serii potraw wigilijnych czyli paszteciki z kiszoną kapustą i pieczarkami , w towarzystwie barszczu smakują wyśmienicie! Paszteciki te są bardzo proste w wykonaniu, a do ich przygotowania potrzebujemy jedynie 3 głównych składników , ponieważ wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z kiszoną kapustą i pieczarkami: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (270 g) 500 g kiszonej kapusty 300 g pieczarek(...)około 30 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy na sitku. 2. Pieczarki myjemy i kroimy w talarki, a następnie podsmażamy. Do grzybów przekładamy kapustę. Całość doprawiamy majerankiem, kminkiem oraz solą i pieprzem – do smaku. W kolejnym kroku nasz farsz mielimy przy użyciu maszynki do mięsa (ważne jest aby kapusta była dobrze odciśnięta). 3. Ciasto francuskie rozwijamy. Podsypujemy
Gotuj z PrezesemWłaśnie takiego przepisu szukałam, aby wykorzystać farsz z kapusty i grzybów. Pomysł zaczerpnęłam od Magdy i skorzystałam z komentarzy czytelników różnych blogów. Tak powstał poniższy przepis na paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto: - 1 kg mąki pszennej luksusowej (typ 550) + do podsypywania - 35g drożdży instant (lub 70g świeżych) - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 400g(...)blaszce wyłożonej matą lub papierem do poieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Podajemy gorące, np. z barszczem czerwonym. Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami polecam na święta, karnawał… i nie tylko. Są bardzo delikatne, miękkie, wspaniałe na ciepło i na zimno. Przepis nie jest skomplikowany, ciasto nie wymaga wyrastania, więc samo
mojewypiekiinietylkołyżeczka cukru – 1/2 – 3/4 łyżeczki majeranku – 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu – 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: domowe uszka z pieczarkami i cebulką lub paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami Buraki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki lub ćwiartki jeżeli są duże. Każdą część pojedynczo zawijamy w folię aluminiową, matową stroną na zewnątrz. Pieczemy w 180 stopniach przez(...)przed końcem gotowania dodajemy zakwas buraczany (nie doprowadzamy do zagotowania zakwasu!). Na koniec dodajemy pieprz, majeranek, cukier i sok z cytryny. Najlepiej smakuje na następny dzień. Podajemy z pasztecikami z kapustą i grzybami lub z domowymi uszkami z pieczarkami i cebulką. Jeżeli pasteryzujemy: Gorącą zupę przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, studzimy. Smacznego
Be Fit Be StrongKapusta z grzybami to obowiązkowa pozycja na moim wigilijnym stole, ale tez baza do wielu innych dań. Z taką kapustą robię pierogi wigilijne , pieczone pierogi z kapustą i grzybami , paszteciki z kapustą i grzybami oraz kulebiak. Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie
nietylkopasta.plPaszteciki z kapustą, grzybami i kiełbasą zawsze będą smaczną przekąską. W poniższej wersji z ciasta francuskiego przygotowuje się je bardzo szybko. Można oczywiście wykorzystać ciasto drożdżowe. Takie paszteciki świetnie sprawdzą się na Sylwestra, karnawałową imprezę lub urodziny. Są smaczne równie bardzo na zimno, jak i na ciepło. SKŁADNIKI 2 kiełbasy (np. śląskie) 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego garść(...)kostkę. Kiełbasy również pokroić w kotkę i przełożyć wraz z cebulą do głębokiej patelni. Wlać olej rzepakowy i smażyć mieszając od czasu do czasu. Do podsmażonej kiełbasy dodać kapustę i grzyby, doprawić majerankiem, solą i pieprzem, po czym chwilę jeszcze podgrzewać mieszając. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jajko rozbełtać w miseczce
Passions hobbies lifejest nas mało, to gotowe, sklepowe uszka z lodówek, a jeśli dużo, to mrożone. Choć prawdę mówiąc ja wolę mrożone, bardziej mi smakują :) 2. Paszteciki z grzybami oraz paszteciki z kapustą i grzybami Do barszczu idealnie nadają się paszteciki z ciasta francuskiego z farszem grzybowym lub grzybowo-kapuścianym. Robi się prosto i szybko. A gdy robimy dodatkowo łazanki z kapustą(...)czosnek obieramy, kroimy i podsmażamy. Dodajemy pieczarki pokrojone w półplasterki. Odparowujemy pieczarki. Przyprawiamy do smaku (mi smakują paszteciki takie dość ostre). Jeśli chcemy paszteciki z samymi pieczarkami, to farsz gotowy. Jeśli nie, to dodajemy drobno pokrojoną kapustę kiszoną i podlewamy odrobiną wody. Dusimy 10-15 minut. I to jest farsz grzybowo-kapuściany. (przyrządza się identycznie jak do łazanek, więc jeśli
dobra gospodyni dom wesołym czyniDrożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami. Polecam do barszczu. Z przepisu wychodzi ok. 40 dość małych pasztecików. Farsz: 800 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka pieprzu szczypta kminku 1 łyżka oleju Ciasto: 350 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 100 g masła 50 g świeżych drożdży 1 jajko 250 ml mleka 1 łyżeczka(...)ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Pieczarki i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (najpierw cebulę, potem dodać pieczarki). Całość przełożyć do garnka z kapustą. Doprawić pieprzem i kminkiem, wymieszać i gotować jeszcze około pół godziny. Ostudzić. Przełożyć na sito i odlać nadmiar wody. Ciasto: Drożdże, cukier i sól rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!) mleku
BullioDrożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami. Polecam do barszczu. Z przepisu wychodzi ok. 40 dość małych pasztecików. Farsz: 800 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka pieprzu szczypta kminku 1 łyżka oleju Ciasto: 350 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 100 g masła 50 g świeżych drożdży 1 jajko 250 ml mleka 1 łyżeczka(...)ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Pieczarki i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (najpierw cebulę, potem dodać pieczarki). Całość przełożyć do garnka z kapustą. Doprawić pieprzem i kminkiem, wymieszać i gotować jeszcze około pół godziny. Ostudzić. Przełożyć na sito i odlać nadmiar wody. Ciasto: Drożdże, cukier i sól rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!) mleku
Bulliobarszczu czerwonego, to mam dla Ciebie kilka propozycji. Do wigilijnego barszczu świątecznego oprócz tradycyjnych uszek z grzybami, pasztecików drożdżowych , kruchych rogalików, kruchych kulebiaczków można też podać mix francuski, czyli paszteciki z ciasta francuskiego o różnych kształtach, piwne pierogi z kapustą, domowe grzanki czy groszek ptysiowy. Takie mini produkty doskonale nadają się jako zakąska do wytrawnych wigilijnych zup: czystego barszczu(...)roku, więc warto się wysilić i przygotować coś samodzielnie, by cieszyć się domowym smakiem! Uszka z grzybami paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami Kruche kapuśniaczki grzybowe kruche rogaliki z kapustą i grzybami Krokiety z pieczarkami i serem Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami Krokiety panierowane z kapusta i grzybami Krokiety ziemniaczane Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego Piwne pierogi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiejszego dnia proponuję paszteciki z kapustą i grzybami. Amatorów tego dania nie brakuje. Do pasztecików proponuję barszcz czysty do picia ( przedstawiany na blogu ). Gdy upieczemy ich większą ilość możemy je zamrozić, a kiedy przyjdzie nam ochota wystarczy je podgrzać. Składniki: 500 gram mąki ok.200 ml letniej wody 30 gram drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Żółtko(...)posmarowania pasztecików Farsz: ok. 1 kg kiszonej kapusty ( 2 słoiki własnej kapusty ) ok 500 gram grzybów ( pieczarki lub inne ) 1-2 marchewki Sól Pieprz Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kapustę i pieczarki ( pokrojone ) oraz marchewkę ( startą na tarce o dużych oczkach ), dusimy w garnku do miękkości ( można podlać trochę wodą
Smaki EwyPozostało Wam jeszcze sporo bigosu ze świąt? Możecie zrobić z niego paszteciki na Sylwestra :) Czytaj więcej »
Ana Mari's world