pasty - 13297 przepisów (strona:111/887)

Curry z kurczakiem i papryką 239

posiekana imbir - 1 łyżeczka (mielonego lub startego) papryka słodka - duża szczypta papryka ostra - duża szczypta limonka - sok i skórka z jednej całej curry - 2-3 łyżeczki (w proszku lub pasty curry) śmietana 30% - ok. 250g (można zastąpić mlekiem kokosowym) konfitura z mirabelek - 2-3 łyżki * sól, pieprz * Do curry doskonale pasuje słodki, owocowy element. Ja tym razem wykorzystałem domową konfiturę(...)jest to konieczne. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy na nim kurczaka ze wszystkimi składnikami marynaty przez 7-10 minut. Po tym czasie na patelnie dorzucamy pastę curry lub sproszkowane curry i razem przez chwilę smażymy. Dodajemy śmietankę lub mleko kokosowe, sok i skórkę z limonki. Mieszamy do czasu aż sos zgęstnie. Na koniec dodajemy konfiturę, pokrojone mango

Pogotujmy.pl
Pasta z tuńczyka z kukurydzą 141

Kolejny raz na moim blogu zawitała pasta z tuńczyka. Dzisiaj jednak pokazuję Wam ją w nieco innej odsłonie. Nie bójmy się eksperymentować z pastami do kanapek. Składniki na pastę z tuńczyka z kukurydzą (kilka porcji): Propozycja podania. duża puszka tuńczyka w sosie własnym dwa ogórki kiszone lub jeden duży 2 - 3 łyżki kukurydzy (lub więcej wedle uznania) jogurt naturalny (ilość(...)zależności od tego jak rzadką pastę chcemy uzyskać) szczypiorek sól pieprz Tuńczyka odcedzić i przerzucić do miski. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby. Odcedzić i wsypać kukurydzę. Załączyć jogurt naturalny i pokrojony drobno szczypiorek. Doprawić solą oraz pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać

Karola gotuje
Czerwone curry z warzywami i kurczakiem 510

pół) 1 duża marchewka pół dużej czerwonej papryki pół cukinii 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka kawałek (ok 3 cm) świeżego imbiru 2 czubate łyżki czerwonej pasty curry* 1 puszka dobrze wymieszanego mleka kokosowego 300 ml bulionu 2 łyżki sosu rybnego (można zastąpić sojowym) 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego 1 łyżka oleju roślinnego sól i pieprz(...)podsmażamy przez 1-2 minuty  na 3 łyżkach mleka kokosowego drobno posiekane cebulę i czosnek, pokrojoną w plasterki ostrą papryczkę, obrany, starty na małych oczkach imbir i pastę curry. Następnie dodajemy resztę mleka kokosowego i dokładnie mieszamy, by pasta curry się w nim równomiernie rozpusciła. Do tego dodajemy bulion, sos rybny i cukier i doprowadzamy do zagotowania

Zawsze głodna!
Lody pistacjowe 131

fanki pistacji jesteśmy zachwycone. Mamy nadzieję, że Wy też będziecie. Składniki na ok. 1,5 l Baza 400 ml śmietanki 30% 5 żółtek 3 białka 160 g drobnego cukru Pasta pistacjowe 1,5 szklanki (ok. 200 g) obranych pistacji 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki przegotowanej ciepłej wody Sposób przygotowania: Baza Jajka myjemy i sparzamy przez chwilę wrzątkiem (wystarczy przelać(...)sztywnej piany, pod koniec dodając pozostałe 60 g cukru. Wszystkie 3 masy łączymy na wolnych obrotach miksera lub ręcznie łopatką. Masę przelewamy do co najmniej 1,5 l pojemnika. Pasta pistacjowa Pistacje wyciągamy z łupinek. Zalewamy je wrzątkiem na 2-3 min, a następnie odcedzamy na sicie i obieramy ze skórki. (Dzięki temu pozbywamy się goryczkowatego smaku.) Obrane pistacje przekładamy

Pyszny Duet
Makaron z algami morskimi z krewetkami / Pasta with sea algae with shrimps 156

ugotowany makaron. Wymieszaj i smaż chwilę. Zdejmij z ognia i wmieszaj w makaron zimne masło. Podawaj od razu, posypany drobno startym serem. Ingredients: (2 servings) 200 grams of pasta with sea algae (spirulina) 16 pieces of raw prawns 16/20 a handful of pine nuts half a chili pepper 3 tablespoons of olive oil 2 tablespoons of butter 75 milliliters(...)handful of chopped parsley salt freshly ground pepper parmesan or grana padano for sprinkling Clean the prawns with armor and intestines. Peanuts, browning in a dry pan. Put pasta on salted boiling water, boil for about 8 minutes. During this time, warm up the oil in the pan. Put the shrimps, garlic and peppers in slices, salt and popieprz. Sauté

Delicious Place
Ziołowe tagliatelle z indykiem i papryką (Tagliatelle con tacchino, peperoni e erbe aromatiche) 171

przygotować coś wyjątkowego.  Polecam Wam serdecznie :) pięknego tygodnia ;):)   **** Oggi vorrei condividerei con Voi una ricetta che permetterà di ottenere un gustoso piatto a base di pasta in meno di 30 minuti: sto parlando delle tagliatelle paglia e fieno con tacchino, peperoni e cipolla rossa. L'aggiunta di erbe di provenza e aglio arricchirà poi il piatto(...)peperoni e alcune foglie di basilico. Aggiustate di sale e pepe. Cuocete il tutto per circa 10 minuti, mescolando di tanto in tanto. Nel frattempo   cuocete la pasta  in abbondante acqua salata. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię  z podsmażonym indykiem i papryką. Całość dokładnie mieszamy. Przed podaniem makaron dekorujemy listkami bazylii. **** Scolate la pasta e versatela

La grande e la piccola cuoca
Hummus z bobu 165

wodą. Obieramy z łupinek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy chwile. Czosnek obieramy i wyciskamy sok z ½ cytryny. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy na gładką kremową pastę. Przyprawiamy do smaku.Podajemy z ulubionymi warzywami pokrojonymi w słupki lub ulubionym pieczywem. Artykuł Hummus z bobu pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
KANAPECZKI FINGER FOOD 141

zaletą jest minimalizm i  efektowność. Finger Food najczęściej podawane są na wykałaczkach, widelczykach lub w kieliszkach, tak aby utrzymać ich kształt i maksymalnie ułatwić jedzenie.  SKŁADNIKI NA PASTĘ Z WĄTRÓBKI :   250 g kremowego serka twarogowego 100 g wątróbki 1 malutka cebula sól. pieprz do smaku tymianek i rozmaryn do smaku(...)oleju, ciągle mieszając. Następnie doprawiamy do smaku i przekładamy na talerz. Kiedy wątróbka ostygnie mielimy ją blenderem z twarożkiem aż powstanie gładki krem. Odkładamy do lodówki aż stężeje. Pastę nakładamy do szprycy i wyciskamy na kanapeczki. Dekorujemy dowolnie.  GUACAMOLE :   1 duże, dojrzałe ( miękkie ) awokado 1 czerwona cebula 1/2 cześć czerwonej papryki 1 pomidor 1 ząbek czosnku odrobina chillli

Kulinarne Fantazje Marioli
Makaron z pesto z bakłażana (Pasta con pesto di melanzane) 176

mandorle senza buccia 30 g di parmigiano grattugiato 40-60 ml di olio extravergine d'oliva 5 foglie di basilico 5 foglie di menta sale, pepe 400 g di pasta   integrale tipo fusilli ( potete scegliere il formato di pasta che preferite) 20-30 g di parmigiano grattugiato PRZYGOTOWANIE Przygotowanie pesto rozpoczynamy od dokładnego umycia i osuszenia bakłażanów. Rozgrzewamy(...)relevate la polpa con l’aiuto di un cucchiaio, posizionando la polpa in un colino. Premete con una forchetta per far perdere l’acqua. Nel frattempo cuocete la pasta  in abbondante acqua salata e scolate al dente. Mettete nel tritatutto le foglie di basilico e menta, il parmigiano grattugiato, la polpa di melanzane e le mandorle; aggiustate di sale

La grande e la piccola cuoca
Wtorek: Linguini z sosem cytrynowym 142

makaronu i równie szybkie w wykonaniu. A przy tym pysznie smakuje. To niewiarygodne, że z kilku dość trywialnych składników można wyczarować tak smakowite danie. Pomimo użycia masła i śmietany, pasta jest lekka i odświeżająca. Wszystko za sprawą cytryny. Tu mała uwaga odnośnie tłuszczu w przepisie: jeśli się uprzecie, możecie zastąpić śmietanę jogurtem i ograniczyć ilość masła, ale wierzcie(...)będzie to dobry pomysł. Linguini potrzebuje dość solidnego sosu, bo to główny składnik pasty. Poza tym nie bójcie się tłuszczy, to nie one, wbrew powszechnemu przekonaniu są największym wrogiem naszych talii. W rozsądnych ilościach odrobina masła i śmietany nikomu nie zaszkodziła. Więcej pysznych i prostych przepisów z makaronem znajdziecie tutaj. Przepis na cytrynową pastę jest dość znany. Można go znaleźć

Niedzielny kucharz
Bardzo szpinakowa pasta z dodatkiem gorgonzoli i parmezanu 148

Bardzo szpinakowa pasta z dodatkiem gorgonzoli i parmezanu (P asta agli spinaci e gorgonzola) Z cyklu kuchnia włoska. Bardzo kremowa i szpinakowa pasta z odrobiną  dobrych dodatków oraz najważniejszego: serca. Składniki: 200 g świeżych liści szpinaku 100 g gorgonzoli  2 szalotki 5 ząbków czosnku (gwarancja dobrego smaku) 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki kremówki (wybrałam(...)czas skróciłam, do 10 minut a nawet 9, po czym odcedzony przełożyłam do sosu, dorzuciłam dwie garści parmezanu, można jedną, to tylko kwestia ochoty, chwilę podgotowałam i natychmiast podałam. Pasta wyszła bardzo kremowa i oczywiście smaczna. Zadowoliła nawet najbardziej wybredne podniebienia. Pamiętajmy jednak, że makaron w sosie kradnie nam wodę, dlatego konsumpcja wraz z delektowaniem się musi odbyć się natychmiast

Wino Francja Kuchnia
Pasta z selera i kaszy jaglanej 188

grupie "Co jedzą polskie bezgluty" ktoś umieścił przepis na pyszną pastę i choć ja nie muszę wystrzegać się glutenu, składniki pasty stosuję w mojej diecie i chętnie skorzystałam z przepisu. Pasta jest pyszna, smakuje trochę ja smalec ze skwarkami i dlatego polecam serdecznie. Pasta z selera i kaszy jaglanej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Prosty chlebek z patelni z pastą paprykową i jajkami 176

Prosty przepis na genialne, pożywne śniadanie. Zdrowy, domowy chlebek upieczony na patelni w kilka minut i z zaledwie dwóch składników. Bez drożdży, wyrastania, zbędnych dodatków. Do tego pyszna pasta paprykowa nadająca całości lekko pikantnego smaku. Świeże pomidorki, oliwki, szczypiorek. A w roli głównej jajka z cudownie rozpływającym się żółtkiem. Wszystko połączone w przepyszną aromatyczną całość przy tak niewielkim wysiłku(...)już Was skusiłam? ;) To zapraszam po przepis! CHLEBEK Z PATELNI Z PASTĄ PAPRYKOWĄ I JAJKIEM Czas przygotowania 15 minut Składniki do przygotowania jednej porcji Chlebek z patelni 2 łyżki jogurtu naturalnego 3-4 łyżki mąki (u mnie pół na pół zwykła pszenna i orkiszowa pełnoziarnista) Odrobina oliwy Dodatki 2 jajka Pomidorki koktajlowe Oliwki Szczypiorek Pasta ajvar Jogurt naturalny Papryka słodka

HealthyCreations
Guacamole 275

Guacamole to świetna przekąska imprezowa, szczególnie przyjemnie smakuje z grillowanym mięsem. Lekko pikantna, a zarazem orzeźwiająca pasta idealnie pasuje do tortilli oraz świeżego pieczywa. Guacamole najlepsze jest z awokado Hass, jednak nie zawsze można je kupić. Wygląd i smak awokado zależy od jego rodzaju i stopnia dojrzałości. Do przygotowania guacamole awokado musi być dojrzałe, inaczej pasta nie będzie smaczna. Guacamole(...)mnie jednak ostrość jest umiarkowana i wszystkie smaki są ze sobą zrównoważone. Ilość cebuli i ostrej papryczki najlepiej dostosować do swoich upodobań. Awokado do guacamole wystarczy rozgnieść widelcem, pasta nie musi być jednolita.  Uwielbiam awokado i wykorzystuję je nawet do deserów. Guacamole obecnie zajmuje 1 miejsce wśród past ze względu na łatwość przygotowania i cudowny smak. Mam nadzieję

Kuchcik gotuje
Orientalny burger z grilla 159

jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – zapiekanki z pieczarkami Ilość porcji: 3 Przygotowanie: 20 minut Składniki: – 500 g mielonego z wołowiny – 5-6 łyżek pasty mild curry Patak’s – pół cebuli żółtej lub czerwonej – 1 jajko rozmiar M – 2 łyżki bułki tartej – kilka chlebków naan lub bułek do burgerów(...)ananasa i chutney mango Patak’s lub – kilka plastrów pomidora i czosnkowe pikle Patak’s Przygotowanie: Cebulę drobno posiekaj i dodaj ją do mięsa. Dodaj także pastę mild curry i bardzo dokładnie wymieszaj. Dodaj jajko oraz bułkę tartą, mięsa dodatkowo nie musisz doprawiać, pasta ma w sobie mnóstwo smaku. Mięso trzeba dokładnie wymieszać aby pasta pokryła całość

nietylkopasta.pl