postaci zapiekanych gruszek jest zdecydowanie strzałem w dziesiątkę. Jest dziecinnie prosty, nie wymaga zbyt dużo pracy, a smakuje przepysznie. Umili Wam niejeden jesienny wieczór. Mięciutkie gruszki, soczyste, z żurawiną, orzechami, z rozgrzewającym cynamonem, gałką muszkatołową, polane miodem – poezja. Podane z lodami lub jogurtem greckim smakują jeszcze lepiej niż solo. Wyobrażacie sobie ?!? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie. Składniki: 4 duże twarde(...)gruszki garść żurawiny garść orzechów pekan lub włoskich 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki płynnego miodu Gruszki przekrawamy wzdłuż. Wycinamy gniazdka. Układamy każdą połówkę (można lekko przyciągać od dołu, by stabilniej się układała na blaszce) na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą połówkę posypujemy żurawiną, orzechami, cynamonem, gałką muszkatołową, polewamy miodem. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni
Made By Mom And Sonspokój. Ważne jest również że mają coś słodkiego i nie szkodzącego . Składniki 250 g herbatników 100 g gorzkiej czekolady 150 g masła 2 łyżki miodu 100 g orzechów laskowych ( mogą być inne) Wykonanie - Do miski włożyć pokrojone masło i połamaną czekoladę . Miseczkę położyć na garnku z gorącą wodę. Gdy czekolada i masło rozpuszczą się . Miskę odstawić . - Orzechy posiekać(...)zmielić. Herbatniki pokruszyć . (to rola moich dziewczyn) - Do miski z roztopiona czekolada dodać : orzechy posiekane, miód,pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać. - Foremkę 25 x 30 cm wyłożyć papierem lub folią do pieczenia . Na folię wyłożyć masę ,rozłożyć równo , mocno ugnieść . odstawić do lodówki na ok 2 godzin . - Schłodzone i zastygniętą masę ,pokroić w batoniki
Eli Gotowanierobie ;-) Skłądniki; 4 jajka 10 dag cukru 15 dag maki 3 łyzki oleju 1 łyzeczka proszku do pieczenia 2 łyzki migdałów w płatkach kilka orzechów brazylijskich cukier migdałowy lub kryształ Jajka należy ubic z cukrem na puszystą mase, nadal ubijając po kolei dodawać olej, oraz mąke wymieszana z proszkiem do pieczenia. Wymieszac i przełozyc(...)formy na muffiny(ja użyłam w kształcie serc i była to forma silikonowa wiec papiloty były zbędne) wyłożonej papilotkami. Nakładac do 3/4 wysokości. Migdały delikatnie pokruszyć a orzechy drobno posiekać. Wierzch babeczek posypać cukrem migdałowym oraz orzechami i migdałami. Wstawic do piekarnika i piec około 20 - 25 min. w temp. 180C. Z podanych składników
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki; 20 dag mąki pszennej 10 dag margaryny 1/3szkl. cukru 1 łyzeczka proszku do pieczenia 1 łyzeczka cynamonu 2 jajka 150 ml gęstego jogurtu 1 jabłko garść posiekanych orzechów laskowych kruszonka; 5 dag margaryny 3 łyzki cukru 4 łyzki mąki Margaryne rozpuscic w rondelku i przestudzić. Jabłko pokroić w drobna kostke a orzechy posiekać. Płynne składniki należy(...)dodac do sypkich i wymieszać delikatnie łyzka. Na końcu dodac jabłko i orzechy. Wymieszac. Wszystkie składniki na kruszonkę włozyc do miski, najpierw zagnieść a potem pokruszyć. Ciastem napełniac papitoltki do 3/4 wysokości a na wierzchu posypać kruszonka. Włozyc do nagrzanego piekarnika do 180 C na około 20 min. Z podanych składników wychodzi około 16 babeczek. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Płatki owsiane, kajmak, orzechy, rodzynki. Czy z takich składników może wyjść coś niesmacznego? Chyba nie da rady ;) Ten deser jest idealny, kiedy chcemy mieć coś energetycznego do zjedzenia, do zabrania na rower, do torby po basenie, na wycieczkę w góry. Zastrzyk kalorii i energii gwarantowany! Wiem, że kajmak nie jest mistrzem zdrowotności, ale można go zamienić na miód, syrop(...)Mój brat stwierdził, że smakują jak Corny, a Malwinka pochłonęła aż dwa kawałki. Składniki: (na blaszkę 20x20cm) 200g płatków owsianych pełnoziarnistych garść rodzynek puszka kajmaku orzechowego garść orzechów ziemnych 100g mieszanki Migdałowy Przylądek Przygotowanie: Kajmak przełożyć do rondelka i podgrzać, uważając, aby się nie przypalił. Orzechy, ziarenka z mieszanki i płatki owsiane umieścić na patelni i podprażyć
Cakes By Kejtząbki czosnku (dałam wędzony) - kilka listków botwinki - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - 2 łyżki wina Mirin - sok z ½ cytryny - olej pistacjowy - oliwa cytrynowa (przepis na blogu) - orzechy pistacjowe (dałam niesolone) Umyte bakłażany kroimy w grubsze plastry, smarujemy oliwą cytrynową, oprószamy solą himalajską i pieprzem – grillujemy (grill, piekarnik z grillem, patelnia – do wyboru) – przekładamy do miski. Papryki oczyszczone(...)gniazd nasiennych kroimy w paski, skrapiamy oliwą cytrynową – grillujemy. Cebulę pokrojoną w piórka i ząbki czosnku w całości również skrapiamy oliwą i grillujemy. Garść orzechów pistacjowych prażymy (w piekarniku lub na suchej patelni), gdy przestygną – grubo siekamy. Fasolę płuczemy z zalewy pod bieżącą wodą – odcedzamy na sitku. Kurczaka kroimy na plastry (można też w większą kostkę), dodajemy: fasolę, pokrojone
mojewypiekiinietylkołyżeczki miodu szczypta imbiru szczypta soli 200 g cukinii małej startej na tarce 2 łyżki śmietany 1 garść suszonej żurawiny 1 garść suszonych jagód Goji 1 garść wyłuskanych orzechów włoskich 1 garść łuskanych pestek dyni ewentualnie suszona miechunka Kaszę jaglaną opłukałam na sicie najpierw w zimnej wodzie, potem w gorącej i na koniec ponownie w zimnej. Wsypałam kaszę(...)kilka minut. Do jeszcze ciepłej kaszy włożyłam masło i wymieszałam. Pozostawiłam do całkowitego ostygnięcia. Cukinię starłam na tarce o grubych oczkach. Zimną kaszę i pozostałe składniki oprócz pestek, orzechów i suszonych owoców przełożyłam do dzbanka miksera i wszystko razem zmiksowałam. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam do niej masę. Wierzch posypałam orzechami, pestkami dyni, jagodami Goji i miechunką. Wstawiłam
Blondynka Gotujecoraz bliżej. Jesień skrada się małymi kroczkami. Warto pomyśleć o ciepłych, aromatycznych śniadaniach, po których energia będzie wręcz rozpierać. Jaglanka z karmelizowanymi śliwkami, z dodatkiem cynamonu i chrupiących orzechów sprawdzi się doskonale. Rozgrzeje, nasyci i doda sił na cały poranek. Takie śniadanie to dobrze rozpoczęty dzień, zarówno dla ucznia, jak i pracującego rodzica. Mleko i przetwory mleczne(...)diecie, w przyszłości skutkować mogą poważnymi schorzeniami. Składniki ( 2 porcje ): 250 ml mleka 2% 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1-2 gruszki 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego szczypta cynamonu kilka orzechów włoskich Wykonanie: Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i dokładnie opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Mleko zagotować, na gotujące sięmleko wsypać kaszę - gotować pod przykryciem około 20 minut. W międzyczasie
kolorowotorcikowomoje ciasto śniadaniowe zapraszam dalej po przepis! <3 SKŁADNIKI: - 3 białka jaj - 30g płatków owsianych - 20g mąki kukurydzianej (u mnie u was może być każda inna!) - 25g orzechów ziemnych (możecie inne!) - 2 łyżeczki kakao gorzkiego -170g truskawek - słodzik (10g odżywki białkowej, stewia, ksylitol, erytrol, miód ipt.) - odrobina sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia + co Tobie się tam chce(...)WYKONANIE: 1) Ubij białka na sztywną pianę - dodaj do białek słodzik, sodę/proszek do pieczenia. 2) Płatki owsiane zalej wodą, poczekaj aż napęcznieją - posiekaj orzechy, dodaj je do płatek owsianych razem z kakaem i 2 łyżkami ubitych białek. 3)Do reszty białek dodaj mąkę. 4) WYSMARUJ blachę ( u mnie o średnicy 16cm kupione w tesco) aby ciasto nie przywierało
fitolarun.blogspot.comszybko zjadałam ciasto! Pierwszy eksperyment był z 2 białkami, odżywką białkową i rabarbarem. Drugi był z jajkiem, białkiem i rabarbarem. Trzebi był z jajkiem, białkiem, rabarbarem i orzechami. Który najbardziej smakował? Sama nie wiem, dużo się nie różniły :D Głównie chodziło mi o to by ciasto było zwarte i odchodziło bez problemu od naczynia. Składników jest 6, czas wykonania(...)minut. SKŁADNIKI: - 30g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) - 2 białka jaj i 1 żółtko - rabarbar (150g) - orzechy 15g - stevia u mnie w płynie - ekstrakt waniliowy + możesz oczywiście dodać co chcesz do środeczka WYKONANIE: 1) Ugotuj kaszę jaglaną (na małym ogniu!) na wodzie w proporcji ok 1 na 4 (tzn. wody 4 razy więcej niż kaszy) i dodaj kilka kropel ekstraktu waniliowego
fitolarun.blogspot.comkawy rozpuszczalnej 3 łyżki gorącej wody Wkładka orzechowa: 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki kakao 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem do przełożenia: 0,75l słodkiej śmietany 30% 2 opakowania serka mascarpone (250ml każde) 0.5 szklanki cukru pudru 2 tabliczki białej czekolady 1 łyżeczka(...)biszkopt dzielimy na dwie części. 2. Wkładka orzechowa: Podobnie jak biszkopt kawowy- ubijamy na sztywno białka, dodajemy cukier, żółtka. Miksujemy. Przesiewamy mąki, proszek do pieczenia i kakao. Dosypujemy siekane orzechy. Mieszamy. Pieczemy ok godziny w rozgrzanym do 200 st C. piekarniku. 3. Kremy: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia. Białą czekoladę rozpuszczamy i wlewamy do żelatyny, mieszając
Kuchnia w czekoladziechoć raz spróbował batonika Kinder Bueno i marzył o następnym. W ciąży, to była moja największa zachcianka. Teraz postanowiłam wykonać w domu swój własny krem. Składniki: 150g orzechów laskowych 1 szklanka mleka w proszku 250g masła 125 ml śmietanki 30% 125 ml mleczka kokosowego 2 cukry waniliowe 1/2 olejku waniliowego Dr Oetker 5 łyżeczek miodu wielokwiatowego Sposób przygotowania: Orzechy siekamy(...)prażymy w piekarniku lub na patelni. Masło rozpuszczamy wraz z dodatkiem cukrów waniliowych i olejku. Gotowym zalewamy uprażone orzechy. Blendujemy. Do masy dodajemy śmietankę, miód oraz mleczko kokosowe. Nadal mieszamy. Na końcu powoli dodajemy po odrobinie mleka w proszku cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce. Z podanej liczby składników wychodzi
Kuchnia w czekoladziePomysł zrodził się na potrzebę pewnego konkursu. Połączenie marchewki, pomarańczy oraz rodzynek i orzechów idealnie do siebie pasuje tworząc słodki deser. Składniki: Dla dwóch osób: 2 bardzo duże marchewki 2 łyżeczki syropu trzcinowego Diamant 50g masła sok z jednej pomarańczy skórka otarta z połowy pomarańczy 2 łyżki cukru garść orzechów włoskich garść rodzynek Sposób przygotowania: 1. Marchewkę myjemy i obieramy(...)Wrzucamy na połowę roztopionego masła i delikatnie mieszamy do momentu całkowitego zmiękczenia. 2. Resztę masła topimy razem z cukrem, dodajemy otartą skórkę z połowy pomarańczy, sok oraz posiekane orzechy i rodzynki. Całość cały czas mieszamy aż do momentu zagęszczenia się sosu. Mieszamy z marchewką i podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladzieDoskonałe ciasto zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za masami i ciastami tortowymi. Połączenie maku, sera i orzechów zawsze smakuje wyśmienicie. Wykonanie mojej ukochanej Mamuśki :) Składniki: Na blachę 36x24 cm Ciasto ucierane: 15 dkg masło 15 dkg cukru pudru 4 jajka 20 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Ciasto orzechowe: 20 dkg zmielonych orzechów 1/2 szklanki wody(...)czekolada mleczna 1 czekolada biała Sposób przygotowania: Ciasto ucierane: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po całym jajku, następnie mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy. Ciasto orzechowe: Orzechy zalewamy wodą, dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Ciasto makowe: Mak gotujemy w wodzie ok 1.5 godziny, zostawiamy go najlepiej na całą noc i odcedzamy rano
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: Dla jednej osoby: 35g świeżej rukoli 1 krążek sera camembert 8 średnich truskawek świeżych 1 małe jajko 1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego tymianku (ewentualnie suszony) 1/2 szklanki włoskich orzechów 4 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki płatków migdałów szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek Dodatkowo: olej do smażenia sera Sposób przygotowania: 1. Ser dzielimy(...)małych trójkącików. Jajko łączymy ze świeżym tymiankiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Połowę orzechów drobno siekamy wraz z 2 łyżkami słonecznika. Możemy również zmielić. Kawałki camemberta panierujemy najpierw w jajku, a następnie w posiekanych bakaliach. Smażymy na odrobinie oleju z każdej strony na zloty kolor. Uważać by nie przypalić. 2. Rukolę oraz pokrojone w plasterki truskawki myjemy i osuszamy. Przekładamy
Kuchnia w czekoladzie