Dziś dzień kiedy mam nieposkromione parcie na żarcie!!!;o jak już pisałam, karmel, czekolada, karmel, czekolada, orzechy i jeszcze raz karmel! ale jestem twarda! poszłam jednak na pewne ustępstwa, zamiast obiadu zafundowałam sobie zdrowsza wersje sycącego ekspresowego deseru ;) Składniki (wszystko na oko,jedna porcja-tyle ile damy rade zjeść;p): twaróg sernikowy President 4% tłuszczu daktyle suszone orzechy nerkowca, kilka(...)sztuk 2 kostki ciemnej czekolady z tagatozą ekspandowane ziarno orkiszu domowe masło z orzechów nerkowca syrop z agawy Sposób przygotowywania: Ser dosładzamy wg. smaku syropem z agawy w kielonku układamy kolejno ser > ziarno orkiszu > ser > daktyle > ser > masło orzechowe > ziarno orkiszu > orzechy > pokruszoną czekoladę SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćodżywcze, a w smaku, niebooo! <3 idealny na śniadanie Składniki (porcja)/całość około 466 kcal/: 40g płatków owsianych 12g chipsów kokosowych eko FRESANO lub wiórków kokosowych 10g orzechów ziemnych lub 9g masła orzechowego 7g orzechów włoskich 30g chudego twarożku 50 g dojrzałego banana 5g kakao mocno odtłuszczone BIO Fresano 0,25-0,5 łyżeczki(...)cynamonu pół szklanki gorącego mleka Sposób przygotowania: Płatki mielimy na mąkę kokos wrzucamy do blendera, mielimy dodajemy orzechy, mielimy z kokosem najdrobniej jak się da twaróg z bananem blendujemy na jednolitą masę do banana i twarogu dodajemy zmielone płatki, kokos z orzechami, kakao i cynamon, blendujemy wszytsko dodajemy mleko, chwile miksujemy przekładamy do miseczki i jemy, yuummy! SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćidealna na śniadanie lub po treningu ;) Składniki /porcja około 475 kcal,bez owoców/: 40g kaszy jaglanej firmy Kupiec 10g chipsów kokosowych eko FRESANO lub wiórków kokosowych 10g orzechów ziemnych 7g orzechów włoskich 60g chudego twarogu duże jajko cynamon jako dodatek świeży ananas i banan Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy i odstawiamy, do blendera wrzucamy kokos, orzechy, mielimy oddzielnie blendujemy(...)twaróg z jakiem na gładką masę tak powstałą masę wlewamy do teflonowego rondelka, dodajemy orzechy i kokos gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło, aż zgęstnieje, możemy dodać odrobinę mleka (ale nie koniecznie:)) na sam koniec dodajemy kaszę, mieszamy przekładamy do miseczki, a na wierzch wykładamy ulubione owoce SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćskładniki: 100 g orzechów (lub migdałów) mielonych 100 g czekolady 150 g masła 150 g cukru 4 jajka dodatkowo: powidło śliwkowe ok. 100 g posiekanych orzechów czekolada lub polewa czekoladowa wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy, dodajemy czekoladę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy zmielone orzechy(...)jeszcze gorące ciasto wyciągamy z blaszki i kroimy w kostkę ok. 4×4 cm, przekładamy powidłem (smarujemy stronę, która była spodem do blaszki), polewamy czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami. Pyszne, delikatne kostki, które dosłownie rozpływają się w ustach (Inspiracja z przepisu Justyny Śnieżek
Domowy Smak JedzeniaMakowe Pappardelle i wytrawny sos czekoladowy o konkretnym i aromatycznym smaku gorgonzoli i orzechów włoskich z nutką deserowej czekolady. Danie nie jest słodkie, nie jest deserem, a wytrawnym daniem, które rewelacyjnie smakuje z lampką wina. Składniki: (na 2 porcje) Makaron: 150 g mąki pszennej 50-80 g mąki żytniej 2 jajka szczypta soli pół łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżka(...)śmietany kremówki 36% 30-40 g sera typu Gorgonzola rozkruszonego plus około 10 g pokruszonego/rozdrobnionego sera do ułożenia na wierzchu- opcjonalnie inny ser z niebieską pleśnią garść posiekanych grupo orzechów włoskich 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej, marki Goplana Przygotowanie: Makaron: 1. Blat oprószyć mąką. 2. Przesiać mąki ze szczyptą soli, formując kopiec z wgłębieniem na środku, do którego
KreatywnePinymakaronu penne- u mnie makaron kukurydziany garść jarmużu 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii sól, pieprz garść orzechów nerkowca 3-4 łyżki kremowego serka Arla Apetina "Pesto i Rukola" do podania: kilka listków bazylii, orzechy nerkowca oraz natka pietruszki Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu(...)niej posiekany czosnek oraz jarmuż, około minutę. Jarmuż ściągamy z ognia i umieszczamy go w pojemniku blendera (lub w malakserze). Dodajemy posiekane niedbale zioła: natkę pietruszki oraz bazylię, orzechy nerkowca, 3 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość miksujemy chwilę, aż uzyskamy pesto. Ugotowany makaron odcedzamy i wkładamy ponownie do garnka, dodajemy pesto oraz kremowy serek Apetina "Pesto
Mango Papajazrezygnować z jedzenia bakalii. Ale jeszcze nie o tym - na razie przeczytajcie parę słów o tym, dlaczego właśnie WARTO je spożywać. Bakalie to nie tylko suszone owoce, to także orzechy. Jeśli zamiast czekolady wybierzemy garstkę takiej mieszanki, pierwsze, co mi się nasuwa to to, że zadbamy o zęby. Nie wiem, jak Wy - ja jako dziecko bałam się dentystów, zaś leczenie(...)działanie - dlatego właśnie żurawina jest tak często polecana przez specjalistów. Baaardzo bogaty skład mają też figi - zawierają i witaminy z grupy B i prowitaminę A i niezbędne pierwiastki. O orzechach zaś można byłoby pisać książki. Obecne w nich zdrowe tłuszcze bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a witamina E jest silnym antyoksydantem, tak więc ma działanie
Katsuumistoi na przeszkodzie, aby do mleka dodać syrop klonowy i ziarenka wanilii, aby stworzyć pyszną słodką wersję, wprost wymarzoną do deserów. W przeciwieństwie do innych rodzajów mleka z orzechów, mleko z nerkowców nie wymaga odsączania. Jeżeli chcesz, aby mleko było nieco rzadsze, wystarczy, że dolejesz nieco więcej wody. Składniki: 1 szklanka surowych orzechów nerkowca 2 szklanki filtrowanej wody Orzechy nerkowca(...)zalej wodą i wstaw na noc do lodówki. Przepłucz czysta wodą i odcedź. Namoczone orzechy przesyp do blendera. Przez 3 minuty ucieraj na wysokich obrotach, stopniowo dolewając wodę, tak aby powstał jednolity płyn. Przelej do butelki i przechowuj w lodówce. Zużyj w ciągu tygodnia
Roślinna - blog wegańskitrudno jest odmówić. A że mamy piękny majowy weekend, to warto go uczcić słodkim akcentem. A połączenie ciasta i czekolady... jak dla mnie jest idealne. Do tego jeszcze odrobina orzechów... Po prostu spróbujcie. Zapraszam na mój "Czekoladowiec z bananami i orzechową nutą" *. * przepis i pomysł własny ... czyż nie wygląda smakowicie? ... orzechowa czekolada wspaniale wzbogaca smak Składniki: 3/4 kostki masła(...)kostki margaryny 3 jajka 3 łyżki naturalnego kakao 5 kostek czekolady Goplana Złoty orzech 1 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej do wypieków) 1 1/2 szklanki cukru 7 łyżek wody (nie z lodówki) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 8 łuskanych orzechów laskowych (lub więcej) 3/4 szklanki pokrojonego w drobną kostkę banana (1 średniej wielkości banan) Przygotowanie: Do małego
Słodkie okruszkipyszny, słodziutki i ma przepiękny fioletowy kolor :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 250 ml mleka sojowego 150 g mrożonych lub świeżych jagód 2 suszone morele 2-3 orzechy pekan 1 łyżeczka nasion sezamu 1 łyżeczka syropu klonowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: suszone morele i i orzechy pekan zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy(...)węglowodanów, aminokwasów, przeciwutleniaczy (sesamol i sesamolina). Sezam stosowany jest głównie w schorzeniach reumatycznych, przy suchym kaszlu, zaburzeniach widzenia , bólach głowy, skurczach nerwowych, dzwonieniu w uszach i osłabieniu. ORZECHY PEKAN - bogate w białko, błonnik, węglowodany, witaminy z grupy B, C, K i dużą dawkę witaminy E oraz wapń, miedź , żelazo, magnez, potas, sód i kwas elagowy. Zjedzenie kilku
My Culinary Artjeden z zimnych deserów, który w upalne dni smakuje nie gorzej od wybornego semifreddo . Delikatny, aksamitny smak kremu, idealnie łączy się z chrupkością migdałów i orzechów. To bardzo prosty przepis, który jesteśmy w stanie przygotować w domowym zaciszu. O uznanie gości nie będziemy musieli zabiegać. pół litra mleka 4 żółtka 200 gram cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 30 gram mąki(...)tortowej 60 gramów migdałów 60 gramów orzechów (pistacje, włoskie, ziemne) 5 łyżek wody Orzechy i migdały prażymy na patelni przez 5-10 minut. Cukier (120 gramów) karmelizujemy z wodą i dodajemy prażone orzechy wraz z migdałami. Całość przekładamy na papier do pieczenia, wyrównujemy łyżką i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. Pozostały cukier mieszamy z żółtkami, wlewamy gorące
Bon Ton Italiaczosnku oliwa z oliwek papryczka chilli parmezan makaron spaghetti (ja użyłam Malmy) kilka zielonych oliwek 2 suszone pomidory odcedzone z oliwy anchois (opcjonalnie- jeśli nie lubicie pomińcie) sól morska orzechy laskowe w całości 1 łyżka orzechów laskowych mielonych Sposób przygotowania: Roszponkę miksujemy z czosnkiem, mielonymi orzechami, chilli, spory chlustem oliwy z oliwek i parmezanem. Dodamy pomidory, oliwki i anchois. Całość(...)osolonej wodzie ( nie dodajemy oliwy, gdyż wówczas nasze pesto ładnie go nie otuli, bo makaron będzie śliski). Całość podajemy z odrobiną morskiej soli, świeżo tartym parmezanem i prażonymi orzechami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytmoim makaronem muszę jeszcze popracować, ale ta tarta skradła jego serce. Jak dla mnie jest to idealne połączenie smaków. Rukola świetnie komponuje się z orzechowym spodem. Jak orzechy to i gruszka a jak gruszka to gorgonzola. Tak wyglądało moje rozumowanie, gdy tworzyłam ten przepis. Tarta przerosła jednak moje wyobrażenie o niej- jest naprawdę boska! Spróbujcie. Składniki: ciasto(...)mielonych orzechów 170 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody nadzienie: 100 g gorgonzoli 2 duże, soczyste gruszki 2 jaja 300 ml śmietany 18 % chilli w płatkach w młynku sól pieprz kolorowy, mielony rukola garść orzechów drobno siekanych Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać
Wielki apetyttrochę kaszy z obiadu - do dzieła (: Chociaż ja uważam, że danie jest warte specjalnego jej ugotowania. Składniki: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 5 daktyli mała garstka orzechów laskowych mała garstka migdałów 2 rządki czekolady 2 łyżki mleka roślinnego Przygotowanie (5 minut): - najpierw blenderujemy orzechy z migdałami oraz daktylami i odkładamy je do miseczki - następnie(...)blendereujemy kaszę z rozpuszczoną czekoladą i mlekiem - dodajemy połowę orzechów i daktyli miksując dalej, - próbujemy- jeśli słodycz nam odpowiada zostawiamy, jeśli mamy ochotę na słodsze dokładamy resztę orzechów i daktyli miksując do połączenia SMACZNEGO
Pora na pora i pomidoraszklanki daktyli (z tego 1 szklanka będzie potrzebna do masy ciastowej, a 1/3 do masy makowej) oraz 3/4 szklanki maku. Do "ciasta" potrzebujemy jeszcze: - 2 szklanki orzechów - Adam mówi, że pecan, a opcjonalnie włoskich, więc ja użyłam włoskich, oraz - 3 duże łyżki roztopionego oleju kokosowego. Koniec składników na sam makowiec, prawda, że piękne? :) W celu przygotowania masy ciastowej należy(...)zmielić orzechy, zmielić daktyle (tę 1 szklankę) oraz połączyć je razem z olejem kokosowym w jednolitą masę. U mnie było łatwo, wrzuciłam do Vitamixa orzechy, daktyle i olej wszystko razem od razu i mieliło się pięknie :) Gotową masę wykładamy na papier do pieczenia, formując prostokąt o szerokości przyszłego makowca i grubości ok. 1 cm, wbrew pozorom wcale nie jest
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE