surowo, ale w wersji gotowanej też jest super! :) Jeśli lubicie smak gołąbków, to to danie powinno przypaść Wam do gustu. Składniki: 4 szt. kalarepek 400g mięsa mielonego cebula papryka czerwona 500g przecieru pomidorowego 1 torebka ryżu (u mnie brązowy, ale biały też się nada) sól, pieprz, bazylia i oregano kilka plasterków sera żółtego Kalarepki umieszczamy w garnku i zalewamy(...)prostu powinny być miękkie, najlepiej sprawdzać widelcem ;) Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy mięso mielone i smażymy na rumiano. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i posiekaną w kostkę paprykę. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Można też dodać odrobinę ketchupu, ale nie jest to konieczne. Ryż gotujemy 2 minuty krócej niż jest podane na opakowaniu
Czerwona PorzeczkaArborio (200 g) - 1 szklanka - bulion drobiowy - 2 szklanki - cebula - 1 sztuka - pierś z kurczaka - 2 sztuki - brokuł - 1 sztuka - pomidor - 2 sztuki - papryka czerwona - 1 sztuka - papryka żółta - 1 sztuka - kukurydza - 3 łyżki - marchew - 2 sztuki - ser Mozzarella (120 g) - 1 sztuka - czosnek - 2 ząbki - oliwa - 3 łyżki(...)część bulionu. Dusić do czas wchłonięcia bulionu (około 10 minut). Dodać drugą porcję bulionu. Gdy bulion zostanie wchłonięty dodać podgotowanego w wodzie lub na parze brokuła, pokrojone w paski papryki, tartą na grubych oczkach marchew oraz obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora i kukurydzę. Całość zalać ostatnią częścią bulionu, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i szczyptę soli. Dusić
Fit-aminarazem będziemy się delektować smakiem bycia razem ....i osmiornicy w sałatce oczywiście. Celowo pominęłam pomidory czy też ogórek bo chodzi o umiarkowanie.I zieleń ogórka zastąpiła zielonym solirodkiem a pomidora papryką wzbogacając o owoce kaparów,które uwielbiam. Gadu sobie o grillowaniu a ja musze tymczasem do pracy :) SKŁADNIKI: 1 ośmiornica (mrożona lub świeża) 2-3 listki laurowe 1 cebula w całości(...)sałatkę: kawałek białego sera typu feta garść czarnych oliwek bez pestki kilka dużych ząbków czosnku nie obranych z łupiny kilka ostrych papryczek w całości 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki garść owoców kaparów garść pędów solirodka 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Nastawić wodę w dużym garnku z ziarnami
Sztuka gotowania w/g Samirypołączenie smaków kwaśnych i słodkich, co nie jest do końca klasycznym podejściem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (4 porcje) 450g polędwicy wieprzowej, cielęcej lub wołowej 300g pieczarek 1 średnia zielona papryka 1 średnia biała cebula 300ml bulionu wołowego 100ml porto lub innego wzmacnianego słodkiego wina 100ml słodkiej śmietany 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki łagodnej musztardy 3 łyżki przecieru pomidorowego(...)mieszamy całość. Zawartość garnka dusimy powoli na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut, co pewien czas dokładnie mieszając. W razie potrzeby można dolać gorącej wody. W międzyczasie paprykę rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją na paski o szerokości ok. 1 cm. Z łodygi selera naciowego odcinamy potencjalnie łykowatą białą część, a następnie kroimy go na plasterki o grubości
Kulinarna Pokusapomidorów z puszki 1-2 ząbki czosnku 1 mała lub 1/2 dużej cebuli 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka bazylii 1 łyżka mielonej słodkiej papryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na średnim ogniu rozgrzewamy(...)rondlu (najlepiej z nieprzywierająca powłoką) 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy przez 2-3 minuty do zeszklenia. Dolewamy pomidory, dodajemy zioła, paprykę, sól i pieprz (ostrożnie, nawet niewielka ilość pieprzu uczyni sos nieco pikantnym). Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Na małym ogniu, powoli pod przykryciem dusimy przez 25 minut od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu
Kulinarna Pokusaśrodku wyjątkowo soczyste, aromatyczne i kruche. Tak przygotowane kotlety mielone najlepiej spożywać na ciepło, np. z ziemniakami lub pieczywem z dodatkiem czegoś kwaśnego (kiszony ogórek, marynowane grzyby, patisony lub papryka). Można ich jednak użyć także na zimno np. w charakterze dodatku do chleba. Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 2015-05-04 22:30:29 Tradycyjne kotlety mielone(...)płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego kilka łyżek bułki tartej ok. 30-40ml oleju rzepakowego Do podania gotowane ziemniaki kiszone ogórki marynowane patisony, grzyby lub papryka Instrukcje Boczek kroimy na mniejsze kawałki i mielimy lub tniemy w blenderze na dość gładką masę. Z jajka odlewamy samo żółtko. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Szynkę, boczek, żółtko oraz
Kulinarna Pokusadwie łyżki oliwy (polecam użyć łyżkę oliwy truflowej- cudownie imituje zapach prawdziwych serów łyżeczka soli łyżka syropu z agawy (lub łyżeczka cukru) Sos: puszka pomidorów w całości oregano, bazylia, papryka, sól 200 g wegańskiego sera pieczarki, papryka, kukurydza Przygotowanie: W wodzie z syropem lub cukrem rozpuszczamy drożdże i wstawiamy ciepłe miejsce na 15 minut aż się obudzą. Do mąki dodajemy(...)wszystkich składników razem Gdy ciasto wyrosło dzielimy je na 3 części, formujemy cieniutki (max 3 mm)placek za pomocą dłoni lub wałka. Smarujemy sosem, troszkę posypujemy serem, układamy pieczarki, paprykę i co tam jeszcze sobie wymarzymy, na to znowu trochę sera- moja rada- wegański ser typy mozarella bardzo szybko się topi więc radzę dopiero w połowie czasu pieczenia dodać drugą
greenscarfdużych kawałkach papryczki chilli- może być świeża szczypta suszonej bazylii Dekoracja: opakowanie 125 ml Apetina kremowa smak: India Papaja i Curry opakowanie 125 ml Apetina kremowa smak: Tapas Grillowana papryka i oliwki garstka listków bazylii szczypta curry szczypta czerwonej papryki ostrej Dodatkowo potrzebne będą: misa z wysokimi ściankami mikser łyżka do nakładania masy papilotki foremki do babeczek szpryca cukiernicza(...)rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie gwiazdki. Wierzch udekorować listkami świeżej bazylii, Kosteczki ze smakiem India oprószyć delikatnie sypaną curry, zaś o smaku Tapas oprószyć sypką czerwoną papryką Smacznego:) Uwaga: Warzywna kosteczka mimo swojego wyglądu oraz formy w jakiej ją podaję, nie jest babeczką, ma ona bardziej zbitą warzywną konsystencję, jest wilgotna, nie jest puszysta ponieważ
KreatywnePinyskładniki: 1 kapusta pekińska 1 pierś z kurczaka| 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 4 ogórki konserwowe 1 cebula biała 1 cebula czerwona 150 g sera żółtego ketchup majonez 1 przyprawa do gyrosa olej wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem 3/4 przyprawy do gyrosa. Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Ogórki, cebule, paprykę(...)paski. Kukurydzę odcedzamy. Majonez mieszamy z pozostałą częścią przyprawy. W szklanej salaterce układamy warstwowo: kawałki kurczaka, białą cebulę, ketchup, kapustę (grubą warstwę), ogórki, warstwę majonezu, cebulę czerwoną, kukurydzę, paprykę, warstwę majonezu, ser żółty. Przed podaniem schładzamy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniasumie nie jest dziwne, bo ja uwielbiam fasolkę! :) Składniki na 3,3 litra sałatki: 2 kg żółtej fasolki szparagowej 1/2 kg marchewki 40 dag cebuli 2 duże papryki czerwone 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 2 szkl. oleju 6 łyżek cukru 3 łyżki soli 3 liście laurowe 2 łyżki octu 10% 1 płaska łyżeczka pieprzu Sposób przygotowania: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki(...)Gotujemy około 15 minut w wodzie z łyżką soli i szczyptą cukru. Odcedzamy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy, kroimy w cienkie półtalarki. Paprykę myjemy i kroimy w małe paseczki. Marchewkę i cebulę dusimy około 15 minut na rozgrzanym oleju z liśćmi laurowymi, pieprzem, pozostałą solą i cukrem. Dodajemy koncentraty pomidorowe i ocet. Dokładnie
Kolorowy PrzepisownikTaki omlet to doskonały pomysł na śniadanie. Szybki do przygotowania i bardzo smaczny. Często robię (nawet na kolację). Dodatki możemy zmieniać - pomidorki daję często, ale też paprykę, kiełbaskę, parówki :) Składniki: 3 duże jajka 3-4 pomidorki koktajlowe 2 łyżeczki natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli kilka kropel oleju
Kolorowy Przepisownikstwierdzili po chwili, że to jest fenomenalny smak - chciałoby się go wyjadać łyżką z garnka (podczas gotowania) a potem ze słoiczków. Do przygotowania Ljuticy potrzebujemy: - 3 kg czerwonej papryki - 250 g papryczek chilli - 10 ząbków czosnku - 1 szklankę octu - 1.5 szklanki cukru - 1.5 szklanki oleju - 2 łyżki soli kamiennej - 3 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - 600g przecieru pomidorowego(...)Papryki oczyścic z gniazd nasiennych i pokroić w grubą kostkę. Czosnek obrać. W garnku, na odrobinie rozgrzanego tłuszczu, smażyć papryki i czosnek przez ok 15 - 20 minut (całość powinna być miękka). Po tym czasie dodać pozostałe składniki i smażyć przez 40 minut. Gorący keczup przenosić do słoików, które od razu zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Jestem ciekawa
Szybko Tanio SmacznieLeczo najlepiej smakuje w sezonie letnim przygotowane z świeżej papryki i pomidorów. Z dodatkiem dobrego mięsa tworzy doskonałą kompozycję letnich smaków. U mnie na bazie chorwackiej kiełbasy slavonska i tutejszych podłużnych papryk jednak składniki można z powodzeniem zastąpić polskimi odpowiednikami - kiełbasą polską i zwykłą czerwoną papryką. Bez wahania przygotujcie sobie większą ilość - każdego następnego dnia smakuje lepiej
Milion Smakówfaszerowane musem drobiowym są propozycją dla tych, którzy szukają niebanalnych, ciekawych rozwiązań i nowych smaków. Składniki: - 2 polędwiczki wieprzowe (każda ok. 600g) - różowa sól himalajska, pieprz czarny świeżo mielony, papryka wędzona, rozmaryn Składniki na mus drobiowy: - 2 filety drobiowe – łącznie ok. 500g - 2 ząbki czosnku wędzonego - 1 jajko - pęczek świeżego kopru - natka pietruszki - 1 łyżeczka rozmarynu - różowa sól himalajska(...)pokrojony koper i natkę pietruszki, rozmaryn, wbijamy całe jajko, dodajemy 1 łyżkę oleju. Miksujemy do połączenia składników. Gotowy mus dzielimy na dwie połowy. Rozbite polędwiczki lekko oprószamy solą, pieprzem, papryką wędzoną i rozmarynem. Nakładamy na każdą po połowie musu drobiowego, rozsmarowujemy równomiernie. Z umytych papryczek odkrajamy „czapeczki”, usuwamy gniazda nasienne i nadziewamy mozarellą. Papryki układamy naprzemiennie kolorami wzdłuż krawędzi dłuższego
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 1 pęczek świeżej botwiny 250 gram filetu z indyka 1/4 szklanki kaszy jaglanej + 1/2 wody do gotowania kaszy 2 łyżki masła sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki ostrej, papryki wędzonej, ziół prowansalskich, kuminu i carry 1 cebulka 1 jajo 2-3 łyżki mąki jaglanej oliwa z oliwek 2 łyżki płatów migdałów Prosta sałatka: 2-3 liście sałaty rzymskiej 1/4 awokado(...)doprawiamy. Botwinkę myjemy, odrywamy 5 gałązek i drobno siekamy. Na łyżce masła smażymy posiekaną botwinę oraz cebulkę. Mieszamy posiekane mięso, usmażone warzywa, ugotowaną kaszę, jajo, mąkę jaglaną oraz przyprawy: paprykę, zioła, kumin i carry. Doprawiamy solą i pieprzem. Z podanej masy formujemy burgery, najlepiej dłonie zwilżyć oliwą z oliwek, smażymy na dobrze rozgrzanej patelni już bez tłuszczu jeśli używaliśmy oliwy
Mango Papaja