zaparzonej i wystudzonej kawy espresso 200 ml whisky200 gpodłużnych biszkopcików (języczki)2 jajka75 g cukru500 gserka mascarpone2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cappuccino w proszku1 puszka karmelizowanych orzechów (ja mam z Lidla) Zaparzone i ostudzone espresso mieszamy z whisky. Biszkopciki zanurzamy w przygotowanym płynie i pozwalamy im nasiąknąć. Następnie układamy pierwszą warstwę namoczonych biszkoptów w szklanym(...)Później układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i rozsmarowujemy na nich resztę kremu. Deser chłodzimy w lodówce na 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy wierzch kakao a następnie układamy karmelizowane orzechy, które możemy zrobić sami. Wystarczy podsmażyć orzechy na maśle z dodatkiem cukru albo miodu. Orzeszki z Lidla są bardzo smaczne. Słodkie i chrupiące. Idealne do ciast i deserów, albo
Bon Appetit Małgorzatydodaniem do jogurtu są pozbawione soku. Dzięki temu zachowuje gęstą konsystencję i nawet po dłuższym czasie się nie rozwarstwia. Im gęstszy jogurt, tym smaczniejszy tarator. Dodatkowo wzbogacamy go włoskimi orzechami i dobrej jakości oliwą. A tak przy okazji zapraszam Was do Opola 22 czerwca na naszą autorską imprezę kulinarną Żarłostacja!. Plac Teatralny przy Kofeinie 2.0. Jest to najsmaczniejszy piknik(...)Opolszczyźnie :) klik do fan paga: Żarłostacja - fan pag Składniki:2 długie, zielone ogórki ½ szklanka orzechów włoskich5 ząbków czosnkupęczek koperku2 łyżki oliwy2 szklanki gęstego, jogurtu naturalnegodekoracja: 1 łyżka kaparówOgórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy je i odstawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy z nich sok. Czosnek rozgniatamy, orzechy i koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy
Bon Appetit MałgorzatyProste, aromatyczne ciasto korzenne z polewąa i pysznymi orzechami. Święta będą dobrą okazją by je upiec, polecam :)170 g mąki pszennej150 g masła100 g cukru3 małe jajkakopiasta łyżka ciemnego kakaołyżka przyprawy do piernikasok z połowy pomarańczyskórka starta z całej pomarańczy1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARYsok z połowy pomarańczy100 g gorzkiej kuwertury0/5 szklanki obranych orzechów włoskich i laskowychMasło ucieramy z cukrem
Mienta blogCiasto jest bardzo proste do wykonania, a przy tym smaczne. To mój ulubiony rodzaj ciast, bez nadmiaru składników i braku...kremu :)Składniki:100 g orzechów włoskich50 g gorzkiej czekolady2 gruszki200 g masła150 g brązowego cukru3 jajka275 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kawy rozpuszczalnej4 łyżki ciepłej wodyPrzygotowanie ;Obrane orzechy i czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, gruszki po obraniu(...)stopniowo po jednym całym jajku - ucieraćMąkę przesiać z proszkiem, dodawać do utartej masy, miksowaćKawę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, wlać do ciasta i dokładnie połączyć z masąPrzygotowane wcześniej orzechy i czekoladę oraz gruszki dodać i delikatnie wmieszać do całościCiasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać ciasto ( jest gęste )Piec w w 175 *C przez około 55 min., upieczone ciasto
Proste PotrawyProsty przepis na wyśmienitą krajankę na kaszy jaglanej z dodatkiem czekolady, masła orzechowego oraz orzechów laskowych.Kaszę można zmiksować, wtedy całośc będzie miała kremową konsystencję, mnie osobiście wyczuwalna kasza nie przeszkadza, dlatego też nie miksowałam :)Bez glutenu, bez jajek, bez cukru, bez pieczenia, a do tego zdrowa i smaczna przekąska! :)Przekonajcie się sami :)* kasza jaglana- 1 szklanka* mleko- 2 szklanki(...)czekolada gorzka- 120 g** miód- 2 łyżki* masło orzechowe- 2 łyżki* orzechy laskowe- do ozdobyKaszę jaglaną przepłukać we wrzątku, zalać mlekiem i ugotować.Do ugotowanej i jeszcze ciepłej kaszy dodać czekoladę, miód, masło orzechowe i całość dokładnie wymieszać (można zmiksować na gładki krem) i sprawdzić czy jest odpowiednio słodkie- jeżeli nie, to dosłodzić.Przełożyć do małej, kwadratowej formy wyłożonej papierem
Kraina Miodem Płynącaminut.2. Ciasto odwijamy z folii i wygniatamy nim tortownicę 24 cm: dno i boki do ok. 1/3 wysokości. Ponownie wkładamy do lodówki na 20 minut.3. W tym czasie orzechy rozkładamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach do zarumienienia (mi to zajęło 10 minut). Przesypujemy do miski, mieszamy z miodem i odstawiamy na bok.4. Na ciasto kładziemy kawałek(...)cukier zrobi się brązowy - nie mieszamy!). Mi to zajęło 30 minut.6. Gdy karmel będzie gotowy, zdejmujemy garnek z ognia, wlewamy śmietankę i szybko mieszamy, aż do połączenia składników. Wsypujemy orzechy, znów mieszamy i przelewamy na przygotowane dno. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na 2-3 godziny do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego! :)Przepis pochodzi ze strony Domowe Wypieki. Przepis
My Culinary Artserwuję Rodzinie przez cały rok, ale jesienią jest przez nas szczególnie porządany, bo robię go z jabłkami z naszego ogrodu:) Moje crumble to warstwa krojonych jabłek z cynamonem i orzechami włoskimi, zapieczona razem z pyszną maślaną kruszonką z dodatkiem płatków owsianych. Do tego gałka lodów śmietankowych lub waniliowych oraz oprószona cynamonem bita śmietana i mamy połączenie doskonałe! Uwielbiam ten moment(...)dostatkiem, musicie koniecznie wypróbować ten banalnie prosty i zachwycający deser:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:1,5 kg jabłek (najlepiej twardych)1,5 łyżeczki cynamonugarść siekanych orzechów np. włoskich, laskowych, nerkowca (opcjonalnie)SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:150 g mąki (użylam pszennej)110 g zimnego masła100 g brązowego cukru50 g płatków owsianych górskichWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C.NADZIENIE
Słodko-Słony Świat Ilonypieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g brązowego cukru 1 jajko 50 ml syropu klonowego 250 ml mleka 50 g margaryny Kasia 100 g białej czekolady 75 g orzechów pecanPodzielić składniki na suche i mokre. Do głębokiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę i cukier. W osobnej misce roztrzepać jajko, dolać syrop klonowy, mleko i roztopioną, wystudzoną margarynę(...)fot.1). Zawartość obu misek połączyć i ręcznie, krótko wymieszać. Wsypać posiekane orzechy i białą czekoladę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto. Na wierzch każdej muffinki położyć połówkę orzecha pecan (fot.2). Piec 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Źródełko przepisu znalazłam tutaj. Po upieczeniu muffinki przybierają piękny rumiany kolor. Wyglądają i smakują bardzo dobrze
Świat CiastaCroissants to popularne, pyszne rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Mini Croissants są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom.Croissanty z czekoladą, oprószone orzechami lub wiórkami kokosowymi to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub słodką przekąskę.Mini Croissants z Czekoladą - Składniki:250 g masła10 g świeżych drożdży220 ml mleka420 g mąki pszennejpłaska łyżeczka soli4 łyżki cukru100 g czekolady(...)masłem i alkoholem. Gdy składniki roztopią się, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Czekoladą polewamy rogaliki tworząc "zygzaki". Następnie od razu posypujemy wiórkami kokosowymi, orzechami laskowymi (lub innymi).Moje posty
Słodka Stronasmakowała. Jak również i my (ja i moje dwie siostry). Przepis na owsiankę dla czterech osób, więc cała rodzinka może usiąść to takich pyszności. Nie szczędziłam, ani orzechów, ani bananów. Była może trochę bardziej rzadsza, niż taka, którą robię dla siebie, ale była robiona specjalnie dla matulki, więc nie mogła być inaczej :).Siedzę przed komputerem i potrze jaką mamy(...)oknem tak szybko nas nie opuści i zawita na dobre. Bo taka wiosna jest bardzo wyczekiwana :).A teraz pora na przepis.Składniki:litr mlekaszklanka płatków owsianych (górskich)mała paczka orzechów włoskich łuskanych2 bananyew. miód, lub cukier (co kto lubi)Wykonanie:Mleko zagotować, następnie wsypać płatki i gotować chwilę, aż będą miękkie.Banan pokroić w kosteczkę, i podzielić na cztery miseczki
Moje pyszne gotowaniedzikich owoców, lub aromatycznych grzybów. Jest weekend, nie chce Ci się sterczeć w kuchni, to może coś na szybko?Wykwintna, kremowa zupa z aromatycznych leśnych grzybów z chrupiącymi orzechami laskowymi i chrustem z szynki długo dojrzewającej, kwintesencja jesieni. Gwarantuje Wam, że będzie super prosto i szybko, z ogólnie dostępnych składników. Oczarujecie swoją rodzinę lub zaproszonych gości(...)mniej wody od innych szynek długo dojrzewających, po wysmażeniu będzie bardziej chrupiąca. Chrust z szynki można zalać zupą lub położyć go na wierzchu razem ze zrumienionymi grzybami i orzechami. Leśnie grzyby można zastąpić pieczarkami, nie będzie już tak wykwintnie, ale równie smacznie :), a zupa będzie obecna w naszym menu nie tylko jesienią. Zupę można podać
SzczyptaSmaQzwyczajniej w świecie po prostu porozmawiać ze sobą. Dziś królem posta będzie naleśnik grahamowy w formie sakiewki w w towarzystwie avokado, łososia wędzonego z mascarpone obsypanymi orzechami z nutą sosu pomarańczowego z rozmarynem.Czas przygotowania 40 min porcja na 3-4 osoby SKŁADNIKI: - avokado 1szt- pomarańcza 1szt- łosoś wędzony (1op łososia norweskiego)- orzechy w włoskie ok 10szt- mąka graham(...)oraz masę do naleśnika - do miski wkładam serek mascarpone, pokrojonego w kostki łososia oraz avokado pieprzę oraz solę do smaku( dodaję więcej pieprzu)- na suchej patelni prażę orzechy włoskie ok 10 szt po czym kroje je i dodaję do masy mascarpone- masę wkładam do lodówki aby przeszła smakiem- rozgrzewam patelnię z cukrem brązowym po karmelizacji cukru dodaję masło
Basia w kuchnizmiksowane owoce, u mnie jabłka i gruszka (łącznie dałam 390g)- 2 łyżki ksylitolu (lub cukru np.trzcinowego)- 2 łyżki syropu z buraka cukrowego lub miodu- 60-80g rozdrobnionych dowolnych orzechów, migdałów (dałam orzechy laskowe i migdały)- 1-2 łyżeczki cynamonu- 2-3 łyżki małych rodzynek (nie trzeba, ale warto)Obrane, bez gniazd nasiennych owoce zmiksować (łącznie miałam390g), wymieszać z ksylitolem(...)termoobieg ok.25 minut. Muszą się lekko przyrumienić. wersja z rodzynkamiMożna zajadać jeszcze ciepłe, prosto z blaszki, takie są najlepsze. Gorąca owsianka, pachąca orzechami i cynamonem ... :-)Smacznego
Smaczne ZdroweKruche ciasteczka z brzoskwiniowym środkiem i orzechami ... czego chcieć więcej? Ja wiem jak osłodzić sobie życie - do kawki czy ciepłego mleka idealne ! :) Przepis znalazłam w internecie, ale nie pamiętam dokładnego źródła. Robiłam je pierwszy raz i niestety dałam za mało galaretki do musu brzoskwiniowego, przez co galaretka do końca mi nie stężała, ale i tak szybko się rozeszły. Polecam zrobić(...)drobnego, zwykłego cukruskórka otarta z 1 dużej cytryny2 krople aromatu migdałowegododatkowo:1 rozdzielone jajko200 g konfitury morelowej lub brzoskwiniowejgalaretka pomarańczowa + niewielka ilość wody, tylko aby ją rozpuścićcukier puderposiekane orzechy lub migdałyPrzygotowanie:Przygotowujemy galaretkę : Galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, odstawiamy na chwilę do ostudzenia i dokładnie mieszamy z konfiturą. Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym
charlotte gotujemąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia125 g masła1/4 łyżeczki sody oczyszczonej1 jajko85 g cukru trzcinowego50 g orzechów125 g białej czekoladyszczypta soliCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINCZAS PIECZENIA: 12 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Orzechy (u mnie migdały i fistaszki) drobno siekamy, czekoladę kroimy w malutką kostkę. W misce łączymy mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia. W misie miksera umieszczamy masło i cukier, ucieramy(...)gładką jasną masę. Dodajemy żółtko, a następnie łyżka po łyżce mąkę (powinno powstać takie posiekane ciasto). Wyłączamy mikser, dosypujemy orzechy i czekoladę i ugniatamy ciasto ręcznie aż do powstania jednolitej masy.2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Na blaszce układamy papier do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na papierze i mocno dociskamy. Pieczemy 10-12 minut
My Culinary Art