orzechy - 16941 przepisów (strona:351/1130)

Fit sernik orzechowy z truskawkami na czekoladowym spodzie 201

Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wylepić masą spód tortownicy 18 cm i schłodzić w lodówce. Masa: 500 g twarogu 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki orzechów brazylijskich lub innych np. włoskich 2 spore łyżeczki miodu 1 szklanka pokrojonych truskawek Orzechy zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie zmiksować. Dodać twaróg i pozostałe składniki

Chocolate Muffin Blog
Kokosowe kulki mocy. Mega. 144

mocy. Mega.   Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania Czas całkowity 15 min   Ilość porcji: 30 kulek Składniki 1 szklanka wiórków kokosowych ½ szklanki płatków żytnich 50g orzechów brazylijskich 2 łyżki kakao (prawdziwego) 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 2 łyżki amarantusa ekspresowego (opcjonalnie) 4 duże figi suszone ⅓ szklanki wody ok. 1 szklanka wiórków(...)obtoczenia Wykonanie Wiórki, płatki żytnie, orzechy mielimy na mąkę. Do miski wsypujemy zmielone składniki suche i dodajemy kakao, miód, olej kokosowy, amarantus. Figi i wodę blendujemy na gładką masę i dodajemy do pozostałych składników. Ugniatamy masę ręką, aby była kleista. Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach. Odkładamy na talerz. Chłodzimy min. 3 godziny, najlepiej cała

Apetyt na Zielone
Białkowe naleśniki z ricottą, truskawkami i sosem orzechowym 146

wyglądu urocze naleśniki w kształcie serduszek. W smaku - odżywka białkowa o smaku czekolady i orzechów + ricotta + otręby = kulinarne niebo. Spróbujcie koniecznie! Tak pysznego sposobu na przemycenie białka w diecie jeszcze nie było... Zakochacie się! Składniki: 2 łyżki ricotty 2 jajka 1 łyżka odżywki białkowej o smaku czekolady i orzechów Whey Protein 1 łyżeczka otrębów Rozgrzać patelnię. Składniki zmiksować. Można smażyć

Chocolate Muffin Blog
Dorsz z sosem malinowym i pieczoną marchewką 332

argumentami, to zapraszam do zapoznania się z dzisiejszym przepisem na dorsza, który przekona każdego przeciwnika ryb do tego, że one wcale nie są takie najgorsze… Przygotuj: Filety z dorsza Orzechy laskowe Tarty parmezan Miód Maliny Cytryna Oliwa z oliwek lub masło Marchew Ostra papryka Sól Pieprz Do przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Umyte i osuszony(...)filety z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Przygotowujemy kruszonkę do ryby: mielone orzechy mieszamy w parmezanem w proporcjach 2:1 i dodajemy miód do momentu uzyskania spójnej konsystencji. Tak przygotowaną kruszonkę przekładamy na rybę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Razem z rybą pieczemy

MarcinChef
Ciasteczka śniadaniowe - granola cookies 214

drugie śniadanie, przekąskę czy deser. Banalnie proste i niesamowicie interesujące w smaku. Bez sztucznych dodatków i ulepszaczy. Czy może być coś lepszego? Nie sądzę :) Składniki: - 200g mieszanki nasion i orzechów (u mnie: słonecznik, nerkowce i orzeszki ziemne) - 150g płatków owsianych (mogą być bezglutenowe) - 6 0g masła lub oleju kokosowego - 60g suszonego mango (i/lub rodzynek, daktyli, moreli..) - 50g siemienia lnianego(...)jabłko - 1-2 łyżki miodu/syropu klonowego - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli Nasiona, orzechy i płatki owsiane delikatnie rozdrabniamy, lecz nie całkowicie. Masło/olej roztapiamy i studzimy. Suszone owoce drobno siekamy. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki lub ręki do całkowitego wymieszania się składników. Piekarnik

Be Fit Be Strong
Pasta kanapkowa z jajkiem i marynowanymi buraczkami 219

pyszną pastę kanapkową z jajkiem i buraczkami. Pasta jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.  SKŁADNIKI: 4 jajka, 8 sztuk buraczków ćwikłowych konserwowych kulek ORZECH, 1 mała cebula, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w małą kostkę. Szczypiorek drobno siekam. Cebulę obieram i kroję(...)salaterki. Dodaję majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Pastę podaję ze świeżym pieczywem. Do przygotowania pasty wykorzystałam buraczki ćwikłowe konserwowe kulki , które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Buraczki te to doskonały dodatek do sałatek, past, potraw mięsnych i potraw przygotowywanych na zimno. Produkt jest wart polecenia i zakupu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sakiewki naleśnikowe z dżemem i białym serem 241

szklanki mąki, 1 łyżka cukru, szczypta soli. Masa serowa: 250g sera białego, 3 łyżki śmietany 18%, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 łyżki cukru, Dodatkowo: 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego ORZECH, kilka nitek ugotowanego makaronu spaghetti olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta razem ze sobą mieszam, tak aby nie było grudek. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę cienkie naleśniki(...)serowej. Na masę serową nakładam porcję dżemu. Delikatnie rozsmarowuję. Naleśnika składam w sakiewkę i związuję makaronem spaghetti. Sakiewki układam na talerzu i podaję. Do przygotowania sakiewek użyłam dżemu wiśniowego ORZECH . Dżem ma doskonałą konsystencję, znajdziemy w nim mnóstwo pysznych owoców. Warto wykorzystać go do przygotowania pysznych deserów

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto grejpfrutowo – kajmakowe 158

Zimny budyń dodawać łyżka po łyżce do masła i ucierać aż zużyjemy cały budyń i powstanie jednolita masa. Masa kajmakowa: 400 g kajmaku (1 puszka) 200g masła ½ szklanki posiekanych orzechów Przygotowanie: Masło utrzeć na puch. Dodawać kajmak po jednej łyżce cały czas miksując. Utrzeć na jednolitą masę. Na końcu dodać posiekane orzechy i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Galaretka

Kulinarna (nie)codzienność
Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym 135

cukru biały pieprz Purée: kilka ziemniaków (ok. 600 g) bouquet garnis* gałka muszkatołowa sól 1 łyżka masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Sałatka: opakowanie roszponki kilka truskawek 100 g orzechów włoskich 100 g sera roquefort 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego * PRZYGOTOWANIE Polędwiczki Polędwiczki umyj, pozbaw błonek, a następnie natrzyj(...)razie potrzeby dodaj więcej masła lub śmietany. Dopraw gałką muszkatołową do smaku. Purée wyłóż łyżką na talerz obok polędwiczek. Sałatka Roszponkę wyłóż na talerz. Posyp podprażonymi na suchej patelni orzechami i serem pokrojonym w kostkę. Dodaj pokrojone na plasterki truskawki. Z miodu, musztardy, oliwy i octu przygotuj dressing. Polej nim sałatkę i podawaj od razu. *Bouquet garnis to przewiązane nitką

Food Square
Czerwony ryż z roszponką i orzechami 163

kawałków suszonych pomidorów w zalewie z oliwy (jeśli są z kaparami, również dodać kapary) 2 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami garść prażonego słonecznika garść średnio posiekanych orzechów włoskich 1-2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu, a jeśli macie pieprz pomarańczowy, to już w ogóle bosko 1-2 łyżeczki soli Wykonanie: Ziarna ryżu zalać 500 ml gorącej wody, posolić(...)Nadmiar wody odcedzić. W misce wymieszać ryż z oliwą z zalewy. Kawałki pomidorów przekroić na pół. Dodać do ryżu i delikatnie wymieszać. Roszponkę umyć, osuszyć. Również dodać do ryżu. Orzechy włoskie pokroić na mniejsze kawałki, ale tak, żeby były i widoczne i wyczuwalne. Dodać do całości. Na końcu dodać garść prażonego słonecznika. Całość delikatnie wymieszać i nakładać na talerz. Syty

gutfut
Pesto bazyliowe 138

kanapki czy do makaronu. Przygotowanie pesto jest bardzo proste. Dodatkowo nie wymaga gotowania więc, jest idealną opcją na szybki posiłek.   Pesto bazyliowe Składniki: 20g świeżych liści bazylii 30g orzechów  arachidowych 60g oliwy/oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka płatków drożdżowych sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz soli i pieprzu) zmiksuj melakserem lub blenderem(...)dopraw do smaku solą i pieprzem.  *Można także utrzeć w moździerzu - przed tym warto jednak rozdrobnić/pokroić składniki. Jeśli masz mały moździerz najlepiej ucierać partami bazylie z orzechami dodając później resztę składników. Smacznego

wegujemy
Knoppers i Monte – shoty 197

zamiaru pić ich przez cały wieczór (na to są stanowczo za słodkie). Czy ten smak faktycznie kojarzy Wam się z popularnymi deserami? Piszcie w komentarzach. Lista zakupów: Wódka smakowa – orzech laskowy Sok jabłkowy Mleko listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Knoppers i Monte - shoty'; listonic_content='Wódka smakowa – orzech laskowy Sok jabłkowy Mleko'; document.write(" "); Wlewamy wódkę do połowy

Proste-przepisy.pl
Smarowidło z ciecierzycy i orzechów 156

przygotowania smarowidła potrzebujemy: ok 100 g ugotowanej ciecierzycy 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, zioła (u nas suszona czubryca) woda po gotowaniu ciecierzycy 2 garści mieszanki orzechów (laskowych, nerkowców, włoskich oraz migdałów) – można dodać więcej sok z całej cytryny W pojemniku miksera/blendera umieszczamy orzechy, zioła oraz przyprawy. Krótko miksujemy. Następnie partiami dodajemy ciecierzycę i miksujemy – dodając

Szybko Tanio Smacznie
Wiewiórkowy chlebek bananowy. FIT 518

najlepiej 200 g mąki pszennej typ 550 i 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej) 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 3 banany im bardziej dojrzałe tym lepiej garść orzechów laskowych garść różnych ziaren, u mnie: siemię lniane prażone, ziarno sezamu prażony, pestki dyni prażone, ziarno słonecznika prażone garść rodzynków (tym razem u mnie bez rodzynków) jajko 70 g masła 80 g cukru(...)przyprawy do piernika Banany rozgniatamy w misie tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodajemy topione masło, cukier i mąkę, mieszamy. Wsypujemy mąki z sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną i ziarnami oraz orzechami. Mieszamy do połączenia składników. Formę (keksówkę) smarujemy masłem, przekładamy do środka ciasto i pieczemy w 170 stopniach przez 45 minut. Upieczony chlebek wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Smacznego

Kocham Czekoladę
Makaronowa sałatka z warzywami, jakiem, oliwkami, szynką i camembertem. 179

papryka konserwowa, w smaku bardzo pyszna i prosta w wykonaniu :) Zapraszam :) Składniki : 2 szklanki ugotowanego makaronu kokardki około 7 czarnych oliwek 1 mala cebulka czerwona 1 papryka konserwowa firmy Orzech   3 jajka ugotowane na dwardo 4 plasterki szynki pokrojone w kostkę lub paseczki 1 ser camembert 1 słoik mieszanki  warzywnej firmy  Orzech ( marchewka, kukurydza, groszek) do smaku

Sama słodycz i szczypta chili