papryka - 32566 przepisów (strona:1760/2172)

PRZETWORY - Sałatka z zielonych pomidorów z papryką i papryczką chili 240

sprawą uroczych mini papryczek chili, które nie tylko pięknie się prezentują ale nadadzą kolejnym, zimowym przetworom wyrazistego smaku i pozytywnie pobudzą kubki smakowe:) Sałatka z zielonych pomidorów z papryką Składniki:   1 kg zielonych pomidorów, 2 cebule, 1 czerwona papryka, 4 mini papryczki chili 2,5 szklanki wody, 3/4 szklanki octu 10%, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego(...)płaskie łyżeczki soli, 1/2 szklanki cukru, kilka ziaren czarnego pieprzu kilka goździków,   Pomidory umyć i pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka, czerwoną paprykę w paski. Całość posypać dwoma łyżeczkami soli, wymieszać i odstawić w zimne miejsce na około 12 godzin. Po tym czasie dokładnie odcisnąć. Wodę, ocet, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, pieprz, cukier, pozostałą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 189

słodkowodne) 1/2 cebuli 2 marchewki 2 pietruszki średni por 3 pomidory pęczek natki pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 papryczka chili ostra papryka w proszku 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Rybę poporcjować - na ładne kawałki mięska i resztki do wywaru. Porcję do wywaru zalać zimną wodą, dodać(...)skórki), pokrojoną w kostkę i oczyszczoną z nasion papryczkę chili, i kawałki pozostałego rybnego mięska. Gotować razem około 10 minut, w międzyczasie doprawiając przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i papryką w proszku. Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ogórkowa z curry i jogurtem 206

jogurtem Składniki (ok. 5 porcji) 6 średnich ziemniaków 6 średnich ogórków kiszonych 1 marchewka 1/2 cebuli 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka cukru papryka mielona słodka pieprz canney mały jogurt naturalny ok. 2 litrów wody Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą. Dodać ćwiartki obranej cebuli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować(...)grubych oczkach tarki wraz ze skórką, cukier oraz curry, gotować jeszcze 5-10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, zaprawić jogurtem oraz doprawić przyprawami: pieprzem i papryką. Można posypać świeżym posiekanym koperkiem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chipsy z dyni 176

dyniowe chipsy na blogu: Kuchenne Szaleństwa . Postanowiłam przetestować zamieszczony tam przepis, tradycyjnie dodając coś od siebie;) Chipsy z dyni Składniki: dynia sól morska oliwa z oliwek zioła prowansalskie papryka mielona ostra Dynię umyć, przekroić na połowę, a następnie na ćwiartki, obrać ze skóry. Przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć dynię na plasterki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć(...)ciasno dyniowe chipsy, skropić je oliwą,  posypać solą. Połowę porcji możemy posypać ziołami, drugą część mieloną papryką.  Chipsy wypiekać w piekarniku rozgrzanym do 130 stopni (najlepiej z termoobiegiem) przez około 50- 60 minut  - aż się zarumienią i będą chrupkie - uważając, by ich nie przypalić. Biję się w piersi -  miejscami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zielone naleśniki z łososiem i wędzonym twarogiem 243

łyżki oleju nadzienie: 250 g twarogu wędzonego (znalazłam taki w Lidlu) 100 g plastry wędzonego łososia, lub łosoś sałatkowy sok z cytryny ponadto: liście świeżej bazylii marynowana papryka Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, odłożyć. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, wodę i łyżkę oleju dokładnie  zmiksować, pod koniec dodać przyprawy, zioła, przygotowany szpinak i białka(...)naleśniki nakładać warstwę twarogu, na nią plastry łososia, zwijać, pozostawić w lodówce na około 30 minut a następnie porcjować na mniejsze kawałki. Porcje dekorować nabitymi na wykałaczkę marynowaną papryką i świeżą bazylią

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chrupiące pałeczki z kurczaka 638

kurczaka Składniki: 10 podudzi z kurczaka (pałeczek) na ciasto naleśnikowe 1 szklanka mąki   1/2 szklanki mleka   ok. 1/4 szklanki  wody 1 jajko sól, pieprz, czosnek, papryka, zioła prowansalskie  dodatkowo : bułka tarta olej do smażenia Podudzia myjemy, wrzucamy do garnka z wodą z dodatkiem soli i  i gotujemy około 10 min. Jeżeli planujemy je smażyć nieco

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Drugie życie pieczonego kurczaka - pasta do chleba 238

zniknęła w przepastnych żołądkach moich domowych testerów. Drobiowa pasta do chleba A było to tak: kawałki pieczonego kurczaka cebula majonez musztarda chrzan (opcjonalnie - dla amatorów ostrzejszych smaków) pieprz, mielona papryka ulubione zioła Mięso oddzieliłam od kości, cebulę posiekałam. Połączyłam wszystkie składniki (proporcje zależą od ilości mięsa i własnych upodobań) i potraktowałam thermomixem (może być blender) do uzyskania jednolitej masy. Niby

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Roladki z tortilli - PRZYSTAWKI/PRZEKĄSKA 4061

tortilli (użyłam gotowych z suszonymi pomidorami i bazylią, przepis na samodzielne wykonanie tradycyjnych placków znajdziecie TUTAJ ) chudy twaróg ( lub feta light) serek śmietankowy (np.ziołowy) plastry szynki z indyka papryka konserwowa rukola (lub inna zieleninka;)  Sery połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać, następnie rozłożyć warstwę na placku, na nią plastry szynki, pokrojoną w plastry paprykę i rukolę. Zwinąć. Wstawić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Serowe kulki - cykl: IMPREZOWE PRZEKĄSKI 272

tutaj CLIK Serowe kulki Składniki: 1 ser feta (w wersji light - chudy twaróg) 1 duża łyżka serka śmietankowego (typu almette, np. ziołowy) pieprz ziarna sezamu szczypiorek lub inna zieleninka papryka słodka/ostra Sery połączyć ze sobą, doprawić pieprzem, dokładnie wymieszać. Szczypior (u mnie rukola) drobno posiekać. Z serowej masy formować kulki, obtaczać część z nich w zielenince, część w ziarnach(...)sezamu, pozostałe w papryce. Odstawić na kilka chwili do lodówki. Można podawać z półmisku z wbitymi wykałaczkami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Bretoński kociołek czyli fasolka na wędzony żeberku 186

wędzone żeberko 20 dag kiełbasy jałowcowej  2-3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki majeranku sól, pieprz, ostra papryka ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej Fasolę dokładnie umyć, zalać wodą w ilości 4-5 razy większej niż fasola, dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie, przykryć(...)podlać niewielką ilością oleju), dodać do fasolki wraz z  przecierem pomidorowym i majerankiem. Gotować razem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i fasoli,  doprawić solą, pieprzem i papryką (m ożna również zagęścić mąką - dwie łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej rozrobić w zimnej wodzie i dodać do gotującej się fasolki). Przed podaniem poporcjować mięso z żeberka

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Żeberka w kapuście pekińskiej 266

obiadem:) Żeberka w kapuście pekińskiej Składniki: ok.1,5 kg żeberek cielęcych 1 kapusta pekińska 1 cebula 3 ząbki czosnku liść laurowy 1 szklanka soku pomidorowego majeranek sól, pieprz, ostra papryka Żeberka umyć, osuszyć, poporcjować na mniejsze kawałki, natrzeć przeciśniętym czosnkiem, posolić, posypać papryką i pieprzem oraz obficie majerankiem i odstawić do lodówki na min.2 godziny (najlepiej na całą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Paszteciki z kapustą i fasolą czyli walentynkowe eksperymenty z firmą Kupiec 206

łyżeczka cukru na farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 20 dag fasoli białej drobnej 20 dag pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju przyprawy (sól, pieprz, mielona papryka) dodatkowo: 1 jajko ziarna kminku/sezamu Fasolę namoczyć (optymalnie 12 godzin - można krócej, wówczas wydłuży nam się nieco czas gotowania) a następnie gotować do miękkości w lekko posolonej wodzie. Kapustę drobno posiekać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kurczak duszony z pomidorami serwowany z kaszami 329

zdrowy i beztłuszczowy obiad: Kurczak duszony z pomidorami serwowany z kaszami Potrzebne Ci będą: filet z kurczaka pomidory z puszki pieczarki (300 g) cukinia (300 g) czosnek, pieprz,ostra papryka, natka pietruszki po 100 gram kaszy gryczanej i jęczmiennej Mięso pokrój w kostkę, dopraw do smaku czosnkiem, pieprzem i ostrą papryką a następnie podsmaż na teflonowej patelni bez tłuszczu razem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Grillowane skrzydełka z sałatką z grillowanych warzyw 209

grillu i grillować ok 1 godzinki na średnim ogniu, często przekręcać i smarować pozostałą marynatą. Ugrillowane skrzydełka podawać z sałatką z grillowanych warzyw. sałatka: 2 garście szpinaku świeżego 1 papryka czerwona  2 małe cukinie (może być żółta i zielona) 2 cebule 10 pieczarek przyprawa grill ziołowy Kamis olej do skropienia Przygotować warzywa. Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasion(...)pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa i pieczarki skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy.Warzywa ugrillować. Aby było wygodnie pieczarki i pokrojoną cebulę nadziać na patyki do szaszłyków. Ugrillowaną paprykę i cukinię pokroić na mniejsze kawałki. Dodać pozostałe ugrillowane warzywka i szpinak. Dokładnie wymieszać

Monia miesza i gotuje
Szaszłyki z morszczukiem 193

składniki: 400 g filetów z morszczuka 1 mała zielona cukinia 1 mała żółta cukinia 1 papryka czerwona 2 cebule 1 łyżeczka przyprawy do ryb 5 łyżek oleju 3 łyżki soku z cytryny przyprawa grill  ziołowy Kamis do warzyw olej do skropienia warzyw  Przygotować marynatę. Wymieszać 5 łyżek oleju, 3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę przyprawy(...)wymieszać aby marynata pokryła rybę. Odstawić na min.1 godzinkę,  ja zawsze przygotowuję wcześniej i wstawiam na noc do lodówki. Od cukinii odkroić końcówki i pokroić na plastry. Z papryki usunąć nasiona i pokroić na kawałki. Cebule obrać i pokroić na ćwiartki, można rozdzielić na mniejsze kawałki. Pokrojone warzywa włożyć do miski, skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy, dokładnie

Monia miesza i gotuje