pszennych 3/4 szkl. otrębów owsianych ) - 1 szkl. cukru białego ( wzięłam cukier trzcinowy) - 1/2 szkl. suchego maku - 1/2 szkl.mąki pszennej - 100 g orzechów włoskich - 190 g margaryny - 100 g rodzynków - 4 jajka - 1 czubata łyżeczka
Słodkości i nie tylkotego smacznego bochenka nie będzie! Składniki (2 bochenki): pół szklanki zakwasu żytniego 2,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody szklanka słonecznika 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki pestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej Zakwas wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin wcześniej, żeby obudzić
sama złodyczdopełnień, wystarczy dobrej jakości masło. Mistrzostwo świata! Składniki (2 chleby): pół szklanki zakwasu żytniego 2,5 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki letniej wody szklanka żurawiny 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki pestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej Zakwas wyjmujemy i dokarmiamy 8 godzin wcześniej, niechaj szaleje. Wszystkie składniki
sama złodyczszklanki zakwasu żytniego 1 szklanka mąki żytniej razowej 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody 200 g suszonych fig 3/4 szklanki orzechów laskowych 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej otręby pszenne do posypania Zakwas wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin wcześniej
sama złodyczgłównej. Szczegóły poniżej: Dorsz w ziołowo - otrębowej panierce Składniki: filety z dorsza - 5 szt jajko - 1szt mąka - 1 łyżka posiekana natka pietruszki - 1 łyżka posiekany tymianek - 1 łyżka otręby owsiane - 5-7 dużych łyżek sok z cytryny - do smaku sól - do smaku woda - 1 łyżka oliwa z oliwek - 3-5 łyżek Filety z dorsza doprawić sokiem z cytryny, posolić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaognia. Mięso i marchewkę wyjąć, poporcjować, dodać z powrotem do zupy. Całość zaprawić jogurtem i doprawić pieprzem do smaku. Do zupy przed podaniem można dodać łyżkę - dwie otrąb owsianych
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładostałam od szwagierki (dziękuję Lucynko!:) z dodatkiem otrąb, siemienia lnianego i ziaren słonecznika. Chleb na zakwasie Składniki: 1kg mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 3/4 szklanki otrąb (np.pszennych, owsianych) 4 szklanki wody 3 łyżeczki soli 1/4 kostki drożdży (25g) 2 łyżki zakwasu garść siemienia lnianego, słonecznik, sezam (te składniki nie są konieczne) I ETAP Mąka żytnia + 1 szklanka letniej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaniewątpliwą fantazją i talentem kulinarnym jego małżonki, dzień po dniu skrywa w sobie niebanalne propozycje często intrygujące dla nas - zwykłych zjadaczy chleba (zagryzających go czasami mozzarellą z pomidorem, płatkami owsianymi, jogurtem z bananem, nieśmiertelnymi pierogami z biurka na przeciwko, dietetyczną bułką z nutellą czy chlebkiem waza z majonezem;) Co ciekawe Asia (znaczy się autorka zawartości wspomnianego pojemnika) twierdzi, iż zasadniczo
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazwyczajnie nie chce mi się wcześniej wstawać, aczkolwiek gdy mam wolne lubię pokombinować z miłym początkiem dnia w postaci urozmaiconego posiłku. Składniki na 1 porcję: 0,5 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka mleka ½-1 jabłko w zależności od wielkości Cynamon Szczypta cukru Przygotowanie: Płatki zalać mlekiem, gotować około 5 minut. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, dodać
Fabryka pomysłówLemon Curd Tort bezowy z kremem cytrynowym (Lemon Cream Meringue Cake) Składniki: 330 g kremówki 30%, 1 łyżka cukru pudru, 6 łyżek kremu limonkowego, 100 g ciasteczek czekoladowo-owsianych, 2 banany, 1/2 soku z cytryny, otarta skórka z jednej cytryny, Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę mieszamy. Następnie dodajemy krem i delikatnie mieszamy. Ciastka miksujemy
Delicious Titbitsspód i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 175 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 50 minut. Sernik studzimy w piekarniku, a gdy wystygnie, robimy polewę. Ciasteczkowy spód: 250g ciasteczek owsianych (ja użyłam czekoladowych), 100g masła, Ciasteczka w malakserze mielimy na piasek: dodajemy roztopione masło i mieszamy - będą przypominać mokry piasek. Wykładamy spód tortownicy papierem, wysypujemy zmielone ciasteczka i równo rozprowadzamy
Delicious TitbitsHej! Domowa piekarnia działa na pełnych obrotach. Dzisiaj następny pyszny chlebek. Niezwykle pachnący, bo ma dodatek żurku i czarnuszki. Do czarnuszki trzeba się przekonać. Ma swój
Tylko pysznieInspirację na tartę ‘Biedronkę’ znalazłam na Pinterest, szukając słodkich pomysłów na trzecie urodziny Błażeja. Powiedziałam sobie wtedy, że jeśli nie
Słodki PomysłNa zdrowe śniadanie polecam domową granolę z jogurtem naturalnym i owocami. Dziś zaproponuję granolę o smaku piernikowym - moim ulubionym :) Smacznego! Czytaj więcej »
Ana Mari's worldCiasto marchwiowe piekę przeważnie zimą, ale uważam je za "bezpieczny" wypiek do przygotowania dla gości, stąd pojawił się u mnie o tej porze roku
Kasia Sarna