kremem wafelkowo-brzoskwiniowym CIASTECZKA / MUFFINKI Babeczki kakaowe z kremem Babeczki mini szarlotki Babeczki pełnoziarniste z konfiturą żurawinową Ciasteczka francuskie z jabłkami Ciasteczka francuskie z marmoladą różaną Ciasteczka Klementynki (ciasteczka serowe z marmoladą) Ciasteczka korzenne Ciasteczka kruche wykrawane Ciasteczka kruche z bezą Ciasteczka orzechowe Ciasteczka owsiane Ciasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami Ciasteczka z lentilkami Ciastka pieguski(...)bananami Muffinki z brzoskwiniami Muffinki z jagodami Muffinki z mirabelkami Muffinki z musli Muffinki z rabarbarem Muffinki z truskawkami Oponki z serem Pączki hiszpańskie Pączki rogate Pączki serowe Pierniczki czeskie Pierniczki lukrowane Pierniczki świąteczne Torciki warszawskie / Ciastka warszawski Wafle białe z bakaliami Wafle kajmakowe z powidłem Wafle kajmakowe Wafle kakaowe z aromatem rumowym Wafle mleczne Wafle
Kuchnia domowa AniKażdego roku w okresie karnawału staram się przygotowywać coś innego dla swoich najbliższych. Mając na uwadze, że oponki smakują mi ogromnie, postanowiłam iść w tym kierunku i upiec pączki serowe. Liczyłam, że skoro tu ser i tu ser, reszta składników też całkiem podobna i tylko kształt oraz gabaryt ciut inny, to nie mogą być twarde i nie do zjedzenia(...)były malutkie, to rozeszły się w przeciągu doby. Robotę zrobił też dodatek budyniu, który odpowiednio jeszcze nawilżył je od środka. Ja nie mówię absolutnie, by nie zjeść tego pączka do kawy, ale jeśli robicie ją tylko po to, by przepić, bo "na pewno będzie twardy", to uwierzcie, naprawdę nie ma takiej potrzeby. Są miękkie, aromatyczne i idą w cycki
Kuchnia w czekoladzieWkrótce rozpoczynamy Karnawał. W okresie tym można pozwolić sobie na małe co nieco. Dziś polecam przepis na pyszne pączki serowe polane czekoladą i posypane orzechami włoskimi. To doskonały deser dla całej rodziny. Nikt im się nie oprze. SKŁADNIKI: 250g sera białego, 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżki cukru kryształu, 1 płaska łyżeczka proszku(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Do dużej miski przekładam zmielony ser biały, jajka, mąkę, cukry oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Z ciasta odrywam po kawałku i formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Pączki smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 2. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą smaruję usmażone pączki. Następnie posypuję je po wierzchu posiekanym orzechami włoskimi
Tradycyjna kuchnia Kasizłoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wykładam je na tackę, wyłożoną papierowym ręcznikiem. Gdy pączusie ostygną, posypuję je cukrem pudrem. Następnie zrobiłam PĄCZKI SEROWE Składniki: 800 g mąki 800 g twarogu mielonego 300 g cukru 1 małe opakowanie proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego 6 jaja ½ łyżeczki soli Olej do smażenia(...)mieszam mikserem do uzyskania jednolitej masy. W głębokim rondlu rozgrzewam olej. Ciasto nakładam zwilżoną w oleju łyżką stołową i smażę na rumiany kolor z obu stron. Podczas smażenia pączki same przewracają się z jednej strony na drugą. Po usmażeniu wykładam je na tackę, wyłożoną papierowym ręcznikiem. Gdy pączki wystygną kroję je na pół, smaruję dżemem
Zdrowo i kolorowoPrawdę mówiąc tłusty czwartek mamy już za sobą, a ja nie zdążyłam na przygotowanie żadnych pączkowych specjałów... dlatego dziś przedstawiam wam przepis na małe pączki serowe posypane cukrem waniliowym ;) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 125 -130 gram serka homogenizowanego waniliowego cukier waniliowy i cukier puder do posypania Olej do smażenia(...)razem należy wymieszać. Olej wlewamy do garnka ( ja wlałam do małego garnka żeby wyszło mniej oleju :) co prawda dłużej to trwa ale coś za coś :)... należy pamiętać aby smażyć pączki na małym ogniu aby ich nie przesmażyć z wierzchu a pozostawić surowe w środku. Kiedy olej mamy już rozgrzany, wkładamy za pomocą małych łyżek formując kulki masę do oleju
W Moim Magicznym Domujuż przebieramy nogami na sama myśl o mięciutkich, gorących pączkach, chrupiących faworkach czy też smakowitych oponkach. Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych pączków – serowe. Niesamowicie delikatne, miękkie i błyskawicznie do zrobienia. Robi się je tak samo szybko, jak szybko znikają! Najlepsze jeszcze gorące – gwarantuję, że każdy będzie oblizywał się ze smakiem! Koniecznie zróbcie! SKŁADNIKI(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą – wyrabiamy na gładką masę. W garnku rozgrzewamy olej ( do głębokiego smażenia ), a z ciasta urywamy po kawałku i formujemy małe pączki. Smażymy na mocny rumiany kolor, odsączamy na papierowym ręczniku. Zajadamy posypane cukrem pudrem! Smacznego
Ostra na SłodkoMamy karnawał i czas na pączki i faworki. Pierwsze w tym roku zrobiłam pączki serowe, które chciałam zrobić już od dłuższego czasu. W końcu się je zrobiłam i okazało się że są pyszne, może nie wyszły mi idealnie okrągłe ale przy małym dziecku czasami lepiej zrobić coś szybciej niż dokładniej, jeżeli chodzi tylko o wygląd. Przepis zaczerpnęłam ze strony(...)łyżeczką, nie będą okrągłe ale szybciej je usmażymy. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej do temperatury 170 – 175°C ja sprawdzam czy olej jest mocno rozgrzany przez wrzucenie jednego pączka. Wrzucamy uformowane kulki i smażymy z obu stron na średnim ogniu, nie dajemy ich dużo bo mocno powiększają swoją objętość. Wyciągamy na ręcznik papierowy. Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne życiemiejsce na mnóstwo zabawy i pyszności, których głównymi bohaterami stają się pączki wszelakie. U mnie swoją premierę mają pierwsze pączki, jakie w ogóle smażyłam :D Papanasi, czyli rumuńskie pączki serowe to pyszne oponki wypełnione tradycyjnie kwaśną śmietaną i wiśniową konfiturą, a na ich wierzchach dumnie prezentują się, także usmażone, oponkowe środki oprószone cukrem pudrem. Ich nazwa prawdopodobnie pochodzi od łacińskiego(...)Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0.5cm i wycinaj oponki, np: szklanką, a dziurki kieliszkiem. 5. Oponki i kuleczki smaż na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 175*C. 6. Usmażone pączki odkładaj na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 7. Podawaj oponki wypełnione śmietaną i konfiturą wiśniową z kulką na wierzchu i oprószone cukrem pudrem. Smacznego! Papanasi - Romanian donuts for about
Kuchnia w Słońcu Skąpanapapierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE BIAŁEK KLIKNIJ TUTAJ PĄCZKI ZIEMNIACZANE PRZEPIS TUTAJ MINI PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Faworki z mascarpone pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemŚmietankowe faworki Tradycyjnie w karnawale często pieczemy faworki, pączki i oponki. Dziś polecam Wam super przepis na ekstra kruche, a zarazem delikatne i bardzo smaczne chruściki na śmietanie. Wykonanie jest dość proste, więc każdy powinien sobie z nimi bez problemu poradzić. Polecam! Składniki: Ciasto: ok 200 g mąki + mąka do podsypania 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka(...)odsączenia z nadmiaru tłuszczu i od razu posypujemy cukrem pudrem *** *** Następnie faworki przekładamy na talerz *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE BIAŁEK KLIKNIJ TUTAJ PĄCZKI ZIEMNIACZANE PRZEPIS TUTAJ MINI PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ Artykuł Śmietankowe faworki pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemrabarbarem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy – Drożdżowy wieniec pizzowy – Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem CIASTO MARCHEWKOWE Przygotowanie : 2 h 30 minut Składniki ciasto: 300 g startej marchewki (na małych oczkach
nietylkopasta.pldrożdżówki z serem – drożdżówki z serem i rabarbarem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy – Drożdżowy wieniec pizzowy – Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem CIASTO DROŻDŻOWE – TOPIELEC Przygotowanie :1 h 30 minut Składniki ciasto: – 750 g mąki pszennej
nietylkopasta.pl