pasta - 17303 przepisów (strona:374/1154)

Tajska zupa krewetkowa 145

400ml) mleka kokosowego 2-3 łodygi trawy cytrynowej 4 listki limonki kaffir mały kawałek (ok 1cm) imbiru 10g świeżego galangalu lub 1 łyżeczka suszonego, sproszkowanego 1-2 łyżeczki żółtej pasty curry sól chili pęczek natki kolendry limonka Jak zrobić tajską zupę krewetkową: Zaczynamy od obrania i pokrojenia w kosteczkę cebuli Następnie na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pastę curry, smażymy

Dorota Smakuje
Pasta jajeczna z wędzonym kurczakiem 78

Krótko i zwięźle, bo czasu brak. Pasta wyszła super. I od razu piszę, że mięso miałam ze sprawdzonego źródła, z ogródkowej wędzarni (dziękuję <3). Problem jest tylko tego typu, że ja do tej pasty użyłam skrzydełek, nie wiem jak wygląda sprawa z ich dostępnością w sklepach. Przyjmijmy więc, że ćwiartka z kurczaka będzie w sam raz. Składniki: 1 wędzona

Kardamonovy
ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM I MAKARONEM 153

bulionu, uzupełniam ilość gorącą wodą i dodaję sól do smaku. Przepis na ok. 3-4 porcje Składniki: - 1 pojedyncza pierś z kurczaka (u mnie ok. 250g) - 2 łyżeczki czerwonej pasty curry - 1/2 cebuli - 1 łyżka oleju kokosowego (daję nierafinowany, o smaku kokosa) - 1/2 bakłażana (lub 1/2 cukinii, lub kilka pieczarek, lub 1/2 papryki) - kilka małych pieczarek (dodaję(...)ryżowego - kilka przekręceń chili z młynka, gdy preferujemy potrawy bardziej pikantne (nie trzeba) dodatkowo, do podania: czerwona cebula (szalotka), świeża kolendra, limetka Na łyżce oleju kokosowego podsmażyć chwilę pastę curry (uważać by jej nie przypalić). Następnie dodajemy pokrojony w kostkę filet z piersi kurczaka i mieszając smażymy ok. 3 minuty. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ok. 1 minuty

Smaczne Zdrowe
Szynka pieczona z masłem ziołowym 78

głębokie. Miękkie masło przełożyłam do miseczki. Dodałam do niego szczypiorek, koperek, natkę pietruszki przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodałam jeszcze szczyptę soli i dokładnie wszystko wymieszałam tworząc coś w rodzaju pasty. Tą pastę nałożyłam w przygotowane w mięsie nacięcia, upychając ją jak najgłębiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nafaszerowane mięso obwiązałam bawełnianym sznurkiem do mięs i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykryłam folią

Waniliowe Improwizacje
Austria - Germknödel (Pampuchy z powidłami i sosem waniliowym) 141

rumu - 2-3 łyżki maku -cukier puder Sos: - 3 żółtka 1.5 łyżki skrobi kukurydzianej - 2 łyżeczki cukru - 2 szklanki mleka - szklanka śmietanki 30% - pasta waniliowa/cukier z prawdziw ą  wanili ą ( np.  taka ) Przygotowanie: 1) W garnuszku mieszamy żółtka z cukrem, skrobi ą  kukurydzian ą  i past ą  waniliow

Roślinożerni urlopowicze
Gruzja - Pasta orzechowa 107

Pasta z orzechów włoskich i kolendry to podstawa kuchni gruzińskiej. Może zostać wykorzystana do wielu rzeczy, ale najczęściej znajdziemy ją w roladkach bakłażanowych. O możliwych zastosowaniach już wkrótce, ale na razie przepis na samą pastę. Składniki: - 2 ząbki czosnku - 200 g orzechów włoskich - 75 ml oliwy z oliwek - 50 ml wody - garść kolendry i odrobinka natki pietruszki - łyżka octu jabłkowego

Roślinożerni urlopowicze
Makaron z rzeżuchowym pesto i prażonym słonecznikiem 72

pestek słonecznika makaron razowy - wstążki Jeżeli potrzebujesz - dodaj szczyptę soli do smaku. Makaron z rzeżuchowym pesto - przygotowanie: Rzeżuchę utrzyj z siemieniem, oliwą i połową pestek słonecznika w moździerzu. Kiedy pasta będzie już gładka - dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę. Makaron ugotuj al dente. Połącz z zieloną pastą. Podawaj posypane pozostałymi nasionami słonecznika. Smacznego! Olga

Gary Bez dna
Zupa Paprykowa 123

duże marchewki ·        4 papryki czerwone ·        Kostka rosołowa ·        100 g pasty paprykowej w słoiczku ·        3 ziarna ziela angielskiego ·        3 ziarna pieprzu ·        Sól(...)Dodajemy mięso podsmażone, zalewamy wodą i dodajemy kostkę rosołową i przyprawy ziele oraz pieprz. 5.   10 minut przed końcem gotowania, dodajemy papryki pokrojone w paseczki i pastę paprykową. 6.   Zupka gotowa. 7.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Kokardki z balsamiczną cebulką i oliwkami / Bows with balsamic onion and olives 70

podgrzał i przeszedł smakiem, wymieszaj.  Dopraw solą, pieprzem, dodaj miętę. Wymieszaj i zdejmij z palnika. Przed podaniem posyp resztą słonecznika i startym serem. Ingredients: (3 portions) 125 g. Pasta bows 3 tablespoons of olive oil 2 onions 2 tablespoons balsamic vinegar 1/2 teaspoon of cane sugar 1 tablespoon soy sauce 3/4 cup black olives 1/4 cup sunflower seeds(...)balsamic vinegar and add sugar. Mix and cook under cover for 5 minutes. Discover the pan and evaporate the liquid. Add olives and most sunflower seeds. Put the cooked pasta in to heat it up and taste. Mix. Season with salt and pepper, add mint. Mix and remove from the burner. Before serving, sprinkle the rest of sunflower seeds

Delicious Place
Zrazy z kaczej piersi 102

Posiekaną słoninę wytapiamy na patelni, jak zrobią się skwarki, dodajemy pokrojone pieczarki, jedną cebulę i wyciśnięty praską czosnek. Smażymy na złoty kolor, po przestudzeniu blendujemy na w miarę jednolitą pastę. Filety rozklepujemy cieniutko. Każdy smarujemy musztardą,ale niezbyt obficie. Solimy, pieprzymy do smaku. Drugą cebulkę także kroimy i podsmażamy, zostawiamy do późniejszego użycia. Na mięsie rozprowadzamy, warstwę pasty pieczarkowej. Zwijamy

Ogrodnik w podróży