męża – fana pistacji. Zakupiłam w internecie pastę pistacjową i do roboty. Nie miał aż tak pistacjowego aromatu jak bym chciała, ale i tak był pyszny. Ozdobiony posiekanymi orzechami i płatkami jadalnych goździków całkiem ładnie prezentował się na stole. Warto eksperymentować ze smakami sernika, aby uzyskać niepowtarzalne ciasto. Sernik pistacjowy (składniki w temp. pokojowej): 1 kg sera zmielonego 3-krotnie
Poezja smakucałą noc. Im dłużej ciasto będzie w lodówce, tym bardziej popęka w trakcie pieczenia). 4. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Z przygotowanego ciasta formujemy kuleczki odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego. Staramy się jak najkrócej trzymać ciasto w dłoniach, żeby go zbytnio nie ogrzać. Kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podczas pieczenia ciastka trochę
My Culinary Artjajko, doprawić solą i oregano i dokładnie wymieszać. Dodać tyle bułki tartej, aby mięso było zwięzłe i łatwo się lepiło (około 3 łyżek). Z mięsa ulepić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki.Cebulę drobno pokroić. W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło i oliwę, dodać cebulę, przecisnąć czosnek i dodać oregano. Podsmażyć na średnim
Moje domowe kucharzenieugotowanymi, następnie wodę z miski wylać, a z dna zeskrobać skrobię ziemniaczaną i dorzucić do miski z ziemniakami, dodać jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać.Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i gotować we wrzącej, osolonej wodzie, z dodatkiem 1 łyżki oliwy (oleju) ok.2 minuty od wypłynięcia.Podawać z cebulką podsmażoną na oleju kokosowym,(lub ze smalcem, skwarkami... itp.) Smacznego
Smaczne Zdrowetrzeba sobie radzić i normalnie funkcjonować.Bezglutenowce są znacznie droższe od zwykłych, a bez jajek dużo rzeczy się "nie klei". W większości produktów jest napisane: może zwierać śladowe ilości: orzechów/mleka/glutenu itd. Czytanie etykiet jest według mnie najważniejsze. To ona przekazuje nam jak produkt jest zmodyfikowany i czy warto go jeść, czy też ominąć.Niżej moja propozycja śniadania: bezglutenowego
Czarnawisienkakawałki, przełożyć do miski. Następnie dodać do sera cukier, żółtka jaj i wiórki kokosowe. Dobrze wyrobić masę. Z gotowej masy formować kuleczki serowo kokosowe, wielkości orzecha włoskiego. Wierzchu kuleczek już nie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce. Z tego przepisu wychodzi 29 kulek
Kuchnia Danusipolać seler. Doprawić solą i pieprzem .Przykryć i dusić 5 min.Seler powinien na zewnątrz być miękki, a w środku chrupki.Udko podawać z sosem cytrusowo selerowym, posypane prażonymi migdałami, orzechami piniowymi, pestkami słonecznika.P.s. Lubię do sosu zetrzeć trochę świeżego imbiru, bo jestem od niego uzależniony
Kulinarny karnet Christopheraliśćmi lub przykryć innymi jeszcze pozostawionymi.Piec w kąpieli wodnej w temp 150 stop. 45min.P.S. Jeżeli rozkoszy z jedzenia samego pasztetu będzie mało, to można wzbogacić ją sosem z orzechami włoskimi
Kulinarny karnet Christopheranadzieniem z białej lub ciemnej czekolady, z alkoholem lub bez, z wiśniami i czarną porzeczką, które pozostały z nalewki. Dla tych ,którzy lubią i mogą chrupać z migdałami i orzechami laskowymi.Dzisiaj prezentuję pralinki z waniliowym nadzieniem i czarną porzeczką.200g czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości% kakao, kroimy na małe kawałki, o podobnej wielkości.Teraz czekoladę poddajemy procesowi temperowania. Polega
Kulinarny karnet Christopherapołowy i od dołu lekko ścisnąć ,aby się rozchyliły. Do środka każdej figi wsunąć połówkę przesmażonej śliwki. Figi ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać sosem z patelni . Posypać orzechami lub migdałami. Zapiekać 10-15 min w temp. 180 stop.Czas zapiekania zależy od dojrzałości fig oraz naszych preferencji. Gotowe figi podajemy z sosem szodonowym . Sos szodonowy . 3 żółtka
Kulinarny karnet Christopheragalantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin - polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów - twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy; 4.dwa rodzaje sałatek np. tradycyjna jarzynowa - zawsze bardzo popularna, dla osób uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką i już
Kulinarny karnet Christopheramiłość. Miód w prawie wszystkich kulturach świata uchodzi za substancję magiczną ,darzoną ogromnym szacunkiem ,chroniącą od zła ,symbol wiecznej szczęśliwości ,mądrości , bogactwa duchowego i materialnego. A orzechy, od wieków związane z tajemnicą ,wzmacniają intelekt. Włoski to mądrość i pieniądze, laskowy-symbol sprawiedliwości, pojednania, cierpliwości i sił żywotnych. Migdały, najlepszy płód ziemi, to piękno ,zdrowie ,nadzieja, płodność
Kulinarny karnet Christopheraprzełożone delikatnym, rozpływającym się w ustach kremem. Składniki: Ciasto. 2 płaty ciasta filo 20g masła 20g cukru 4 łyżeczki ziarna sezamowego 4 łyżeczki posiekanych pistacji 4 łyżeczki posiekanych migdałów, orzechów Krem. 100g masła miękkiego 100g cukru pudru 20 ml bardzo mocnej kawy 300ml śmietany kremowej Płaty ciasta pokroić na prostokąty jednakowej wielkości. Masło stopić ,posmarować nim płaty filo i oprószyć
Kulinarny karnet ChristopheraCiasto wywałkować na cienki placek i pociąć na paski. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać tym co nam w duszy gra ,np .gruboziarnistą solą morską ,ziarnami słonecznika, sezamem ,papryką, orzechami itp. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie całkowicie swoim zapachem, smakiem i kolorem. Życie nabrało smaku. Wykorzystanie smalczyku na pewno jest nietypowe ,ale efekt smakowy rewelacyjny. Przekonajcie się o tym sami
Kulinarny karnet ChristopheraOdstawić do wyrośnięcia. Łyżką nabierać ciasto i smażyć pączki w rozgrzanym oleju (smalcu) po 3 min z każdej strony. Osączone ,ciepłe pączki maczać (polewać) ,miodowym syropem i posypać posiekanymi orzechami pistacjowymi. Syrop miodowy. 1/2 szklanki miodu 150 g cukru 2 łyżki soku z cytryny Miód , cukier i sok cytrynowy wlać do rondelka i podgrzewać, aż cukier się rozpuści i syrop
Kulinarny karnet Christophera