papryka - 32566 przepisów (strona:79/2172)

Naleśniki zapiekane po meksykańsku 408

Naleśniki nadziewane piersią z kurczaka, czerwoną fasolą, papryką i kukurydzą zapiekane pod warstwą sosu pomidorowego i sera cheddar. W takiej odsłonie na pewno zachwycą niejedno podniebienie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki (na około 10 naleśników) : naleśniki z tego przepisu ← Farsz: 3 pojedyncze piersi z kurczaka(...)mała czerwona papryka 3/4 szklanki czerwonej fasoli z puszki (bez zalewy) 1/2 szklanki kukurydzy z puszki (bez zalewy) 1 cebula 1/3 szklanki bulionu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry szczypta chili 1 łyżka suszonej słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych

Oryginalny smak
Przystawka z pieczonej papryki i bakłażana. Matbucha. 168

dania na ciepło i nie będzie to taki zły pomysł, ja jednak zdecydowanie polecam poczekać aż ostygnie, a smaki się przegryzą. Będzie pysznie! Składniki: 2 małe bakłażany 2 czerwone papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka płatków chili lub pasty harissa 1 łyżka octu balsamicznego  1 łyżeczka soku z cytryny skórka otarta(...)cytryny sól oliwa Wykonanie: Bakłażana pokroić w około 2 cm kostkę. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i obficie skropić oliwą i oprószyć solą. Paprykę w całości natrzeć oliwą i również umieścić w naczyniu żaroodpornym. Warzywa wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 15 minut. Po tym czasie przewrócić paprykę na drugą stronę a bakłażana przemieszać. Piec dalej

zadanie-gotowanie
Ormiańska zupa Haszlama 230

moim zdaniem idealnie tu się sprawdza, i trochę wołowiny i cielęciny ( resztki z zamrażarki), ale można użyć tylko wołowiny. Ponieważ lubimy zupy ostre, proponuję doprawienie haszlamy harissą i ostrą papryką w płatkach. gotowanie rozłożyłam na dwa dni: wieczorem ugotowałam w szybkowarze wywar mięsny, a na drugi dzień tylko dodałam  i gotowałam warzywa.  Polecam! składniki 500 - 600g   baraniny(...)mnie łopatka bez kości ok 150 g wołowiny i cielęciny (opcjonalnie) 300 g  ziemniaka 200 g pomidorów z puszki 1 podłużna czerwona papryka 1 średnia  cebula ziele angielskie kilka ziarenek pieprzu sól liście laurowe pęczek kolendry harissa i ostra papryka w płatkach do doprawienia przygotowanie Przed gotowaniem można mięso pokroić w kostkę, ja gotowałam w całości, kroiłam już

Stare Gary
Kurczak w sosie paprykowo-pomidorowym 143

ostrych smaków. Pierś z kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym z chili podany z ryżem. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 4 porcje. Produkty pierś z kurczaka, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 gruszka, 1 cebula, puszka pomidorów krojonych, świeża pietruszka, olej kokosowy, pieprz, sól, rozmaryn, słodka papryka, chili Przygotowanie Kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na oleju kokosowym(...)Czerwoną paprykę, chili, cebulę i obraną gruszkę pokrój w kostkę. Wszystko dorzuć do mięsa i smaż, aż warzywa i gruszka zmiękną. Następnie zalej wszystko krojonymi pomidorami wraz z sosem. Danie przypraw solą, pieprzem, słodką papryką i papryką chili. Całość gotuj jeszcze przez około 10 minut. Gdy danie będzie gotowe dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki. Podawaj z ryżem. Spróbuj także

Fit&Fast Kitchen
Papryka marynowana 149

spowodowane przyjazdem moich wnuków do mnie na wakacje i na komputerze siedzę mniej. Ale jakoś teraz mam chwilę czasu. Dziś kolejny przepis z serii Skarby lata . Przepis na pyszną paprykę marynowaną. Wystarczy kilka chwil, by cieszyć się nią przez cały rok. Polecam spróbować, naprawdę warto(...)TRUDNOŚĆ: średnie   CZAS: 30-60 min   ILOŚĆ: kilka słoików Papryka marynowana SKŁADNIKI DO SŁOIKA 1 kg papryki 1 łyżka oleju (na słoik) 1 liść laurowy na słoik 2 ziela angielskie (na słoik) ZALEWA 1,5 l wody 6 łyżek cukru  2-3 łyżki soli 1 szklanka octu   Paprykę czerwoną opłukać i przekroić

Gotuję Testuję
Fasolka szparagowa z papryką do słoików 132

Kolejna propozycja do Skarby lata ukryte w słoikach. Dziś przepis na fasolkę szparagową z papryką. Pyszna propozycja, która w zimie do obiadu będzie jak znalazł. Róbmy przetwory. Potem na pewno się przydadzą.                       TRUDNOŚĆ: średnie   CZAS: powyżej(...)minut   ILOŚĆ: kilka słoików Fasolka szparagowa z papryką do słoików WYPEŁNIENIE SŁOJA 1 kg szparagi pół kg papryki czerwonej pół kg papryki żółtej pół kg cebuli pół kg marchewki ZALEWA OCTOWA 3 l wody 1 i pół szklanki octu 15 dag cukru 10 dag soli 4 liście laurowe 8 ziarnek ziela angielskiego szczypta gorczycy   Fasolkę szparagową umyć

Gotuję Testuję
Papryka nadziewana kaszą jaglaną 139

Kolejna propozycja na grilla. Tym razem nie mięso. Papryka i kasza jaglana to doskonałe połączenie, które z całą pewnością Wam zasmakuje. Danie nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Trzeba chwilę odczekać, aby na grillu się doskonale zapiekło i smakowało, ale tak to naprawdę robi się go niedługo. Polecam wypróbować. Swoją drogą nie wiedziałam, że grillowane warzywa (bez mięsa) są takie(...)TRUDNOŚĆ: średnie        -CZAS: 30-60 min          -PORCJE: 2   Papryka nadziewana kaszą jaglaną 1 woreczek kaszy jaglanej (100g) 2 papryki 1 garść natki pietruszki Pieprz Sól, przyprawa uniwersalna 1 marchew 1 kostka warzywna W garnku doprowadzamy do zagotowania woreczka z kaszą jaglaną i kostką warzywną. Przekładamy

Gotuję Testuję
Ryż z kalafiora z warzywami i pieczarkami 177

miłośników duszonych warzyw.  Na to danie przygotujcie sobie głęboką patelnię lub wok.  ... Przepis: Składniki: ( dla 3 osób) 0,5 główki kalafiora lub 1 mały kalafior 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 pomidory obrany ze skórki 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 1 cebulka czerwona sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól(...)ziołowa,  Wykonanie:  1. Przygotujcie wszystkie warzywa.  Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki.  Cebulkę obieramy, myjemy i drobno siekamy.  Wszystkie papryki myjemy wydrążamy środek nasienny i kroimy w kostkę.  Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. czosnek wyciskamy przez praskę, a pomidorki kroimy w kosteczkę.  Kalafior myjemy dzielimy

Mój pomysł na
Paella 151

metalowej patelni z dwoma uchwytami. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym jest przygotowywana. Składniki: 400 g piersi z kurczaka 8 dużych obranych krewetek Black Tiger 1 papryki czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 125 ml białego półwytrawnego wina(...)Sól Sposób przygotowania: Na początku musimy przygotować bulion. Musi być ciepły gdy dodamy go do paelli. Bulion gotujemy i do tego dodajemy szczyptę szafranu. Kurczaka kroimy w małą kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Następnie pomidora musimy sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Rozgrzewamy dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wrzucamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Dietetyczny gulasz z indyka 177

Prosty przepis na warzywny i dietetyczny obiad z mięsem. Dla wielbicieli papryki, ale nie tylko. W gulaszu znajdziesz też marchew, cukinie i cebulę. Zdrowo i pożywnie. Czas przygotowania i ilość porcji 40 minut, 4 porcje. Produkty około 400 g mięsa z indyka pokrojonego, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 1 cukinia, 1 cebula, 2 marchewki, 2 ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy(...)olej kokosowy, kasza gryczana, liść laurowy, ziele anielskie, sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie W garnku rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i usmaż na nim mięso. Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę, a następnie dodaj do mięsa i chwilkę podsmaż. Warzywa i mięso zalej wodą, dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawy i gotuj pod przykryciem aż warzywa się ugotują i będą

Fit&Fast Kitchen
Pikle z ogórków z papryką 164

Pikle z ogórków z papryką przygotowane do słoików na zimę mogą zmienić zwykłe zimowe obiady w posiłki pełne kolorów i aromatu. To nie są klasyczne pikle ogórkowe, gdyż są z dodatkiem czerwonej papryki, ponadto marynata jest bardzo łagodna, czyli słodko-kwaśna. To kolejny mój rodzinny przepis na przetwory z ogórków. W taki sposób Pikle z ogórków robiła moja babcia, moja(...)aromatyczne i bardzo smaczne. Ponieważ stężenie octu w tej marynacie jest dosyć słabe, słoiki z piklami ogórkowymi wymagają jednorazowej pasteryzacji. Składniki 1 kg przerośniętych ogórków 20 dag kolorowej, pokrojonej papryki 2 szklanki wody 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki octu 10% 3 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu Przygotowanie: Przerośnięte ogórki obieramy, wydrążamy ziarna

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PAPRYKA KONSERWOWA 172

Aromatyczna i słodka papryka w zalewie octowej. Krucha, jędrna i odrobinę chrupiąca. Może być świetną przekąską  podczas imprez lub stanowić idealny dodatek do kanapek, sałatek i smażonych lub pieczonych mięs. Ważne jest, aby słoiki do których wkładamy paprykę były czyste i suche, a po wlaniu gorącej zalewy od razu zamknięte. Wówczas na pewno się udadzą i bez problemu przetrwają(...)całą zimę.  SKŁADNIKI / na 3 słoiki 1 litrowe 4-5 sztuk czerwonej papryki 1 średnia cebula  9 ziarenek ziela angielskiego 9 kulek czarnego pieprzu 3 płaskie łyżeczki gorczycy 3 listki laurowe 3 goździki 3 łyżki oliwy ZALEWA 7¹⁄₂ szklanek wody 1¹⁄₂ szklanki octu spirytusowego 10% 1¹⁄₃ szklanki cukru 4 łyżki soli WYKONANIE 3 jednolitrowe słoiki dokładnie myjemy

cool and minty
Niesamowity kurczak paprykowy – pieczony z ziemniakami i cebulą 274

postaci pieczonych warzyw. Ziemniaki obieramy, kroimy je na dość duże i grubsze frytki. Cebule obieramy, kroimy na ósemki, z piętką, żeby cebula nie porozpadała się całkiem przy pieczeniu. Papryki myjemy, usuwamy im gniazda nasienne a miąższ kroimy w większe kawałki. Warzywa przekładamy do dużej miski, solimy łyżeczką soli i mieszamy dłonią. W małej miseczce łyżkę oleju mieszamy z sokiem(...)limonki, sosem sojowym i mieloną papryką. Kumin i kolendrę tłuczemy razem w moździerzu na pył, dodajemy do miseczki. Przeciskamy przez praskę obrany z łupinek czosnek, dodajemy 3 łyżeczki soli i całość mieszamy na gęstą pastę.   SPATCHCOOK Technika pieczenia mięsa na płasko, tzw. ‘spatchcook’, jest szczególnie przydatna właśnie wtedy, gdy pieczemy drób. Pozwala skrócić czas pieczenia, a tym samym zachować

Karo in the Kitchen
Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą / Chickpea, zucchini and chorizo shakshuka 221

tego dania Generalnie jest to pozycja śniadaniowa, do której dodaję to co zazwyczaj mam w kuchni. Tym razem przygotowałam ją z chorizo, które swobodnie można zastąpić naszą swojską kiełbaską, papryką, cukinią, ciecierzycą, no i gwiazdą tej potrawy – jajkami. Najpierw podsmażamy warzywa, następnie dodajemy pomidory i na koniec wbijamy jajka, nic prostszego a śniadanie iście królewskie. Uwielbiam zajadać(...)Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą (4 porcje) Składniki: 100g chorizo, pokrojonego w cienkie plasterki 1 łyżka oleju roślinnego 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 mała czerwona papryka,bez gniazd nasiennych, pokrojona w drobną kostkę 1/2 cukinii, pokrojonej w drobną kostkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1/4 szklanki porto (słodkiego wina) 1 puszka (400g) krojonych pomidorów

karmelowy