Wegańska zupa krem z pieczonej dyni 170Zupa krem z pieczonej dyni Jesienią na naszych stołach królują dynie - pieczone, duszone, smażone, prażone. Szczególnie pyszna jest dynia pieczona, z której można przygotować wiele wspaniałych
Korniszonki
Papryka marynowana z miodem i czosnkiem 212Papryka marynowana z miodem i czosnkiem Papryka marynowana z miodem i czosnkiem to ciekawa wariacja na temat marynowanej papryki. Swój ciekawy smak zawdzięcza dodatkowi naturalnej słodkości
Korniszonki
Kurczak w sosie korma z warzywami 176sosie korma z warzywami - składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka (duża) 4 garście włoszczyzny mrożonej (można użyć świeżych warzyw) 1 słoik sosu śmietankowego Korma Partak's odrobina pasty średnio ostrej Tikka Masala Paste Post (według smaku) 1 łyżka oleju papryka słodka sól Kurczak w sosie korma z warzywami - przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę(...)Następnie należy dodać warzywa. Całość wymieszać i smażyć około 3 minut. Dodać sos Korma. Wszystko razem dokładnie połączyć i dusić około 10 minut na niewielkim ogniu. Gotowe danie doprawić pastą oraz ewentualnie odrobiną soli. Kurczaka podałam z ryżem i płatkami migdałowymi
Di gotuje
Potrawka wege w stylu indyjskim 152razem mieszamy, podgrzewamy jeszcze przez przez 5 minut. Gotowe danie danie podajemy z ugotowanym ryżem, posypane świeżą natką pietruszki lub kolendrą oraz jogurtem naturalnym. Patak's to brytyjska marka past curry, sosów i przypraw w stylu indyjskim. Została założona w 1957 roku. Chcesz posmakować prawdziwej indyjskiej kuchni? Spróbuj sosów i past Patak's. Produkty marki Patak’s można znaleźć
Lena Gotuje
Super szybki placek ze śliwkami i gruszkami 206Jesienny placek ze śliwkami i gruszkami Polecam extra przepis na jesienny deser. To proste i szybkie ciasto pozwoli zagospodarować wszystkie jesienne owoce, które zapodziały się w
Korniszonki
Kokosowy budyń jaglany 176sklepie Kuchnie Świata J Składniki na 3-4 porcje 1 puszka mleka kokosowego 300 ml mleka 3,2% 10 dag kaszy jaglanej 2 łyżki płynnego miodu ½ łyżeczki pasty waniliowej Wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną wsypać do miseczki, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia, wodę odlać przepłukać, odsączyć na sicie. Mleko zwykłe(...)zagotować z mlekiem kokosowym, wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu około 25 minut, po tym czasie osłodzić miodem i dodać pastę waniliową, całość zmiksować blenderem na krem. Budyń przelać do miseczek , posypać wiórkami i natychmiast podawać. Smacznego
Wanilia i Kardamon
Wegański gulasz marokański z ciecierzycą i jarmużem 204puszka krojonych pomidorów 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 spore garści jarmużu 2 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka koncentratu pomidorowego wegańska kostka rosołowa łyżka syropu klonowego lub cukru łyżka pasty tahini – opcjonalnie 2 łyżki octu jabłkowego łyżka startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku łyżeczka mielonego kuminu oraz słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki pieprzu(...)kumin, paprykę słodką, cynamon, pieprz cayenne oraz gałkę muszkatołową, mieszamy i przesmażamy wszystko razem przez minutę. Po tym czasie dodajemy na patelnię koncentrat pomidorowy, syrop klonowy lub cukier, pastę tahini jeśli używamy, ocet jabłkowy oraz bulion wszystko rozprowadzamy, aby dodane składniki się dobrze rozpuściły. Do tego wlewamy pomidory, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy około
Smaczna Strona
Rozgrzewająca zupa z dyni – szybki i prosty przepis 229pomysł na jesienną zupę. Kto się skusi? S kładniki: 500 g ugotowanej zblendowanej dyni (przepis tutaj ) 1 szklanka bulionu (u mnie drobiowy, ale może być warzywny) 0,5 łyżki pasty Tikki Masala Paste Post 1 czubata łyżka śmietany 18% (gęsta do zup) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Całą ugotowaną i zblendowaną dynię przekładamy do garnka i stawiamy na średnik(...)ogniu. Po chwili dodajemy szklankę bulionu i 0,5 łyżki pasty Tikki Masala Paste Post. Mieszamy i gotujemy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Śmietanę mieszamy z niewielką ilością zupy w kubeczku i dopiero tak zahartowaną dodajemy do reszty zupy. Całość dokładnie mieszamy, np. ręczną trzepaczką. Rozgrzewająca zupa z dyni gotowa. Smacznego The post Rozgrzewająca zupa z dyni – szybki i prosty
Słodkie okruszki
Łosoś na puree kalafiorowo-orzechowym z pestkami granatu 207czasie z blachy zdejmujemy łososia zostawiając go na chwilę w folii, a kalafiora, szalotki i orzechy dokładnie blendujemy wraz z bulionem, ząbkiem czosnku i kurkumą. Gdy otrzymamy konsystencję pasty, dodajemy śmietankę i sporą szczyptę soli oraz pieprzu – blendujemy ponownie. Próbujemy, czy pasta jest odpowiednio doprawiona. Na talerze wykładamy rybę i puree z kalafiora. Posypujemy obficie pestkami granatu oraz kolendrą
Poezja smaku
Stir-fry z kurczakiem i kukurydzą / Stir-fry with chicken and corn 169coconut sugar, vinegar, finely grated garlic and ginger, paprika, lemon zest and crushed coriander seeds. Heat on low burner power until everything comes together nicely. Boil the pasta in salted water for 3 minutes. Drain. Using the remaining oil, fry the thinly sliced chicken for 4 minutes. Sprinkle with olives and corn, season with salt and pepper. Add the cooked(...)pasta to the pan and add the marinade. Mix thoroughly and heat for 2-3 minutes. Finally, add the spinach and sesame seeds. Serve sprinkled with herb leaves
Delicious Place
Zdrowe kanapeczki z łososiem 176Przygotujecie je w kilka chwil i możecie być pewni, że będzie zdrowo i pysznie. Do tych kanapeczek możecie użyć dowolnego pieczywa jakie lubicie. Żytnie, pełnoziarniste … Przepis na: Klasyczna pasta jajeczna Składniki ulubione pieczywo – polecam pełnoziarniste dojrzałe awokado czarne oliwki łosoś wędzony 1/2 cytryny (sok) Sprawdź koniecznie przepis na: Domowa pasta z makreli Zdrowe kanapeczki z łososiem – przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ARABSKA ZUPA Z DYNI, ZIEMNIAKÓW I CIECIERZYCY – przepyszna! 168czerwona cebula – 3 szt * czosnek – 3 ząbki * pomidory w w puszce – 1 puszka * ziemniaki średniej wielkości – 4-5 szt * cukinia świeża – 1 szt * pasta Harissa – 2 łyżki * ugotowana wcześniej ciecierzyca ( można zastąpić ciecierzycą z puszki ) – 250 g * przyprawy: kumin, cynamon, słodka papryka, sól, pieprz, chilli * oliwa z oliwek DODATKOWO: * ser feta * koper SPOSÓB(...)kostkę czerwone cebule, pokrojoną dynię, ziemniaki i czosnek. Uważajcie, by nie przypalić czosnku, gdyż będzie zbyt gorzki – lepiej dodać go na końcu! Wlewamy pomidory w puszce. Dodajemy pastę Harissa oraz wszystkie przyprawy – po ok. łyżeczce na początek. Zalewamy wrzątkiem, tak by przykrył warzywa i gotujemy przez ok 20 minut ( do miękkości ). Blendujemy na krem. W razie potrzeby doprawiamy
Ostra na Słodko
Parmigiana z bakłażana 152bakłażana? Parmigiana nie jest jedynym daniem, jakie warto zrobić z bakłażana. To wyjątkowo smaczne warzywo idealnie nadaje się do faszerowania i zapiekania. Jest podstawą greckiej moussaki i bliskowschodniej pasty baba ganoush. Jeśli chcecie przetestować inny, włoski przepis z bakłażanem, koniecznie spróbujcie pasta alla norma . Parmigiana z bakłażana – przepis Składniki na: parmigiana z bakłażana Bakłażany: 2 duże bakłażany 2 jajka
okolicepalnika.pl
WANILIOWO-KOKOSOWY SERNIK NA BISZKOPCIE Z OWOCAMI I GALARETKĄ Z OWOCÓW LEŚNYCH 149pełne łyżki * cukier – 3 łyżki KREM SEROWY: * twaróg 3 x mielony – 500 g * mleko kokosowe – 200 ml * cukier puder – 5 łyżek * ziarna wanilii lub pasta waniliowa – do smaku * żelatyna w proszku – 2 łyżki DO NASĄCZENIA: * Lemoniada cytrynowo-pomarańczowa / Koncetrat 60% owoców PURENA * woda DODATKOWO: * owoce: śliwki, borówki, jagody * Kompot z owocami leśnymi / Koncentrat(...)szpatułką. Pieczemy ok. 20 minut w 160C / do suchego patyczka. KREM SEROWY: Ser ucieramy z roztrzepanym wcześniej mlekiem kokosowym. Dodajemy wanilię do smaku ( mogą to być ziarna wanilii albo pasta waniliowa ) oraz cukier puder. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy, a następnie mieszamy z odrobiną masy serowej i potem z całością. Pamiętajcie, by nie przegrzać żelatyny! Dokładnie
Ostra na Słodko
Danie z Malezji, curry z krewetkami 119egzotycznymi przyprawami. Do woka wlać olej i rozgrzać. Czosnek i szalotki obrać i posiekać drobno, trawę cytrynową lekko rozbić. Wrzucić wszystko do woka. Dodać curry, potarty imbir, trawę cytrynową, pastę chili, pastę z krewetek, potłuczone drobno orzeszki. Smażyć chwilkę aż poczujecie zapach przypraw. Wlać wodę, mleczko kokosowe i pokrojone limonki. Limonka musi być wcześniej sparzona i następnie pokrojona w plasterki
Kuchnia Pokoleń