papryka - 32566 przepisów (strona:580/2172)

Gibkoł zōłza ze rybōm- niy yno na piōntek ;) (Ekspresowy sos z rybą- nie tylko piątkowy) 169

Chop to lubi mieć na talyrzu cołki świat Co potrza? 40-50 dkg ryby (joł mioł filet ze mintaja, ale mogecie dać i jakoł inkszoł ryba) czerwnoł papryka krauzka 8 pyndōw 9 ze bambusa szklōnka zielōnego groszku (nojlepi mrożōnogo, ale jak niy mołcie, to moge być i ze biksy 10 ) biksa mlyka kokosoweko pynczek cebuli dymki połra gałōnzkōw kolyndry(...)zeszklijcie pokrōno 13 cebula (ta ze dymki)- dejcie 14 do tego trocha soli, bo pōnojś 15 bez to zrobi sie jeszcze lepszoł. Potyn na chwila dociepcie do tego pokrōnoł papryka, niyskorzi 16 groszek, pyndy bambusa i dolyjcie tyż trocha oliwy. Zalyjcie to mlykym kokosowym i dejcie pasta curry, chili, sōl i pieprz ( jak niy mołcie pasty, to wciepcie te iksze

Chop w kuchni
PIEROŻKI RYŻOWE Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 196

oczy! Smakują genialnie! Są świetnym pomysłem na imprezę albo kolację we dwoje. Konieczni spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 6 szt ) * papier ryżowy – 6 szt * filet z kurczaka – ok. 250 g * papryka czerwona – 1 szt * pędy bambusa – ok. 100 g * kiełki fasoli mung – ok. 100 g * pasta Tom Yum – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek(...)dodajemy posiekaną szalotkę, chili oraz czosnek – przesmażamy. Dodajmy łyżkę pasty Tom Yum oraz oczyszczonego i pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Podlewamy bulionem i wrzucamy warzywa – drobno pokrojoną paprykę, pędy bambusa i kiełki fasoli mung – wszystko razem „dusimy” do miękkości mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzu, tajskiej bazylii i cukru kokosowego

Ostra na Słodko
Żeberka duszone w kiszonej kapuście 231

zbyt często. Sezon zimowy to najlepsza pora, by je koniecznie przygotować! Zapraszam do przepisu! Składniki: 2 kg żeberek (2 paski) 1 kg kiszonej kapusty smalec do obsmażania sól, pieprz papryka w proszku- słodka 2 cebule 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 2 szklanki bulionu warzywnego/wody Wykonanie: żeberka pociąć na porcje, po 2 kostki w jednym kawałku(...)Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obsmażyć na rozgrzanym smalcu po kilka minut z obydwu stron, do zrumienienia. Zdjąć żeberka z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić obraną, pokrojoną w grube półkrążki cebulę. Na koniec podlać wodą i zeskrobać wszystkie smaki z patelni w dużym rondlu na dnie rozłożyć połowę kiszonej kapusty (jeśli używasz kupnej, potnij na mniejsze kawałki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z tuńczyka i fasoli czarne oczko 231

Dziś na stole portugalska sałatka pyszna i pożywna. Do zrobienia sałatki użyłam pieczonej papryki, którą sama upiekłam ale można użyć także papryki pieczonej ze słoika. Sałatka jest bardzo aromatyczna i pyszna, znakomicie sprawdzi się jako pożywny obiad. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Sałatka z tuńczyka i fasoli czarne oczko. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z brokułów i tuńczyka oraz "Stojąc pod tęczą" 221

wziął się pomysł na tę aromatyczną sałatkę pełną naturalnych kolorów. Składniki : brokuł 2 jajka na twardo puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie por (zielony kawałek 5 cm) kilka kawałków czerwonej papryki konserwowej sól świeżo mielony pieprz czarny sól gruboziarnista 4 kleksy majonezu Brokuł podzielić na małe kawałki (takiej wielkości, by łatwo go było wziąć do ust) i wrzucić na osolony wrzątek(...)zalewy. Rozsypać na schłodzonych kawałkach brokuła. Jajka obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Ułożyć na wierzchu. Pora przekroić wzdłuż, a potem pokroić na cieniutkie półtalarki. Rozrzucić na wierzchu sałatki. Paprykę konserwową pokroić na drobne kawałki. Rozrzuć na sałatce. Na co drugiej ćwiartce jajka uformować kleksy z majonezu. Całość posypać szczyptą gruboziarnistej soli morskiej i świeżo mielonym pieprzem. Podawać. Aura zbliżających

Weekendy w domu i ogrodzie
Polędwiczka wieprzowa na sposób orientalny podana z kaszą bulgur 306

suszonych moreli 1 łyżka zimnego masła sól, pieprz do smaku Kasza bulgur: 200 g kaszy bulgur 2 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni 1 mała cebula 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku kawałek papryczki chili kilka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka posiekanej natki kolendry 1 limonka sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Polędwiczka wieprzowa: 1. W moździerzu rozdrabniamy całe nasiona(...)pieprzem, a na sam koniec dodajemy łyżkę zimnego masła - zagęści nam sos. Kasza bulgur: 1. Kaszę gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. 2. Czosnek, papryczkę chili drobno siekamy. Czerwoną paprykę i cebulę kroimy w kostkę. 3. Przesmażamy warzywa i orzechy na Ramie Smaż jak szef kuchni, a gdy się zarumienią dodajemy ugotowaną kaszę. Chwilę smażymy. 4. Dodajemy sok wyciśnięty

W kuchni Katie
Aromatyczne gnocchi z patelni 132

Włoskie kluseczki z warzywami, ziołami i boczkiem. Smaczny obiad w kilka chwil. Składniki dla dwóch osób: 400 g gnocchi/kopytek 100 g boczku 1 zielona papryka garść pomidorków koktajlowych 2 szalotki 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy świeża bazylia i pietruszka parmezan Przygotowanie: Boczek, szalotki i paprykę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć krótko

Ze smakiem i z pasją
Domowa adżika 195

znajomych. A jak wiadomo – prezenty przemyślane, własnoręcznie zrobione cieszą podwójnie! Do przygotowania potrzebujemy: 1 kg pomidorów (najlepsza będzie odmiana lima lub inne mięsiste 100 g czerwonej ostrej papryki (bez pestek) 1 kg czerwonej papryki 100 g czosnku 2-3 gałązki naci selera mały pęczek natki pietruszki mały pęczek kolendry 1 łyżeczka mielonej kolendry 200 ml przegotowanego, zimnego octu

Szybko Tanio Smacznie
Mus z mintaja z sosem paprykowym 149

łyżki śmietany • sól, biały pieprz • 10 dkg szyjek rakowych z zalewy – 1 słoiczek • 6 liści z kapusty włoskiej Sos paprykowy • 1 szalotka • 1 ząbek czosnku • 1 papryka czerwona • 1 łyżka masła • 1/2 szklanki śmietany 30% • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Mintaja pokroić w kostkę, dodać jajko, śmietanę, przyprawy i zmielić w blenderze. • Kapustę(...)zawinąć w folię aluminiową. • Piec zanurzone w kąpieli wodnej w 175 st.C przez 40 minut. Sos paprykowy • Na maśle przesmażyć posiekaną szalotkę i czosnek. • Paprykę pokroić w kostkę, dodać do szalotki i poddusić. • Wlać śmietanę, pogotować chwilę, aby trochę odparowała. Doprawić solą i pieprzem. • Zmiksować i przetrzeć przez sito

To co kocham
Pasta curry zielone 162

dodać do zupy dyniowej, do kurczaka, ryżu, makaronu, warzyw, do sosów. Pachnie bardzo intensywnie nawet po miesiącu leżakowania w lodówce. Składniki: – 3 zielone papryki słodkie – 10 małych zielonych papryczek ostrych – średnie kłącze imbiru – 2 łodygi trawy cytrynowej – 5 czerwonych cebul – 10 ząbków czosnku Wykonanie: – Z papryk wyciąć

To co kocham
Sałatka z ryżem i serem żółtym 262

Sałatka z ryżem i serem żółtym – składniki: 100g ryżu – najlepiej będzie pasował ryż paraboloid 200g szynki – takiej, jaką lubicie 15o g sera żółtego puszka kukurydzy czerwona papryka 4 łyżki majonezu 3 ogórki konserwowe 1/2 łyżeczki curry sól pieprz Sałatka z ryżem i serem żółtym – przepis: Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Odstawiamy(...)ostygnięcia. Szynkę, paprykę i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach na tarce. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Majonez mieszamy z solą, pieprzem, curry i tak przygotowany sos łączymy z sałatką. Przed podaniem warto sałatkę wstawić na 2-3 godziny do lodówki, będzie smakowała jeszcze lepiej :) Sprawdźcie :) Smacznego! Post Sałatka z ryżem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ziołowe faszerowane polędwiczki i "Kobiety z Czerwonych Bagien" 192

Jeszcze szybciej robi się faszerowane polędwiczki. Sposób ich wykonania podpatrzyłam w programie Ewy Wachowicz. Wykorzystałam jednak inne składniki do nafaszerowania. Składniki (na 3 porcje): polędwiczka wieprzowa 15 oliwek pół papryki (u mnie pomarańczowa) kawałek chorizo pół pęczka kolendry pół pęczka natki pietruszki sól pieprz Polędwiczkę pokroić w poprzek na 3 części. Nożem zrobić dziurę wzdłuż każdego kawałka polędwiczki. Wyrobić(...)trzonkiem noża. Do każdego otworu włożyć po 5 oliwek, kawałek papryki i chorizo. Kolendrę i pietruszkę pokroić drobno. Polędwiczki posypać solą i świeżo mielonym pieprzem, a potem obtoczyć w mieszaninie ziół. Każdy kawałek mięsa zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Zwinąć końcówki, by otrzymać coś na kształt cukierka. "Cukierki" ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Szybka sałatka 191

wrzucić makaron i gotować według instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente. Odcedzić na sitku i przelać zimną wodą pod kranem. Jajka ugotować na twardo, oskrobać i pokroić drono. Papryki umyć, wyciąć nasionka i błonki, pokroić na małe kawałki. Kukurydzę odcedzić, chwilkę poczekać żeby się wysuszyła. Do miski wrzucić paprykę, kukurydzę, jajka, porwać plasterki szynki parmeńskiej. Majonez pomieszać razem

Kuchnia Pokoleń
Kociołek ranczerski z kurczakiem i fasolą. 258

puszkę kukurydzy, a w lodówce kawałek kiełbasy, to... do kociołka! Składniki: 400 - 500 g filetów z udek kurczaka 1 cebula 4 plastry wędzonego boczku 10 małych pieczarek 1 słodka papryka (w dowolnym kolorze) 1 puszka fasoli (dowolnej, np. pinto) 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka melasy (lub sosu barbecue) 1 łyżeczka oregano 2 (1+1) łyżeczki płatków chili oliwa(...)minut. W dużym garnku z grubym dnem  (lub na patelni z pokrywką)  na małym ogniu zeszklić posiekaną cebulę razem z boczkiem pokrojonym w kostkę. Dodać paprykę pokrojoną w duże kawałki, pieczarki pokrojone w ćwiartki i sól do smaku. Smażyć około 10 minut na średnim ogniu. Zebrać warzywa z boczkiem na brzeg patelni, zwiększyć ogień i wrzucić kawałki kurczaka

zadanie-gotowanie
Tortilla z kurczakiem 549

wykonania możemy używać dowolnie wybranych składników. Robiąc tortille samemu w domu mamy pewność, że jemy zdrowo i bez chemii. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 sałata lodowa 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1 ogórek świeży 1 pomidor 1 cebula Sól, pieprz, przyprawa do gyrosa 1 op. placków tortilla 250 ml jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku Posiekany(...)lodówki. Przygotowujemy sos czosnkowy. W misce mieszamy jogurt oraz majonez. Dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Sałatę drobno szatkujemy. Paprykę kroimy w drobne paseczki, natomiast ogórka w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki. Pomidora możemy obrać ze skórki i kroimy w kosteczkę lub plasterki. Pierś z kurczaka smażymy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne