solą, pieprzem i sporą ilością oregano. Usmażone pieczarki przekładamy do miseczki. 2. Cebulę drobniutko siekamy i podsmażamy na oliwie. 3.Kapustę też siekamy, następnie podsmażamy na oliwie z solą i pieprzem. Następnie dodajemy
Kawa z mlekiemresztę cebuli, posmarować znów cienko majonezem. 3. Miskę przykryć talerzem na której będziemy podawać kopułę całość odwrócić i delikatnie zdjąć miskę. Udekorować kleksem majonezu wyciśniętą szprycą do dekorowania ciast, udekorować pieczarkami i natką. 4. Przed podaniem schłodzić w lodówce
Wanilia i KardamonSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 szt. małych pieczarek 0,5 średniej cebuli 4 łyżki kukurydzy 3 łyżki ketchupu pikantnego 10 plasterków salami Ser mozzarella (1 szt.) 5 szt. pomidorków koktajlowych Oregano, bazylia Przepis: Ciasto rozwijamy, zostawiamy na papierze. Rogi zaginamy do wewnątrz. Nakładamy ketchup i rozsmarowujemy po cieście. Następnie układamy salami, pieczarki, cebulę, kukurydzę oraz starty
Emcia PichciDzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję na danie z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Pyszny i soczysty kurczak faszerowany pieczarkami zapiekany w cieście francuskim
Kuchenne WariacjeMini roladki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem prażonej cebulki. Farsz jest śmietankowy z podsmażonymi pieczarkami i szynką. Są bardzo proste i szybkie. Roladki to świetna przekąska, która sprawdzi się na wieczór ze znajomymi. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 32 sztuki (6 porcji) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 2 szklanki(...)pieprzem. Naleśniki posmarować nadzieniem i zwinąć w roladki. Pokroić na plastry. Krok po kroku: 1. Zmiksować wszystkie składniki na ciasto 2. Usmażyć naleśniki 3. Podsmażyć pieczarki i pokroić szynkę 4. Wymieszać wszystkie składniki na nadzienie 5. Naleśniki wysmarować nadzieniem i zwinąć w rulon 6. Pokroić naleśniki w plastry Pobierz wersję
KuchniaWeDwoje.plCzas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: · 0,5 litra mleka · 500 g pieczarek · 200 g żółtego sera · około 2 szklanek mąki · 1 jajko(...)soli. Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać nieco wody lub mleka. Masa powinna mieć płynną konsystencje i swobodnie się rozlewać. Kiedy mamy gotowe ciasto przygotowujemy pieczarki. Najpierw je czyścimy i kroimy w paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy pieczarki doprawiając je solą. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanej margarynie. Na przygotowane, jeszcze ciepłe naleśniki kładziemy pośrodku
Kolizje Smakówjajko sól, pieprz, chilli olej do smażenia Wykonanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Wszystko razem mieszamy, do konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Pieczarki oczyszczamy, obtaczamy w mące a następnie zanurzamy w ciście, delikatnie wkładamy do garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe układamy na papierowym ręczniku
Podróż w kulinariałyżki oleju. Całość wlewamy do mąki, mieszamy i zarabiamy napowietrzając ciasto. Wyrobione przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pod tym czasie rozciągamy albo delikatnie wałkujemy, wylepiamy formę i dajemy ulubione dodatki. U mnie jest to sos pomidorowy albo majonezowy – z ziołami. Ulubiona wędlina , pieczarki , ser mozzarella. Uważajmy, by nie przeciążyć pizzy! Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Ostra na Słodkofareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: ( na 4 porcje) 1 podwójna pierś z kurczaka 2 opakowania ciasta francuskiego 6 pieczarek 4 plasterki sera żółtego ketchup sól, pieprz oliwa z oliwek opakowanie przyprawy do gyrosa jedno jajko Sposób wykonania: Dzień wcześniej kroimy pierś tak aby otrzymać cztery równe części(...)dłuższego boku należy zrobić nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co około 2cm. Na niepocięty środek nakładamy pierś, na to rozsmarowujemy łyżeczkę ketchupu, następnie układamy pieczarki i plasterek żółtego sera. Zaplatamy paseczki od ciasta, od lewej do prawej. (pozostawiając malutkie przestrzenie aby mięso podczas pieczenia mogło swobodnie oddychać. Tak przygotowane cztery porcje smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaki Natalii