odrobiny pracy, ale smak gotowej potrawy z nawiązką zrekompensuje nam włożony w przygotowanie posiłku trud. Zwłaszcza kiedy, jako dodatku do farszu, użyjemy domowej pasty z pieczonych warzyw. Ajwar, bo to właśnie o tej paście mowa, doda naszemu daniu wprost niesamowitego aromatu i smaku, sprawiając(...)wiejski o wadze ok 2 kg 350 g mielonego mięsa z kurczaka 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 3 łyżki pasty ajwar 1 łyżeczka suszonego lubczyku sól, pieprz folia do pieczenia nić z naturalnego włókna ewentualnie do sosu ( przy podawaniu galantyny na gorąco) 100 ml słodkiej śmietanki
Miód i pieprzrodzajów paneli podłogowych, żeby robiły mi za podkład. W dzisiejszym wpisie jeden z nowych „spodów”. Mam nadzieję, że wniesie to troszkę świeżości. Do posmarowania możesz użyć sklepowej pasty z suszonych pomidorów lub, jeśli masz czas i chęci, zrobić ją samodzielnie z przepisu na pastę z suszonych pomidorów – do tego oczywiście zachęcam. Ciasto francuskie ze sklepowych półek jest(...)żebym zachęcał do wina, ale ślimaczki świetnie do niego pasują Ślimaczki z ciasta francuskiego Wydrukuj przepis Porcji: 14 ślimaczków Czas przygotowania: 20 minut Potrzebujesz: 1 rolka ciasta fransukiego 200g pasty z suszonych pomidorów 2 duże ogórki kiszone lub konserwowe 1 puszka białej fasoli Wykonanie: 1 Ciasto francuskie odpakuj i rozwiń na blacie. 2 Posmaruj ciasto francuskie pastą z suszonych pomidorów
Blendmanminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kalafior pieczony z tahini i siemieniem lnianym Składniki: Kalafior – 1 sztuka Pasta tahinia – 2 łyżki Sos sriracha – 1 łyżeczka Olej sezamowy – 1 łyżka Mielone siemię lniane – 2 łyżki Czarnyszka – szczypta + natka pietruszki Składniki – sos: Jogurt naturalny – 150g Pasta sezamowa tahini – 2 łyżki(...)Miód – 1 łyżeczka Czosnek – 1 ząbek Wykonanie: Kalafior myjemy i osuszamy. Przygotowujemy sos z pasty tahini, srirachy i oleju, którym polewamy kalafior. Następne kalafior posypujemy mielonym siemieniem lnianym i czarnuszką. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 45-60 minut (w zależności od wielkości) w 180 stopniach. W między czasie przygotowujemy sos – jogurt naturalny mieszamy z pastą sezamową, miodem i przeciśniętym
Kuchnia Bon AppetitŚwietny i zdrowy pomysł na urozmaicenie kanapek :) Pyszna pasta z tuńczyka i pomidorów suszonych w towarzystwie bomby witaminy C w postaci natki z pietruszki. SKŁADNIKI (całość - 8 porcji - 250 kcal, 1 porcja - 31 kcal !!!) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 100 g po odsączeniu- 5 suszonych pomidorów z oleju 1 łyżeczka oleju z pomidorów 1 łyżka posiekanej natki(...)pomidorowego sól pieprz ulubione pieczywo - najlepiej oczywiście pełnoziarniste :) PRZYGOTOWANIE Tuńczyka odsączamy z zalewy i miksujemy z pomidorami, olejem, koncentratem, pietruszką i przyprawami. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego :) Cała pasta wystarczy na około 8 kanapek :) 1 porcja ma (około 20 g) - 31 kcal: - białka - 3,67 g - tłuszcze - 0,72 g - węglowodany - 2,55 g - błonnik
Moje Kuchenne RewelacjeKurczak w sosie pomidorowym z nutką pasty paprykowej! Pomysł na obiad dla dzieci i dla całej rodziny! Dzisiaj chciałabym pokazać Wam bardzo szybki i prosty przepis na piersi z kurczaka w sosie pomidorowym. Taki obiad możecie w kilkanaście minut wyczarować po powrocie z pracy, bądź wtedy kiedy macie mało czasu na stanie w kuchni. Sos jest pyszny, bardzo aromatyczny(...)mocno pomidorowym, smak super podkręca pasta z papryki. Sprawdźcie sami przepis i wypróbujcie go w swojej kuchni ;-))) SKŁADNIKI: - 2 podwójne piersi z kurczaka (pokrojone na mniejsze porcje) - 3 ząbki czosnku - przyprawa do kurczaka - 4 łyżki oliwy z oliwek - 400 g pomidorków koktajlowych - mieszanka przypraw włoskich - 1 mała cebulka PASTA PAPRYKOWA: - 1 upieczona papryka bez skóry - 1 łyżeczka miodu - 1/2 łyżeczki
SMYKWKUCHNISpaghetti w dyniowym sosie z pastą paprykową! Food photography by Karolina Smyk Pyszności! Uwielbiam to połączenie smaków! Wyrazisty i charakterystyczny ser, ponadto kremowy niczym mus, sos z dyni piżmowej, z dodatkiem aromatycznej pietruszki, czosnku i przypraw, całość zwieńczona pastą z papryki czerwonej. Danie tak pełne smaku, tak idealnie skomponowane, każdy aromat uzupełnia się i dopełnia tworząc jednolity(...)wodę. Zagotuj całość przez 10 minut. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj śmietankę i zagotuj na małym ogniu sos. Dopraw solą i ewentualnie sokiem z cytryny. Dodaj posiekaną pietruszkę. PASTA PAPRYKOWA: - 2 papryki czerwone - papryczka chili do smaku - 1 łyżeczka miodu - 1/3 szklanki wody - sól - łyżka masła Paprykę sparz wrzątkiem, przykryj folią tak aby zaparowała. Po czym szybko usuń skórkę
SMYKWKUCHNIpodwawelskiej wspaniale podkręca jej smak. Potrzebujemy: 50 g cebuli 20 g oleju kokosowego 450 g obranych ziemniaków 150 g pora 100 g korzenia pietruszki 600 ml wody 2 łyżeczki pasty bulionowej warzywnej, z przepisu na Domową warzywną "Kostkę rosołową" sól, pieprz 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, bądź łyżka świeżej kilkanaście plasterków kiełbasy, u mnie kiełbasa podwawelska(...)dodać do garnka, w którym dusiła się cebula. Jeśli używacie suszonej natki pietruszki, można dodać ją w tym momencie. Świeżą lepiej dodać na końcu. Warzywa zalewamy połową wody, dodajemy pastę bulionową i gotujemy przez 30 minut co jakiś czas mieszając. Na tym etapie dodajemy jogurt naturalny oraz świeżą pietruszkę, jeśli takiej dodajecie i blendujemy zupę na krem. W razie konieczności
MamaOskarkaPasta jajeczna z tuńczykiem ,uwielbiam pasty i dodawać coś to nowego do takich właśnie past , i częstować swoich bliskich , jeszcze kiedy mamy świeży chleb to bardzo szybko pasta znika z talerza . Składniki 4 jajka puszka tuńczyka w zalewie z olejem majonez według uznania pieprz sól szczypior Wykonanie Jajka
Mój SmakPasty jajeczne są bardzo fajnym sposobem na fajną kolację , bądź śniadanie , do pasty jajecznej można dodawać mnóstwo fajnych i smacznych dodatków , tym razem proponuję dodatek w postaci łososia , smakuje bardzo fajnie . Składniki 6 jajek łosoś ( ja wykorzystałam brzuszki z łososia ) 3 łyżki majonezu ( o obniżonej zawartości tłuszczu ) sól pieprz czarny Jajka gotujemy na twardo , jak jajka(...)jajek , obieramy jajka i ścieramy na tarce na drobnych oczkach , do jajek dodajemy obranego i posiekanego łososia ,majonez , i doprawiamy do smaku solą i pieprzem według własnego uznania . Pastę można schłodzić w lodówce około 1 godziny , ale jak chcemy możemy pastę jeść od razu po przygotowaniu
Mój SmakPastę z oliwek i sera feta odkryłam jakiś czas temu. Świetnie komponuje się jako dodatek do wielu potraw. Tym razem wykorzystałam go to roladek z kurczaka. Komponuje się wyśmienicie :) Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka (około 500-600 gram) kilka suszonych pomidorów Pasta: 1/4 kostki seera feta 1/2 szklanki zielonych oliwek 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz(...)rozmarynu Przyprawy do kurczaka: czosnek niedźwiedzi sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie: Kurczaka oczyścić, pociąć w mniejsze filety, ewentualnie grubsze kawałki lekko rozbić. Doprawić z obu stron. W międzyczasie przygotować pastę: Składniki dobrze zmiksować, doprawić. Nakładać pastę na cały filet, po środku ułożyć pomidory, zwinąć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w temperaturze 220-230 stopni przez 30 minut
Tradycyjna Kuchniamalinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Owsianka z mleczkiem kokosowym i czekoladą Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami
Moja smaczna kuchniabardzo sycące. Przygotowanie dania nie wymaga od nas dużo czasu. Składniki również można dostać w przystępnych cenach np. w tym tygodniu tutaj . Pad Thai najlepszy jest z dodatkiem pasty z tamaryndowca. Jeśli w potrawie zastosujemy pastę z tamaryndowca, to należy również dodać cukier trzcinowy, gdyż pasta jest dość cierpka i kwaśna. W wersji skróconej ze sklepowym sosem(...)Thai bez glutaminianu sodu w skład, którego wchodzi ta pasta, również smakuje doskonale. Potrawa dla osób lubiących poznawać nowe smaki. Od dziś Pad Thai jest na pewno moją stałą pozycją w menu, szczególnie w gorące, letnie dni. Składniki: (porcja dla 2 - 3 osób) 200 g makaronu ryżowego 600 g piersi z kurczaka 180 g sera tofu 3 ząbki czosnku
Kuchcik gotujeWłaśnie rozpoczął się sezon na paprykę! Dlatego PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI... Artykuł Pasta z pieczonej papryki pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEmusimy ją po chwili podlać niewielką ilością wody. Dzięki temu papryka się przesmaży i nie będzie surowa, a z drugiej strony się nie przypali. Możemy też dodać gotową pastę paprykowa w tubce i wtedy nie ma konieczności podlewania wodą. I takim oto sposobem mamy już gotową bazę do zrobienia praktycznie każdego dania, nawet takiego z resztek z lodówki(...)ogóle cała kuchnia węgierska, bo z niej wywodzi się kociołkowanie, jest smaczna, prosta i uniwersalna. Podstawą jest papryka: mielona, w paście, strąkach, czy czuszka (ostra papryczka). Kolejnymi ważnymi elementami są czosnek i cebula i wreszcie pomidory. Słodkie, słoneczne i soczyste. Musimy, tak jak wcześniej wspominaliśmy, pamiętać o tłuszczu: słoninie, smalcu, oliwie czy oleju. I to już praktycznie wszystkie sekrety
Marder&Marder Manufacturepstrąga łososiowego 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml bulionu pęczek koperku 2 ząbki czosnku 1 cytryna s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 400 g di pasta tipo penne 400 g di filetto di trota salmonata 200 ml di yogurt naturale 100 ml di brodo tiepido 2 spicchi d'aglio 1 limone aneto sale, pepe PRZYGOTOWANIE Filet(...)basso, a contatto con la pirofila. Cospargere il pesce con sale e pepe. Infornate per circa 15-20 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi. Nel frattempo cuocete la pasta in abbondante acqua bollente, salata a piacere. In una ciotola mettete lo yogurt, il brodo tiepido, l'aneto tritato, 2 spicchi d'aglio tritati, la scorza e il succo
La grande e la piccola cuoca