Dzisiaj zapraszam na pyszne, tanie i ławe w wykonaniu smarowidło do pieczywa. Uwielbiam takie pasty i przyznam szczerze, że nie kupuję gotowych pasztetów. Wykonanie tego "pasztetu", jest bardzo proste i szybkie, a gwarancja smaku gwarantowana. Uzytą w przepisie pietruszkę można zastąpić szczypiorkiem. Składniki: 600 g wątróbki wieprzowej 2 średnie cebule 5 jaj 1/2 pęczka natki pietruszki 3 ząbki czosnku(...)czosnkiem, dodać pokrojone drobniutko oliwki, papryczkę i posiekaną natke pietruszki. Wymieszać, spróbować i doprawic solą. Ilośc soli jest umowna i zależy od naszego gustu, oliwki tez sa przecież słone. Pastę po zrobieniu przechowywać w zamkniętym pojemniczku, aby nie przeszła zapachami z lodówki. Nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego! Poniżej znajdziecie inne pyszne propozycje na smarowidła do pieczywa: Pasta
Gosia gotujePasty twarogowe to szybki pomysł na śniadanie czy też kolację. U nas w domu jedną z ulubionych past cieszących się powodzeniem jest twarogowa pasta z makrelą w pomidorach, którą przygotowywała moja mama. Myślę, że jest ona znana wielu osobom. Przygotowanie jej jest bardzo szybkie, a efekt zawsze smaczny. Pastę tę podałam z Hebżykami, chlebkiem lnianym niepieczonym z dodatkiem pomidorów(...)bazylii, które były jedną z trzech wariacji smakowych otrzymanych przez Nas do przetestowania. Twarogowa pasta z makrelą w pomidorach SKŁADNIKI: 120 g twarogu białego chudego 1 puszka makreli w pomidorach 1 ząbek czosnku szczypiorek Pasta podana na habżykach . PRZYGOTOWANIE: Twaróg biały najlepiej chudy kruszymy bądź rozgniatamy widelcem i przekładamy do miseczki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiHummus to pasta z gotowanej ciecierzycy, pasty sezamowej- tahini, oliwy, soku z cytryny i czosnku. Ta skromna lista składników nie oddaje jego wyjątkowego smaku. Nieco bardziej pociągająco wygląda historia jego pochodzenia. Jak wiadomo, ciecierzycę jedzono na Bliskim Wschodzie i w Egipcie już jakieś 10 000 lat temu. Była popularną rośliną uprawną w Mezopotamii i starożytnym Rzymie. Kto pierwszy zmieszał ziarna(...)całym Bliskim Wschodzie. Wraz z ludźmi zawędrował do Europy. Hummus łączy ludzi, a dokładniej, łączy ich miseczka hummusu, z której kawałkami pieczywa jedzący nabierają kolejne partie pysznej, aromatycznej, sycącej pasty. Hummus stał się bardzo popularny w Europie, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan, ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych (zawiera witaminę C, B6, kwas foliowy, żelazo, mangan, białko, błonnik
Smakowity Blog KulinarnyDziś przepis na błyskawiczną pastę do chleba. Właściwie "przepis" w cudzysłowie, bo pasta jest banalna ale jak mówię znajomym, jak ją zrobić, to zawsze proszą, żeby napisać ;) Potrzebne są więc: - suszone pomidory w oleju z ziołami - 1 słoiczek lub własny zestaw, - 4 łyżki słonecznika ALBO tyle samo pestek dyni ALBO 10 oliwek zielonych ALBO nic ;) Całą zawartość słoiczka przelewamy(...)blendera, dodajemy słonecznik LUB pestki dyni LUB oliwki LUB nic, blendujemy i... gotowe. Z dodatkiem słonecznika lub dyni pasta będzie bardziej kremowa, z oliwkami bardziej słona a z niczym - zdecydowanie pomidorowa ;) Możemy smarować nią tradycyjnie bułki czy chleb ale super pasuje też do chrupkiego pieczywa. Dobrze przechowuje się w lodówce, nie trzeba zjeść całej od razu, więc to naprawdę super
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPotrawę najczęściej przyrządza się z wołowiną, ale możecie z powodzeniem zastąpić ją kurczakiem (tak jak ja) lub wieprzowiną. Na Panang Curry składa się mięso pocięte w paski lub plastry, pasta Panang na bazie pasty krewetkowej, chilli, trawy cytrynowej i galangalu, liście limonki kafir, sos rybny i mleko kokosowe. Istnieje również wersja dla wegetarian i wegan - pastę Panang przygotowuje się wówczas(...)specjalnym zamienniku pasty krewetkowej o nazwie kapi chae, sos rybny zastępujemy sosem sojowym lub silnym wywarem warzywnym, a mięso - tofu. Ja dziś przygotowałam uproszczoną wersję z kupną pastą, jednak w niedalekiej przyszłości przygotuję własną pastę, bo danie jest wyśmienite :) Zapraszam do gotowania! Składniki na szybkie Panang Curry z kurczakiem dla dwóch osób: 3/4 szklanki mleka kokosowego 1 pierś
Tajskie smakiPasta kanapkowa z papryką i ogórkiem Czasem szybkie i proste rozwiązania są najlepsze. Uwielbiam pasty kanapkowe. Kilka składników, chwila przygotowań i można odmienić każde śniadanie. Mój tata często robił różne pasty kanapkowe od serowej aż po rybne. Ja dziś polecam wam szybki przepis na pastę kanapkową z papryką i ogórkiem. Prosta i smaczna. Taką pastę kanapkową śmiało można zabrać(...)kroimy i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone w kosteczkę jajka, szczypiorek (zostawiamy trochę do dekoracji), majonez i jogurt. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy i próbujemy. Pastę można podać od razu lub przechowywać w lodówce w zamkniętej miseczce. Można ją też zabrać ze sobą do pracy. Smacznego The post Pasta kanapkowa z papryką i ogórkiem first appeared
Słodkie okruszkiPasta z ciecierzycy i pieczonej dyni, uprażonych ziaren słonecznika, z dodatkiem czosnku i kminu rzymskiego. To moja wariacja na temat hummusu Aromatyczna i pyszna! Do jej przygotowania użyłam dyni Hokkaido, dzięki której pasta ma ładny, intensywny kolor. Polecam! Składniki: 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1/2 szklanki musu z dyni (użyłam dyni hokkaido) * 2 łyżki ziaren słonecznika 1 ząbek czosnku 1 łyżka(...)suchej patelni. Ugotowaną ciecierzycę, mus z dyni i uprażone ziarna słonecznika przełożyć do pojemnika blendera. Dodać czosnek, kmin rzymski, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Zmiksować na gładką pastę i doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pasta z ciecierzycy z pieczoną papryką → Hummus → Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów → Pasta z bobu
Oryginalny smaksezonie na bób nie może zabraknąć, przepysznej o kremowej konsystencji pasty z bobu na kanapki. Jest jedną z moich ulubionych past wegańskich, które często przygotowuję, również zimą. Oczywiście, jeśli nie skończy mi się zapas mrożonego bobu Moim zdaniem pasta z bobu z koperkiem jest rewelacyjna! Polecam Składniki: 1/2 kg bobu 2 łyżki posiekanego koperku 1 mała cebula 2 ząbki czosnku(...)osolonej wodzie, odcedzić i obrać. Dodać zrumienioną cebulę z czosnkiem (razem z oliwą) i sok z cytryny. Zmiksować. Wrzucić posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem. W razie gdyby pasta była za gęsta, dolać odrobinę oliwy z oliwek lub wody. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pasta z czerwonej fasoli z boczkiem → Pasta z ciecierzycy z pieczoną
Oryginalny smakKanapki z awokado i jajkami to dietetyczna propozycja na szybką, smaczną i zdrową kolację. Awokado znajduje się praktycznie w każdej diecie, ze względu na swoje właściwości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Został mi mały kawałek pora. Za mało na samodzielną surówkę, dlatego wymyśliłam taką pyszną pastę na kanapki. Rzadko kiedy jadam kanapki na śniadanie, ale ta pasta idealnie pasuję do ciemnego pieczywa i przepysznie smakuje w towarzystwie z kiełkami i rzodkiewką. Spróbujcie Składniki: – 150g białej części pora – 1 makrela wędzona ( u mnie 300g po obraniu) – 2 jajka ugotowane(...)rozdrobnić. Jajka i ogórka pokroić w bardzo drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową pastę schłodzić przez godzinę i podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego Pasta z makreli i smażonego pora (na kanapki) Pasta z makreli i smażonego pora (na kanapki) Pasta z makreli i smażonego
Smaki Arminemówią, że już się kończą, to w miniony weekend jeszcze zdążyliśmy zaopatrzyć się w opieńki. Myślałam nad zamarynowaniem, ale to były przeważnie duże egzemplarze, więc postanowiłam przerobić je na pastę. Można do niej wykorzystać także inne grzyby leśne, za każdym razem smak i aromat będą przypominać tę słoneczną jesień:) Pasta z opieniek jest po prostu pyszna. Otworzę zimą taki słoiczek(...)posmaruje grubo pastą kromkę chleba... Pasta grzybowa do słoików na zimę Składniki (na 7 słoików 200ml): 1,5kg ugotowanych opieniek 2 cebule 1 marchew 4 ząbki czosnku sól pieprz 100ml oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego (można pominąć) 1 łyżka cukru 1 łyżka majeranku 3 liście laurowe Opieńki dobrze osączyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać i zetrzeć
Obiad gotowyPasta warzywna dla dzieci z wolno duszonych warzyw powstała na prośbę mojej koleżanki, której dziecko ze względu na stan zdrowia wymaga specjalnego traktowania. Ponieważ zależało nam na zachowaniu maksymalnie dużej ilości witamin i składników mineralnych zdecydowałyśmy się przygotować ją z warzyw duszonych w niskiej temperaturze i bez dodatku wody. Użyłyśmy wolnowaru i dość mocno ograniczyłyśmy ilość przepraw. Tak przygotowaną pastę(...)warzywną można oczywiście pasteryzować. Dzięki temu otrzymacie wspaniałe, dostępne w każdej chwili, zdrowe smarowidło do chleba lub dodatek do makaronu. Ta pasta warzywna dla dzieci ma jeszcze dwie ogromne zalety - nie trzeba jej odparowywać i jest bardzo aromatyczna. Pasta warzywna dla dzieci Składniki Przyprawy i zioła - proporcje możecie zwiększyć nawet dwukrotnie - trzykrotnie lub dostosować do własnych upodobań
Cztery FajeryDomowy hummus z ciecierzycy jest przepyszny. Hummus to moja ulubiona warzywna pasta do smarowania. Najlepiej jednak smakuje mi domowy hummus. Przyrządzam go zazwyczaj z suchej ciecierzycy, którą najpierw moczę przez noc. Nie zawsze o tym pamiętam i wtedy sięgam po gotowaną ciecierzycę w kartonie ekologicznego pochodzenia. Ale ostatnio mam zapasy namoczonej ciecierzycy w zamrażalce. Wystarczy ją tylko wrzucić do garnka(...)miałam ochotę na coś warzywnego. Często jednak miksuję domowy hummus, kiedy przygotowuję obiad dla gości z orientalną nutą. Wtedy obok aromatycznego curry i naan podaję hummus. Poza tym pasta hummus świetnie nadaje się do posmarowania tradycyjnych bułek. Niedawno upiekłam bułki, z których zrobiłam pyszną kanapkę z hummusem i grillowaną cukinią. W pełni wegańska kanapka jest przesmaczna i bardzo pożywna dzięki
codojedzeniaPasta z makreli wędzonej Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe, ponieważ to świetna alternatywa dla zwykłych kanapek z wędliną czy serem. Dziś na kolację pasta z wędzonej makreli. Makrela to pyszna i zdrowa rybka, zawiera bardzo dużo kwasów omega-3 i omega-6, które mają działanie przeciwnowotworowe, obniżają zawartość cholesterolu i stymulują pracę mózgu. Jest również bogata(...)wspomagający system odpornościowy selen oraz witaminy z grupy B. Warto więc sięgnąć po tą rybę. Pastę z makreli podaję najczęściej z pieczywem lub tostami. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Składniki potrzebne do przygotowania pasty z makreli: 1 makrela wędzona, pęczek dymki, 3 jajka 2 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania pasty z makreli
Gotuj Się Kto Może